Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 12, 2025 11:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Post RM
Cytuj:
"Może zostałeś czymś zgorszony, ale spójrz na cały Kościół Katolicki ile w nim zgorszeń. Pomimo tego jest on katolicki a Radio Maryja z niego się wywodzi." - to z wypowiedzi Pielgrzyma.

Na miano "katolicka" zasługuje instytucja, która realizuje zasadę powszechności. Radio Maryja tego nie realizuje gloryfikując jedną tylko nację: polskość. A wiec nadużywa pojęcia "katolicki".
Wczoraj wysłuchałem audycji w Radiu Maryja. Była to rozmowa z p. Tomczykiem (czy też Tomczakiem) na temat zniszczeneia przez niego tzw. instalacji w "ZACHĘCIE", przedstawiająca papieża przywalonego głazem.
Pan Tomczak uważa (a także inni z tego samego srodowiska się wywodzący), że ta instalacja obraża uczucia religijne katolików. Może twórca tej "instalacji" istotnie nosił się z takim zamiarem. Jeżeli tak, to ja odczytałem to zupełnie odwrotnie: jako wyraz współczucia dla papieża, ktory może się wręcz czuć przywalony ciężkim głazem nieprawości świata. Przyznam, że ta "instalacja" poruszyła mnie (w sensie pozytywnym) bardziej niż te tłumy wiwatujące w Częstochowie, nie pozwalające Ojcu Świętemu wznowić sprawowanie Mszy św. po kazaniu.
Wolno panu Tomczakowi uważać tak jak uważa, ale czyn, którego dokonał nie można porównać z przepędzeniem kupców ze światyni [Mt 21,12-13], bo 1) "ZACHĘTA" nie świątynia, 2) Nie wszyscy akurat odczytują sens i wymowę tej "istalacji" na sposób pana Tomczaka.
Inna sprawa, to jaki - jeśli nie antysemicki akcent - miało informowanie telewidzów i radiosłuchaczy o tym, że dyrektorym "Zachęty" w tamtym czasie była Żydówka.
To tak " na gorąco".
Ale to jedna strona, bo na przeciwległym krańcu leży inna instytucja bezprawnie nosząca w tytule nazwę "katolicki". Myślę o "Tygodniku Powszechnym" w którym z kolei gloryfikuje się wszystko co żydowskie. Bez żenady drukuje się artykuły kłamiące np. o dziejach Oświęcima. Np. że Niemcy zamordowali tam 4 miliony Żydów, podczas gdy dane Komisji Badania zbrodni Hitlerowskich mówią o ok. 1,5 mil. pomordowanych ale nie tylko Żydów.
Kilkakrotnie zwracałem się do redaktora naczelnego ks. Bonieckiego i innych "sprawiedliwych wśród narodów świata", np. pana Bartoszewskiego z pytaniem ilu Żydów zamordowano w obozie Auschwitz 1. Bo że mordowano w Auschwitz 2 czyli Brzezińce to wiadomo i na jakiej podstawie Żydzi domagają się praw własności nie tylko do obozu oświęcimskiego (nr 1) ale całego prawie miasta Oświęcim? Niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Jeżeli zatem TYGODNIK POWSZECHNY jest pismem, którego zadaniem jest gloryfikacja Izraelitów i wytykanie grzechów innym nacjom, w tym także Polakom (vide Jedwabne) to ja uważam, że nie ma prawa się nazywać "katolicki".
Na koniec, Pielgrzymie, Kościół założony przez Jezusa Chrystusa zwie się katolicki dlatego, że jest wspólnotą ludzi grzesznych. Nie narodowość decyduje o przynależności do Kościoła. Także o tym czy ktoś jest lepszym czy gorszym katolikiem nie decyduje jego narodowość, preciwnie, kto uważa się lepszym, bo należy do tej czy innej nacji, ten zasługuje na miano bardzo kiepskiego katolika. Weź również i to pod uwagę, że wielu odszczepieńców wywodzi się z Kościoła Katolickiego ale oni już nie mają prawa nazywać siebie rzymsko-katolikami.
"Wyrzeknijcie się władzy a zyskacie miłość" - kto to powiedział?
Pokój i dobro! tis.

Pt mar 05, 2004 13:47

JA TO WIDZĘ JAKO NADUŻYCIE PEWNEJ WYPOWIEDZI,KTÓRA PRZEDSTAWIONA PRZEZ CIEBIE JEST BARDZO SILNYM ARGUMENTEM,ALE ZESTAWIONA Z CAŁOŚCIĄ WYPOWIEDZI NA TEN TEMAT ODDAJE JUŻ INNY SENS TREŚCI....

Z BOGIEM.

Widze że mocno na manie krzyczysz (duzę litery) No ale z jakim to argumentem zestawiona ma znaczyć co innego..!! Niebardzo rozumiem sens Twojego krzyku.!!

POzdrawiam

Pt mar 05, 2004 15:02

Wysłany: Pią Mar 05, 2004 12:29

Kto źle mówi o Radiu Maryja ten ubliża Chrystusowi , Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie

cieplutki napisał(a):
JA TO WIDZĘ JAKO NADUŻYCIE PEWNEJ WYPOWIEDZI,KTÓRA PRZEDSTAWIONA PRZEZ CIEBIE JEST BARDZO SILNYM ARGUMENTEM,ALE ZESTAWIONA Z CAŁOŚCIĄ WYPOWIEDZI NA TEN TEMAT ODDAJE JUŻ INNY SENS TREŚCI....

Z BOGIEM.

A o jaki tobie bracie cieplutki sens chodzi?.

Ja rownież słyszałem takie stwierdzenie na antenia RM i nie uważam iż by Godunow miał nadużywać , czy nadawać innej interpretacji słowom, które padły. A sens pozostaje jak najbardziej ten sam. Toć to szczyt takie nadużywanie bracie cieplutki argumentów.

I nie odpisaleś na moje pytanie czemu pozbyto się x. Chrostowskiego?.

Pt mar 05, 2004 19:16

Chciałbym raz na zawsze coś wyjaśnić. :cisza:
Zarzuca mi się,że bronię uporczywie Radia Maryja. :co:
Jednak ja pragnę,by moje zdanie było neutralne. :czytaj:
Nie jestem ani za,ani przeciw. :o
Pragnę tylko uczciwego i zdrowego podejścia
zebranych na tym forum. :cmok1:

Jestem właśnie pod wrażeniem "Pasji" :czytaj:
którą oglądałem wczoraj w kinie,dlatego piszę to w ten a nie inny sposób.

Jest napisane:

Cytuj:
Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie;
i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza. (Mt12,30)
:!:

Czy osądzając idziemy za JEZUSEM???????
Czy zastanawiamy się,zanim kogoś osądzimy?
Czy sąd zawsze pochodzi od dobrego?
Czy osądzając nie gorszymy i nie prowokujemy innych?

Z tej strony pragnę przeprosić każdego,kogo uraziłem oceną
na tym forum,a w szczególności TEOFILA(Niech Ci Pan błogosławi!)
:beksa:

Jest napisane:

Cytuj:
"Nie jest dobrym drzewem to, które wydaje zły owoc,
ani złym drzewem to, które wydaje dobry owoc"(Łk6,43).
:czytaj:

Cytuj:
"Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych,
którzy wierzą, temu byłoby lepiej uwiązać kamień młyński u szyi
i wrzucić go w morze."(Mk9,42)
:no:

Cytuj:
"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni.
Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą;
i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą.
Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata,
a belki we własnym oku nie dostrzegasz?

Albo jak możesz mówić swemu bratu:
Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka,
gdy belka [tkwi] w twoim oku?"(Mt7,1-4)
:cisza:

Czemu to piszę :?:
Sytuacja z Radiem Maryja przypomina mi pewną scenę NT:
:aniol:

"(...)Wówczas uczeni w Piśmie i faryzeusze przyprowadzili do Niego kobietę którą pochwycono na cudzołóstwie, a postawiwszy ją pośrodku, powiedzieli do Niego: «Nauczycielu, tę kobietę dopiero pochwycono na cudzołóstwie.W Prawie Mojżesz nakazał nam takie kamienować.
A Ty co mówisz?»(...)kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się
i rzekł do nich: «Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień» :gazeta: . I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi. Kiedy to usłyszeli, wszyscy jeden po drugim zaczęli odchodzić, poczynając od starszych, aż do ostatnich.
Pozostał tylko Jezus i kobieta, stojąca na środku.
Wówczas Jezus podniósłszy się rzekł do niej:
«Kobieto, gdzież oni są? Nikt cię nie potępił?»
A ona odrzekła: «Nikt, Panie!» Rzekł do niej Jezus:
«I Ja ciebie nie potępiam. :comk2: - Idź, a od tej chwili już nie grzesz!»"(J8,1-11)

Czy my tak samo się ustosunkuwujemy co do Radia MARYJA? :oops:
Czy jesteśmy podobni do JEZUSA?Czy do Faryzeuszy? :oops:
Powierzmy tę sprawę władzom kościelnym,które nadzorują tę rozgłośnię.
Powstrzymajmy się od sądów,bo to nam nic nie da.NIC! :bije:
Możemy tylko nagrzeszyć,albo kogoś zgorszyć... :boks:

Cytuj:
"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie,
a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone"(Łk6,37)

Z Bogiem.

So mar 06, 2004 14:30

Cytuj:
Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień?

Cieplutki nie mieszaj pewnych faktów Ewangelicznych..
Magdalena uznała i gorzko żałowała że grzeszy i Chrystus Jej wybaczył

A czy w przypadku Radia Maryja jest podobnie!!??

To może nie sądźmy bandyty niech dalej zło czyni..?

Pozdrawiam

So mar 06, 2004 14:57

„Usłyszycie dobrze, ale nie zrozumiecie i dobrze będziecie patrzeć,
a nie zobaczycie (...) bo stwardniało serce tego ludu,
ich uszy stępiały i oczy swe zamknęli (...) i nie zrozumieli sercem
(Dz. 28; 26 - 28; por Iz 6, 9)

Zrobię wszystko,by się opanować przed Twoją prowokacją.
Napisałem co myślałem,co czułem.Miałem do tego prawo.
Miałem prawo upomnieć...sam przepraszając za to samo.
Wczoraj obejrzałem Pasję.Ona mnie zmotywowała do tego,
by patrzyć na każdego z Miłością.

Z Bogiem ukochany Bracie!

So mar 06, 2004 15:23

Jeśli chcesz upomnieć,zachęcam to zrobić w cztery oczy.

Napisane jest bowiem:
Cytuj:
„Przeklinajcie potwarcę i dwujęzycznego: wielu bowiem
zgubili żyjących w zgodzie” (Syr 28, 13)
„Jad żmijowy pod ich wargami” (Ps 14, 4)
„Oszczercy nie odziedziczą Królestwa Bożego” (Kor 1, 10)

Tych słów Biblii nie kieruję do Ciebie,ale pragnę tym powstrzymać
pokusę do obmawiania.Językiem można sporo nagrzeszyć.

Z Bogiem

So mar 06, 2004 15:27

Post Uzupełnienie.
"godunow" - cóż to znaczy "mówić źle o Radiu Maryja"? Czy "mówić źle" nie znaczy "mówić niezgodnie z prawdą"?

Teofil, Jan - z pewnością masz wiele racji w tym co napisałeś, ale niestety, to mocno zaznaczone przez Ciebie stwierdzenie: "Radio Maryja tego nie realizuje gloryfikując jedną tylko nację: polskość." niezbyt licuje z resztą wypowiedzi. Priorytetami w Radiu Maryja są: modlitwa, katecheza i rozmowa ze słuchaczami, więc na jakiej to podstawie stwierdziłeś, że nie realizuje ono zasady powszechności?
A co do "Tygodnika Powszechnego", to Twoje zabiegi z pewnością zasługują na uznanie. Ktoś chyba nawet sparafrazował tytuł tego pisma na "Żydownik Powszechny".

"ddv163" - zechciej nie zamieszczać tylu linków, bo to może doprowadzić do przerzucania się adresami. Podeprzeć się jakimś tekstem oczywiście można, byle mieściło się to w granicach rozsądku i uczciwości...

So mar 06, 2004 19:33

A może jeszcze zaczniecie obgadywać o TV TRWAM, bo sam obgadywanie nojlepij wom wyłazi

So mar 06, 2004 19:44
Zechciej się ustosunkować do tego, co sam nawypisywałeś, a nie zarzucaj komuś nieucziwości...
Bo o uczciwości świadczy również udzielenie solidnej odpowedzi na logicznie zadane pytanie.... Czy nie potrafisz zwięźle i logicznie odpowiedzieć na pytanie ?
Zauważ, iż nie mam absolutnie żadnego interesu w atakowaniu Ciebie.
Chcę tylko odpowiedzi na pytanie dlaczego nawypisywałeś pewne rzeczy.
I nic więcej.

I schowaj sobie.... pod koszulę wszelkie uszczypliwości pod moim adresem :P

So mar 06, 2004 20:33

Post Re: Uzupełnienie.
Pielgrzym. napisał(a):
"godunow" - cóż to znaczy "mówić źle o Radiu Maryja"? Czy "mówić źle" nie znaczy "mówić niezgodnie z prawdą"?

Gdy mówisz o kimś nieprawdę to go oczerniasz.. Masz grzech wobec bliźniego..
Ale to nie jest równe ubliżaniem Chrystusowi ..i Całemu Kościołowi Chrystusowemu

A W tym przypadku raz że to jest grzech pychy a po drugie wzywanie Boga na daremno..

Pielgrzymie mnie interesuje kontekst tego cytatu, który przytoczyłem.. Czy ktoś mówi prawdę czy nie prawdę. To zostawmy ocenę tym co się tym chcą zająć. (nie interesuje mnie merytoryczność audycji publicystycznych)

Wyobraź Sobie gdyby spiker Polskiego radia np. PRI powiedział Kto źle mówi o Polskim Radiu ten ubliża Chrystusowi , Kościołowi Chrystusowemu i Ojczyźnie

Toć ile by było protestów zażaleń że że użyto imienia Chrystusa etc. Sam Pielgrzymie podejrzewam walnąłbyś sążnisty referat w tej sprawie.. Jak oni mogli ..
Wypisujecie cale panteony cytatów w obronie tylko tego stwierdzenia..

Czyli mam rozumieć że podpisujecie się pod bluźnierstwem jakie płynie z ust spikera RM..???
Nie jest to jedynie sporadyczny przypadek.. Podobne stwierdzenia można było usłyszeć i w minionym tygodniu..!
POzdrawiam

N mar 07, 2004 7:12

Gudonow!
Wiesz,jak bardzo Ciebie lubię.
Bracie ukochany w Panu Naszym JEZUSIE.

Widzę,że w powściągliwości w sądzeniu nie świecisz.
Proszę Cię,pomódl się,poproś Boga o pomoc i przestań to robić.

O sądzeniu pisałem także:
viewtopic.php?t=653

Bądźmy uczciwi..
"Jeśli dziś posłyszycie Głos Pana,nie zatwardzajcie serc waszych"(Iz)

Pn mar 08, 2004 12:20

[quote="cieplutki"

Bądźmy uczciwi..
"[/quote]
Drogi Bracie to prawda Bądźmy uczciwi !
Odróznijmy dobrą monetę od tej fałszywej którą tak c h o j n i e nam niektórzy dostarczają..

Pozdrawiam

Pn mar 08, 2004 22:58

Dlatego proszę Cię kochany bracie,skanując to,co już pisałem:

Cytuj:
Gudonow Bracie!
Jeśli chcesz upomnieć,zachęcam to zrobić w cztery oczy.

A może ja utworzę nowy temat i zaczniemy sądzić Ciebie?
Jakbyś się czuł?Czy byłoby to po Twojej myśli?
.......................................................................................

"Jeśli dziś posłyszycie Głos Pański nie zatwardzajcie serc waszych"(Iz)

Wt mar 09, 2004 9:46

Cytuj:
A może ja utworzę nowy temat i zaczniemy sądzić Ciebie?
Jakbyś się czuł?Czy byłoby to po Twojej myśli?

Witaj Bracie
Możesz zakładać jaki Ci się rzewnie temat podoba. Byłeś nie naruszył regulaminu tego forum.!
Zapomniałeś chyba że Radio Maryja i TV Trwam są środkiem masowego przekazu
I podlegają takiemu samemu osądowi publicznemu jak Polskie Radio Czy Polska Telewizja.
Czy każde inne medium działające na terytorium .Polski
TY natomiast proponujesz mi: zamilcz nie krytykuj napomnij w cztery oczy. etc.
Przypomina mi to czasy które pamiętają starsi czytelnicy czy użytkownicy forum.!
Za powiedzenie publicznie że Telewizja Polska kłamie można było trafić za kratki.!
Czy Ty Bracie proponujesz podobne rozwiązanie za krytykowanie medium O. Rydzyka..?
Bracie zdumiony jestem Twoim ostatnim postem..
Pozdrawiam Serdecznie..!!

Wt mar 09, 2004 11:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 180  Następna strona