Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona
 Trudne czasy dla odważnych księży. 
Autor Wiadomość
Post Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Elbrus napisał(a):
@Alus
Jeśli mieszkasz w diecezji lubelskiej , to powinnaś uważać na swojego ordynariusza - TW Filozofa.
//ręka rękę myje, a lustracji jak nie było tak nie ma :(
Niewielu jest odważnych księży, którzy nie boją się mówić prawdy - nawet tej bolesnej.

Będzie.....ale wyrywający kąkol zapewnie niedowierzają Chrystusowi i wolą sami wyrwać tratując przy tym pszenicę.

So wrz 18, 2010 19:58

Alus napisał(a):
niedowierzają Chrystusowi i wolą sami wyrwać tratując przy tym pszenicę.
Chyba właśnie ci księża słyszą już wezwanie do rozpoczęcia żniwa (por. Ap 14:15) i
przygotowania drogi Panu (zrównanie gór itd.).
Zgadzałoby się to z roztaczanymi przez nich apokaliptycznymi wizjami Polski i świata.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So wrz 18, 2010 20:04
zbanowany na stałe

Oblewanie ludzi pomyjami wymaga nie tyle odwagi, co posiadania zaplecza, najlepiej politycznego no i finansowego. Zwracała na to uwagę Kamala, że pomówienia powinny kończyć się grzywnami.

Więc te przykłady, które sobie analizujecie Alus i Elbrus nie są najbardziej adekwatne do tematu księży charakteryzujących się odwagą.

Nawiasem, czy zastanowiliście się, kto finansuje ludzi piszących tego rodzaju blogi, komentarze na forach, stronach internetowych bluzgające nienawiścią do duchowieństwa, wiary i do Boga?

So wrz 18, 2010 20:12

maly_kwiatek napisał(a):
Więc te przykłady, które sobie analizujecie Alus i Elbrus nie są najbardziej adekwatne do tematu księży charakteryzujących się odwagą.
Moim zdaniem jest to dobry przykład - żadne inne medium katolickie nie miało tyle odwagi, żeby zdemaskować agenta.
maly_kwiatek napisał(a):
Nawiasem, czy zastanowiliście się, kto finansuje ludzi piszących tego rodzaju blogi, komentarze na forach, stronach internetowych
Czy ja twoim zdaniem jestem opłacany?
maly_kwiatek napisał(a):
bluzgające nienawiścią do duchowieństwa,
W którym miejscu obraziłem duchowieństwo katolickie? W tym temacie?
//tylko nie wspominaj o holokauście - wyjaśniałem to już kilka razy
maly_kwiatek napisał(a):
wiary i do Boga?
Czy ja tu obraziłem czyjąś wiarę lub Boga?

Czy twoim zdaniem wszyscy ludzie atakujący wiarę i Boga w sieci są opłacani?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So wrz 18, 2010 20:17
zbanowany na stałe

Elbrus,
nie rozumiem dlaczego, to co napisałem przyjąłeś do siebie ?

I od kiedy to, ten niby blog ojca Rydzyka jest rzeczywiście prowadzony przez jakichkolwiek duchownych, lub na ich zlecenie? Nie rób ludziom wody z mózgów.

So wrz 18, 2010 20:20

maly_kwiatek napisał(a):
nie rozumiem dlaczego, to co napisałem przyjąłeś do siebie ?
Dlatego że tak "przy okazji" zadałeś pewne pytania.
Ale jak to jest z tymi komentatorami - oni są wszyscy opłacani, co do jednego? A może chociaż większość?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So wrz 18, 2010 20:25
Cytuj:
Ale jak to jest z tymi komentatorami - oni są wszyscy opłacani, co do jednego? A może chociaż większość?

Przyznaj się :( .....dostajemy przelewy od GW, FiM, Nie, kilku loż masońskich....

N wrz 19, 2010 7:44
zbanowany na stałe

Nie miałem Was na myśli Aluś i Elbrus, bo Wy piszecie na moderowanym forum i nigdy nie czytałem od Was tekstów takich jak choćby na cytowanym przez Elbrusa rzekomym blogu ojca Rydzyka, albo w komentarzach do wydarzeń na różnych portalach czy na forach nie moderowanych.
Tam się dzieją prawdziwe horrory i ponieważ są tam wpisywane systematycznie od lat, to dlatego myślę, że są opłacane i to ze stałego źródła. Jakiego ? Nigdy nie zastanawiałem się, bo na to nie mam przecież żadnego wpływu.

Elbrus, na niniejszym forum bardzo często uprawia coś innego. To jest technika takiego żartowania, że myśli się odruchowo, że to nie są żarty i ludziska wchodzą w polemiki co do przedmiotu którego źródłem był żart. Potem wychodzą jakieś emocje, jakieś nie uzasadnione wnioski nawet. Jeśli mogę poradzić - to na dość wczesnym etapie rozwijania tego scenariusza trzeba ludziom powiedzieć - to był żart i fajnie, że się wszyscy bawiliśmy.

N wrz 19, 2010 11:06
Cytuj:
Tam się dzieją prawdziwe horrory i ponieważ są tam wpisywane systematycznie od lat, to dlatego myślę, że są opłacane i to ze stałego źródła. Jakiego ? Nigdy nie zastanawiałem się, bo na to nie mam przecież żadnego wpływu.

Dlatego tych komentarzy nie czytam....chamstwo, wulgaryzm, cyniz, wszystkie najgorsze emocje są anionimowo tam wylewane bez żadnych ograniczeń.
Cytuj:
Elbrus, na niniejszym forum bardzo często uprawia coś innego. To jest technika takiego żartowania, że myśli się odruchowo, że to nie są żarty i ludziska wchodzą w polemiki co do przedmiotu którego źródłem był żart. Potem wychodzą jakieś emocje, jakieś nie uzasadnione wnioski nawet. Jeśli mogę poradzić - to na dość wczesnym etapie rozwijania tego scenariusza trzeba ludziom powiedzieć - to był żart i fajnie, że się wszyscy bawiliśmy.

Już się na to załapałam :)

N wrz 19, 2010 11:24
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
No cóż, Aluś,
możesz wierzyć komu chcesz.

Znalazłem w internecie materiały, w których napisano:
Cytuj:
Prezes IPN Janusz Kurtyka dość jednoznacznie określił kontakty kierowcy kapłana-męczennika. - W świetle materiałów, jakie znajdują się w IPN można powiedzieć, że Waldemar Chrostowski był TW SB – powiedział w 2006 r. w TVN rozmawiając z Bogdanem Rymanowskim.

http://www.traditia.fora.pl/szukajac-pr ... ,3205.html

Natomiast ksiądz Małkowski o roli kierowcy księdza Jerzego dowiedział się - jak mówi - z książki Wojciecha Sumlińskiego. Nie mam powodu by Mu nie wierzyć, bo ani razu nie zauważyłem, by ksiądz Małkowski kłamał.

Janusz Kurtyka zginął tragicznie pod Smoleńskiem a w IPN są ludzie powołani przez aktualną władzę.

Ja wolę wierzyć sądom, które odrzuciły oskarżenie o agenturalność W. Chrostowskiego.

Sprawa tego oskarżenia jest zawiła. Poznaliśmy ją w związku ze sprawą dziennikarza Wojciecha Sumlińskiego, który dotarł do materiałów śledztwa prowadzonego w IPN i je ujawnił.
Sąd, który masz na myśli, nie oceniał agenturalności kogokolwiek, tylko oceniał czy Sumliński pomówił Chrostowskiego, czy nie. I ponieważ IPN nie zdecydował się udostępnić Sądowi materiałów z prowadzonego śledztwa, a materiały posiadane przez dziennikarza zostały zabrane przez ABW z jego mieszkania, w trakcie rewizji, to jak to bywa w takich sprawach, jedynym oskarżonym i skazanym w sprawie stał się dziennikarz.

http://www.bibula.com/?p=17289

Nieraz przerabialiśmy w Polsce takie scenariusze, gdzie w sprawach merytorycznych skazuje się dziennikarzy, adwokatów i inne osoby postronne za grzebanie w sprawie merytorycznej, w której nie skazuje się ostatecznie nikogo.

Nikt dziś nie wie, co dzieje się ze śledztwami prowadzonymi w IPN przed śmiercią Janusza Kurtyki. Zapewne, jak to w Polsce bywa, trzeba czekać.
Być może do śmierci wszystkich zainteresowanych. Bo jest tam żyjących zainteresowanych sporo. Śledztwo IPN dotyczyło hipotezy, jakoby ksiądz Popiełuszko nie został zgładzony 19 października lecz dopiero 25 października, po kilkudniowym przesłuchiwaniu i torturach prowadzonych przez funkcjonariuszy w jakimś obiekcie w rejonie Warszawy.

Historia i spory historyków są z natury rzeczy spokojniejsze i zapewne bardziej trafne niż sądzenie i sądzenie się zainteresowanych. Mam nadzieję, że czas pokaże jak to było i co właściwie działo się w temacie tak w roku 1984, jak w latach 2006 -2010.

N wrz 19, 2010 11:40
Wyrok
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... em,30392,1
"Wyrywacze kąkolu" niedowierzający Chrystusowi, niewiele różnią się w niszczeniu ludzi od SB
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ki,60093,1

N wrz 19, 2010 12:40
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Wyrok
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... em,30392,1
"Wyrywacze kąkolu" niedowierzający Chrystusowi, niewiele różnią się w niszczeniu ludzi od SB
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ki,60093,1

Alus, wyrok to wyrok,
to, co cytujesz miało zostać zaskarżone przez obie strony procesu, o czym wyczytałem zresztą w tymże linku.
Niepotrzebnie używasz sformułowania "wyrywacze kąkolu" - w dodatku "niedowierzający Chrystusowi" - sugerując że sędzia wydający wyrok głosił przy orzekaniu Chrystusa, czy jak u diaska? Zaciemnia to obraz sprawy, wprowadza negatywne emocje - zwłaszcza u bezpośrednio zamieszanych w sprawę. Niczego nie wyjaśnia.

Nasze słowa powinny być tak-tak, nie - nie. Tak uczył nasz Pan Jezus Chrystus.

Nawiasem, Newsweek i Wprost, to dwie konkurujące ze sobą zapewne gazety. Nie dziwi różnica stanowisk.

N wrz 19, 2010 13:12
Cytuj:
Alus, wyrok to wyrok,
to, co cytujesz miało zostać zaskarżone przez obie strony procesu, o czym wyczytałem zresztą w tymże linku.
Niepotrzebnie używasz sformułowania "wyrywacze kąkolu" - w dodatku "niedowierzający Chrystusowi" - sugerując że sędzia wydający wyrok głosił przy orzekaniu Chrystusa, czy jak u diaska? Zaciemnia to obraz sprawy, wprowadza negatywne emocje - zwłaszcza u bezpośrednio zamieszanych w sprawę. Niczego nie wyjaśnia.

Nasze słowa powinny być tak-tak, nie - nie. Tak uczył nasz Pan Jezus Chrystus.

Nawiasem, Newsweek i Wprost, to dwie konkurujące ze sobą zapewne gazety. Nie dziwi różnica stanowisk.

Nie sędzia......lustratorzy.
W sytauacjach pewnych, klarownych ujawnienie agentury jest jak nabardziej wskazane.
Ale ogłaszając kogoś agentem bazując na skrawkach informacji, domysłach, często można oskarżyć niewinnych ludzi.
A krzywda zawsze boli, niezależnie od krzywdziciela - esbek, czy nadgorliwy lustrator.
Gdy w lustratora bawi sie osoba niewierząca potrafię zrozumieć - on sprawiedliwość postrzega według czysto ludzkich kryteriów.
Gdy czyni to osoba wierząca, a co nie daj Boże kapłan, jest to ujawnianie niedowiarstwa w Bożą sprawiedliwość.....czyli "za dobre wynagradza, a za złe karze" stanowią dla lustratorów puste słowa.........

N wrz 19, 2010 13:54

Proponuję taka małą, przyjemną dawkę prawdy historycznej:
http://radiopl.pl/archiwum/a-142/Blog-S ... wolony.mp3
Ze specjalnymi życzeniamia dla Alusa, Elbrusa :)

N wrz 19, 2010 14:49
zbanowany na stałe

A to zamiast komentarza - ode mnie.

* * *
kłamstwo i oszczerstwo
można zasypać i ugnieść butami

jednak na tym gruncie
nie zbudujesz nic trwałego

to co spróbujesz zbudować
rozpadnie się w pył
od podziemnych wstrząsów

jeszcze gorsze jest
budowanie na zabójstwie
i na zadawaniu cierpienia

Matka Ziemia
nie przyjmuje
wypluwa to co złe
na zewnątrz

* * *

kiedy zamkniesz ludziom usta
poeci wiersze pisać będą
kiedy zabijesz poetów
kamienie krzyczeć będą

N wrz 19, 2010 14:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Następna strona