Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 23:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Cytuj:
dostrzega w nim także pozytywy

I problemem jest także a powinno byc "dostrzega w nim pozytywy"....tylko pozytywy.

Śr sty 12, 2011 21:36

Heh, za późno na edycję - także z tej rozmowy, nieco dalej:
Cytuj:
O. Ludwik Wiśniewski: W 1996 r. wróciłem z Rosji. Istniało już wtedy Radio Maryja, o którym wiele słyszałem. 13 grudnia 1996 r. napisałem notatki z transmitowanych przez Radio adwentowych rekolekcji bp. Frankowskiego. Oto fragmenty jednego z pseudopolitycznych kazań. „Prawicy prawdziwej jeszcze nie było, bo nie było czasu, aby mogła się ukształtować. Przecież ludzi, którzy ją tworzyli, wymordowano. Oszustwem komunistów było wstępowanie do Solidarności i ostentacyjne rzucanie legitymacji partyjnych i stawanie ich na czele ruchu solidarnościowego jako doradców. Gdy po stanie wojennym część najlepszych wyjechała, byli komuniści nazwali się liberałami, Europejczykami, ekspertami od przekształceń ustrojowych. Jako tacy wcisnęli się na czoło prawicy. Atak na Kościół stanowił temat zastępczy, by odwrócić uwagę społeczeństwa od ciągle niedokonanych rozliczeń z przestępstwami komunizmu. Rząd korowski nie zrobił porządku” itd. itd. Na koniec biskup stwierdził, że te rekolekcje są odpowiedzią na program Jana Pawła II dla Solidarności. O tym myślę, mówiąc o upolitycznieniu ambony.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 12, 2011 22:05
Zobacz profil WWW
Tomu - dzięki za link :cmok1:
Czytuję TP,a tą dyskusje przegapiłam.

Śr sty 12, 2011 22:22
zbanowany na stałe

Cytuj:
Gdy po stanie wojennym część najlepszych wyjechała

TYrzebaby dodac "najlepszych tchórzy", którzy zwiali do lepszego świata.

Cz sty 13, 2011 10:25

Przempro! Widzę, że zjawiłeś się tu po to, aby namieszać.
Jesteśmy w wątku Radia Maryja, wiesz o tym?

Cz sty 13, 2011 12:25
Lepsze, że na czoło prawicy wepchnęli się tacy, którzy jeszcze w maju 1989r układali plany reformowania PRLu, albo po 1989r nie zgadzali się na rozwiązanie PZPR.

Cz sty 13, 2011 12:54
zbanowany na stałe

Cytuj:

Raczej o Radiu Maryja. A to pewna roznica. :)

Cz sty 13, 2011 16:50
zbanowany na stałe

Gita2 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przeczytałem ten wątek i zgadzam się z Duralem. To watek o Radiu Maryja. Zauważyłem również, ze nie jest to w żadnym wypadku watek, którego celem jest tworzenie peanów pochwalnych na temat RM :)
Takie peany wyspiewujesz tylko ty Gito, co czasami bywa niezwykle zabawne :)

Pt sty 14, 2011 7:34

przempro napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Wyobraź sobie, że przeczytałem ten wątek i zgadzam się z Duralem. To watek o Radiu Maryja. Zauważyłem również, ze nie jest to w żadnym wypadku watek, którego celem jest tworzenie peanów pochwalnych na temat RM :)

Cóż okazuje się, że nie zawsze większość ma rację.
Większość Niemców wyniosła do władzy Hitlera, czy miała rację???
Przed odpowiedzią na to pytanie proponuję Ci skorzystać ze skarbnicy pieknych audycji w RM o Piotzrz naszych czasów.

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=103241

Pt sty 14, 2011 13:49

Nie bardzo rozumiem porównanie Gita2 - ale Dural i Przempro mają rację. Wątek jest o RM (o nim - RM - dyskutujemy), a nie jest to wątek RM (co sugerowałoby, że decydują tutaj i piszą jakby tylko osoby z RM związane).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sty 14, 2011 18:55
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Post Re:
ToMu napisał(a):
Nie bardzo rozumiem porównanie Gita2 - ale Dural i Przempro mają rację. Wątek jest o RM (o nim - RM - dyskutujemy), a nie jest to wątek RM (co sugerowałoby, że decydują tutaj i piszą jakby tylko osoby z RM związane).

Dokładnie, wątek jest o Radiu Maryja a nie :

o WSKSiM:

Kamala napisał(a):
Ale jakie Gita2, jakie? Moze jakis konkret? W czym istnienie WSKSiM wplynelo pozytywnie na cokolwiek?

O znajomości języka polskiego przez Ojca Rydzyka:

Johnny99 napisał(a):
Jak Rydzyk chce krzewić patriotyzm, to niech się nauczy wreszcie gadać po polsku. Przez ostatni rok miałem sporo do czynienia z ludźmi z, powiedzmy, społecznych nizin - z podstawowym wykształceniem lub nawet bez niego i zapewniam, że większość z nich mówiła po polsku lepiej i składniej niż wymachujący doktoratem ojciec dyrektor, którego języka nie da się słuchać nawet w nagranych wypowiedziach (! - on nie tylko nie umie, on nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie umie, gdyby było inaczej, to by się przygotowywał do nagrań). Co ciekawe, nie dotyczy to większości jego współpracowników.

O rozdawaniu dyplomów za pieniądze przez różne szkoły:

Kamala napisał(a):
maly_kwiatku, sam fakt istnienia szkoly nie przesadza o jakosci jej absolwentow. Dzisiaj dosyc jest w Polsce szkol prywatnych, ktore za pieniadze rozdaja dyplomy, ale absolwencji sa takiej jakosci, ze nikt nie chce ich zatrudniac.

O znaczeniu słów:

Alus napisał(a):
Cytuj:
dostrzega w nim także pozytywy

I problemem jest także a powinno byc "dostrzega w nim pozytywy"....tylko pozytywy.

O poglądach biskupa Frankowskiego:

ToMu napisał(a):
Heh, za późno na edycję - także z tej rozmowy, nieco dalej:
Cytuj:
O. Ludwik Wiśniewski: W 1996 r. wróciłem z Rosji. Istniało już wtedy Radio Maryja, o którym wiele słyszałem. 13 grudnia 1996 r. napisałem notatki z transmitowanych przez Radio adwentowych rekolekcji bp. Frankowskiego. Oto fragmenty jednego z pseudopolitycznych kazań. „Prawicy prawdziwej jeszcze nie było, bo nie było czasu, aby mogła się ukształtować. Przecież ludzi, którzy ją tworzyli, wymordowano. Oszustwem komunistów było wstępowanie do Solidarności i ostentacyjne rzucanie legitymacji partyjnych i stawanie ich na czele ruchu solidarnościowego jako doradców. Gdy po stanie wojennym część najlepszych wyjechała, byli komuniści nazwali się liberałami, Europejczykami, ekspertami od przekształceń ustrojowych. Jako tacy wcisnęli się na czoło prawicy. Atak na Kościół stanowił temat zastępczy, by odwrócić uwagę społeczeństwa od ciągle niedokonanych rozliczeń z przestępstwami komunizmu. Rząd korowski nie zrobił porządku” itd. itd. Na koniec biskup stwierdził, że te rekolekcje są odpowiedzią na program Jana Pawła II dla Solidarności. O tym myślę, mówiąc o upolitycznieniu ambony.

O tchórzostwie części Polaków:

przempro napisał(a):
Cytuj:
Gdy po stanie wojennym część najlepszych wyjechała

TYrzebaby dodac "najlepszych tchórzy", którzy zwiali do lepszego świata.

O tym, kto jest na czele prawicy:

Alus napisał(a):
Lepsze, że na czoło prawicy wepchnęli się tacy, którzy jeszcze w maju 1989r układali plany reformowania PRLu, albo po 1989r nie zgadzali się na rozwiązanie PZPR.

O przekonaniach Gity2 i o racji wynoszenia Hitlera do władzy w kontekście nauczania Piotra naszych czasów:

Gita2 napisał(a):
przempro napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Cóż okazuje się, że nie zawsze większość ma rację.
Większość Niemców wyniosła do władzy Hitlera, czy miała rację???
Przed odpowiedzią na to pytanie proponuję Ci skorzystać ze skarbnicy pieknych audycji w RM o Piotzrz naszych czasów.

http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=103241

Tak jakby Radio Maryja nie było tematem samym w sobie interesującym. Bo przecież jest. Radio jest ewenementem nie tylko w skali kraju, ono jest unikalne w skali Europy i prawdopodobnie świata. Większość podobnych rozgłośni w Polsce upadło, z braku środków, a Radio Maryja żyje.

Skoro dyskutujemy o mediach w Kościele i o tym, dlaczego Kościół w Polsce nie ma swoich mediów, to trzeba zapytać wprost: Dlaczego Kościół w Polsce nie finansuje żadnych mediów a potem ludzie, w tym biskupi i księża, się dziwią, że media istniejące, zbliżone do Kościoła nie są jego tubą propagandową tylko mają specyficzne poglądy i działania umożliwiające im istnienie na rynku. Takim medium jest Radio Maryja, chwała twórcom radia, że znaleźli niszę społeczna wśród Polaków, nie obsługiwaną przez żadne media i weszli w nią.

Dzięki temu, miliony Polaków może mówić o Radiu Maryja - nasze radio.

Pt sty 14, 2011 21:43

Dzięki temy również miliony Polaków w Posce i na świecie może czuć przynależność do Rodziny Radia Maryja.

So sty 15, 2011 20:40
Gita2 napisał(a):
Radio Maryja i dzieła przy nim powstałe popierane są przez Polaków rozumiejących znaczenie tych dzieł.
Jednym z tych dzieł jest WSKSiM
http://www.wsksim.com.pl/

maly_kwiatek napisał(a):
ToMu napisał(a):

Dokładnie, wątek jest o Radiu Maryja a nie :

o WSKSiM:

Kamala napisał(a):
Ale jakie Gita2, jakie? Moze jakis konkret? W czym istnienie WSKSiM wplynelo pozytywnie na cokolwiek?

To maly_kwiatku, zebys nie zapomnial, kto zaczal ten off-top (wg ciebie) o WSKSiM.
Mam nadzieje, ze teraz uczciwie upomnisz Gite2. Jak porzadek i sprawiedliwosc to dla wszystkich.

maly_kwiatek napisał(a):
Tak jakby Radio Maryja nie było tematem samym w sobie interesującym. Bo przecież jest. Radio jest ewenementem nie tylko w skali kraju, ono jest unikalne w skali Europy i prawdopodobnie świata. Większość podobnych rozgłośni w Polsce upadło, z braku środków, a Radio Maryja żyje.

Skoro dyskutujemy o mediach w Kościele i o tym, dlaczego Kościół w Polsce nie ma swoich mediów, to trzeba zapytać wprost: Dlaczego Kościół w Polsce nie finansuje żadnych mediów a potem ludzie, w tym biskupi i księża, się dziwią, że media istniejące, zbliżone do Kościoła nie są jego tubą propagandową tylko mają specyficzne poglądy i działania umożliwiające im istnienie na rynku. Takim medium jest Radio Maryja, chwała twórcom radia, że znaleźli niszę społeczna wśród Polaków, nie obsługiwaną przez żadne media i weszli w nią.

A ja dalej nie wiem, co poza laczeniem milionow (?!) Polakow i samym faktem istnienia Radio robi. Kiedy Gita2 sprobowala pokazac inne "dziela" (rozumiem, ze geotermia to tez offtop? - czyli Radio Maryja=o.Rydzyk, ale o.Rydzyk to nie RM?) okazalo sie, ze to offtop, ale tylko z mojej strony.

maly_kwiatek napisał(a):
Kamala napisał(a):
Dzisiaj dosyc jest w Polsce szkol prywatnych, ktore za pieniadze rozdaja dyplomy

To jest bezczelna insynuacja w stosunku do konkretnej szkoły, o której mówimy.

A teraz po raz kolejny maly_kwiatku. Nie wiem, co ja tobie insynuuje. Ja napisalam prawde, a prawda co niektorych w oczy kole. Albo inne przyslowie: uderz w stol a nozyce sie odezwa.
Otoz prosze mi udowodnic, ze nie ma w Polsce uczelni prywatnych, ktorych absolwenci pracy latami nie moga znalezc, bo ich dyplom jest nic niewart! Fakt istnienia uczelni nie przesadza o jakosci jej pracy i poziomie wyksztalcenia jej absolwentow.
Dlatego przywolalam ten przyklad, majac nadzieje, ze Gita2, albo ty udostepnicie jakies statystyki o zatrudnieniu absolwentow owego "dziela RM", zeby udowodnic, ze sa to specjalisci wysokiej klasy, rozchwytywaniu na pniu na rynku pracy.

A tu, jak zwykle, zamiast faktow - uwagi osobiste. I to od kogo? Od kogos, kto przypisuje sobie prawo napominania kazdego niewygodnego mu forumowicza.

So sty 15, 2011 21:06
zbanowany na stałe

Kamala napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Kamala napisał(a):
Dzisiaj dosyc jest w Polsce szkol prywatnych, ktore za pieniadze rozdaja dyplomy

To jest bezczelna insynuacja w stosunku do konkretnej szkoły, o której mówimy.

Otoz prosze mi udowodnic, (...)

Nie. To ty masz udowodnić, to co insynuujesz. Że Wyższa Szkoła WSKISM rozdaje dyplomy za pieniądze, bo taka jest treść Twojej insynuacji.

N sty 16, 2011 3:06
maly_kwiatku, ja tego offtopa poglebiac nie bede. Nie rozumiesz mnie? Kolejny twoj problem.
Dzielem RM jest takze owa uczelnia, co do poziomu ktorej nikt nie chce sie jasno wypowiedziec. W ten sposob mam prawo przypuszczac, ze stoi ona w rzedzie innych "skarbonek", ktore "ksztalca" kadry dla nikogo.

Prosze o kolejne pozytywne przyklady dzialalnosci RM.

Zeby juz calkiem w offtop (podobno) nie zjechac (za ktory Gita2 ciagle nie dostala po uszach), ja moze powtorze moje zdanie: RM jest dobrym pomyslem, ktory dzieki charyzmatycznemu przywodztwu o.Rydzyka traktowanego jak guru, ktoremu naleza sie specjalne prawa (slynne przerywanie Mszy sw, kiedy pojawial sie spozniony o.Rydzyk), zjechalo w kierunku ideologii "oblezonej twierdzy". I glosi raczej zla niz Dobra nowine, przynajmniej w czesci polityczno-spolecznej. Wszedzie widzi wrogow, masonow, libralow, zagrozenia, jakby losy swiata i Polski lezaly tylko w naszych rekach. I to jest moim zdaniem karygodne. Odbieranie ludziom chrzescijanskiej nadziei i zasypywanie glownie negatywnymi informacjami.

Gdyby losy swiata lezaly tylko w ludzkich rekach, to faktycznie, juz dawno powinnismy wszyscy popelnic zbiorowe samobojstwo. A katolickie radio powinno wiedziec, ze tak nie jest i glosic ludziom nadzieje, starac sie o pojednanie takze z "wrogami", czy po prostu myslacymi inaczej, i budowac Krolestwo Boze na ziemi tak, jak glosil je Jezus Chrystus, a nie jak sie o.o. redemptorystom wydaje.

Aha, zeby zsoborniki i inni nie zarzucili mi, ze nie mam prawa wypowiadac wlasnego zdania o czymkolwiek: otoz w poczatkach istnienia RM, kiedy owo radio wydawalo sie byc prawdziwie katolickim radiem i zajmowalo sie tylko modlitwa kilka godzin dziennie, bo na wiecej czasu antenowego nie mialo programu i pieniedzy, wsparlam je takze finansowo. Takze przez sympatie do o.o. redemptorystow, ktorych wtedy dobrze znalam.

N sty 16, 2011 11:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 168  Następna strona