Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Post Radi Maryja
Trzeba powiedzieć tak : Radio Maryja jest radiem katolickim i może dlatego jest tak atakowane bo propaguje Boga, a to już wystarczający powód by głośno krzyczeć i wymyślać i szukać usilnie do czego by tu się przyczepić! A wrogowie Kościoła też mają radia , i mnóstwo kasy na walkę z nim. Co do ojca R. i innych „Wielkich” aktorów tego zamieszania przy okazji radia Maryja , nikt nie jest wieczny, wszyscy bez wyjątku nie wykręcimy się od sądu Bożego, i ta myśl mnie w zupełności zadowala i uspakaja!

Wt wrz 12, 2006 3:30

Trzeba odróżnić krytykę RM "dla zasady" - czyli właśnie ze względu na to, że mówi się tam o Bogu i propaguje naukę Kościoła; od krytyki niektórych wypowiedzi politycznych, które nie powinny mieć miejsca w żadnym, a już na pewno nie katolickim, radiu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt wrz 12, 2006 7:31
Zobacz profil WWW

Trzeba odróżnić krytykę RM "dla zasady" - czyli właśnie ze względu na to, że mówi się tam o Bogu i propaguje naukę Kościoła; od krytyki niektórych wypowiedzi politycznych, które nie powinny mieć miejsca w żadnym, a już na pewno nie katolickim, radiu.

A po co komplikować sobie życie? Nie lepiej UPRościć rzeczywistość? Podzielić wszystkich na czarnych i białych? Chociaż w tym przypadku akurat czarni to biali, więc drobnego zamieszania nie uda się uniknąć ;-)

Wt wrz 12, 2006 9:05

Czarni to biali, czerwoni to czarni... I nich ktoś powie, że rzeczywstość wokól nas jest szara. :)

Wt wrz 12, 2006 9:11
Nienawiść do samego siebie - moim zdaniem jest najpewniejszym kluczem do oceny krytyków Radia Maryja.

Super ze zaznaczyłes "moim zdaniem". To jest wielki plus dla Ciebie kolego, bo to tylko i wyłacznie Twoje zdanie. Zdanie osoby kompletnie nieznanej i osoby której zdanie nie jest adekwatne do tego co jest faktem.

Tak wogóle to działasz na zasadzie marketingu, bo uogólniasz krytyke. Tyle razy juz tłumaczono, ze nikt nic nie ma do ewangelizacyjnej roli RM. Problem lezy w politycznym i społecznym oddziaływaniu tego medium. Oddziaływaniu na wskros negatywnym.
Smieszna jest próba przerzucania odpowiedzialności na krytyków. Byc może takie działanie ma uzasadnienie wśród zindoktrynowanej społecznośc tzw. "Rodzin RM".
Jednak nikt kto potrafi sie posługiwac własnym rozumem nie zgodzi się z tą tezą.

Cytuj:
b]" jak ja Cię nienawidzę Matko Boża za to, że cały czas słyszę w tle: napraw błedy, nie grzesz, Bóg cię widzi, nie kradnij, nie oskarżaj fałszywie. Jak ja Cię nienawidzę. Muszę Ci dokopać. Wiem co zrobię, będę Cię wyzywał od najgorszych. Ale co to Cię obchodzi Matko Boża! Zflekuję zatem radio o Twoim Imieniu.{/b]

To co tutaj zacytowałeś jest typowym objawem psychomanipulacji. Rydzyk zrobił biznes i nazwał go "Radio Maryja". Dalej robi biznes i kase (gruba kase), a "Maryja" jest chwytem reklamowym dla przyziemnych celow biznesmena Rydzyka.
Radio Maryja poza nazwą, nie ma nic wspólnego z Matka Chrystusa i tylko osoby o słabej percepcji umysłowej moga ulegac takiej indoktrynacji.

To tak jakby wierzyć, że Persil jest lepszy od IXI bo daje bielszy odcień bieli....absurd!

Wt wrz 12, 2006 23:39

Według mnie oddziaływanie społeczne Radia Maryja jest bardzo pozytywne... słuchacze Radia Maryja są najbardziej aktywną grupą społeczną w wyborach.

Ojciec Rydzyk robi wielką kasę... ale nie dla siebie:
- Radio Maryja
- Nasz Dziennik
- Telewizja Trwam
- Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej
- Centrum Polonia in Tertio Millenio
- Fundacja Lux Veritatis
- Fundacja Nasza Przyszłość

oby więcej i więcej - a na to trzeba pieniędzy i to dużo - im więcej tym lepiej

co do indoktrynacji i psychomanipulacji - co kryje się pod tymi ślicznymi słowami konkretnie? o co ci chodzi?

Śr wrz 13, 2006 0:08

Cytuj:
Super ze zaznaczyłes "moim zdaniem". To jest wielki plus dla Ciebie kolego, bo to tylko i wyłacznie Twoje zdanie.

Szkoda, że Tobie to sformuowanie umknęło ;-) W końcu Ty wyrażasz również wyłącznie swoje zdanie. Myślę, że część osób zupełnie spokojnie mogłaby Ci odpowiedzieć w ten sposób:
Cytuj:
Zdanie osoby kompletnie nieznanej i osoby której zdanie nie jest adekwatne do tego co jest faktem.

Więc prosiłabym jednak o przejście do bardziej merytorycznych argumentów...

Śr wrz 13, 2006 6:34

Parę razy posłuchałem RM i szczerze mówiąc uważam, że stoi ono na takim samym poziomie merytoryczno-stylistycznym co "NIE" Urbana - niskich lotów tabloidyczne medium powołujące się na wzniosłe idee, w rzeczywistości często schlebiające niskim instynktom swoich odbiorców...

Pamiętam, że jak w RM gościł pan Cohen (ten od leczenia gejów), to pomimo, że jestem absolutnie negatywnie nastawiony do jego działalności, był on jedyną osobą w której słowach czuć było ducha chrześcijaństwa. Prowadzący audycje, zaproszeni experci i słuchacze dali popis tak nieopisanej, pogardliwej nietolerancji (wbrew słowom Cohena i oficjalnemu stanowisku Krk!), że po audycji ręce mi się trzęsły z nerwów...

Śr wrz 13, 2006 7:29
122 strony wpisow - coz to musi byc za wielkie dzielo, ze takie wywoluje emocje.

Śr wrz 13, 2006 17:33

122 strony wpisow - coz to musi byc za wielkie dzielo, ze takie wywoluje emocje.
Raczej kontrowersyjne, gdyby było wielkie, byłoby kilka wpisów w stylu "popieram", "zgadzam się", "zaiste, wielkie dzieło"... A mamy za to obozy fanatycznych zwolenników i fanatycznych przeciwników, produkujących kilometry zdań... Co ciekawe - niezdecydowanych raczej brak :)

Śr wrz 13, 2006 17:54
nie jest zbytnio trafne.
Zreszta zadnych dowodow podobienstwa nie wykazales.
Pustoslowie, nic wiecej.

Śr wrz 13, 2006 17:57

Filippiarzu, Twoje porownanie RM do ... nie jest zbytnio trafne. Zreszta zadnych dowodow podobienstwa nie wykazales. Pustoslowie, nic wiecej.
To tylko wrażenie, nie chę go analizować, ale fakt- przesadziłem, Urban jest bardziej zjadliwy...

Na pewno są jakieś ciekawe audycje i mądrzy ludzie w RM, ale to co usłyszałem w audycji z Cohenem sprawiło, że była to moja ostatnia styczność z RM - nie chcę nigdy więcej usłyszeć czegokolwiek pochodzącego z tego źródła. Podkreślam - mimo, że miałem Cohena za wariata będącego zagrożeniem dla zdrowych ludzi (homo), których szczególnie trzeba kochać i wspierać, to spośród grupy około tuzina osób wypowiadających się w tej audycji, jedynie on okazał się być chrześcijaninem... Tylko on wypowiadał się o swoich podopiecznych z miłością i szacunkiem, w zgodzie z nauką Krk. Reszta gremium i słuchacze wygadywali rzeczy tak podłe, że nie chcę ich pamiętać - autentycznie mnie wtedy zemdliło z odrazy do słów płynących z głośników...

Śr wrz 13, 2006 18:33
Filippiarz, przypomnij mzoe jeszcze w kiedy Cohen goscil w RM.
I moze zacytuj wypowiedz Cohena bysmy sie mogli sami przekonac co powiedzial.

Śr wrz 13, 2006 18:48

Filippiarzu, Twoje porownanie RM do ...
nie jest zbytnio trafne.
Zreszta zadnych dowodow podobienstwa nie wykazales.
Pustoslowie, nic wiecej.

Pustosłowie :?:

A ja uważam, że dość zwięzłe (choć nie całościowe - bo audycje wartościowe też są) podsumowanie Filippiarza.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr wrz 13, 2006 20:00
Zobacz profil WWW

Filippiarz, przypomnij mzoe jeszcze w kiedy Cohen goscil w RM. I moze zacytuj wypowiedz Cohena bysmy sie mogli sami przekonac co powiedzial.
Chyba marzec 2004. Pan Cohen mówił, że homoseksualiści są takimi samymi ludźmi jak my, należy im się szacunek i należy im okazywać szczególną uwagę i miłość ze względu na ich zagubienie, bo jeśli katolik nie akceptuje homoseksualisty to on nie zaakceptuje naszej wiary - nie wolno ich osądzać i szykanować, trzeba dawać świadectwo prawdzie i tym bardziej okazywać im miłość im bardziej są zagubieni. Cała reszta i słuchacze skupili się na tym, jak chorzy, zboczni, niemoralni, niezgodni z naturą, nieludzdzcy i obrzydliwi są podopieczni pana Cohena.

Cz wrz 14, 2006 7:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 180  Następna strona