Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Wziął przykład z Jezusa, który powrozem przepędzał kupców z krużganków świątyni i robił to publicznie. Zło trzeba nazywać złem i tak to robi ksiądz Łuczak, a nie podoba się to Tomkowi44, on to wręcz potępia, ja nie potępiam a aprobuję. 'Radio Maryja Katolicki glos w twoim domu", to często mozna usłyszeć na antenie RM i to jest prawda.
|
Pt lut 11, 2011 11:52 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Droga Gito. Po pierwsze: właśnie ja PUBLICZNIE na tym forum poruszyłem skromnie trzy kwestie związane z działalnością RM. Po drugie: Jezus NIGDY NIE KŁAMAŁ - tak jak to czynią media Rydzyka (czego dotyczy pkt 1) Po trzecie: Jezus potępiał tylko tych którzy na to zasługiwali, ale nigdy nie potępiał takich osób, którzy mieli inne zdanie niż On - tak jak to czyni Rydzyk, i to jeszcze używając tak potwornych oszczerstw jakie zacytowałaś u Łuczaka. Nie porównuj więc Łuczaka i Rydzyka do Jezusa.
|
Pt lut 11, 2011 12:03 |
|
 |
Tomek44
|
I jeszcze jedno. Łatwo opluwać Marcinkiewicza - bo juz nie jest premierem z nadania PIS-u. Natomiast w sieci znalazłem kiedyś fragment audycji w RM z udziałem J.R. Nowaka, w trakcie którego do studia dodzwoniła się pewna kobieta, która zaczęła się pytać Nowaka: dlaczego on popiera posła Ziobrę, skoro ten człowiek żyje bez ślubu z kobietą pod jednym dachem. Reakcja była do przewidzenia: kobieta została PUBLICZNIE SKRYTYKOWANA, przy czym nie dano jej szansy na ustosunkowanie się do tej krytyki. Tak więc nie ma żadnego bohaterstwa w "wyczynach" Łuczaka. Jakoś nie słyszałem, aby on krytykował aktualnych pupilów Rydzyka.
|
Pt lut 11, 2011 12:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
~Tomek44, co Cię tak ośmieliło? Może to, że nareszcie udało się zbanować ~osirisa i ~malego_kwiatka i nikt Ci nie odpowiada? A skąd Ty wiesz, że jeszcze ktokolwiek ma ochotę obrzucać się z Tobą błotem? Ot, i mołojec, odważny mniej więcej jak ten osioł z bajki Kryłowa, który strasznie bał się lwa, dopóki lew był zdrowy. Pewnego dnia lew przestał dawać oznaki życia, wtedy osioł zobaczył, jak zaczynają do niego podchodzić i coraz śmielej sobie poczynać różne zwierzątka. Na samym końcu też się odważył, przyłożył lwu z kopyta i pochwalił się: " I ja jewo liagnuł". Fajnie śpiewasz w tym chórze, tyle, że fałszywie, bo jak na razie to powiedziałeś wszystko, co wiedziałeś,na temat i nie na temat, - tyle, że tacy byli tu już przed Tobą. Opróżniłeś swój worek z zarzutami wysypując nam wszystko pod nogi, i co dalej, bracie? O świadectwach udziałowych- była mowa, poczytaj sobie wątek. O tym, że nie jesteście w stanie znieść, Ty i Twoja opcja polityczna, ojca Rydzyka, linii programowej radia, ani Naszego Dziennika, ani osób udzielających się w tych mediach-- też już dawno wiemy, poczytaj sobie. Dorzuciłeś od siebie wszystko, co Ci się kojarzyło, np pana Marcinkiewicza- a to znak, że Twoje zasoby są na wyczerpaniu i ładujesz wszystkim, co tam masz pod ręką i co wiesz. W zasadzie to niczym nie różnisz się od naszych oficjalnie namaszczonych kabaretów, które od dobrych paru lat bawią nas rzucaniem rzadką krowią kupą w makiety z podobizną braci Kaczyńskich. Dochowaliśmy się takich elit, że niektórym ta zabawa wciąż się wydaje śmieszna. Tym się tylko różnisz od nich, że dla odmiany obrałeś sobie za cel Radio Maryja. Więc życzę Ci powodzenia. ~Gita2, rozważ zwrócenie się do moderatorów o ostateczne zamknięcie wątku. Znasz pojęcie " Pyrrusowe zwycięstwo "? Proszę Cię, pozwólmy im je odnieść. Logika walki dobra i zła wymaga, by zło najpierw zwyciężyło, bo inaczej nigdy ostatecznie nie upadnie. Więc proszę Cię, pozwólmy im zostać samym.
~Tomek44, jeśli odczuwasz niedosyt, i nie wylałeś jeszcze całego nagromadzonego jadu, to załóż sobie wątek "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"i tam kontynuuj.
|
Pt lut 11, 2011 13:13 |
|
 |
Tomek44
|
Jestem w tym wątku zaledwie od czterech dni - więc bynajmniej nie można mi imputować jakiegokolwiek "nareszcie zbanowania" kogokolwiek. Zresztą ograniczyłbym się tylko do swego jednego postu (z 6.02), gdyby nie fatalna reakcja Gity2. Co do reszty Twego postu oleksa57 - ponieważ to jest tylko i wyłącznie tyrada pomówień i nienawiści, rozważam możliwość zgłoszenia Twego postu moderacji.
|
Pt lut 11, 2011 13:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wziął przykład z Jezusa, który powrozem przepędzał kupców z krużganków świątyni i robił to publicznie. Zło trzeba nazywać złem i tak to robi ksiądz Łuczak, a nie podoba się to Tomkowi44, on to wręcz potępia, ja nie potępiam a aprobuję. 'Radio Maryja Katolicki glos w twoim domu", to często mozna usłyszeć na antenie RM i to jest prawda. Typowe....ukochana scena z Ewangelii "prawych Polaków-katolików". Zapominacie jedynie, że owi kupcy to kuzyni, pociotki kapłanów, którzy z ich handlu czerpali krocie zysku. A zawsze "zapominacie" scenę Chrystusa mówiącego do jawnogrzesznicy....."I Ja cię nie potępiam".....nie wygodna ta scena.
|
Pt lut 11, 2011 13:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Jestem w tym wątku zaledwie od czterech dni - więc bynajmniej nie można mi imputować jakiegokolwiek "nareszcie zbanowania" kogokolwiek. Zresztą ograniczyłbym się tylko do swego jednego postu (z 6.02), gdyby nie fatalna reakcja Gity2. Co do reszty Twego postu oleksa57 - ponieważ to jest tylko i wyłącznie tyrada pomówień i nienawiści, rozważam możliwość zgłoszenia Twego postu moderacji. Więc zgłoś.Będzie mi miło zostać zbanowaną w dobrym towarzystwie.Tym bardziej, że wcale już nie jestem pewna, czy bardzo mi zależy na pozostaniu na tym Forum. A w przyszłości, zanim zaczniesz młócić zadyskutowane na śmierć tematy, rozważ wpierw przeczytanie wątku. Za zbanowanie wymienionych przeze mnie osób oczywiście nie odpowiadasz, ale nie jesteś tu jedyny i ten wątek też nie jest jedyny. A jeśli jedziesz po bandzie, to zawsze licz się z tym, że ktoś może Ci odpowiedzieć. A jeśli Ciebie coś boli,to weź łaskawie pod uwagę, że inni też mają receptory bólu.
|
Pt lut 11, 2011 13:38 |
|
 |
Ukyo
|
Oleksa, przestań. Ja na przykłąd chętnie posty Tomka czytam, a Twoja nerwowa reakcja i brak reakcji Gity są najlepszym dowodem na to, że chłopak ma rację. Nie umiesz mu odpowiedzieć, wyjaśnić że Twoim zdaniem bładzi? To nie pisz nic zamiast reagować gniewem. Tomku, gratuluję celnych argumentów i sposobu ich przedstawiania. Jedno tylko razi. O. Rydzyk jest osobą duchowną i na tym forum zwłaszcza należy go odpowiednio tytułować. Pod cała resztą podpisuję sie wszystkimi kończynami.  Cytuj: A zawsze "zapominacie" scenę Chrystusa mówiącego do jawnogrzesznicy....."I Ja cię nie potępiam".....nie wygodna ta scena. Alus, pełna zgoda. W Nowym Testamencie jest o wiele więcej tego typu świadectw bo przecież Chrystus był "mądrym, łagodnym Barankiem" a nie mściwym, gniewnym pogańskim bożkiem. Gita, to że Pan Jezus pognał profanów ze Świątyni, domu Jego Ojca nie oznacza, że dał przyzwolenie na lżenie się między Chrześcijanami. Tak, LŻENIE. I wprowadzenie podziału. Krytykujesz? A masz! Nieważne czy Twoja krytyka jest konstruktywna, czy jest zwykłym obrażaniem. Stronę wcześniej Tomek udowodnił, że i RM ma swoje na sumieniu, ja moge od siebie dodać kilka innych przykładów, nie tylko głośnych jak choćby o Woodstock (przegrany proces w sądzie!). Czy i on zalicza się do grona tych "złych" z tyrady księdza Łuczaka? Ksiądz Henryk powinien się wstydzić za te słowa a Ty nie powinnaś była ich przytaczać. I jakie są tego owoce?
|
Pt lut 11, 2011 16:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
~ Ukyo, a któż Ciebie uczynił sędzią nad tą sprawą? Wasza pycha pomału zaczyna sięgać nieba. Najpierw wpada dwóch-trzech i powtarza na kilku stronach w kółko te same zarzuty aż do znudzenia, jakby nie dowierzali swoim albo moim zdolnościom intelektualnym. Potem wpadasz Ty, przebierasz się w togę i ogłaszasz wyrok. To się nie nadaje do skomentowania. I proszę, nie wywołuj mnie więcej do tablicy, bo moje doświadczenie mówi mi, że na ten raz, wobec braku jakiegokolwiek porozumienia i wzajemnego szacunku, należy Was zostawić samych z Waszymi poglądami, i zamierzam się tego trzymać. A poza tym mam prawo czuć gniew i mam prawo go wyrażać, i to ja sama decyduję, czy o tym napisać, czy nie. A jeśli zechcę, to od czasu do czasu tu zajrzę, żeby sprawdzić, jak Wam idzie dyskutowanie z lusterkiem. Bo jak od pewnego czasu wiadomo, najlepiej się dyskutuje z samym sobą.
|
Pt lut 11, 2011 16:51 |
|
 |
Ukyo
|
Oleksa, z całym szacunkiem, ale to Ty pierwsza zachowałaś się jak sędzia, najpierw próbując przegonić Tomka z tego wątku, mimo że on nikogo przecież nie obraził, po czym zdecydowałaś o konieczności zamknięcia całego tematu, mimo ze to się rpzeciez od kilku stron toczy ciekawa dyskusja To jest w końcu forum dyskusyjne, a nie tablica ogłoszeń programowych i reklama Radia Maryja, jakby chyba chciała Gita. Zdenerwowałas się, bo Tomek udowodnił drobne "niedomówienie" w sprawie dziennikarzy, przez co ich wyprawa i zatrzymanie nabrało zupełnie innego znaczenia a Tobie po prostu trudno z tym polemizować. Oleksa, duchownych mozna i nalezy krytykować, RM nie jest dziełem Bożym tylko ludzkim i wady swoje ma. Sama jestem przeciwniczką obrażania radia i jego twórców, jednak konstruktywna krytyka może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi.  To nie jest wojna, to rozmowa miedzy dorosłymi ludźmi w internecie, daj Boże kulturalna i spokojna. Tego tylko brakowało, zebyśmy my, bracia Chrześcijanie, prowadzili wojnę o jedno radio.
|
Pt lut 11, 2011 17:03 |
|
 |
Tomek44
|
Coś mi sie widzi, że oleksa57 chce doprowadzic do skutecznego zamkniecia wątku poprzez prowokacje innych do "pyskówek" (do czego dochodziło w innych wątkach). Ukyo, mam nadzieję, że nie dasz się sprowokować. Twój spokój i rzeczowe argumenty są naprawdę wystarczające. Sama wiesz, że zarzuty Oleksy, wobec Ciebie są absurdalne i ukierunkowane na wywołanie awantury mającej na celu zachęcić admina do powiedzenia: "schluss".
|
Pt lut 11, 2011 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
~Ukyo, ~ Tomek44 pohasał sobie ile chciał w tym wątku i to w tonie dosyć namolnie napastliwym, zanim doszłam do wniosku, że dosyć tego. I proszę, dowiedź mi, że chciałam go przegonić z wątku. O ile dobrze pamiętam, uraczyłam go tylko znienacka kubłem zimnej wody, a to nie jest to samo.
I nie wciskaj mi, proszę kitu, że na ostatnich stronach zaczęła się jakaś ciekawa dyskusja, bo wszystko, co Tobie i Tomkowi wydaje się takie odkrywcze było w tym wątku wyplute już wiele razy. Jeśli jednak uważasz, że warto jeszcze raz, od nowa, bo może jest na forum ktoś , kto tych postów nie zna, to proszę bardzo- nihil obstat, ale będziecie musieli to zrobić beze mnie, bo sama Wam w tym nie pomogę i innych będę przekonywać, żeby Wam też nie pomagali.
Swoją drogą, to byłoby pouczające zobaczyć, jak napierniczacie na przemian z jedyną słuszną wersją. Wtedy będę przynajmniej miała jasność, czyje jest to forum i jaka jest jego twarz.
Duchownych wolno i należy krytykować, jeśli to jest ksiądz Małkowski albo ojciec Rydzyk, przynajmniej tak mi się wydaje, że powinnaś to doprecyzować. Bo tych "Waszych" należy kanonizować jeszcze za życia. Ich wypowiedzi dla GW należy włączyć do kanonu - jeśli nie wierzysz, to zajrzyj do odpowiednich wątków.
Owszem, dyskutować można, jeśli to ma sens. Takowego już nie widzę.
~Tomek44, widzę, że wmiędzyczasie coś tam dopisałeś. Ależ broń Boże, gdzieżbym Wam przeszkadzała, piszcie sobie do woli, tylko niech od tej pory będzie jasne, że to jest zaplanowana gra do jednej bramki.
|
Pt lut 11, 2011 17:39 |
|
 |
emcia357
|
Radio Maryja ma wielki wpływ na osoby starsze, i na politykę. Podjudzają tam staruszków do złych decyzji. Kiedy zapytałam mojej babci skąd Rydzyk ma kasę na bentleya. A ona wybuchła krzykiem że kto Ci powiedział że on ma taki samochód. Ja odpowiedziałam: Każdy wie że w Polsce biedują a on zasuwa jakimś drogim samochodem, zamiast pomóc potrzebującym. Wtedy zaczął się prawdziwy Huragan Kathrina. A ja tylko stwierdziłam fakt.
|
Pt lut 11, 2011 18:23 |
|
 |
Gita2
|
Na str. 90 książki "Moherowe berety" ks. Luczak pisze między innymi:"O.Tadeusz Rydzyk jest zakonnikiem. Został wybrany przez Boga po to, by Go kochał, szedł za Jezusem drogą radykalizmu ewangelicznego i służył maluczkim tego świata". Na str.91 :"Ojciec Dyrektor jest obecnie szanowany i podziwiany przez wielu Polaków, którzy doceniają to, co czyni dla dobra Kościoła i Ojczyzny" Zgadzam się z tymi opiniami ks. Łuczaka, zgadzają się również z nimi tysiące, a nawet miliony Polaków mieszkających w Polsce i na obczyźnie. Wielu z nich dzwoni do RM, gdyż antena tego radia jest dostępna dla wszystkich. P.S Oleksa! nie zrażajmy się atakami przeciwników RM, jeśli moderacja będzie uważać, że wątek można czy trzeba zamknąć, niech to zrobi. Moderatorem wątku jest Kamyk, więc do niego należy decyzja.
|
Pt lut 11, 2011 19:54 |
|
 |
meritus
|
emcia357 napisał(a): Podjudzają tam staruszków do złych decyzji. Raczej do bardzo dobrych decyzji.  emcia357 napisał(a): bentleya Był już maybach, helikopter i okręt podwodny. emcia357 napisał(a): zamiast pomóc potrzebującym Jak ktoś chce pomóc potrzebującym to wpłaca na Caritas, a nie na Radio Maryja. Radio Maryja nie zajmuje się finansowaniem akcji charytatywnych, tak, jak hydraulik nie pisze poematów. Co do domniemanych "niedomówień"... Proponuję pisać prawdę, sprawdzać, a nie powtarzać kłamstwa za innymi, bo aż wstyd, jaka jest u niektórych szanownych interlokutorów łatwowierność. Proszę sobie zobaczyć, co pisze Nasz Dziennik 7.02.: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110207&typ=po&id=po01.txt
|
Pt lut 11, 2011 22:16 |
|
|
|