Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
Autor |
Wiadomość |
Vacarius
|
 Re: Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
Zamiast zamykać sklepy to za prace w niedziele stawka minimalna za godzinę pracy powinna zostać ustawowo podwojona. Wtedy żaden pracownik sklepu nie mówiłby ze jest katolikiem i ze nie chce pracować w niedziele.
|
N cze 09, 2013 22:50 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Zgodnie z prawem - jeżeli jest przestrzegane - pracowniczce/pracownikowi za pracę w niedzielę przysługuje inny dzień wolny od pracy w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli. W święto - inny dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego. Jeżeli wykorzystanie dnia wolnego w tym terminie nie jest możliwe - pracownikowi/czce przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości 100 % za każdą godzinę pracy w niedzielę lub święto. Art. 15111 i art. 15112 Kodeksu pracy.
Tyle obowiązujące prawo.
Ale cóż, jak właśnie przeczytałem, pewien watykański namiestnik w Polsce wydał fatwę, że nikt w tym kraju nie musi przestrzegać jakiegoś tam prawa przez jakieś tam sobie władze cywilne postanowionego, jeżeli mu sumienie tego nie kalkuluje, że to boskie prawo.... Oczywiście, o tym które jest boskie, orzeka właśnie ów dygnitarz.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
N cze 09, 2013 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A moze jakis link do tej rewelacji, bracie chrzescijaninie?
|
Pn cze 10, 2013 7:57 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Piotr1 napisał(a): Zgodnie z prawem - jeżeli jest przestrzegane - pracowniczce/pracownikowi za pracę w niedzielę przysługuje inny dzień wolny od pracy w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli. W święto - inny dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego. Jeżeli wykorzystanie dnia wolnego w tym terminie nie jest możliwe - pracownikowi/czce przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości 100 % za każdą godzinę pracy w niedzielę lub święto. Art. 15111 i art. 15112 Kodeksu pracy.
Teraz wyobraź sobie taką sytuację. Matka pracuje w takim sklepie. Ma męża i dzieci. Mąż od poniedziałku do piątku pracuje. Dzieci od poniedziałku do piątku chodzą do szkoły. Matka rzadko przebywa z rodziną. W ogóle rodzina rzadko ze sobą przebywa. Przychodzi niedziela. Mąż w domu. Dzieci w domu. Matka w pracy. Ale nic to. Otrzyma wolną środę... W środę: mąż w pracy, dzieci w szkole. Matka sama w domu. Pielęgnowanie więzi rodzinnych jak.. Y(&E%$@@Q%!!!!
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn cze 10, 2013 9:20 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
No trochę racji w tym jest. Ale czym różni się matka pracująca w niedziele w sklepie od matki pracującej w niedziele w kinie? Ktoś mi wreszcie to wytłumaczy?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn cze 10, 2013 9:22 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Kael napisał(a): A moze jakis link do tej rewelacji, bracie chrzescijaninie? Nie jestem wprawdzie bratem chrześcijaninem, ale: http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc ... ___Bp.html"Mamy bardzo realne sposoby wpływu na to, co pojawia się na ekranach - choćby przez obywatelski protest niepłacenia za abonament, jeżeli prośby i apele pozostaną bez echa"
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 10, 2013 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): Ale cóż, jak właśnie przeczytałem, pewien watykański namiestnik w Polsce wydał fatwę, że nikt w tym kraju nie musi przestrzegać jakiegoś tam prawa przez jakieś tam sobie władze cywilne postanowionego, jeżeli mu sumienie tego nie kalkuluje, że to boskie prawo.... Oczywiście, o tym które jest boskie, orzeka właśnie ów dygnitarz. Faktycznie, tak tendencyjna interpretacja slow biskupa, raczej nie jest chrzescijanska. Nic tu o "boskim prawie" nie ma. Bp Mering pisze o nieplaceniu abonamentu jako ostatniej formie protestu. Osobiscie uwazam, ze rownie dobrze mozna zrezygnowac z ogladania polskiej telewizji publicznej, bo ... nic tam takiego nie ma (to efekt niedawneij 10-dniowej wizyty w Polsce). Nawolywanie do nieplacenia abonamentu (li i jedynie jako protest polaczony z nieogladaniem telewizji, inaczej to nieuczciwe) jest moim zdaniem przesada i ma sens tylko wtedy, gdyby wczesniej wszyscy ten abonament placili. Jak wiem - tak nie jest. wiec i taki protest niewiele by dal.
|
Pn cze 10, 2013 10:07 |
|
 |
JedenPost
|
Piotr1 mógł mieć zresztą na myśli co innego, ja podałem tylko własne skojarzenie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 10, 2013 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 miał pewnie na mysli Dziwisza mówiącego o nadrzedności prawa bożego nad prawem stanowionym przez prawodawcze instytucje.http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/dziw ... t_id=15546
Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2013 15:45 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy
|
Pn cze 10, 2013 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiscie, ze wierzacych Bogu obowiazuje najpierw prawo Boze. W wypadku in vitro czy aborcji nie powinno byc w ogole problemu, bo nikt nikogo ani do in vitro ani do aborcji w Polsce (jeszcze) nie zmusza. Dlatego w tym wypadku prawa ustanowionego zaden katolik nie lamie, stosujac sie do prawa Bozego. No ale niekatolikom to tez sie nie podoba. Jakby wszyscy oni grzecznie calego prawa stanowionego przestrzegali! Wasz problem.
|
Pn cze 10, 2013 15:42 |
|
 |
Drapke
|
Do więzienia z nim za publiczne nawoływanie do łamania prawa.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Pn cze 10, 2013 17:05 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Drapke napisał(a): Do więzienia z nim za publiczne nawoływanie do łamania prawa. Będzie siedział razem z Tuskiem? 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn cze 10, 2013 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko. Czy wiesz, że większośc dzieci nie zjada niedzielnego obiadu w domu, bo rodzice ida do marketu. W fast foodzie kupią byle co...i żyjąc byle jak uczą takiego życia własne dzieci.
Smutne ale prawdziwe.
Widać jestem reliktem przeszłości, co to w niedzielę do sklepu nie goni, lecz odpoczywa z rodziną...także gotując wspólnie obiad. By zasiąś później razem do stołu.
Rozumiesz co chcę Ci powiedzieć? Ufam, że tak. Bystry jesteś.
Pozdrawiam, M-M
|
Pn cze 10, 2013 20:16 |
|
 |
Drapke
|
Maria-Magdalena napisał(a): Czy wiesz, że większośc dzieci nie zjada niedzielnego obiadu w domu, bo rodzice ida do marketu. W fast foodzie kupią byle co...i żyjąc byle jak uczą takiego życia własne dzieci. Smutne ale prawdziwe. Mi się natomiast wydaje, że byle jak żyją ludzie, których nie stać chociaż raz w tygodniu na restaurację. Jak by nie było wierzącemu stosunkowo łatwo się z bylejakością pogodzić, bo liczy na rekompensatę po śmierci. Smutne, ale prawdziwe. Maria-Magdalena napisał(a): Widać jestem reliktem przeszłości, co to w niedzielę do sklepu nie goni, lecz odpoczywa z rodziną...także gotując wspólnie obiad. By zasiąś później razem do stołu. Ja też nie ganiam w niedzielę do sklepów i odpoczywam, bo w ten dzień zazwyczaj leczę kaca, ale czy to powód, bym miał zakazywać innym robienia zakupów w niedzielę? Maria-Magdalena napisał(a): Rozumiesz co chcę Ci powiedzieć? Ufam, że tak. Bystry jesteś. Nie trzeba być bystrzachą, by zauważyć, że Ty zwyczajnie obrażasz ludzi (byle jakich) o odmiennym od prokościelnego światopoglądzie.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Pn cze 10, 2013 22:30 |
|
 |
Drapke
|
medieval_man napisał(a): Będzie siedział razem z Tuskiem?  Jeden wart drugiego. 
|
Pn cze 10, 2013 22:36 |
|
|
|