Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona
 Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
Zamiast zamykać sklepy to za prace w niedziele stawka minimalna za godzinę pracy powinna zostać ustawowo podwojona. Wtedy żaden pracownik sklepu nie mówiłby ze jest katolikiem i ze nie chce pracować w niedziele.

N cze 09, 2013 22:50

Zgodnie z prawem - jeżeli jest przestrzegane - pracowniczce/pracownikowi za pracę w niedzielę przysługuje inny dzień wolny od pracy w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli. W święto - inny dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego. Jeżeli wykorzystanie dnia wolnego w tym terminie nie jest możliwe - pracownikowi/czce przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości 100 % za każdą godzinę pracy w niedzielę lub święto. Art. 15111 i art. 15112 Kodeksu pracy.

Tyle obowiązujące prawo.

Ale cóż, jak właśnie przeczytałem, pewien watykański namiestnik w Polsce wydał fatwę, że nikt w tym kraju nie musi przestrzegać jakiegoś tam prawa przez jakieś tam sobie władze cywilne postanowionego, jeżeli mu sumienie tego nie kalkuluje, że to boskie prawo.... Oczywiście, o tym które jest boskie, orzeka właśnie ów dygnitarz.

N cze 09, 2013 23:52
A moze jakis link do tej rewelacji, bracie chrzescijaninie?

Pn cze 10, 2013 7:57
Moderator

Piotr1 napisał(a):
Zgodnie z prawem - jeżeli jest przestrzegane - pracowniczce/pracownikowi za pracę w niedzielę przysługuje inny dzień wolny od pracy w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli. W święto - inny dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego. Jeżeli wykorzystanie dnia wolnego w tym terminie nie jest możliwe - pracownikowi/czce przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości 100 % za każdą godzinę pracy w niedzielę lub święto. Art. 15111 i art. 15112 Kodeksu pracy.

Teraz wyobraź sobie taką sytuację.
Matka pracuje w takim sklepie.
Ma męża i dzieci.
Mąż od poniedziałku do piątku pracuje.
Dzieci od poniedziałku do piątku chodzą do szkoły.
Matka rzadko przebywa z rodziną. W ogóle rodzina rzadko ze sobą przebywa.
Przychodzi niedziela.
Mąż w domu.
Dzieci w domu.
Matka w pracy. Ale nic to. Otrzyma wolną środę...

W środę: mąż w pracy, dzieci w szkole.
Matka sama w domu.
Pielęgnowanie więzi rodzinnych jak.. Y(&E%$@@Q%!!!!

Pn cze 10, 2013 9:20
Zobacz profil WWW

No trochę racji w tym jest. Ale czym różni się matka pracująca w niedziele w sklepie od matki pracującej w niedziele w kinie? Ktoś mi wreszcie to wytłumaczy?

Pn cze 10, 2013 9:22

Kael napisał(a):
A moze jakis link do tej rewelacji, bracie chrzescijaninie?

Nie jestem wprawdzie bratem chrześcijaninem, ale:

http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc ... ___Bp.html

"Mamy bardzo realne sposoby wpływu na to, co pojawia się na ekranach - choćby przez obywatelski protest niepłacenia za abonament, jeżeli prośby i apele pozostaną bez echa"

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 10, 2013 9:24
Piotr1 napisał(a):
Ale cóż, jak właśnie przeczytałem, pewien watykański namiestnik w Polsce wydał fatwę, że nikt w tym kraju nie musi przestrzegać jakiegoś tam prawa przez jakieś tam sobie władze cywilne postanowionego, jeżeli mu sumienie tego nie kalkuluje, że to boskie prawo.... Oczywiście, o tym które jest boskie, orzeka właśnie ów dygnitarz.

Faktycznie, tak tendencyjna interpretacja slow biskupa, raczej nie jest chrzescijanska. Nic tu o "boskim prawie" nie ma.

Bp Mering pisze o nieplaceniu abonamentu jako ostatniej formie protestu. Osobiscie uwazam, ze rownie dobrze mozna zrezygnowac z ogladania polskiej telewizji publicznej, bo ... nic tam takiego nie ma (to efekt niedawneij 10-dniowej wizyty w Polsce).
Nawolywanie do nieplacenia abonamentu (li i jedynie jako protest polaczony z nieogladaniem telewizji, inaczej to nieuczciwe) jest moim zdaniem przesada i ma sens tylko wtedy, gdyby wczesniej wszyscy ten abonament placili. Jak wiem - tak nie jest. wiec i taki protest niewiele by dal.

Pn cze 10, 2013 10:07

Piotr1 mógł mieć zresztą na myśli co innego, ja podałem tylko własne skojarzenie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 10, 2013 11:20
Piotr1 miał pewnie na mysli Dziwisza mówiącego o nadrzedności prawa bożego nad prawem stanowionym przez prawodawcze instytucje.

http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/dziw ... t_id=15546

Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2013 15:45 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy

Pn cze 10, 2013 15:36
Oczywiscie, ze wierzacych Bogu obowiazuje najpierw prawo Boze. W wypadku in vitro czy aborcji nie powinno byc w ogole problemu, bo nikt nikogo ani do in vitro ani do aborcji w Polsce (jeszcze) nie zmusza. Dlatego w tym wypadku prawa ustanowionego zaden katolik nie lamie, stosujac sie do prawa Bozego.
No ale niekatolikom to tez sie nie podoba. Jakby wszyscy oni grzecznie calego prawa stanowionego przestrzegali! Wasz problem.

Pn cze 10, 2013 15:42

JedenPost napisał(a):

"Mamy bardzo realne sposoby wpływu na to, co pojawia się na ekranach - choćby przez obywatelski protest niepłacenia za abonament, jeżeli prośby i apele pozostaną bez echa"

Do więzienia z nim za publiczne nawoływanie do łamania prawa.

Pn cze 10, 2013 17:05
Moderator

Drapke napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Do więzienia z nim za publiczne nawoływanie do łamania prawa.

Będzie siedział razem z Tuskiem?
:mrgreen:

Pn cze 10, 2013 17:16
Zobacz profil WWW
Jajko.
Czy wiesz, że większośc dzieci nie zjada niedzielnego obiadu w domu, bo rodzice ida do marketu. W fast foodzie kupią byle co...i żyjąc byle jak uczą takiego życia własne dzieci.

Smutne ale prawdziwe.

Widać jestem reliktem przeszłości, co to w niedzielę do sklepu nie goni, lecz odpoczywa z rodziną...także gotując wspólnie obiad. By zasiąś później razem do stołu.

Rozumiesz co chcę Ci powiedzieć? Ufam, że tak. Bystry jesteś.

Pozdrawiam, M-M

Pn cze 10, 2013 20:16

Maria-Magdalena napisał(a):
Czy wiesz, że większośc dzieci nie zjada niedzielnego obiadu w domu, bo rodzice ida do marketu. W fast foodzie kupią byle co...i żyjąc byle jak uczą takiego życia własne dzieci.
Smutne ale prawdziwe.

Mi się natomiast wydaje, że byle jak żyją ludzie, których nie stać chociaż raz w tygodniu na restaurację. Jak by nie było wierzącemu stosunkowo łatwo się z bylejakością pogodzić, bo liczy na rekompensatę po śmierci. Smutne, ale prawdziwe. :D

Widać jestem reliktem przeszłości, co to w niedzielę do sklepu nie goni, lecz odpoczywa z rodziną...także gotując wspólnie obiad. By zasiąś później razem do stołu.

Ja też nie ganiam w niedzielę do sklepów i odpoczywam, bo w ten dzień zazwyczaj leczę kaca, ale czy to powód, bym miał zakazywać innym robienia zakupów w niedzielę?

Rozumiesz co chcę Ci powiedzieć? Ufam, że tak. Bystry jesteś.

Nie trzeba być bystrzachą, by zauważyć, że Ty zwyczajnie obrażasz ludzi (byle jakich) o odmiennym od prokościelnego światopoglądzie.

Pn cze 10, 2013 22:30

medieval_man napisał(a):
Będzie siedział razem z Tuskiem?
:mrgreen:

Jeden wart drugiego. :D

Pn cze 10, 2013 22:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 271 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona