Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość
Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Cytuj:
Ja po prostu cytuję ks. Natanka, korzystając z nagrań, jakie są dostępne dla każdego w internecie.

Dostępne wbrew zakazowi. Ot cały Natanek!
Ja na szczęście nie daję sobie pomieszać w głowie niezrównoważonemu facetowi, który ma bezposrednia łączność z Jezusem, a poza tym ma obok siebie jakąś chorą babę ze zwidami i twierdzi, ze to Matka Boska.

Od dwóch tysięcy lat Kosciół trwa pomimo takich wariatów jak Natanek. Trwa dzieki temu, że normalni ludzie sa wierni swoim pasterzom...a wariaci wymieraja i mało kto o nich pamieta.
Tak tez stanie się z tym Waszym Natankiem...pójdzie w zapomnienie. Tylko szkoda, ze do tego czasu tylu ludzi zwiedzie na scieżke zła.

N lis 06, 2011 19:25
humalog, fora ci się pomyliły, ten poziom kultury to na WP.
A wracając do księdza Bonieckiego ( bo przecież o nim tu rozmawiamy, a nie o księdzu Natanku),to niezwykle trafny wydał mi się komentarz Kataryny :
Cytuj:
O ile jednak Ruch Poparcia Bonieckiego trochę mnie śmieszy, o tyle samemu Bonieckiemu współczuję. Pod koniec życia zorientował się, że oddał je instytucji, z którą się najwyraźniej nie bardzo zgadza, a ciągle jeszcze nie ma odwagi na jednoznaczne opowiedzenie się po stronie, do której mu bliżej. I choć uważam, że Marianie popełnili poważny polityczny i wizerunkowy błąd zakazując Bonieckiemu wypowiedzi to - moim zdaniem - milczenie może mu służyć. Przynajmniej do czasu, gdy zdecyduje się wreszcie, która odpowiedź jest poprawna i przestanie być "za, a nawet przeciw". Dla dobra jego i instytucji w której z własnej i nieprzymuszonej woli jest.

http://kataryna.salon24.pl/361025,bonie ... hipokrytow

W kwestii zakazu wypowiedzi Kataryna się jednak myli : księdza Bonieckiego poproszono jedynie o niebieganie po tefałenach, do tego ten zakaz przełożonych się sprowadza.

N lis 06, 2011 20:29

oleksa57 napisał(a):
niezwykle trafny wydał mi się komentarz Kataryny :
Cytuj:
O ile jednak Ruch Poparcia Bonieckiego trochę mnie śmieszy, o tyle samemu Bonieckiemu współczuję.
Pod koniec życia zorientował się, że oddał je instytucji, z którą się najwyraźniej nie bardzo zgadza,
a ciągle jeszcze nie ma odwagi na jednoznaczne opowiedzenie się po stronie, do której mu bliżej.
Tako rzecze czcigodna Kataryna:
Bonieckiemu bliżej do Palikota i wibratora, niż do zakonu katolickiego i różańca.

Bez wątpienia ta skromna i niepozorna osoba ma potężny duchowy charyzmat
podobny do tego, jaki posiadał o. Pio, który miał wgląd w grzechy ludzkie i najskrytsze serca zamiary.
Objawienie to na wiarę zasługuje i najwyższe uznanie
(bo choć prywatne, to dla wspólnoty Kościoła niezmiernie przydatne).
Prorokini nasza nieśmiała wszak, więc do odwagi
wyrażania trudnej prawdy, skrytej przed prostaczkami, zachęcana być powinna.
Wszelkiego dobra i łaski życzyć tu trzeba na niełatwej drodze odpowiedzialnego powołania.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lis 06, 2011 21:26
zbanowany na stałe

Elbrus, widzę, że marnujesz tu jakieś ukryte talenty panegiryczne.
Nawiasem nie odkrywasz nic nowego w treści.
Tusk też nie lubi Kataryny :D

N lis 06, 2011 22:00
Elbrus napisał(a):
oleksa57 napisał(a):
niezwykle trafny wydał mi się komentarz Kataryny :
Cytuj:
O ile jednak Ruch Poparcia Bonieckiego trochę mnie śmieszy, o tyle samemu Bonieckiemu współczuję.
Pod koniec życia zorientował się, że oddał je instytucji, z którą się najwyraźniej nie bardzo zgadza,
a ciągle jeszcze nie ma odwagi na jednoznaczne opowiedzenie się po stronie, do której mu bliżej.
Bonieckiemu bliżej do Palikota i wibratora, niż do zakonu katolickiego i różańca.

Bez wątpienia ta skromna i niepozorna osoba ma potężny duchowy charyzmat
podobny do tego, jaki posiadał o. Pio, który miał wgląd w grzechy ludzkie i najskrytsze serca zamiary.
Objawienie to na wiarę zasługuje i najwyższe uznanie
(bo choć prywatne, to dla wspólnoty Kościoła niezmiernie przydatne).
Prorokini nasza nieśmiała wszak, więc do odwagi
wyrażania trudnej prawdy, skrytej przed prostaczkami, zachęcana być powinna.
Wszelkiego dobra i łaski życzyć tu trzeba na niełatwej drodze odpowiedzialnego powołania.

Przeniosło, Elbrusie. Forma ponad treścią, więc nie do końca pojęłam przesłanie.
Podejrzewam, ale jeszcze nie wierzę, że bronisz prawa do swobodnej wypowiedzi niejakiego humaloga, a odmawiasz go Katarynie.
Elbrus napisał(a):

Dla ścisłości: wskaż źródło, bo nie jest to cytat z Kataryny.
Ksiądz Boniecki sam się opowiada, do kogo mu bliżej - do Palikota i wibratora, czy do zakonu katolickiego i różańca.
Publiczność tylko słucha i komentuje.
Na razie nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi.

Ostatnio edytowano N lis 06, 2011 22:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N lis 06, 2011 22:07

oleksa57 napisał(a):
Podejrzewam, ale jeszcze nie wierzę, że bronisz prawa do swobodnej wypowiedzi niejakiego humaloga,
a odmawiasz go Katarynie.
Nie odmawiam prawa do swobodnej wypowiedzi nikomu,
a jeśli nie komentuję treści postów humanologa, to nie oznacza, że się z nim zgadzam.
oleksa57 napisał(a):
Ksiądz Boniecki sam się opowiada, do kogo mu bliżej - do Palikota i wibratora,
czy do zakonu katolickiego i różańca.
Publiczność tylko słucha i komentuje.
Na razie nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi.
Ja chciałem skomentować to w ten sposób (jeśli nie zrozumiałaś przesłania),
że ocena Kataryny jest - delikatnie mówiąc - niesprawiedliwa i niezrozumiale daleko idąca.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N lis 06, 2011 22:12
Edytowałam wmiędzyczasie swój post:
oleksa57 napisał(a):
Elbrus napisał(a):

N lis 06, 2011 22:16

oleksa57 napisał(a):
Elbrus napisał(a):

Nie jest to cytat, dlatego tekstu nie opatrzyłem znakami " ",
ani nie umieściłamem w znacznikach [quote] lub [i].
Jest to moje dopowiedzenie i parafraza z pozoru ogólnej i niewinnej oceny.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Ostatnio edytowano N lis 06, 2011 22:24 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

N lis 06, 2011 22:22

Kataryna trochę zapędziła się w ostatnim akapicie (reszta znakomita). Nie sądzę, by ks. Boniecki choć przez chwilę pomyślał, że jest mu w Kościele nie po drodze. On po prostu pogubił się w potrzebie "dialogowania" ze światem, co świat bezwzględnie wykorzystuje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 06, 2011 22:24
zbanowany na stałe

Johnny99,
to nie są cytaty z Kataryny, jak słusznie zwróciła uwagę Oleksa57.
To są swobodne parafrazy Elbrusa.

N lis 06, 2011 22:27

Johnny99 napisał(a):
Nie sądzę, by ks. Boniecki choć przez chwilę pomyślał, że jest mu w Kościele nie po drodze.
A Kataryna potraktowała go, jakby był Tuskiem albo co najmniej Bartosiem.

maly_kwiatek napisał(a):
to nie są cytaty z Kataryny, jak słusznie zwróciła uwagę Oleksa57.
To są swobodne parafrazy Elbrusa.
Parafrazy parafrazami, ale o jakie inne strony mogło jej chodzić?
Może niekoniecznie o Palikota i zakon, ale nawet o chrystianizm (katolików) i satanizm (Nergala)!
Nie posądziłem jej więc o aż taką insynuację, która nie jest wykluczona - nie wiem, co miała na myśli.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N lis 06, 2011 22:46
Parafrazy-nie parafrazy, ale "prorokini" Kataryna dla co poniektórych biła będzie na głowę abp Michalika - zwłaszcza w konstekscie wypowiedzi o intronizacji
http://info.wiara.pl/doc/1001700.Abp-Mi ... tronizacji

Pn lis 07, 2011 8:51

maly_kwiatek napisał(a):
Johnny99, to nie są cytaty z Kataryny

Ja wiem, co napisała Kataryna i do tego się odniosłem.

Cytuj:
A Kataryna potraktowała go, jakby był Tuskiem albo co najmniej Bartosiem.

Tak tak, ale sugerowałbym jednak, by skoncentrować się na wcześniejszej części jej wpisu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 07, 2011 9:00
Johnny99 napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Johnny99, to nie są cytaty z Kataryny

Ja wiem, co napisała Kataryna i do tego się odniosłem.

Oto jest ostatni akapit z komentarza Kataryny o księdzu Bonieckim:
Cytuj:
"O ile jednak Ruch Poparcia Bonieckiego trochę mnie śmieszy, o tyle samemu Bonieckiemu współczuję. Pod koniec życia zorientował się, że oddał je instytucji, z którą się najwyraźniej nie bardzo zgadza, a ciągle jeszcze nie ma odwagi na jednoznaczne opowiedzenie się po stronie, do której mu bliżej. I choć uważam, że Marianie popełnili poważny polityczny i wizerunkowy błąd zakazując Bonieckiemu wypowiedzi to - moim zdaniem - milczenie może mu służyć. Przynajmniej do czasu, gdy zdecyduje się wreszcie, która odpowiedź jest poprawna i przestanie być "za, a nawet przeciw". Dla dobra jego i instytucji w której z własnej i nieprzymuszonej woli jest.

- i nie potrafię się dopatrzyć, w czym się zapędziła.
Co nie oznacza, że w innych tematach podzielam jej zdanie.

Pn lis 07, 2011 9:30

Konkretnie w tym:

Samemu Bonieckiemu współczuję. Pod koniec życia zorientował się, że oddał je instytucji, z którą się najwyraźniej nie bardzo zgadza, a ciągle jeszcze nie ma odwagi na jednoznaczne opowiedzenie się po stronie, do której mu bliżej.

Praktycznie wszystko tu jest nadużyciem:

1) w żadnym wypadku nie zgadzam się, że ks. Boniecki teraz właśnie się "zorientował", że cokolwiek jest nie tak z faktem, iż oddał życie Kościołowi,
2) nie zgadzam się, że ks. Boniecki "nie bardzo zgadza się z Kościołem" - co najwyżej ma wątpliwości co do niektórych konkretnych zachowań ludzi Kościoła w przestrzeni publicznej,
3) ks. Bonieckiemu zdecydowanie najbliżej jest do Kościoła, wielokrotnie jednoznacznie dawał to do zrozumienia i nigdy nie zabrakło mu w tym względzie "odwagi", nie też ma żadnych przesłanek, by sądzić, że coś się w tym względzie zmieniło,

Natomiast uważam, iż rzeczywiście powinien przemyśleć swoje ostatnie działania i to w szerokim kontekście całej idei "dialogowania", w której - moim zdaniem - jest zagubiony.

Pn lis 07, 2011 9:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona