Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Abdykacja Benedykta XVI
Jest określeniem pewnej Siły http://pl.wikipedia.org/wiki/ManituSkąd wiadomo, że Jej nie ma? Wojownicy zostaną przeniesieni do Krainy Wiecznych Łowów a białasy mają przechlapane
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 14, 2013 11:37 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie mówię, że jej nie ma, tylko że nie chodzi o osobę, przed którą można się "zjawić".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 14, 2013 11:39 |
|
 |
Andy72
|
humalog napisał(a): Możliwości są zatem dwie 1. Mohamet został zainspirowany przez demona podszywającego sie pod anioła. 2. Mohamet jako osoba psychicznie zwichrowana (podobnie jak wielu dzisiejszych sekciarzy- guru), zainspirowany Pismem św. wymyslił własna prywatna religie, która nastepnie została rozpowszechniona w sposób bardzo drastyczny.....co ma miejsce do dnia dzisiejszego.
Trzeciej możliwości nie widzę. Może być jeszcze kombinacja 1 i 2. Otóż nie bardzo wierzę że Mahomet miał widzenie "anioła", większe prawdopodobieństwo że sam to napisał. (w odróżnieniu od np.takich demonicznych Kasjopean, z którymi komunikują się za pomocą tabliczki ouija) Świadczy o tym to, że w obrazie Boga pominał te rzeczy, których nie rozumiał - np. w Koranie Bóg po stworzeniu świata nie odpoczywa. Ale czy tu demon nie miał nic do roboty? Gdy demon człowiekowi nie pomaga, zostają oni jedynie sfrustrowanymi nienawistnikami, którzy nie zapisują się w historii. Sam byłem parę lat temu takim sfrustrowanym nienawistnikiem, który okrutnie nienawidził Boga, Jezusa, wiary. To co mnie uratowało, to to, że nienawidząc Boga, w żadnym momencie nie miałem "sympatii do szatana". A jeśli ktoś ją ma, to zostaje np. znanym piosenkarzem, nim skończy źle, zarabia miliony, szatan Hitlerowi pozwolił wygrać wybory i chronił go przed zamachami. Marksowi pozwolił aby jego obłędna ideologia zatryumfowała nad całym światem,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 14, 2013 11:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drapke napisał(a): Zgnilizna jaka zastal w Watykanie w moich oczach go w pełni usprawiedliwia. Benedykt XVI jeszcze jako kard. Ratzinger przez wiele lat był postacią niezwykle wpływową w kurii rzymskiej, więc sytuacja jaka panuje w Watykanie w żaden sposób nie mogła go zaskoczyć. Niemniej jako papież zaczął od dłuższego czasu tracić kontrolę nad tym co się tam dzieje. Wykradano mu tajną korespondencję i dostarczano prasie, usunięto prezesa banku watykańskiego, którego sam wyznaczył itd. Moim zdaniem podstawowa różnica między sytuacją Jana Pawła II a Benedykta XVI jest taka, że papież-Polak mógł w pełni polegać na swoich współpracownikach. Wiedział, że kiedy pojawią się problemy z samodzielnym sprawowaniem obowiązków, może liczyć na ich lojalność. Sądzę, że Benedykt XVI takiego zaufania do swojego otoczenia nie ma. Kiedy więc zaczęły się poważne problemy ze zdrowiem, wolał podjąć bardzo trudną dla siebie jako tradycjonalisty decyzję o rezygnacji, niż ryzykować, że w przyszłości stanie marionetką, którejś z watykańskich frakcji.
|
Cz lut 14, 2013 12:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Ajja, jest JEDEN Bog. I w tego JEDNEGO Boga wierza chrzescijanie, ktorzy wiare te przejeli o zydow i muzulmanie, ktorzy znali i zydow i chrzescijan (glownie nestorian, ale wtedy tez byly rozne spory wewnatrz chrzescijanstwa).
Chrzescijanie wiedza od Jezusa Chrystusa, ze ow JEDEN Bog jest w trzech Osobach. Tej wiary nie podzielaja ani zydzi, ani muzulmanie. Nie zmienia to jednak faktu, ze Bog objawil sie najpierw zydom, jako JEDEN Bog i ze nie ma po prostu zadnego innego boga niz ten JEDYNY.
Jezeli kto wierzy w JEDNEGO Boga, to wierzy w tego samego Boga. Bo innego nie ma. Nie tylko Żydzi i muzułmanie nie wierzą w Trójcę Świętą - nie wierzą także chrześcijanie antytrynitarianie. Niezależnie, jakie wizję przedstawiają różne religie monoteistyczne, jakim imieniem Go zwą, jest Jeden Bóg. A On panuje nad wszystkimi ludźmi, niezależnie od wyznawanej przez nich religii.
|
Cz lut 14, 2013 13:14 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
humalog napisał(a): JedenPost napisał(a): Trzecia możliwość jest taka, że muzułmanie mają rację  Te możliwośc odrzucam...gdyz znaczyłoby to, że nasza wiara (chrzescijan) jest daremna, a Jezus był tylko i wyłącznie człowiekiem  Niemniej jest ona równie prawdopdobna, jak wszelkie inne. No ale wracając do zasadniczego tematu wątku: Magazyn stawia tezę, że Benedykt XVI postanowił abdykować 17 grudnia zeszłego roku, czyli w dniu, gdy otrzymał drugą, ostatnią część poufnego raportu, opisującego skalę intryg i konfliktów wśród hierarchii za Spiżową Bramą. Jego treść - pisze "Panorama" - była dla papieża porażająca. Z obszernego tomu relacji i zapisu przeprowadzonych rozmów wynikało jasno, że wśród dostojników istnieje silny front oporu wobec zmian i prowadzonych przez niego działań, przede wszystkim w celu zagwarantowania większej przejrzystości w Stolicy Apostolskiej. Elementem wewnętrznej walki w hierarchii był właśnie masowy wyciek dokumentów z papieskiego apartamentu, wyniesionych przez ówczesnego majordomusa Paolo Gabriele. Ujawnione w mediach listy i notatki obrazują spory i spiski, znajdują się tam nawet zarzuty korupcji w Państwie Watykańskim. To właśnie po lekturze raportu Benedykt XVI podjął definitywnie rozważaną od dłuższego czasu decyzję o ustąpieniu - tak rozwój wydarzeń rekonstruuje watykanista włoskiego tygodnika. Jego zdaniem papież był tak wstrząśnięty tym, co przeczytał, że po raz pierwszy znalazł siłę, by porozmawiać o tym ze swoim bratem księdzem Georgiem Ratzingerem, mieszkającym w Niemczech. Miał mu wyznać wtedy - twierdzi "Panorama" - że z raportu jawi się obraz Kurii Rzymskiej, jakiego nigdy sobie nie wyobrażał. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... kowal.htmlCzłowiek się zwyczajnie załamał całym brudem, jaki tam odkrył. Mam nadzieję, że nie popełni samobójstwa, a objawi światu Prawdę.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz lut 14, 2013 15:42 |
|
 |
Tomek44
|
Okazuje się, iż nawet red. Terlikowski dał się przekonać do tego, że Kuria wykończyła psychicznie papieża. http://www.fronda.pl/a/terlikowski-jesz ... nts-anchorTak więc nie ma żartów.... Alus - skoro wg Ciebie Bóg "panuje" (czyli rzeczywiście jest UZNAWANYM WŁADCĄ) i nad muzułmanami - to w takim razie zamiast objawień medjugorskiej Gospy równie dobrze można czytać Koran?
|
Cz lut 14, 2013 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Okazuje się, iż nawet red. Terlikowski dał się przekonać do tego, że Kuria wykończyła psychicznie papieża. http://www.fronda.pl/a/terlikowski-jesz ... nts-anchorTak więc nie ma żartów.... Alus - skoro wg Ciebie Bóg "panuje" (czyli rzeczywiście jest UZNAWANYM WŁADCĄ) i nad muzułmanami - to w takim razie zamiast objawień medjugorskiej Gospy równie dobrze można czytać Koran? Jakbyś nie wiedział czasem czytam Koran.....nie boję się jak jeden duchowny, że po wzięciu do rąk Koranu nie domyją ich Terlikowski z ks Isakiewicz Zaleskim obwieścili, ze polskim Kościołem rządzi lobby gejowskie, więc wszelkie inne rewelacje nie dziwią. Andy - Mahomet nie napisał osobiście Koranu gdyż był analfabetą. Koran został zredagowany po śmierci Mahometa.
|
Cz lut 14, 2013 16:37 |
|
 |
Andy72
|
Lobby gejowskie chyba zaczyna rządzić całym światem - po głosowaniu we Francji Mahomet, To znaczy ustnie przekazywał?
|
Cz lut 14, 2013 16:44 |
|
 |
Drapke
|
humalog napisał(a): Cytuj: o osłabieniu w nim sily ducha. Papież powiedział: Cytuj: niezbędna jest siła zarówno ciała, jak i ducha, która w ostatnich miesiącach osłabła we mnie na tyle, że muszę uznać moją niezdolność do dobrego wykonywania powierzonej mi posługi. w oryginale: Cytuj: etiam vigor quidam corporis et animae necessarius est, qui ultimis mensibus in me modo tali minuitur, ut incapacitatem meam ad ministerium mihi commissum bene administrandum agnoscere debeam Może ktos jest bardziej obznajmiony z łaciną, ale czy tam czasem nie jest mowa o "energii ciała i duszy"? Czy czasami tłumaczenie nie jest zbyt mało precyzyjne? Mnie się wydaje, ze nie chodzi o osłabienie "ducha wiary", ale o "osłabienie duszy" powiązane ze słabym ciałem. Nie wiem więc skąd te dziwaczne interpretacje (częste w internecie) o tym , że papież starcił jakoby wiarę. Co upoważnia do wyciągania takich bzdurnych wniosków? Według mnie - NIC Podalem cytat wypowiedzi papieza z koscielnego zrodla, wiec oszczedz sobie wydumanych nadinterpretacji. Chorobliwe wypieranie sie prawdy jest znamienne dla ortodoksow religijnych.
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz lut 14, 2013 18:17 |
|
 |
Drapke
|
mauger napisał(a): Drapke napisał(a): Zgnilizna jaka zastal w Watykanie w moich oczach go w pełni usprawiedliwia. Benedykt XVI jeszcze jako kard. Ratzinger przez wiele lat był postacią niezwykle wpływową w kurii rzymskiej, więc sytuacja jaka panuje w Watykanie w żaden sposób nie mogła go zaskoczyć. Niemniej jako papież zaczął od dłuższego czasu tracić kontrolę nad tym co się tam dzieje. Wykradano mu tajną korespondencję i dostarczano prasie, usunięto prezesa banku watykańskiego, którego sam wyznaczył itd. Moim zdaniem podstawowa różnica między sytuacją Jana Pawła II a Benedykta XVI jest taka, że papież-Polak mógł w pełni polegać na swoich współpracownikach. Wiedział, że kiedy pojawią się problemy z samodzielnym sprawowaniem obowiązków, może liczyć na ich lojalność. Sądzę, że Benedykt XVI takiego zaufania do swojego otoczenia nie ma. Kiedy więc zaczęły się poważne problemy ze zdrowiem, wolał podjąć bardzo trudną dla siebie jako tradycjonalisty decyzję o rezygnacji, niż ryzykować, że w przyszłości stanie marionetką, którejś z watykańskich frakcji. Pierwszy rozsadny wpis na jaki sie tu natknalem. Faktycznie papiez stracil kontrole, ale ciezko usprawiedliwiac to stanem jego zdrowia. Tym bardziej, ze byl i prawdopodobnie nadaljest w pelni sil umyslowych. Papiez wydal wojne lobby pedofili i finansjery, wiec musial zostac zneutralizowany. O grozbach pozbawienia zycia przekazywanych przez biskupow slyszales?
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz lut 14, 2013 18:35 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Cienki jesteś i nie na czasie. Ja słyszałem, że UFO go porwało i podstawiło swojego. Teraz skończył zadanie i wraca do domu na rodzimą Rho Coronae Borealis
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lut 14, 2013 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mahomet, To znaczy ustnie przekazywał? Tak, tylko ustnie.
|
Cz lut 14, 2013 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drapke napisał(a): humalog napisał(a): w oryginale: Cytuj: etiam vigor quidam corporis et animae necessarius est, qui ultimis mensibus in me modo tali minuitur, ut incapacitatem meam ad ministerium mihi commissum bene administrandum agnoscere debeam Może ktos jest bardziej obznajmiony z łaciną, ale czy tam czasem nie jest mowa o "energii ciała i duszy"? Czy czasami tłumaczenie nie jest zbyt mało precyzyjne? Mnie się wydaje, ze nie chodzi o osłabienie "ducha wiary", ale o "osłabienie duszy" powiązane ze słabym ciałem. Nie wiem więc skąd te dziwaczne interpretacje (częste w internecie) o tym , że papież starcił jakoby wiarę. Co upoważnia do wyciągania takich bzdurnych wniosków? Według mnie - NIC Podalem cytat wypowiedzi papieza z koscielnego zrodla, wiec oszczedz sobie wydumanych nadinterpretacji. Chorobliwe wypieranie sie prawdy jest znamienne dla ortodoksow religijnych.A obrazanie inaczej myslacych (ale podpierajacych sie oryginalnymi zrodlami) czym jest? A ignorowanie zrodel oryginalnych, bo nie pasuja do teorii wysnutych na podstawie tlumaczenia? Klamstwem w zywe oczy, czy tylko oszustwem? Czy moze tez zamykaniem oczu na prawde, bo nie jest tak interesujaca i teorie spiskowe? Czyzbys zaliczal siebie do ortodoksow religijnych.? humalog ma racje (i ja- nie chwalac sie - tez). Duch jest tym, co ozywia cialo (w zdrowym ciele, zdrowy duch - kolejny przyklad z mowy potocznej). Jezeli duch jest slaby to i cialo nie nadaza. Cytuj: ipse autem Deus pacis sanctificet vos per omnia et integer spiritus vester et anima et corpus sine querella in adventu Domini nostri Iesu Christi servetu Cytuj: Sam Bóg pokoju niech was całkowicie uświęca, aby nienaruszony duch wasz, dusza i ciało bez zarzutu zachowały się na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa. 1Tes 5,23
|
Cz lut 14, 2013 20:00 |
|
 |
Drapke
|
Cytuj: A obrazanie inaczej myslacych (ale podpierajacych sie oryginalnymi zrodlami) czym jest? A ignorowanie zrodel oryginalnych, bo nie pasuja do teorii wysnutych na podstawie tlumaczenia? Klamstwem w zywe oczy, czy tylko oszustwem? Czy moze tez zamykaniem oczu na prawde, bo nie jest tak interesujaca i teorie spiskowe? Napisz skarge do Papa Ratzi, ze katolickie media klamia i prostego tekstu przetlumaczyc nie potrafia. 
|
Cz lut 14, 2013 22:00 |
|
|
|