Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Cytuj: i inne pisma i media polskojęzyczne, a nawet uważające się za katolickie, jak Tygodnik Powszechny. No pewnie, katolickie jest tylko to, co meritus za takowe uważa.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N lut 13, 2011 19:54 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Ja mam pytanie do tych, którzy zarzucaja RM, że zajmuje się różnymi sprawami, w szczególności polityką, zamiast TYLKO modlić się i katechyzować. Czy Jezus głosił tylko słowo Boże? A kto uzdrawiał, zamieniał wodę w wino, mnożył ryby i chleb? To wszystko Jezus robił dla ciała. RM chce dobra każdego czlowieka, nie tylko dla jego duszy, ale i ciała, podobnie czynił Jezus. Jezus uzdrawiał na ciele i duszy, dlaczego RM ma uzdrawiać tylko na duszy?
|
Pn lut 14, 2011 18:31 |
|
 |
Johnny99
|
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 14, 2011 19:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Ja mam pytanie do tych, którzy zarzucaja RM, że zajmuje się różnymi sprawami, w szczególności polityką, zamiast TYLKO modlić się i katechyzować. Czy Jezus głosił tylko słowo Boże? A kto uzdrawiał, zamieniał wodę w wino, mnożył ryby i chleb? To wszystko Jezus robił dla ciała. RM chce dobra każdego czlowieka, nie tylko dla jego duszy, ale i ciała, podobnie czynił Jezus. Jezus uzdrawiał na ciele i duszy, dlaczego RM ma uzdrawiać tylko na duszy? Ale nikogo nie usiłował wyprowadzać za uszy ze świątyni..... Kto pozwolił tym z PO jeździć do Częstochowy? Kto ich tam wpuszcza? I jeszcze puszą się i stoją koło ołtarza. Ja tam pojadę i za uszy ich stamtąd powyrzucam (Bydgoszcz, 7 grudzień 2009r). A wyrzucił jedynie kupców, którzy w świątyni robili kasę dla przeniewierczych kapłanów.
|
Pn lut 14, 2011 22:45 |
|
 |
Gita2
|
|
Pn lut 14, 2011 22:51 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kim jest sędzia, to mało ważne. Zawsze może sprawę rozpatrzyć inny sędzia. Natomiast argument, że zbiórki publicznej nie było, bo Ojciec Rydzyk powiedział, że to, co robi, to nie jest zbiórka publiczna, jest tak kuriozalny, że szkoda go komentować. Ustawowa definicja "zbiórki publicznej" jest następująca: wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel. Jeżeli więc znasz argumenty za tym, że Rydzyk został skazany za coś, co nie było publicznym zbieraniem ofiar na z góry określony cel, to je tu przytocz. Możesz przepisać to, co mówili na rozprawie jego adwokaci (nie wiem, jak do tego dotrzeć, a w linku tego nie ma). Wtedy się zastanowimy.
|
Wt lut 15, 2011 0:58 |
|
 |
Gita2
|
Johnny99 napisał(a): Kim jest sędzia, to mało ważne. Zawsze może sprawę rozpatrzyć inny sędzia. Natomiast argument, że zbiórki publicznej nie było, bo Ojciec Rydzyk powiedział, że to, co robi, to nie jest zbiórka publiczna, jest tak kuriozalny, że szkoda go komentować. Ustawowa definicja "zbiórki publicznej" jest następująca: wszelkie publiczne zbieranie ofiar w gotówce lub naturze na pewien z góry określony cel. Jeżeli więc znasz argumenty za tym, że Rydzyk został skazany za coś, co nie było publicznym zbieraniem ofiar na z góry określony cel, to je tu przytocz. Możesz przepisać to, co mówili na rozprawie jego adwokaci (nie wiem, jak do tego dotrzeć, a w linku tego nie ma). Wtedy się zastanowimy. Mogę, ale nie muszę i nie będę szukała odpowiednich linków. Czekać bedę na prawomocny wyrok, gdyz adwokat złożył apelację, jeśli wyrok zostanie potwierdzony przyjmę do wiadomości ten wyrok, chociaż nie wiem czy będzie sprawiedliwy. Nie wiem równiez ile niesprawiedliwych wyroków zostało orzeczonych w historii Polski i świata.
|
Wt lut 15, 2011 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mogę, ale nie muszę i nie będę szukała odpowiednich linków. Czekać bedę na prawomocny wyrok, gdyz adwokat złożył apelację, jeśli wyrok zostanie potwierdzony przyjmę do wiadomości ten wyrok, chociaż nie wiem czy będzie sprawiedliwy. Nie wiem równiez ile niesprawiedliwych wyroków zostało orzeczonych w historii Polski i świata. A prawomocy wyrok O. Rydzyk potraktuje jak poprzednie, w przypadku Agory i Owsiaka......."wykonam wyrok 40 maja".
|
Wt lut 15, 2011 12:08 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
I niech tak postępuje. Sam daje świadectwo o sobie.
Żadne to "ataki na Kościół", o czym na pewno usłyszymy w jego mediach - a sprawiedliwość.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lut 16, 2011 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr lut 16, 2011 13:26 |
|
 |
kenfollett
zbanowany na stałe
|
Komornik z "jajami" powinien zrobic porządek z oszustem finansowym Rydzykiem. Miejmy nadzieje, że taki sie znajdzie. Jak Redemptoryści poczują wreszcie, ze nie sa ponad prawem to zmieknie im rura. Jak na razie to sa zadowoleni. Tajemnica poliszynela jest, ze Redemptorysci korzystaja z kasy która zbiera Rydzyk w swoim "sanktuarium" od emerytów. Przecież zakonnicy wszystko składaja do wspólnej kasy. Rydzyk nie jest jej właścicielem. Rachunek jest prosty! Redemptorysci korzystaja z kasy Rydzyka, dlatego tak dzielnie bronia kure znosząca złote jajka.
|
Cz lut 17, 2011 19:25 |
|
 |
Gita2
|
Kenfollet! Masz szanse jak każdy grzesznik wyrazić skruchę, odpokutować i pomodlic się za Radio Maryja i o.Rydzyka. Różaniec na antenie RM jest trzy razy, a o godz.15.00 Koronka do Miłosierdzia Bożego, a więc okazji do modlitwy sporo. Możesz równiez wesprzeć dowolna ofiarą RM, konta podane są na stronie internetowej: http://www.radiomaryja.pl/
|
Pt lut 18, 2011 11:07 |
|
 |
kenfollett
zbanowany na stałe
|
Prędzej zacznę odpalać papierosy od stuzłotówek, niż zasilę konto Rydzyka o 1 grosz. Pomodlic to się moge o jego nawrócenie i zaprzestanie naciągania emerytów.
|
Pt lut 18, 2011 13:08 |
|
 |
Gita2
|
Kenfollett! Jak każdy człowiek masz wybór, ja wybieram to co dobre, a Ty też dokonujesz wyborów. Bóg każdemu dał wolna wolę, jeśli wolisz podpalać stuzłotówki, to uważaj, abyś przy okazji nie podpalił nosa, a poza tym nie mam nic, przeciwko Twoim wyborom.
|
Pt lut 18, 2011 22:03 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Gita, daj spokój. Ja nie słucham RM właśnie i tylko z powodu powiązań z ojcem Rydzykiem na temat którego jako osoby mam takie zdanie jak mam (i bynajmniej nie jestem w tym odosobniona) i dopóki taka osoba jak o. Rydzyk firmuje to radio- nie słucham. Absolutnie nie mam nic przeciwko radiu samemu w sobie zwłaszcza jeśli rozpowszechnia treści pozytywne i chrześcijańskie. Ale mam wiele przeciwko o. Rydzykowi i czasem zastanawiam się co on takiego robi że wiele osób nie widzi jakby jaki to jest typ człowieka? O Rydzyk to "tylko" człowiek, zwykły ksiądz, nie ma nawet za wiele do powiedzenia w Kościele jako że nie jest biskupem. Nie moge zrozumieć jak i dlaczego niektórzy robią z niego świętego omalże, z człowieka który naprawdę ma niewyparzoną buzię i wiele jego tekstów absolutnie nie licuje z rolą katolickiego księdza, który publicznie obraża i to wulgarnie śp żonę byłego prezydenta, który ciągle bierze udział w gierkach politycznych i publicznie "brata" się przez każdymi wyborami to z tym to z innym kandydatem...
Zwłaszcza że jak wiecie widzą to i podkreślają i podkreslali też biskupi , w tym takie autorytety jak choćby kard Dziwisz to stara wypowiedź, napewno znacie Jesteśmy na progu niebezpieczeństwa kryzysu - ktoś inny przejmuje decydowanie o kierunku duszpasterstwa w Polsce. Tymczasem jest to nasza pasterska odpowiedzialność przed Bogiem i Kościołem. Chodzi oto, że coraz częściej Radio Maryja nie jest składnikiem jedności polskiego Kościoła, lecz staje się elementem przetargu oraz rozgrywek politycznych i społecznych.
Ciągle również słyszymy ciężkie oskarżenia ze strony ambasadorów i przedstawicieli dyplomatycznych różnych nacji o wywoływanie problemów narodowościowych oraz ich prośby, aby wnikliwie przyglądnąć się problematyce antysemityzmu pojawiającej się co pewien czas na falach katolickiego przecież radia. Zatem wydaje się, że należałoby zdecydowanie zażądać od ojców Redemptorystów, aby sprawa Radia Maryja została ustawiona według myśli Kościoła i ku dobru i jedności naszych wiernych. Istnieje bowiem wielkie, a czasem nawet w tym gronie nie uświadamiane zagrożenie, że Kościół w Polsce utożsamiany jest jedynie z pozycją Radia Maryja. Drodzy Księża Biskupi, ani Radio Maryja, ani Telewizja Trwam, ani ich dyrektor nie mogą przejąć odpowiedzialności za Kościół w Polsce, którą nam powierzył sam Jezus Chrystus. Od tej odpowiedzialności nikt nie może nas zwolnić! Chcemy być bowiem promotorami jedności i pokoju, aby stać się godnymi na miarę oczekiwań Ojca Świętego Benedykta XVI.
Jeszcze raz podkreślam, że nikt inny nie może przejąć odpowiedzialności za duszpasterstwo i Kościół w naszej Ojczyźnie, ponieważ tylko Biskupi zjednoczeni wokół Papieża, który jest zwornikiem jedności z woli naszego Pana Jezusa Chrystusa, są do tego powołani! Dlatego wydaje się bezwzględnie koniecznym ustanowienie nowego zarządu Radia Maryja i Telewizji Trwam, które będą służyły Kościołowi w Polsce pod kierownictwem biskupów zjednoczonych z Ojcem Świętym Benedyktem XVI, spadkobiercą ducha Jana Pawła II. wystąpienie kard Dziwisza w sierpniu 2007 roku na Jasnej Górze.
_________________ Ania
|
So lut 19, 2011 13:38 |
|
|
|