Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
I mnie też zastanawia to, iż akurat stwierdzenie, że o. Rydzyk się myli lub jest w błędzie, albo nie daj Boże, że postąpił w danej sprawie nieetycznie, jest od razu traktowane jako zaciekły i nienawistny atak na jego osobę. Tak jakby nie obowiązywała zasada: errare humanum est.
I dwie rzeczy na marginesie. 1. Alus, to stary Żyd z Podkarpacia to powiedział.  2. Z parodiowaniem papieża to Siwiec zrobił gest całowania ziemi po wyjściu z helikoptera, a zachęcany słowami Kwaśniewskiego: "Pobłogosław!" uczynił znak krzyża. Później po burzy jaką ta parodia wywołała obaj za to przeprosili.
_________________ www.onephoto.net
|
Cz cze 07, 2007 21:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bądź co bądź nakazywanie dorosłej osobie przeproszenie kogoś jest niepoważne
Bądź co bądź w Kościele katolickim obowiązuje hierarchia. Ja wiem, że Rydzyk jej nie podlega, bo jest sekciarzem. Gdyby moje szefostwo (w pracy) nakazało mi przeprosić klienta, to miałbym dwa wyjścia 1 - przeprosić 2 - nie przeprosić i zostać wywalonym Rydzyk nie boi sie tego drugiego wyjścia bo stworzył sektę i ma za soba opętane masę ciemnych ludzi, które są gotowe zrobić wszystko byle tylko Rydzyka chronić. To czysty przykład działania Guru sekty. Fioletowi z Episkopatu nie podskoczą, bo gdyby to zrobili to Rydzyk się oderwie i stworzy swój własny kościół, a ciemnota za nim pójdzie. Cytuj: Choćby Radzie Programowej przewodził Papież, więcej - sam profos 2.0, a członkami tejże rady byli wszyscy "wierni", to nie są władni przegłosować nakazu "NIE ZABIJAJ". Nie są władni przegłosować Boga.
Masz rację "Boga" Rydzyka nie da się przegłosować.
Znam kilku księży, którzy ciężko pracują i mam do nich wielki szacunek. Niestety z dnia na dzień tracę szacunek do ich szefostwa. Z dnia na dzień coraz bardziej wydaje mi się, że w tym instytucjonalnym kościele najbardziej liczy się MAMONA. Rydzyk ma mamonę i dlatego tak wysoko podskakuje.
Stanisławie - nie uderzaj w tak wysokie tony, bo debilizm tego co głosi Rydzyk i kilku osłów parlamentarnych został już wyraźnie ujawniony. To co piszesz to możesz pisać dla ciemnoty moherowej.
|
Cz cze 07, 2007 21:53 |
|
 |
Kamyk
|
profos, ja rozumiem że Ty możesz mieć coś przeciwko "moherom", ale proszę Cię o wypowiedzi mniej obraźliwe
|
Cz cze 07, 2007 21:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem
Ja nie mam tyle mamony i nie stworzyłem sekty jak Rydzyk. Dlatego muszą się liczyć ze słowami.
Gdybym stworzył jakąś sektę i dobrał sobie do tego imię Maryji to mógłbym tutaj pisać co mi ślina na język przyniesie. W końcu byłbym szefem
Rydzyk podobno głosi prawdę...ja obrażam
Oszczerstwa wykasowałem - Kamyk
|
Cz cze 07, 2007 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mały dodatek
Co prawda dzisiaj nazwa "parafianin" nikogo nie obrażą. Kiedyś jednak był to synonim człowieka bez ogłady, zacofanego, ograniczonego i bez wykształcenia.
Jak już pisałem, dzisiaj znaczenie tej nazwy się zmieniło, jednak co poniektórzy księża dalej tak traktują swoich "wielbicieli". Prym w takim traktowaniu wiedzie Rydzyk, mąci prostym ludziom w głowach na szczęście ma ich coraz mniej (wysoka śmiertelność w tym przedziale "owieczek dojnych").
|
Cz cze 07, 2007 22:07 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Może nie zauważyłeś, ale o. Rydzyk tutaj nie pisze (chyba że się ukrywa ). A nawet jakby pisał, obowiązywałyby go te same zasady co wszystkich Swoją opinię możesz wyrażać bez obrażania innych
|
Cz cze 07, 2007 22:20 |
|
 |
Mark Zubek
|
profos20;
Bardzo żałośnie to zabrzmiało że nie masz tyle mamony aby stworzyć sektę.
Możesz jednak wskoczyć do takiej która właśnie powstaje - ITI kanał
( pseudo) chrześcijański.
Jest tam sporo specjalistów od spraw kościoła i wiary, którzy wiedzą wszystko lepiej od Papieża a już z pewnością od hierarchii biskupiej.
Sporo radości mam zawsze kiedy słucham redaktorów tego nowego medialnego tworu.
Jest u nich sporo Twojej retoryki, mam nadzieje że w tej sekcie
poczujesz się dobrze i przestaniesz pisać SMUTNE kawałki.
|
Cz cze 07, 2007 22:36 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Może wróćmy od ogólnych pomówień do konkretnej sprawy dnia, czyli zalecenia przez Radę Programową przeproszenia Pani Prezydentowej.
Na konkretach łatwiej coś ustalić.
Otóż konkretnie: Ojciec Rydzyk nazywając proaborcyjne lobby szambem wyraził zdanie wcale nie nie "wiernych słuchaczy" (czy jak niektórzy by chcieli "sekty"), lecz oburzenie znacznej części tych wszystkich którzy są za ochroną życia od poczęcia do naturalnej śmierci. A tych przecież jest dużo, dużo więcej od moherowej braci.
Wystarczy porównać liczby: tych którzy podpisali petycje i słali maile do Parlamentu, z liczbą słuchaczy RM. Jak ktoś chce to znajdzie sobie te liczby (mnie na to szkoda czasu). I porówna. Obie liczby są oficjalne, jedna z Parlamentu i Kancelarii Prezydenta, druga instytucji badającej słuchalność poszczególnych radiostacji.
Jest jeszcze opcja, że ktoś tu kłamie, z tymi liczbami, ale jakąś konsekwencję w rozumawaniu chyba wypada zachować.
Krótko: mohery to tylko ułamek tych co domagają się ochrony życia od poczęcia.
Druga sprawa: Akurat w kwestii ochrony życia, to Ojciec Rydzyk i "jego" media to najwierniejsi synowie Kościoła, jego nauczania. Nikt nie jest w stanie przytoczyć jakiejś niejednoznaczności, ambiwalencji, jakichś "tak, ale".
Trzecia sprawa: Zarzuca się RM i O.Rydzykowi że jest jakimś superządem, sterującym z zaplecza Koalicją PiSu z SO i LPR.
Sprawa utopienia ujawnia czym w istocie jest ten zarzut: wytworem chorej wyobraźni albo celowym paszkwilem tych co nie znaleźli się u steru władzy.
Czwarta sprawa: Twierdzi się, że O.Rydzyk to jakiś makiaweliczny polityczny manipulator. Właśnie ta jego czysto ludzka, emocjonalna, reakcja na przewrotność co niektórych polityków zadaje kłam temu twierdzeniu.
Profesjonalny polityk nie użył by takiego zwrotu (choć z drugiej strony może co niektórzy pamiętają Kwaśniewskiego "granat w szambie" na określenie lustracji, ale to było bez emocji, jak to na profesjonalistę przystało).
Piąta sprawa: Pośrednio bo pośrednia, ale w dzisiejszych/wczorajszych homiliach wielu biskupów potwierdziło opinię O. Rydzyka (już w bardziej dyplomatycznym jezyku wyrażoną) o postawie rządzących i opozycji w kwestii utopienia ochrony życia. Np. arcybiskup Michalik: "Partia, która obecnie rządzi w Polsce, nie zdała egzaminu moralnego, odmawiając prawa ochrony życia od momentu poczęcia".
Przy okazji warto wspomnieć, że niemal wszystkie media (od PAPa poczynając) zacytowały to zdanie, a jakoś dziwnie zapomniały nadmienić, że było i zdanie dotycżące opozycji, czyli Platformy.
Cz cze 07, 2007 23:47 |
|
 |
Paschalis
|
Ja też jestem zdecydowanie za ochroną życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci, ale to nie znaczy, że cel uświęca środki. Niektórym się wydaje, że jak walczą o szczytne cele to mogą obrażać przeciwników. Niestety w tej sprawie wiele osób z obu obozów schodzi na poziom mało wyszukanych personalnych obelg. A wypowiedź o. Rydzyka o szambie wpisuje się w styl takich ataków, że tylko przypomnę inne jego stwierdzenie, że popierającym aborcję należałoby głowy golić tak jak kobietom, które pod koniec Wojny oddawały się Niemcom. 
|
Pt cze 08, 2007 0:05 |
|
 |
Mark Zubek
|
Paschalis;
Golenie głowy kobiecie było delikatną formą upominania kolaboranta,
mężczyzna dostawał za to ........kulkę.
Kolaborowanie bowiem z kimś kto w wyszukany sposób mordował
ludzi stosując holokaust, medyczne tortury, oraz wynaturzanie,
było nazywane ......ZDRADĄ.
Dzisiaj megaholokaust, zwyrodniałe technologie embrionalne, wynaturzenie seksualnośći i godności, nazywa się ......DEMOKRACJĄ.
Dzisiaj nie goli się głowy a tym bardziej nie wykonuje wyroku
śmierci na oprawcach.
Nazywa się jednak ZDRADĄ to co jest ZDRADĄ.
Pomimo to wielu ludzi chce aby słodycz trucizny i kłamstwa zalepiła
uszy i mózgi ludzkie.
Demokracja w takim wydaniu to zwykły terror.
Jeśli dalej myślisz że jest w tym cień obrazy albo wyszukana forma
(personalnych) obelg, to znaczy że nie rozumiesz dla czego padają
takie a nie inne słowa.
|
Pt cze 08, 2007 1:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czasem konieczne jest powiedziec cos dobitnie.
Nie bede porownywala osob, nie oto tu chodzi ale jezeli znamy kazania sejmowe ks. P. Skargi, to wiemy, jak ostro i wyraziscie potrafil on czasem reagowac jezeli chodzilo o sprawe bytu narodu. Podobnie reagowali sludzy bozy Prymas S. Wyszynski i ks. J.Popieluszko. Nazywali oni rzeczy po imieniu i nie zawsze wszystkim to sie pdobalo.
Ksiadz prymas Hlond rowniez potrafi ostro zareagowac w waznych sprawach.
Madry czlowiek przemysli dane upomnienie, nawet jak jego forma mu sie nie podoba, a glupi skupi sie tylko na formie, i dalej bedzie popelnial stare bledy.
I jeszcze maly dodatek
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my21.txt
|
Pt cze 08, 2007 2:44 |
|
 |
Paschalis
|
Marku, jeśli już to była to seksualna "kolaboracja", a zasłużenie czy nie, golenie głów było sposobem na upokarzanie tych kobiet. Proponowanie dla kogoś dzisiaj takich kar jest analogicznie próbą jego upokorzenia. Podobnie z szambem. Nic dziwnego, że się takimi wypowiedziami Rada Etyki Mediów zajmuje.
|
Pt cze 08, 2007 3:02 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Mark Zubek napisał(a): Drogo Mroczny;
Ja się nie gniewam a powiem Tobie ( nie w tajemnicy) że też ubierałem się jak metal i wpinałem w klapę znaczki " black sabbath". Że choć będąc katolikiem nie chodziłem do kościoła ( zbyt często) a Słowo Boże znałem gorzej od powieści Sienkiewicza. Że uznawałem ( jak każdy szanujący SIEBIE hippis) wolność seksualną a o prokreacyjnej nic nawet nie wiedziałem. itp.
Tak więc o stereotypach proszę mi nie wciskać.
Być może kiedyś obudzisz się innym człowiekiem, (czego Tobie serdecznie życzę) i zrozumiesz czym jest Twoja działalność.
Być może będziesz umiał przeprosić za to co napisałeś. Bo jak sam twierdzisz...tylko głupcy nie umieją przepraszać.
A ja dodam ....za swoje błędy. No super i ubierałeś się tak, fajnie. To znaczy, że gorszy byłeś? Nie chcę być innym człowiekiem. Lubię siebie, ludzie też mówią, że mnie lubią, zresztą gdyby nie lubili to bym się czuł samotny. Powiedz mi za co mam przeprosić? Za niedokończone zdanie "ty..." ? Tam mogło być wszystko, nawet "głupolku". No i jakie moje błędy? No jakie śmiało, powiedz twardzielu, Mroczny to debil i sam nie umie się domyśleć. Cytuj: Możesz jednak wskazać ten konkretny przypadek? Gdzie, kiedy, przeciw komu i treść tego fałszywego "świadectwa"? Choćby to, o którym gadamy w tym temacie. Pani prezydentowa i jej koleżanki szambem nie są. Jest to pomówienie, obraza, zniewaga. A to ponoć grzech. Może się rydzyk spowiadał. Ale gdzie się podziało "mocne postanowienie poprawy"? Cytuj: Bardzo żałośnie to zabrzmiało że nie masz tyle mamony aby stworzyć sektę. Możesz jednak wskoczyć do takiej która właśnie powstaje - ITI kanał ( pseudo) chrześcijański.
I dalej do Marka.
Haha, oczywiście, nawet nie wie co to będzie, ale już najeżdża. Boże widzisz, a nie grzmisz. Zaiste interesujące. rydzyk tworzy media - wszystko jest ok cacy ave Maria. ITI i RÓWNIEŻ KSIĘŻA tworzą konkurencyjny kanał i już wszystko jest be i ave szatan.
Nie no człowieku. To jest żałosne co ty piszesz, naprawdę. ;<
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt cze 08, 2007 6:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mark zaprezentował istotę problemu wyznanców RM i o. Dyrektora, pogardę dla innych, vide zdanie - "ITI kanał (pseudo) chrześcijański".
O. Dyrektor w Olkuszu wyraził całkowitą aprobatę do pierwszego członu "kanał".....kanał, szambo - kto z nie z nami, tego należy wdeptać w ziemię.
Jeszcze nikt nic nie wie konkretnego o powstającym programia TVNReligia - ale opluć nie zawadzi.
|
Pt cze 08, 2007 7:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To zrozumiałe, że Rydzyk będzie najeżdżał na TVN Religia (czy jak to ma się tam zwać). Babcie kiedyś poumierają, a młodzi się wykruszą i bedą woleli posłuchać o religii w sposób normalny, a nie tak jak to robi RM - polityczny bełkot.
Co za tym idzie? Spadek oglądalności to mniejsza kasiora i już nie będzie można co chwila jeździć za granicę, a później stamtąd dzwonić i nauczać.
Korytko się Rydzykowi zmniejszy...
|
Pt cze 08, 2007 7:56 |
|
|
|