Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
Post Re: Radio Maryja, cz. 2
meritus napisał(a):
Ciekawe źródło. Załóżmy, że cytat jest prawdziwy, choć ów pan cytujący zawodowo pracuje dla srodowiska zajmującego się fantazjowaniem na różne tematy (grossozofia Znaku). Znając dosadność ojca Rydzyka zapytajmy, czy nie ma może czasem słuszności? Czy pokazywanie się na wałach jasnogórskich przy ołtarzu i głosowanie za in vitro, aborcją itd nie wymaga interwencji, upomnienia?

Diametrialnie różni się upominanie, interwencja, od wyrokowaniu, kwestionowaniu wiary.
Dobry pasterz idzie szukać zagubionych owiec, nie przepędza je w przepaść.
Żaden kapłan nie ma prawa przepędzania kogokolwiek ze świątyni.
A jeśli chodzi o aborcję to posłowie PiS uwalili projekt M. Jurka - zawsze wstrzymanie się od głosu jest głosowaniem.
Brak uregulowań prawnych kwestii in vitro, zagadnień bioetycznych, to typowe strusie chowanie głowy w piasek, podobne do metody PRLowskiej nie mówienia o temacie, który automatycznie "przestawał istnieć".

So mar 05, 2011 8:19

Można się zgadzać lub nie. Otwartą sprawą jest, czy był to cytat z o. Rydzyka, czy nie. Bo osoba cytująca nie jest wiarygodna ze względu na środowisko, dla którego pracuje i ze względu na profil propagandowy, jaki wspiera.

So mar 05, 2011 8:22
meritus napisał(a):
Można się zgadzać lub nie. Otwartą sprawą jest, czy był to cytat z o. Rydzyka, czy nie. Bo osoba cytująca nie jest wiarygodna ze względu na środowisko, dla którego pracuje i ze względu na profil propagandowy, jaki wspiera.

Podobnie wiarygodna jak środowiska RM czy GP, dowodzące często horrendalne bzdury.....choćby przeróżne teorie spiskowe katastrofy pod Smoleńskiem.
Nota bene nie widzę nic nagannego w wydaniu paszkwili Grossa przez "Znak" - powinniśmy znać co wypisują socjologowie patologicznie nienawidzacy Polaków....chyba to jakas wyrafinowana forma wdzięczności za uratowanie życia.
Też musimy dostrzgać, że jedni ocaleni wnioskują, wręczają medale "Sprawiedliwy wśród narodów świata", a inni szkaluja, plują na swoich wybawców.

So mar 05, 2011 8:33

Za kilka minut włączam TVTrwam, gdyż ciekawy temat "Rozmów niedokończonych" w RM i TVTrwam:"Charyzmat szpitalny św.Jana Bożego w realizacji misji Założyciela w Polsce"

Pn mar 07, 2011 18:13

Cytuj:
Jest to jedno, jedyne radio, które wymknęło się cenzurze III Rzeczypospolitej. Mówi własnym, odrębnym głosem. Fenomen Radia Maryja polega na tym, że wszystkie pozostałe sieci, radiostacje, nadajniki zostały dokładnie pozbawione własnego rysu społecznego, kulturowego i religijnego (...). Jedynie Radio Maryja mówi własnym głosem (...). Na razie w wolnej Polsce jedynym przejawem wolności radiowego słowa jest Radio Maryja. Stąd jego sukces (...).
(Cyt. za: Jan Pietrzak: Wolność radiowego słowa, "Tygodnik Solidarność" z 16 grudnia 2005 r.).

Jan Pietrzak, jako człowiek mediów, dostrzegł unikalność Radia Maryja.
Unikalność i niezwykłą wartościowość Radia Maryja w polskiej demokracji.

Podpisuję się dwiema rękami pod jego słowami.

Widzę ,że mamy podobne stanowisko względem Radia Maryja Maly_Kwiatku.Chociaż ,co do innych mediów nie do końca bym się zgodził ,że" inne media nie mówią swoim głosem".

Media typu "TVN" ,są stworzone przez ludzi którzy po prostu na ogół myślą inaczej niż zwolennicy O Rydzyka.A przynajmniej tak to wygląda.Nie dziwie się ,że mówią to co mówią.Oni propagują swoją wizje, my propagujemy swoją wizje.

Ciesze się ,że jest Takie coś jak Radio Maryja i TV Trwam....bo na te media jest popyt.Nie chodzi tu o bezduszną ekonomie pieniądza. Jest spora grupa ludzi,która chce takich mediów i mają prawo mieć własne radio.To jest demokracja(nie jestem demokratą ,ale nie jestem też wrogiem tego ustroju)...do puki nie stwarzam bezpośredniego zagrożenia dla innych ludzi mam prawo mówić co chcę.No tak to jest oficjalnie , podobno kogoś wsadzili za kraty bo powiedział ,że Holocaust to w dużej mierze kłamstwo- obojętnie od tego ile w tym stwierdzeniu jest racji czy kłamstwa, nie zagroził bezpośrednio życiu żydów....tak na marginesie

Wt mar 08, 2011 22:38
zbanowany na stałe

Goldian napisał(a):
podobno kogoś wsadzili za kraty bo powiedział ,że Holocaust to w dużej mierze kłamstwo- obojętnie od tego ile w tym stwierdzeniu jest racji czy kłamstwa, nie zagroził bezpośrednio życiu żydów....tak na marginesie

Dariusz Ratajczak, pracownik naukowy Uniwersytetu Opolskiego, który miał i głosił ów kontrowersyjny pogląd został w następstwie zwolniony z pracy, potem utrzymywał się z pracy stróża, w końcu znaleziono go, zalanego śmiertelnie alkoholem od wewnątrz, leżącego w samochodzie pod ruchliwym sklepem w Opolu przez kilka dni, niezauważonego długi czas przez nikogo.

Posiadanie i głoszenie niezależnych poglądów nie jest bezpieczne w naszym kraju.

Dlatego koniecznie pilnujmy bacznie, by nikt nie ukradł i nie zniszczył nielicznych mediów niezależnych od Państwa, przede wszystkim Radia Maryja.

Wt mar 08, 2011 22:54

Mały kwiatku ale nie nazywaj proszę posiadaniem niezależnych poglądów tego że ktoś nazwał eksterminację narodu kłamstwem....
Kłamstwem to są opinie że Żydów zabijali Polacy (bo w ogromnej większości Polacy im pomagali), i określenie które gdzieś tam się przewinęło "polskie obozy koncentracyjne"- i na to powinniśmy reagować. Ale żyją jeszcze świadkowie tamtych zdarzeń, znamy je nie tylko z książek, ja z opowiadań własnej babci (Polki, nie Zydówki !) wiem jak ulicami mojego miasta w dół od synagogi płynęła rzeka krwi- kobiet, dzieci, staruszków, normalnych ludzi , zasymilowanych od pokoleń Żydów, żyjących obok naszych dziadków.
Jeżeli ktoś nazwał kłamstwem Holocaust to tak jakby nazwał kłamstwem okupację hitlerowską w Polsce, obronę wrzesniową i Powstanie Warszawskie. W Polsce żyło 3 miliony Zydów. Historia ich tragedii wojennej jest i zawsze będzie ściśle powiązana z naszą historią i nikt tego nie zmieni. Nasi dziadkowie tak nie myśleli! Janusz Korczak poszedł na śmierć z żydowskim dziećmi, Polacy narażali życie przechowując żydowskie rodziny, moja mama przyjaźniła się z piękną dziewczyną żydowską wyrzuconą jako niemowlę za ogrodzenie Oświęcimia i uratowaną przez polską rodzinę....
Jeśli ktoś mówi że Holacaust był kłamstwem to może faktycznie mu alkohol już wcześniej zaszkodził na głowe...

N mar 13, 2011 14:49
zbanowany na stałe

Ja byłem swego czasu oburzony rozpowszechnianiem przez media czyichś idiotycznych poglądów na temat przyczyn Holocaustu. Swego czasu nawet Konstytucja RP zabezpieczyła zakaz promowania nazizmu i komunizmu. Poglądy doktora Ratajczaka były i są mi obce, co jednak nie uzasadnia ani jego wyrzucenia z pracy bez wyroku i procesu, ani morderstwa dokonanego prawdopodobnie na jego osobie. A to czyniły osoby, które mają poglądy, jak najbardziej, słuszne.

Media, które upowszechniają i multiplikują bulwersujące i przestępcze poglądy mają udział w tych przestępstwach. Tyle, że mediów nikt nie ściga i nie kara.

A przecież gdyby nie media siejące nienawiść, doktor Ratajczak żyłby pewnie do dziś, żyłby również Marek Rosiak, pracownik Biura Poselskiego PIS w Łodzi.

N mar 13, 2011 15:06
Dr Ratajczak prawomocnym wyrokiem sądu określony został "kłamcą oświęcimskim".

N mar 13, 2011 16:21
Ale to nie miała być kara śmierci

N mar 13, 2011 16:37

A czy są jakiekolwiek dowody na to że został zamordowany? Może to za daleko idące wnioski?

N mar 13, 2011 18:43
zbanowany na stałe

Jeśli nie znasz dobrze sprawy, przeczytaj sobie i rozważ.

http://www.bibula.com/?p=26263
http://www.bibula.com/?p=22973
http://www.bibula.com/?p=23112
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=12509

I zastanów się, czy zaszczuwanie człowieka do tego stopnia by popełnił samobójstwo to jest postępowanie chrześcijańskie? Jeśli tak uważasz, to czy popierasz doprowadzanie do śmierci takich ludzi jak dr Ratajczak czy Posłanka Blida w ramach działań Państwa, czy jakichkolwiek państwowych służb? Jakiegokolwiek kraju?

Jeśli wciąż odpowiedź jest twierdząca, to wytłumacz, jak godzisz swoje chrześcijaństwo z tymi poglądami na łatwe pozbawianie życia innych ludzi, za to, ze maja inne poglądy, niż my?

Jeśli odpowiedź jest negatywna, wytłumacz, dlaczego postępowanie w sprawie wyjaśnienia śmierci doktora Ratajczaka prowadziła osoba o tym samym nazwisku, co prokurator, która była oskarżycielem w sprawie jego "Kłamstwa oświęcimskiego"?
Wytłumacz dlaczego, mimo wielu lat od śmierci Barbary Blidy, nie mamy orzeczenia sądowego o przyczynach jej śmierci?

I napisz nam, czy Państwo, w którym od czasu do czasu giną nagłą śmiercią ludzie, którzy mają inne poglądy, niż propagowane przez władzę, to jest Państwo, którego kształt Ci odpowiada?

Na koniec dodam ciekawostkę, która dotarła do mnie po paru godzinach studiowania danych z internetu:

Dr Ratajczak nie został skazany za to, że miał pogląd polegający na tym, że wątpił w masowe mordowanie Żydów w Oświęcimiu. Tego, aby miał takie poglądy i je rozpowszechniał - nie udowodniono. Udowodniono, że w pracy naukowej, którą napisał, zacytował wypowiedzi innych osób, które takie poglądy miały i wypowiadały. Dlatego jego czyn uznano za społecznie nieszkodliwy i sąd w ogóle odstąpił od wymierzenia kary.

Dr Ratajczak mówi osobiście zza grobu:

http://www.wykop.pl/ramka/405334/prawda ... ajczakiem/

Czasem warto zastanowić się zanim się cokolwiek napisze.

N mar 13, 2011 19:20

Mały kwiatku nie odniosłam się do śmierci dr Ratajczaka ani w żaden sposób nie popieram doprowadzania kogoś do samobójstwa. Na obecnie nam panujących nie głosowałam i nie popieram więc nie wiem skąd sugestia jakie państwo mi odpowiada? Nic na ten temat nie mówiłam. (odpowiada mi państwo liberalne gospodarczo które nie kradnie 3/4 mojego zarobku krótko mówiąc)
Zapytałam czy są dowody że został zamordowany z ciekawości bo nie wiem (dalej nie wiem- z artykułów to nie wynika?)
Odniosłam się tylko i wyłącznie do izolowanego poglądu- tam w jednym artykule jest sugestia jakoby komory gazowe nie istniały... mnie trochę rzuca, pochodzę z rodziny która ucierpiała w wojnie, w Oświęcimiu zginął brat mojego dziadka. Komory gazowe tam owszem istniały. I owszem miliony Żydów mieszkających oficjalnie w Polsce przed wojną nie przeniosły się nagle na Marsa. Nasi dziadkowie znali tych ludzi i wielokrotnie widzieli jak byli mordowani i wywożeni. To byli zwykli ludzie, sąsiedzi naszych przodków. Polska szczyciła się tym że ludzie różnych narodowości zawsze żyli tu obok siebie w zgodzie (no prawie zawsze, nie w czasie Powstania Chmielnickiego..).
Chodziło mi tylko o pogląd mały kwiatku, nie o to co i dlaczego stało się z tym człowiekiem.

W rozwoju rewizjonizmu Holocaustu, po wcześniejszych wystąpieniach Paula Rassiniera (ten więzień Buchenwaldu i Dory zakwestionował jako pierwszy istnienie komór gazowych w obozach koncentracyjnych)

Pn mar 14, 2011 8:05
A gdzie byli oburzeni obrońcy dr Ratajczaka, gdy ten potrzebował pomocy?
Opluć władzę wszyscy ochotnie spieszą, ale wyciagnąć rękę, wspomóc błądzącego to już za duży wysiłek????
Takie typowe "święte oburzenie" nie wymagające osobistego wysiłku.

Pn mar 14, 2011 10:07

Alus napisał(a):
A gdzie byli oburzeni obrońcy dr Ratajczaka, gdy ten potrzebował pomocy?
Opluć władzę wszyscy ochotnie spieszą, ale wyciagnąć rękę, wspomóc błądzącego to już za duży wysiłek????
Takie typowe "święte oburzenie" nie wymagające osobistego wysiłku.

Czy Dariusz Ratajczak miał coś wspólnego z Radiem Maryja?
Przyznam, że NIGDY tego nazwiska nie słyszałam na antenie RM, ale ja nie słucham RM 24 godz. na dobę, więc nie mogę potwierdzic, ani zaprzeczyć.
Alus to również Twije słowa:"Żaden kapłan nie ma prawa przepędzania kogokolwiek ze światyni"
Ciekawa teoria. to znaczy, jeśli ten ktokolwiek zacznie profanować symbole sakralne, lub wygłaszać herezje kapłan i inni wierni powinni na to patrzeć ze zrozumieniem zamiast wziąć faceta za kołnierz i wyprowadzić.
A może byłaś świadkiem takiej sceny?
NIGDY nie słyszałam, aby o.Rydzyk zabraniał komuś wstępu do kościoła, pamiętam jedynie wypowiedź zakonnika paulina z Jasnej Góry w stosunku do Kwaśniewskiego, ale tym paulinem nie był o.Rydzyk.

So mar 19, 2011 10:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 168  Następna strona