Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 7:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Lucyna porównywanie o. Rydzyka do ks. J. Popiełuszki jest nieuprawnione i w pewien sposób uwłaczające pamięci tego świętego kapłana.
Ks. Jerzy w swojej posłudze kapłańskiej kierował się Ewanelicznym nakazem św. Pawła - "Zło dobrem zwyciężaj".
Wskazywał zło, ale jako remedium, przeciwstawinie się mu, zalecał modlitwe, miłość, bierny opór.
On nigdy nie życzyłby przeciwnikom zatopienia, ogolenia głów, nie wysłałby tabuny starszych pań (przed prokuraturę, Sejm, KRRiT) wymachujacych Różańcem w zacisniętych pięściach, lub przeganiających oponentów parasolem, i napewno nie nazwałby nikogo "szambem".
Podobnie Prymas Wyszyński po 3 letnim uwięzieniu nie miotał gromy na głowy oprawców, nie pałał żądza odwetu.
A jako ratunek dla narodu powierzył go Matce Bożej i zainicjował Jej peregrynacje po całym kraju.
To Prymas był inicjatore sławnego listu KEP do Episkopatu Niemiec - "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie".

PS. na marginesie - gdy ks. Jerzy podnosił naród na duchu, za co zapłacił najwyższą cenę - O. Rydzyka zakon redemptorystów poszukiwał, bo gdzieś zawieruszył się w Niemczech.
Aktualnie, gdy odwaga staniała, tylu mamy "odważnych" patriotów :o

Pt cze 08, 2007 13:58
Alus, wiedzialam, ze tak niektorzy zareaguja jak Ty, dlatego na wstepie mojej wypowiedzi znalazly sie takie slowa
"Nie bede porownywala osob, nie oto tu chodzi ale jezeli znamy kazania sejmowe ks. P. Skargi, to wiemy, jak ostro i wyraziscie potrafil on czasem reagowac jezeli chodzilo o sprawe bytu narodu".

Walka o zycie trwa na calym swiecie, i na calym swiecie zwiazani sa z nia politycy.
Czlowiek chce znow stanac na miejscu Boga i chce byc panem zycia i smierci.
Wiadomo kto mu podsuwa te pokusy!

http://www.piotrskarga.pl/w,070605,6.php3

Pt cze 08, 2007 14:30

Napisał(a);

" Aktualnie gdy odwaga staniała, tylu mamy "odważnych" patriotów."

To akurat Alus się jeszcze okaże.
Nie chcę być prorokiem, jednak wystarczy tylko słaba analiza faktów
aby zobaczyć że wcześniej czy pózniej wszystko skończy się ponownie
na murach Częstochowy.

Kto jednak na nich stanie, aby obronić Kościół i serce Polski?

Smutne że będą to tylko starsi styrani ludzie, chorzy, garstka młodych,
trochę dzieci i.......niewielu księży.

Tak jest, dzięki przewrotności ducha i dwulicowej twarzy, tych którzy
mianują się często przywódcami ( polityczno-duchowymi)

Na murach Częstochowy nie będzie zaciśnietych pięści, wyzwisk,parasolek.Nie będzie armat, karabinów, "wybuchowych" beretów moherkowych.

BĘDZIE I JEST determinacja aby oddać życie za przyjaciół, wedle słowa
samego Boga, Jezusa Chrystusa.

Pt cze 08, 2007 14:56
Wiem Lucyno.Niewątpliwie ważna jest dla nas obrona tożsamości narodowej na którą składa się nasza wiara i przywiązanie do Ojczyzny.I źle że część polityków nie broni gorliwie prawa człowieka do życia i nie ma odwagi sprzeciwić się propagandzie homoseksualnej.Szkoda też,że nie każdy docenia rolę Radia Maryja.W sumie uważam,że przez politykę też można przyczynić się do dobra innych.

Pt cze 08, 2007 15:02

Nie mnie masz przepraszać lecz Boga, za tych którym odebrałeś
nadzieję starając się zakrywać Światło Prawdy.

Ja jednak nie jestem księdzem.Więcej dowiesz się na spowiedzi,
pod warunkiem że kiedyś "mroczny" pozwoli Tobie dojść do
konfesjonału.

Ja życzę Tobie i profos20 jak najlepiej.
A nowej sekcie TVN Religia ....opamiętania.

PS.

Nie omieszkam komentować na żywo każdego kłamstwa jakie tam usłyszę.

Pt cze 08, 2007 15:09

Ja też jestem zdecydowanie za ochroną życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci, ale to nie znaczy, że cel uświęca środki. Niektórym się wydaje, że jak walczą o szczytne cele to mogą obrażać przeciwników. Niestety w tej sprawie wiele osób z obu obozów schodzi na poziom mało wyszukanych personalnych obelg. A wypowiedź o. Rydzyka o szambie wpisuje się w styl takich ataków, że tylko przypomnę inne jego stwierdzenie, że popierającym aborcję należałoby głowy golić tak jak kobietom, które pod koniec Wojny oddawały się Niemcom. :?

"To nie znaczy, że cel uświęca środki". A tak, nie znaczy. Pełna zgoda.
A zdajesz sobie sprawę, że tą wypowiedzią sugerujesz, że o. Rydzyk z pełną premedytacją by obrazić (a w ten sposób osiągnąć jakiś cel) użył tego określenia?
A na jakiej to podstawie?

Naprawdę nie rozróżniasz wyrachowanego, wykalkulowanego zamierzonego działania lub wypowiedzi od spontanicznej reakcji na coś?
Kwestionujesz prawo do emocjonalnej reakcji? W tak ważnej dla Kościoła sprawie?
Żądasz, by wszyscy byli logicznymi automatami? Sam też wszystko masz tak przemyślane co celów i skutków? Działasz beznamiętnie?

Pt cze 08, 2007 18:08
Zobacz profil WWW
Stanisławie - cały świat wie i pamieta, jaką gorąca orędowniczką życia była, już za życia uznawana za świętą - Matka Teresa z Kalkuty.
Czy spotkałeś się gdzieś, aby ona kiedykolwiek w obliczu zła zareagowała agresją, obelgą???
Kiedyś, gdy kwestowała, na jej prośbę o datek, zirytowany facet napluł jej w twarz...otarła plwociny i spokojne powiedziała - "To dla mnie a co dla głodnych sierot?". Mężczyzna zszokowany jej reakcją, wrzucił do puszki całą zawartośc swego portfela.
Tak zlo zostalo zwyciezone dobrem.

Pt cze 08, 2007 19:08

Stanisławie - cały świat wie i pamieta, jaką gorąca orędowniczką życia była, już za życia uznawana za świętą - Matka Teresa z Kalkuty.
Czy spotkałeś się gdzieś, aby ona kiedykolwiek w obliczu zła zareagowała agresją, obelgą???
Kiedyś, gdy kwestowała, na jej prośbę o datek, zirytowany facet napluł jej w twarz...otarła plwociny i spokojne powiedziała - "To dla mnie a co dla głodnych sierot?". Mężczyzna zszokowany jej reakcją, wrzucił do puszki całą zawartośc swego portfela.
Tak zlo zostalo zwyciezone dobrem.

Piękny epizod z życia Świętej. O wielkim walorze dydaktycznym.
Jednakże świętości to należy przede wszystkim oczekiwać i żądać od siebie, a nie innych, głównie tych nielubianych.

A przykład jest ni przypiął ni przyłatał.
Każdy ma w życiu Swoje role do odegrania. Matka Teresa inną, a obwiniany o wszelkie niegodziwości o. Rydzyk inną. Ją Bóg powołał do tamtej roli, a Rydzyka do tej tu i teraz. Chyba nie kwestionujesz udziału Boga w powoływaniu do tych ról, jak również konieczności wynikających z natury tych ról?

Nie widzę przeszkód, byś napadnięta przez bandytę, nadstawiła mu głowę pod pałkę czy co tam będzie miał w ręku.
Tak bez emocji - wzorem Matki Teresy. Ale jakie masz prawo żądać tego od innych? Kto ci je dał?

Pt cze 08, 2007 19:37
Zobacz profil WWW
"Kto ci je dał?"...nie ja żądam, to On żąda :)
- "Słyszeliście, że powiedziano "Oko za oko i ząb za ząb". A ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu: lecz jesli kto uderzy cię w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoja szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cie prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyc od ciebie" (Mt 5, 38-43).

Pt cze 08, 2007 19:59

A nowej sekcie TVN Religia ....opamiętania.

PS.

Nie omieszkam komentować na żywo każdego kłamstwa jakie tam usłyszę.

Może poczekaj z ocenami do jej wystartowania. Bo póki co robisz z siebie pośmiewisko.

Pt cze 08, 2007 20:08

Jak na razie pośmiewisko robi z siebie młody redaktor Hołownia
i Ty, schowany za swoim "mrocznym" pseudonimem.

Ja nie traktuję swojej wiary jako sposobu na zaistnienie w mediach albo dla robienia pieniędzy.
Kierują się słowami Jezusa " Kto się mnie zawstydzi tego ja wstydził się będę."

Trudno jest mi słuchać zaistniałej sekty dla której Jezus jest słowem
wypowiadanym niechętnie i ze strachem.
Dla której Duch Święty stanowi przedmiot spekulacji a nie kochaną osobę.

Oceniam fragmentaryczne wypowiedzi osób wylewających krokodyle łzy
i suszących ostre zęby, dla których gruba skóra jest pancerzem a zastała
i mętna woda jest środowiskiem dla żeru.

Pamiętaj, ...tam gdzie czysta woda, tam zbiera się każde stworzenie,
ciesząc się bezpiecznym życiem już teraz.

Pt cze 08, 2007 20:34

Jak na razie pośmiewisko robi z siebie młody redaktor Hołownia
i Ty, schowany za swoim "mrocznym" pseudonimem.

Nie wiesz skąd jest ten pseudonim więc się nie wypowiadaj i nie snuj omylnych domysłow, plz k thx.

Co do reszty: tak jak mówiłem, poczekaj na start tej stacji, a dopiero potem oceniaj. Bo póki co to naprawdę ty robisz z siebie pośmiewisko.

To tak jakby powiedzieć "Harry Potter to książka zła i satanistyczna, propagująca złe wartości" patrząc tylko na okładkę.

Czyż to nie jest czysty debilizm?

Pt cze 08, 2007 20:39

Nie jest to "debilizm" bo skrytykował ją sam Papież wobec którego to Ty
drogi Mroczny wystawiasz sobie cenzurkę z takim właśnie podpisem.

Co do działalności sekty TVN, będę interweniował czy się to komuś podoba czy nie.

Pt cze 08, 2007 20:56

Rotfl, co masz do mojego podpisu jak nawet nie wiesz co znaczy? Człowieku widzę, że ty uwielbiasz oceniać nie znając problemu.

I czekam na cytaty słów papieża potępiające tą telewizję. Skoroś taki dzielny to powinieneś podołać i je zapodać. Nie przytoczenie ich będę uważał za równoznaczne z "wymyśliłem to sobie".

Pt cze 08, 2007 21:02

Przypominam, że to jest temat o Radiu Maryja, a nie o nowym kanale telewizyjnym TVN. Jak chcecie to załóżcie sobie o tym nowy temat. Kolejne posty nie na temat będę usuwał

Pt cze 08, 2007 21:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 180  Następna strona