Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Papież potępił książkę "Harry Potter" i dla tego nie muszę jej czytać
aby widząc okładkę powiedzieć że jest to książka zła i okultystyczna
( satanizm sam sobie wymyśliłeś).

Podobnie stanie się gdy świat zaleje fala wydawnictw, publikacji,
programów telewizyjnych które zakłamują wiarę, wypatrzają jej sens,
relatywizują Prawdę Objawioną, ośmieszają wiernych, ośmieszają
modlitwę, liturgię, wprowadzając kwas.

Mam nadzieję że Ojciec Święty szybko dostrzeże wagę problemu
i zareaguje.
Aby każdy podobnie jak to było w przypadku Harry Pottera, widząc
okładkę , nie musiał zagłębiać się w treść.

Kamyku;

Rozmowę o telewizji TVN uważam za skończoną.
Pisząc o mediach z nazwy katolickich nie można było o tym nie wspomnieć.

Pt cze 08, 2007 22:28

A jeśli to prawda to w takim razie papież jest niemądry. Sam pewnie Pottera nie czytał. Ty też. Więc wara mi od oceniania.

Jak papież powie, że kosmos kończy się na Saturnie to też uwierzysz?

Pt cze 08, 2007 22:45

http://business.timesonline.co.uk/tol/b ... 543521.ece

"subtle seductions" ....książka która wypacza i okłamuje młodych
chrześcijan.

PS.

Jeśli Papież powie że kosmos kończy się na Saturnie a ja odnajdę
potwierdzenie tego ( choćby znikome) w Ewangelii oraz potwierdzi to Kościół swoją tradycją oraz życiem świętych i męczenników...jeśli będzie to zgodne z rozsądkiem i zgodne z moim sumieniem....uwierzę.

Pt cze 08, 2007 23:12
Prywatne opinie papieża nie są obowiązującą wykładnią KK. Pokaż mi dokument w którym książki o Harrym Potterze są potępione.

Tak to jest gdy do głosu dojdą analfabeci religijni. Na takich to bazuje ten sekciarz Rydzyk i z takich zdziera kasę.

Wracając do meritum sprawy. Rydzyk nazwał Pałac Prezydencki szambem, co wiąże się z tym, że tam mieszkają fekalia.
Oczywiście przepraszać nie zamierza.

Teraz ja chę wyrazić moją opinię:

Radio Maryja to jedno wielkie, śmierdzące G...o

Cio wy na to? Nagonicie na mnie emerytki z parasolkami by wyznając "miłosiernego rydzyka" zatłukły mnie nimi?

Pt cze 08, 2007 23:15

"Kto ci je dał?"...nie ja żądam, to On żąda :)

Rozumiem. A ty jesteś tylko jego Jego Ręką. Egzekutorem, komornikiem, tak?
To z mianowania, czy w ramach wolontariatu?

Nie odpowiedziałaś jak to u ciebie z tym nadstawianiem głowy. Ciekawi mnie to, gdyż znam pewne powiedzenie o źdźble i belce ...

Pt cze 08, 2007 23:22
Zobacz profil WWW

MP;

http://business.timesonline.co.uk/tol/b ... 543521.ece

"subtle seductions" ....książka która wypacza i okłamuje młodych
chrześcijan.

PS.

Jeśli Papież powie że kosmos kończy się na Saturnie a ja odnajdę
potwierdzenie tego ( choćby znikome) w Ewangelii oraz potwierdzi to Kościół swoją tradycją oraz życiem świętych i męczenników...jeśli będzie to zgodne z rozsądkiem i zgodne z moim sumieniem....uwierzę.

Przykro mi to mówić, ale papież, człowiek, który ponoć powinien być mądry, w przypadku twierdzeń o Potterze, jest niemądry.

Co do części o kosmosie - współczuję ci.

Pt cze 08, 2007 23:37

Mark Zubek :arrow: Zdanie Papieża o Potterze nie jest wykładnią magisterium kościoła, nie jest wypowiedzią ex cathedra. Jest jedynie opinią Papieża.

Pt cze 08, 2007 23:42

Mroczny Pasażer pytał mnie o zdanie Papieza a nie o wykładnię Magisterium Kościoła.
--------------------------------------------------------------------------------------
MP;

Przyjmuję wyrazy współczucia łącząc się nimi z Tobą z powodu
mądrości twierdzeń jakie przedstawiasz.

-------------------------------------------------------------------------------------

profos20;

Jak miło znowu przeczytać o czym piszesz,
...................aaaa.... o czym piszesz ?

--------------------------------------------------------------------------------------

Pt cze 08, 2007 23:57
"To z mianowania, czy z wolontariatu?" - podobnie jak Ciebie i wszystkich chrześcjan obliguje mnie Jego nauka i nakazy - "Zaprawdę, zaprawdę, powidam wam: Jeśli kto zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki" (J 8,51).[/quote]

So cze 09, 2007 9:08
O "nadstawianu głowy" respektuję to co mówi KKK o obronie koniecznej.
Ale "nadstawie głowy" przez o. Rydzyka nie odnosi się w żaden sposób do "obrony koniecznej" - o. Rydzyk i RM w 90% jest stroną atakującą.

So cze 09, 2007 9:12

Takich co to chcieli rozwijać naukę Jezusa, w myśl przytoczonego
przez ciebie nakazu " kto zachowa moją naukę nie zazna śmierci' było i jest wielu.

Zachować naukę nie znaczy interpretować,zmieniać,dodawać,ujmować,
wybielać,obczerniać,itp.

Od gnostyków po masonów, każdy rościł sobie pretensje do właściwego
wypełniania nauki Jezusa według swojego zysku i dla swojej chwały.
Mając nadzieję na życie bez śmierci....i pełną sakiewkę.

Tak jest i teraz kiedy powstają RELIGIJNE PROGRAMY KOMERCYJNE,
mające tą samą misję do wypełnienia.

To co nazywasz nadstawianiem głowy nie jest obroną konieczną
i nie jest atakiem, jest zwyczajnym mówieniem prawdy takiej jaka
jest.
Jeśli król jest nagi, bądzmy jak dziecko które powiedziało mu w oczy,
.....jesteś nagi królu ....(prezydencie,premierze,dyrektorze,doktorze,
prezesie, generale,itp.)
Czy media komercyjne mogą sobie pozwolić na "nadstawianie głowy"
aby być jak dziecko?
Czy jest w nich wiara aby nie tylko głowę nadstawić jeśli przyjdzie
czas próby?
Czy potrafią zobaczyć fałszywego proroka kiedy nadejdzie?
Czy oddadzą mu pokłon?

A może fałszywy prorok KUPI SOBIE takie media na giełdzie, całkiem legalnie, bez skrupułów.

P.S.
"Bo tu sprawdza się przysłowie;Jeden sieje a drugi zbiera.Ja wysłałem was,abyście zbierali to, co was nie kosztowało żadnego trudu.
.........Inni trudzili się, a wyście weszli w ich znoje." Jan 4;37

So cze 09, 2007 20:25

"To z mianowania, czy z wolontariatu?" - podobnie jak Ciebie i wszystkich chrześcjan obliguje mnie Jego nauka i nakazy - "Zaprawdę, zaprawdę, powidam wam: Jeśli kto zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki" (J 8,51).

Ale zaprawdę, zaprawdę, powiadam Ci, że uzurpujesz sobie prawo do wybiórczej wykładni Jego woli. O czym świadczą cytaty, którymi tak obficie rzucasz.

Alus napisał(a):
O "nadstawianu głowy" respektuję to co mówi KKK o obronie koniecznej.

Respektujesz? To czegoś tu nie pojmuję. Gdyż ta deklaracja jest sprzeczna z treścią podanego przez ciebie cytatu i historyjką z życia Matki Teresy i twymi wypowiedziami nt. RM.
Z cytatu bowiem wynika jednoznaczny nakaz poddania się niesprawiedliwemu, złemu atakowi - bez szemrania. Tak też postąpiła Matka Teresa.
Więc jak to jest, obowiązuje ten bezwzględny nakaz "nadstawienia policzka" Złu, czy nie obowiązuje?
Zdecyduj czego żąda On.

Cytuj:
Ale "nadstawie głowy" przez o. Rydzyka nie odnosi się w żaden sposób do "obrony koniecznej" - o. Rydzyk i RM w 90% jest stroną atakującą.

Ależ odnosi się, jak najbardziej. Jest atak, jest i obrona konieczna.

Atakują zwolennicy aborcji, homoseksualiści i wielu wielu innych śmiertelnie zagrażających Życiu - życiu nienarodzonemu, życiu rodzin, życiu naszej Cywilizacji itd.

Zapewne zdajesz sobie sprawę, że "obrona konieczna" odnosi się nie tylko do obrony siebie, lecz również swoich wartości, lecz również swoich bliskich, swojego środowiska, w ogóle - ludzi. I ich wartości. Wartości, które kwalifikujemy jako Dobro.

W tym boju to o. Rydzyk (jego media, jego "wierni słuchacze" czyli "sekta") jest w 100% stroną broniącą.
Broniącą Dobra. Broniącą Życia przed wyznawcami Cywilizacji Śmierci.

Wyznawcy Cywilizacji Śmierci nie walczą wg szlachetnych reguł kodeksu honorowego. Każdy chwyt jest dozwolony.
A ty żądasz, by ktoś walczący ze Złem kajał się za to, że walczy. Że zawiodły go nerwy i nazwał zjawisko i środowisko aborcji nazwą na jaką zasługuje. Że nie zachował się "dyplomatycznie" by wrażliwych uszu aborcjonistów nie urazić?

To właściwie po której stronie jesteś? Tego atakującego Zła?

So cze 09, 2007 20:28
Zobacz profil WWW
KKK jest wykładnią Pisma św. wiec z tej mocy nie może być sprzeczny z naukami Jezusa.
Jezus nie nauczał, aby bezmyślnie podkładać głowę pod nóż bandziora.
On uczył pokory, umiejętności przebaczania, przyjmowania czasem niesłusznych razów, czy pomówień i nie odpłacania "pięknym za nadobne.
- "A ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swmu bratu: "Raka" podlega Wysokiej Radzie. A kto by rzekł "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego" (Mt 5,22).
"Raka" - "człowieku godny pogardy".....inaczej "szambo".
Św. Paweł pomny nauki Chtystusa przestrzega - "Niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce" (Ef 4,26).
Na argumentację, tłumaczenie typu - "o. Rydzyk wypowiedział w emocji w słusznej sprawie" - odpowiem Ci słowami św. Tomasza z Salezu:
- Jeszcze się taki człowiek nie urodził, który by uznał swój gniew za niesprawiedliwy".
Po chwili emocji, gniewu winna przyjść refleksja - Prymas Glemp, w chwili emocji, zdenerwowania, publicznie nazwał ks. Zalewskiego "nadubekiem" - pomny powinności chrześcijaniana, publiczne przeprosił księdza za te słowa.
Gniew jest jak bumerang, wraca do tego, który go cisnął, a kto nienawidzi, sam siebie niszczy, bo nienawiść jest gorsza niż wróg.
Stosując "obronę konieczną" nadrzędnych wartości, jakim jest życie nie można stosować zasady atakujących - "każdy chwyt jest dozwolony" - bo zatraca się różnica między atakujacym a obrońcą.

N cze 10, 2007 9:31

Przy kwestii przesławnego szamba należy zauwazyć dwie sprawy - a nie trzeba być panem Miodkiem by to zauważyć.

1) O.Rydzyk nie powiedział personalnie o p.Kaczyńskiej żejest szambem.
2) "Nie nazywajmy szamba perfumerią" jest typową metaforą, której z definicji nie należy traktować dosłownie. O.Rydzyk jest znany z barwnych i obrazowych metafor. Kiedy mówi o Gazecie Wyborczej i innych lewackich organach atakujących Radio Maryja mówił: "psy szczekają, karawana jedzie dalej" - nie nazywa wprost panów z TVN-u czy z Szechter Zeitung psami. Podobnie mówiąc "kundle sikają na wszystko co wystaje choć trochę na ziemię" nie obraża nawet kundli.

N cze 10, 2007 11:26
"Barwne i obrazowe metafory" - klasyka ducha chrześcijańskiego :D
"Obraza człowieka jest obrazą Boga.
Żaden cel religijny nie może usprawiedliwiać przemocy wobec drugiego człowieka.
Ten co posługuje się religią dla szerzenia nienawiści, zaprzecza jej najprawdziwszej i najgłębszej inspiracji" - Jan Paweł II, Asyż 2002.
"Bóg nie wątpi o człowieku.
A więc i my, chrześcijanie, nie możemy zwatpić w człowieka, wiemy bowiem, że człowiek jest zawsze wiekszy niż jego błędy i występki" - Jan Paweł II, List apostolski, 1989r.
"O. Rydzyk nie powiedział personalnie, że jest szambem" - naprawdę???
- "Jestem zbulwersowany tymo co się stało

N cze 10, 2007 12:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 ... 180  Następna strona