Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
"Barwne i obrazowe metafory" - klasyka ducha chrześcijańskiego
"Obraza człowieka jest obrazą Boga.
Żaden cel religijny nie może usprawiedliwiać przemocy wobec drugiego człowieka.
Ten co posługuje się religią dla szerzenia nienawiści, zaprzecza jej najprawdziwszej i najgłębszej inspiracji" - Jan Paweł II, Asyż 2002.
"Bóg nie wątpi o człowieku.
A więc i my, chrześcijanie, nie możemy zwatpić w człowieka, wiemy bowiem, że człowiek jest zawsze większy niż jego błędy i występki" - Jan Paweł II, List apostolski, 1989r.
"O. Rydzyk nie powiedział personalnie, że jest szambem" - naprawdę???
- "Jestem zbulwersowany tym, że do Pałacu Prezydenckiego są zaproszeni dziennikarze, którzy są przeciwko pozytywnym zmianąm w Polsce, którzy cynicznie się zachowują. To co się dzisiaj stało, to był skandal i nie nazywajmy tego inaczej, nie nazywajmy szamba perfumerią" - dosłowny cytat słów o. Rydzyka.
Nie potrzeba prof. Miodka - proste jak drut - rozumiemy zatem, że spotkanie w Pałacu to szambo, a w szambie pływają g..... w tym gospodyni spotkania 
|
N cze 10, 2007 12:18 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie potrzeba prof. Miodka - proste jak drut - rozumiemy zatem, że spotkanie w Pałacu to szambo, a w szambie pływają g..... w tym gospodyni spotkania
To już osobista nadinterpretacja
|
N cze 10, 2007 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może i osobista nadinterpretacja - niemniej Rada Programowa RM dostrzegła problem - gdyby nie było nic na rzeczy, nie byłoby interwencji Rady.
PS. na marginesie - do kogo, lub czego, Ty odnosisz określenie o. Rydzyka - "szambo"?
|
N cze 10, 2007 12:42 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Ja osobiście odnosze te słowa do zachowań mających na celu utrzymanie status quo w sytuacji, gdy realna byla mozliwosc zmiany na lepsze
|
N cze 10, 2007 13:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie było realnej zmiany Konstytucji - wymagana ilość to 2/3 głosów posłow - a w obecnym Parlamencie nie ma możliwości uzyskania takiego poparcia.
|
N cze 10, 2007 13:23 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
No ok. Ale jeśli już doszło do takiej sytuacji, że trzeba się było opowiedzieć po którejś ze stron - katolicy powinni się opowiedzieć po całkowitej ochronie życia
|
N cze 10, 2007 13:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powinni!.
A kapłani nie powinni obrzucać inwektywami typu "szambo", tych, którzy tak nie postąpili.
Obie postawy są niewłaściwe.
|
N cze 10, 2007 14:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam tylko, że Jan Paweł II w 1991r na lotnisku w Masłowie pod Kielcami, w strugach ulewnego deszczu (jakby niebo chciało podkreslić ważkość tych słów) zasmucony odkrytą przez Polaków nową "wolnością", mówiąc o rodzinie, aborcji, pełen emocji wykrzyczał:
- "Dlatego mówię tak, bo to jest moja matka, ta ziemia. To jest moja matka, ta ojczyzna, to są moi bracia i siostry - teraz krzyczy, oburzony do głębi - I zrozumcie wy wszyscy, którzy lekkomyślnie podchodzicie do tych spraw, zrozumcie, że te sprawy nie mogą mnie nie obchodzić. Nie moga mnie nie boleć. Was też powinny boleć!".
Tak objawia się prawdziwa troska, która ludziom zapada w serca - bez inwektyw, poniżania, obelg.
|
N cze 10, 2007 14:29 |
|
 |
Kamyk
|
I znowu wracamy do punktu wyjścia - czy to "szambo" było inwektywą pod adresem konkretnych osób? Bo jak lda mnie była to ostra krytyka pewnych postaw. Postaw, nie osób
|
N cze 10, 2007 14:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Postaw, ale w odniesieniu do konkretnego wydarzenia, w którym uczestniczyły konkretne osoby.
Gdyby tylko chodziło o postawy, dlaczego zatem Rada Programowa nakazuje przeprosić panią M. Kaczyńską?
Przeczytaj wypowiedź o. Rydzyka, jest zbulwersowany zaproszeniem do Pałacu Prezydenckiego, spotkaniem i podjętym oświadczeniem - "to co się dzisiaj stało" - odnosi się do spotkania Prezydentowej z dziennikarkami.
|
N cze 10, 2007 15:07 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Postaw, ale w odniesieniu do konkretnego wydarzenia, w którym uczestniczyły konkretne osoby. Postawy zawsze są związane z konkretnymi osobami. Krytyka postaw nie jest krytyką osób Cytuj: Gdyby tylko chodziło o postawy, dlaczego zatem Rada Programowa nakazuje przeprosić panią M. Kaczyńską? A bo ja wiem? Może polityczna poprawność? Cytuj: "to co się dzisiaj stało" - odnosi się do spotkania Prezydentowej z dziennikarkami.
No więc gdzie tu obraza kogokolwiek?
|
N cze 10, 2007 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kogo jak kogo, ale Lecha Kaczyńskiego nigdy nie podejrzewałabym o "poprawność polityczną"  - a on jest urażony słowami o. Rydzyka.
"No więc gdzie tu obraza kogokolwiek?" - żartujesz???- Prezydentowa i dziennikarki są uczestniczkami spotkania okreslonego mianem"szamba".
Krytyka postaw - Prezydentowa ma prawo mieć swoje zdanie, przyjąc taką a nie inna postawę wobec problemu, czy daje to komukolwiek prawo określać jej postawę mianę "szambo".
Nie agitowałam za L. Kaczyńskim, nie jest on Prezydentem z mojego wyboru, ale szanuję wybory innych i uważam, że tego typu okreslenia uwłaczają małżonce Prezydenta.
|
N cze 10, 2007 16:19 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Krytyka postaw - Prezydentowa ma prawo mieć swoje zdanie, przyjąc taką a nie inna postawę wobec problemu, czy daje to komukolwiek prawo określać jej postawę mianę "szambo".
Jak najbardziej. Dopóki nie obraża się osoby, a jej krytykuje jej czyn
|
N cze 10, 2007 16:35 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Może warto wrócić do tego CO DOKŁADNIE powiedział o. Rydzyk i w NASTĘPSTWIE jakiego zdarzenia:
o.Rydzyk na na antenie Radia Maryja napisał(a): To, co dzisiaj się stało, to był skandal i nie nazywajmy tego inaczej, nie nazywajmy nigdy, że szambo jest perfumerią. a okoliczności: interia napisał(a): W ten sposób dyrektor Radia Maryja odniósł się do (8.) marcowego spotkania Marii Kaczyńskiej z grupą ponad 50 kobiet, podczas którego prezydentowa podpisała przyniesioną przez gości petycję do parlamentu o zaniechanie zmian konstytucyjnych zapisów dotyczących ochrony życia poczętego interia napisał(a): Apel powstał z inicjatywy dziennikarek, które Maria Kaczyńska zaprosiła na spotkanie z okazji Dnia Kobiet.
1. Podpisanie petycji przez Kaczyńską nazwał "skandalem", a "szambem". A zwrot "nie nazywajmy nigdy, że szambo jest perfumerią" jest tylko pewną prawdą ogólną użytą tu jako figura retoryczna i swoisty apel o nazywanie wszystkiego "po imieniu", poza tym rzeczowo i logicznie zasadną, gdyż jak powszechnie wiadomo szambo nie pachnie perfumami.
2. Pani Prezydentowa to może sobie podpisywać apele jakie chce, ale jako osoba prywatna, na prywatnych salonach. Chociaż i w takim przypadku jako "katoliczkę" stawiało by to jej "katolickość" pod znakiem zapytania.
3. Pani Prezydent, podpisując "apel" aborcjonistek zachowała się jak skrytobójca wbijający nóż w plecy.
Czy skrytobójcy należy się szacunek i przeprosiny?
Czy czasem wielu "moralistom", również w sutannach, coś się we łbach nie pop.utało?
N cze 10, 2007 17:30 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Oczywiście winno być:
Podpisanie petycji przez Kaczyńską nazwał "skandalem", a nie "szambem"
N cze 10, 2007 17:32 |
|
|
|