Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 3:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Wysłuchałam dwie minuty 41 sekund z tego linka, który podal Zencognito...

Myślę, że Polska nie składa się z samych studentów i audycja musi byc prowadzona w zrozumialym dla przeciętnego człowieka języku...

Pewnie z Twojego czy mojego poziomu tez mógłby sobie kpić np. jakiś profesor filozofii...

Inna sprawa: ja slyszalam tak prostackie wypowiedzi nt. seksu z ust studentów, ze naprawdę się odechciewa...Przykład: Idę się wyskakać do mojej dziewczyny... :-X

Dobrze, że nie powiedział, że idzie na imprezę sobie jakąś ustrzelić :D
A teraz na serio:
Nie oceniam tych wypowiedzi, ale pamiętaj - tu mamy do czynienia z poważną audycją w rozgłośni, a nie z prywatną gadką. Słyszałaś fragment o podgrzewaniu jąder ? Załamać się można. I powiem jeszcze raz: poziom zarówno merytoryczny, jak i forma wypowiedzi - urągają kanonom prowadzenia audycji do publicznego odbioru. Poziom jest naprawde żenujący. A za to to, czego nie trzeba się wstydzić jest otaczane ogródkami. Nie po stosunku/ po orgazmie, tylko "po tym" "przy tym".

Pozdr.

Cz lip 12, 2007 21:34

I zapewniam Cię - nie trzeba mówić "on się nie ma obrócić tyłkiem do niej", tylko można program, zwłaszcza o seksie poprowadzić elokwentnym językiem. Albo prostym, albo pięknym, bardziej wyszukanym. Ale nawet ten drugi sposób każdy zrozumie. I nie trzeba wstydzić się słów.

Cz lip 12, 2007 21:37

I przepraszam, co to jest "akt sakramentalny" ? :D "A nie że on gwałtem ją bierze. Mąż przed rozpoczęciem aktu sakramentalnego powinien żonę rozpieścić" To jest cytat z audycji radiowej :!: tak
niestety... no, żenada, żenada.

Cz lip 12, 2007 21:41
Mark Zubek napisał:
Proszę odnieść się do wypowiedzi dotyczącej " Ojszczyna Dyrechtóra"

A gdzie takie coś jest?

Jest i to ja się tak wyrażam. Ojszczyn Dyrechtór to im tak delikatne miano względem tego mnicha. Radio Maryja pod dowództwem Rydzyka to jak g...o w które czasem zdarzy się wdepnąć i które brudzi twoje buty. Tak samo ten mnich brudzi Kościół.
Powiedziane było, że RM to dzieło Boże. OK może i tak jest, ale sprawdzić to warto i można to zrobić w sposób bardzo prosty - odsunąć Rydzyka i zobaczyć czy to "dzieło" bez niego się utrzyma. Jeżeli upadnie, to będziemy mieli dowód na to że to medialne dzieło nie ma nic wspólnego z prawdziwym Kościołem, a jest tylko wrzodem na tyłku.
Doskonale rozumiem, że hierarchia w fioletach, oraz nadzorcy redemptorystów boją się takiego rozwiązania. Jeżeli usuną Rydzyka to usuną niezłą kasę którą dzieli się Rydzyk z fioletowymi "pasterzami".
Łatwiej napisać kolejny "list duszpasterski", który zostanie odczytany z ambony, a który jak to zazwyczaj bywa będzie bezsensownym bełkotem z którego nikt nic nie zrozumie i nikt z niego nic nie wyniesie (typowe dla listów). Oderwani od normalnego życia hierarchowie, nie zrobią nic by ukrócić poczynania mnicha - biznesmena.

Cz lip 12, 2007 23:07

W końcu ktoś kto chodzi po ziemi a nie lewituje nad nią ten musi w g....o
wdepnąć czas do czasu.
Czasami jednak ludzie obrzucaja się g....m jak filmowi komicy tortem
i też mozna oberwać kiedy jest się w pobliżu.

Tak "ubrudzony" nie swoim brudem człowiek może albo odczuć
wstręt i odrazę do tego kto wstręt mu przyprawił.
Albo poczuć też miłosierną litość nad upadkiem człowieczej godności
i nie tylko obmyć śmierdzący brud z siebie ale też obmywać śmierdzące nogi, ręce i myśli swoich napastników.

To że jest to działanie podobne leczeniu patologicznej choroby umysłowej
i nie przynosi skutku docelowego, nie jest wcale złym działaniem.
Obdarować godnością tego kto nie rozpoznaje czym ona jest, to obowiązek wobec blizniego.

Pewnie że zmusić do godności tego co "biega nago między grobami" było
by Ewangelicznym cudem, jednak nie o cuda już chodzi lecz o zwykłą
litość nad biednymi bogaczami co to uwierzyli że grobowiec (złocony) jest ich domem.

Jeśli zrozumiesz o czym piszę to nie nazwiesz tego bełkotem,
jeśli nie chcesz zrozumieć, to wiedz że piszę z poczucia chrześcijańskiego obowiązku wobec takich co nie rozumieją.

Cz lip 12, 2007 23:35

Post przyzwoitość
Witam!Wreszcie sensowna ,bez zajadłości wypowiedż p.Marka.Mnie również jest wstyd i przykro za to co się stało,nie pochwalam różnych wypowiedzi O.Rydzyka.Jeden z hierachów kościelnych wypowiedział się kiedyś-"osobiście nie przepadam za O.Rydzykiem ale doceniam jego dzieło"- nie jest to dosłowny cytat, ale sens tej wypowiedzi właśnie taki i ja się pod tym podpisuję. Dziwię się ludziom, że słuchają audycji,które ich drażnią i oburzają.Trzeba wybierać to co najlepsze, co mnie jako katolikowi odpowiada,jeśli na straganie jest stos jabłek to przecież nie bierzemy wszystkich "jak leci" a więc i zgniłych- po co?. Takie są wszystkie media;TV, radio, internet - każdy powinien wybierać wg.swego upodobania sumienia[ostatnio nie bardzo jest w czym].Podejdżmy wszyscy do tego z dystansem, rozumiem, że jeśli ktoś słucha Radia Maryja jest osobą wierzącą-więc weżmy wszyscy różaniec do ręki i módlmy się o mądre rozwiązanie tych spraw.

Pt lip 13, 2007 7:56

Ze Ojciec dyrektor .. Papiery ma na łopacie..!!

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=52606

Nagrabiło se chłopisko w papiery !!

Pt lip 13, 2007 8:25
Berta - nie można byc trochę w ciąży a trochę nie - jeśli katolickie medium swoje przesłanie opiera na Ewangelii - to nie może mieć dziur jak ser żółty.
Podłożem wszelkich rozłamów w Kościele było takie wybieranie - co komu pasuje - a nauka Jezusa jest jednolita.

Pt lip 13, 2007 9:14

Alus!B.zabawnie to ująłeś,ale.... ,to katolickie medium porusza również [może się to wielu niespodobać ] sprawy społeczne,czasem polityczne, a tu już nie ma kanonów jak w Piśmie Sw.Dlatego sądzę, że te sprawy powinniśmy albo mierzyć wg.innych kryteriów, albo je pominąć jeśli tematyka nie odpowiada.Ja się może zbyt wymądrzam, nie mam wyższego wykształcenia , piszę co czuję.Interesuję się od początku tych przemian problematyką społeczną i muszę powiedzieć,że wiele niekorzystnych zmian przewidziałam,dlatego i teraz poczułam się w obowiązku zajęcia stanowiska w tej sprawie. A tez dziwi mnie,dlaczego tyle osob niewierzących wchodzi na tę strone,mają co wybierać wśród polityków , przedsiębiorców i finansjery.Ci nami rządzą tu na ziemi, dzięki nim jemy suchy chleb i umieramy bez pomocy wijąc się z bólu.Nawet strawy duchowej chcą pozbawić.Pozdrawiam.

Pt lip 13, 2007 10:08
To przeczytaj co mówił o tym Jan Paweł II
http://www.ukchs.oaza.org.pl/dokument.php?id=31

Pt lip 13, 2007 10:17

Czytając wypowiedzi profos'a 20 można użyć przysłowia "Przyganiał kociolo garncowi(...)"

Co nie zmieni faktu - że ja nadal jestem przeciwnikiem Radia Maryja. Jednak apelowalbym o rzeczową i kulturalną dyskusję.

Pt lip 13, 2007 11:52

Oczywiście miał być "kocioł", jakaś literówka wskoczyła.

Pt lip 13, 2007 11:53

Cytuj:
i nami rządzą tu na ziemi, dzięki nim jemy suchy chleb i umieramy bez pomocy wijąc się z bólu.Nawet strawy duchowej chcą pozbawić.Pozdrawiam.

Ci co jedzą suchy chleb to już na pewno zadnej pomocy nie dostaną od obecnych rządzących. !!.
Tyn bardziej nie dostaną złamanego szeląga od Radia Maryja..
To radio od biednych rencistów na zasadzie autosugestii ( działaniach rodem z sekt ) wyciągana ostatni grosz od biednego emeryta rencisty..
Skandal !! Tak robi dobry chrześcijanin..??

Po śmierci mojej matki pozostało mi np. w spadku cała góra (dowodów wpłat ) na RM. Ponad połowe renty miesięcznie przez lata..

Znam rencistkę co ma 500 złotych renty 400 miesięcznie przekazuje na RM.. I chodzi do opieki społecznej. twierdząc , że nie ma na jedzenie !!!. !!
Takich rencistów głupich i naiwnych jest w Polsce tysiące.
A pieniądze z na stocznię sprawa powraca jak bumerang....
To Radio powinno już dawno zniknąć z powierzchni ziemi

Pt lip 13, 2007 12:11

Godunov, niestety, to sprawa tych ludzi na co wydają swoje zaskórniaczki... :( Nie mozesz babci czy mamie zabronic wysyłania jej pieniędzy do Torunia.

Mnie bardziej martwi tupet tych, którzy takie sumy od starszych ludzi przyjmują. a potem poszkodowanym staruszkom musi pomagać TVN, bo nie RM... (odsyłam do filmu, który gdzieś tu wkleiłam).

Pt lip 13, 2007 13:18

Wojtek Wowra | Piątek [13.07.2007, 8:04]

Rydzyk wyleci z Radia Maryja?!

Wygląda na to, że zbliża się koniec wielkiej kariery ojca Tadeusza Rydzyka. Jak podał serwis wiadomosci24.pl, w Rzymie rozważa się odebranie redemptoryście wszystkich godności i urzędów.

Powołując się na nieoficjalne źródła zbliżone do watykańskich duchownych podano, że Stolica Apostolska chce szybkiego rozwiązania problemu Tadeusza Rydzyka ponieważ od dłuższego czasu niepokoją ją [Stolicę Apostolską] niektóre sposoby ewangelizacji zakonnika, które stwarzają niebezpieczeństwo podziału polskiego Kościoła.

Watykan zszokowały niedawne doniesienia "Naszego Dziennika", w których sugerowano, że oskarżony o współpracę z SB arcybiskup Stanisław Wielgus był niewinny i padł ofiarą nagonki medialnej. Czarę goryczy miały przelać jednak ostatnio opublikowane wypowiedzi dyrektora radia - czytamy w artykule.

Możliwe są dwa scenariusze:

Pierwszy polegałby na administracyjnym (przez władze zgromadzenia) odsunięciu zakonnika od mediów i toruńskiej szkoły. Najprawdopodobniej też na jakiś czas zostałby przeniesiony do domu zakonnego za granicą. I drugi, bardziej zdecydowany, polegający na usunięciu Rydzyka z zakonu.

Według watykańskich oficjeli ta druga opcja jest bardziej prawdopodobna.

Wygląda na to, że bracia Kaczyńscy tracą jednego ze swoich najpotężniejszych przyjaciół. Choć redemptorysta był zwykle sojusznikiem kłopotliwym i niepokornym, bezlitośnie wytykającym obecnej władzy "błędy i wypaczenia", to okazyjne występy polityków prawicy w TV Trwam i Radiu Maryja pozwalały PiS-owi zachować twarz wobec skrajnie katolickiego elektoratu. Teraz kontakt między partią Kaczyńskiego a tą grupą społeczną będzie znacznie utrudniony.

Bo przyszłość mediów ojca Rydzyka - jeśli decyzja o jego odwołaniu faktycznie zapadnie - nie jest różowa. Zakonnik jest pewną osobowością, wzbudzającą skrajne emocje, napędzającą medialną machinę toruńską. Bez silnego lidera i pod naciskiem Watykanu skruszeni redemptoryści nie będą mieli innego wyjścia - przekształcą Radio Maryja i TV Trwam w "prawdziwe" media religijne, mocno odseparowane od polityki.

Niedawno, wraz z odejściem Andrzeja Leppera z rządu, ogłosiliśmy koniec IV RP. Usunięcie Rydzyka byłoby kolejnym etapem na drodze do całkowitego rozkładu wewnętrznego tej politycznej idei. Najpierw PiS utracił wieś, teraz zmniejszy się poparcie dla tej partii ze strony radykalnych środowisk katolickich (może nawet wzrosną notowania LPR).

Mit o "wielkim obozie narodowo-ludowo-chrześcijańskim" rozsypuje się jak domek z kart.

Aktualizacja

Jak podała PAP:

Przełożony generalny zgromadzenia redemptorystów ojciec Joseph Tobin powiedział w piątek polskim dziennikarzom w Rzymie, że w najbliższych dniach oficjalnie podejmie decyzję w sprawie o. Tadeusza Rydzyka.

Tobin wyjaśnił:

Nie zapadła jeszcze żadna decyzja w sprawie ojca Rydzyka. Zapewniam, że właśnie teraz zajmuję się tą sprawę, teraz ją badam. (...) Zbieram informacje, a potem okaże się, na jakim szczeblu zapadnie decyzja: lokalnym czy też najwyższych władz zgromadzenia. (...) Nie mogę deklarować, kiedy zapadnie decyzja, ale najbardziej prawdopodobny jest przyszły tydzień.

źródło: http://www.pardon.pl/artykul/2075/rydzy ... dia_maryja

Pt lip 13, 2007 13:26
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 180  Następna strona