Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Będziesz miał okazję popatrzeć na te "znikające dinozaury" , 10 lipca, gdy zgromadzą się na Jasnej Górze aby dziękować za Beatyfikację Ojca Świętego i Radio Maryja.
Wcześniej odbyły się pielgrzymki młodzieży i dzieci, więc w miejsce "znikających dinozaurów" pojawią się nowe, te z młodzszych pokoleń.
Radość twoja szyszkownik jest więc przedwczesna. :(

Pt lip 08, 2011 16:29
zbanowany na stałe

Cytuj:
Czy to nie kneblowanie ust, zamykanie ust, czy to nie jest rodem z totalitaryzmu? - pytał o. Tadeusz Rydzyk w Radiu Maryja, odnosząc się do propozycji SLD zmian w ustawie medialnej w sprawie nadawców społecznych.

SLD zapowiedział, że złoży projekt nowelizacji ustawy o rtv, tak aby warunkiem otrzymania koncesji przez nadawcę społecznego była m.in. bezstronność i pluralizm w prezentowanych przez niego programach. Według rzecznika SLD Tomasza Kality, projekt ma dostosować do standardów Rady Europy "działalność takich nadawców społecznych jak Radio Maryja".

Dokąd zmierzamy, dokąd prowadzicie Polskę? Może w ogóle to byście się panowie czy państwo zajęli właśnie problemami Polski - bezrobocie, sprawy bezpieczeństwa zdrowotnego, rozkradanie Polski - powiedział O. Tadeusz Rydzyk.

Dyrektor Radia Maryja podkreślił, że niektórzy politycy, jeżeli ktoś, zwłaszcza duchowny, z nimi się nie zgadza, sprzeciwia się systemowi, jakimś zachowaniom niemoralnym, uważają to już za politykę.

- Chciałbym, żeby był taki pluralizm w innych mediach, także lewicowych, jak w naszym radiu czy telewizji. Otóż może by sobie panowie z lewicy przypomnieli, ile razy występują w Radiu Maryja czy Telewizji Trwam, chociażby dzięki oddziałowi Telewizji (Trwam) w Warszawie - mówił Rydzyk. Redemptorysta pytał też, "gdzie jest wolność" i "co to znaczy "załatwienie sprawy Rydzyka?".

- Przypomniałbym panom, że w każdej religii i w każdym wyznaniu, każdy duchowny ma swój tytuł i o tym wiedzieli pierwsi sekretarze PZPR, np. Gierek czy Jaruzelski i umieli odpowiednio zwracać się do księży, czy mówiąc o księżach. A tu - widzę - idą dalej. Ta lewica, jakkolwiek ona się nazywa... Ale patrzmy na czyny, na zachowanie i będziemy wiedzieli. Lewica to jest zachowanie właśnie takie lewe - stwierdził o. Rydzyk.

- Radio nie jest kogoś jednego, nawet zgromadzenie nasze redemptorystów jest podmiotem, właścicielem prawnym tego radia. Zgromadzenie, współbracia nie uważają, że to jest ich własność, tylko wiedzą, że posługują, ale to jest własność narodu polskiego, narodu katolickiego, który utrzymuje ten środek przekazu - dodał zakonnik.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

Podkreślenia: maly_kwiatek

Dodałbym do tego, że niektórzy politycy, i nie tylko oni, jeżeli ktoś, zwłaszcza duchowny, z nimi się nie zgadza, sprzeciwia się systemowi, jakimś zachowaniom niemoralnym, uważają to już za politykę, a w ślad za ta narzuconą etykietą, usiłują go odsądzić od czci i wiary i wyeliminować z życia społecznego, a najlepiej zgładzić.

Działa wciąż rosnąca przed wyborami nienawiść i agresja, kłamstwo i manipulowanie prawem różnego rodzaju, ustawami, prawem wykonawczym, różnego rodzaju regulaminami, itp.
Wszystko po to, by okopać się na swych pozycjach i unicestwić przeciwników, na wypadek przegranej w wyborach.

Na corocznej pielgrzymce Radia Maryja do swej Matki na Jasną Górę pielgrzymi będą - jak zawsze - modlić się za agresorów, by ci poniechali swej nienawiści i poznali czym jest miłość.

"Bo nie wiedzą, co czynią" - powiedział Jezus.

Pt lip 08, 2011 17:15
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):

Na corocznej pielgrzymce Radia Maryja do swej Matki na Jasną Górę pielgrzymi będą - jak zawsze - modlić się za agresorów, by ci poniechali swej nienawiści i poznali czym jest miłość.

Już widzę tą modlitwę:

Tępić zastepy burych suk
tak nam dopomóż Bóg.

Pt lip 08, 2011 18:17
Gita2 napisał(a):
Będziesz miał okazję popatrzeć na te "znikające dinozaury" , 10 lipca, gdy zgromadzą się na Jasnej Górze aby dziękować za Beatyfikację Ojca Świętego i Radio Maryja.
Wcześniej odbyły się pielgrzymki młodzieży i dzieci, więc w miejsce "znikających dinozaurów" pojawią się nowe, te z młodzszych pokoleń.

Raczej wątpliwe to pojawienie sie nowych pokoleń - sama niedawno narzekałaś, że nie ma chętnych do PKRD.
A i pielgrzymki dorosłych na Jasną Górę wskazują trend odwrotny - od 500 tys jeszcze 10 lat temu, do 200 tys. w 2009r, 2010r.
Słuchaczy RM w latach 1998-2003 szacowano na 7 milionów, aktualnie oscyluje ok 1 miliona.
Liczby są bezwzględne.
Politykierstwo, epatowanie niechęcią do niepodzielających wizji RM skutkuje, że przeważa wymiatanie z Kosćioła niż przyciąganie.

Pt lip 08, 2011 18:20

Alus napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Raczej wątpliwe to pojawienie sie nowych pokoleń - sama niedawno narzekałaś, że nie ma chętnych do PKRD.
A i pielgrzymki dorosłych na Jasną Górę wskazują trend odwrotny - od 500 tys jeszcze 10 lat temu, do 200 tys. w 2009r, 2010r.
Słuchaczy RM w latach 1998-2003 szacowano na 7 milionów, aktualnie oscyluje ok 1 miliona.
Liczby są bezwzględne.
Politykierstwo, epatowanie niechęcią do niepodzielających wizji RM skutkuje, że przeważa wymiatanie z Kosćioła niż przyciąganie.

Tak więc jak widać Gita2, twoja radość, że moja radość jest przedwczesna, jest więc przedwczesna.

Pt lip 08, 2011 19:22

Alus napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Liczby są bezwzględne.

A tę liczbę 1 milion Alus wzięłas z sufitu, czy z GW?
Jeśli idzie o PKRD, to prawdą jest, że moje kółeczko się zmniejszyło, no bo cóż dzieci z PKRD z Pruszcza, gdzie mieszkałam do sierpnia ubiegłego roku nie przyjechały do Rumi, gdzie obecnie mieszkam, a poza tym skończyły szkołę podstawową i mogą juz należec do MKRM.
Dzisiaj w RM jak w każdy piątek program dla młodzieży :"Czas wzrastania".
Liczy się przede wszystkim jakość, a nie ilość i młodzież, występująca i dzwoniąca do RM to na prawdę wartościowi ludzie.
A teraz proponuję obejrzeć zdjęcia, lub włączyć RM i posłuchać młodych.
http://www.radiomaryja.pl/galeria.php

Pt lip 08, 2011 21:22
Ani z sufitu, ani z GW....z wyników badań słuchalności.
Aktualnie udział RM w rynku wynosi 1,8-2,1%, co daje z 38 milionów, od 800 do 1 miliona słuchaczy.
Przy czym słuchalność w grupie wiekowej 15 -35 lat wynosi 0,3%.....więc zastępców nie widać.
Podpisów w sprawie koncesji nadawcy społecznego uzyskano ok. 7 milionów. Podpisałam wtedy za siebie, męża i dzieci (na pielgrzymce w Kalwarii Zebrzydowskiej) - wtedy jeszcze wierzyłam, że będziemy mieć ogólnopolskie katolickie radio :(
Owszem liczy się jakość....ale jeśli ilośc systematycznie spada, to siłą rzeczy nasówka się pytanie o jakość.

So lip 09, 2011 7:45

Alus! A z propozycji obejrzenia zdjęć ze spotkań PKRD obejrzałaś?
A może młodych ludzi będących wczoraj w studio RM i dzwoniących do radia słyszałaś?
Jeśli idzie o ten spadek słuchaczy RM, to w pewnym stopniu wynika to z tego, że jest obecnie/ja mam od 2004r/ TVTrwam. Np. transmisja z pielgrzymek RRM jest nadawana i w radiu i w TVTrwam.
Zdecydowana większość słuchaczy RM ma TVTrwam i wiadomo, że transmisję lepiej oglądać w TVTrwam niż słuchać w RM.
Dzisiaj uroczystości na Jasnej Górze rozpoczynają się o godz. 18.00 i ja nie włączę RM, a TVTrwam, podobnie jutro, TVTrwam nadawć będzie prawie przez cały dzień i ja nie włączę radia, podobnie jak zdecydowana większość sympatyków, którzy nie pojechali na Jasną Górę i uroczystości będą oglądać, a nie słuchać, jutro więc słuchaczy będzie niewielu.

So lip 09, 2011 8:26
Gita2 napisał(a):
Alus! A z propozycji obejrzenia zdjęć ze spotkań PKRD obejrzałaś?
A może młodych ludzi będących wczoraj w studio RM i dzwoniących do radia słyszałaś?
Jeśli idzie o ten spadek słuchaczy RM, to w pewnym stopniu wynika to z tego, że jest obecnie/ja mam od 2004r/ TVTrwam. Np. transmisja z pielgrzymek RRM jest nadawana i w radiu i w TVTrwam.
Zdecydowana większość słuchaczy RM ma TVTrwam i wiadomo, że transmisję lepiej oglądać w TVTrwam niż słuchać w RM.
Dzisiaj uroczystości na Jasnej Górze rozpoczynają się o godz. 18.00 i ja nie włączę RM, a TVTrwam, podobnie jutro, TVTrwam nadawć będzie prawie przez cały dzień i ja nie włączę radia, podobnie jak zdecydowana większość sympatyków, którzy nie pojechali na Jasną Górę i uroczystości będą oglądać, a nie słuchać, jutro więc słuchaczy będzie niewielu.

Po zerwaniu umowy z UPC - spadek o ok. 700 - 900 tys. - oglądalność TVTrwam jest tak niszowa, ok. 0,14% - czyli ok.500 tys.
TVTrwam aktualnie oglądać można przez anteny TVTrwam i w TVcyfrowej.
Oglądałam zdjęcia - spotkanie w diecezji szczecińsko-kamieńskiej potwierdza moje obserwacje.
W 1997-8r (nie pamiętam dokładnie) byłam na Mszy św z RM w parafii św. Józefa w Kielcach.
Parafia największa w Kielcach (30 tys mieszkańców), kościól zatem ogromny, dwupoziomowy.
Na tamtej Mszy kościół był wypełniony "na ścisk", a mnóstwo ludzi z braku miejsca stało poza kościołem.
W porównaniu na zdjęciach ze Szczecina jest 1/8 - 1/10 w porównaniu do ilosci w Kielcach.
Zresztą aktualnie w Kielcach spotkania odbywaja się w mniejszych kościołach i nie ma ścisku....w mojej parafii (obejmuje 14 tys) więcej ludzi bywa w kosciele na Pasterce, w Triduum Paschalne, niż w ubiegłym roku na Mszy RM.

So lip 09, 2011 8:56

Alus! Jutro natomiast będziesz mogła porównać ilość pielgrzymów na Jasnej Górze z ilością z poprzednich lat.
Sądzę, że główny powód, że nie będzie ich więcej, to obniżenie stopy życiowej Polaków.
Np mnie w Częstochowie nie zobaczysz dlatego, że dla mnie to liczący się wydatek.
W 2006 i 2007 za rządów PiS mogłam sobie pozwolić na taką dwudniową pielgrzymkę na Jasną Górę i jeszcze złożenie ofiary.
W 2006 to nawet zasponsorowałam mojej wnuczce.
W tym i poprzednim roku mogłam pozwolić sobie tylko na przekazanie ofiary, konkretnie przekazuję mojej bratowej, którą stać na tę pielgrzymkę i to ona złoży tę ofiarę ode mnie.
P.S.Jak do tej pory TVTrwam jest również na analogowej/u mnie w Chopenie na analogowej i na cyfrowej/
W Pruszczy TVTrwam miałam z anteny satelitarnej.

So lip 09, 2011 11:20

Alus napisał(a):
Ani z sufitu, ani z GW....z wyników badań słuchalności.
Aktualnie udział RM w rynku wynosi 1,8-2,1%, co daje z 38 milionów, od 800 do 1 miliona słuchaczy.
Przy czym słuchalność w grupie wiekowej 15 -35 lat wynosi 0,3%.....więc zastępców nie widać.
Podpisów w sprawie koncesji nadawcy społecznego uzyskano ok. 7 milionów. Podpisałam wtedy za siebie, męża i dzieci (na pielgrzymce w Kalwarii Zebrzydowskiej) - wtedy jeszcze wierzyłam, że będziemy mieć ogólnopolskie katolickie radio :(
Owszem liczy się jakość....ale jeśli ilośc systematycznie spada, to siłą rzeczy nasówka się pytanie o jakość.

W takim razie wygląda na to, że moher może być naprawdę gatunkiem wymierającym. Trochę szkoda. Jakby nie było to, co prawda dość agresywne stworzenie, ale jednak potrafijące dostarczyć wrażeń i emocji, czasami lepiej niż sensacyjny film... ;-)
W takim razie należałoby wziąść go pod ochronę.

So lip 09, 2011 12:54

Takie pytanie do Gity
Czy w tym roku była/będzie pielgrzymka PKRD do Częstochowy? Czy też po raz pierwszy ta pielgrzymka nie odbędzie się?

So lip 09, 2011 13:05

Tomek44 napisał(a):
Takie pytanie do Gity
Czy w tym roku była/będzie pielgrzymka PKRD do Częstochowy? Czy też po raz pierwszy ta pielgrzymka nie odbędzie się?

Pielgrzymka dzieci z PKRD odbyła się w tym roku 12 czerwca. Pielgrzymki dzieci zawsze odbywają się na poczatku czerwca. W zeszłym roku byłam z dziećmi na pielgrzymce, a w tym roku oglądałam w TVTrwam.
Wydaje mi się, że w tym roku było więcej dzieci, ale dokładnych danych nie mam, to tylko moje osobiste wrażenie.

So lip 09, 2011 13:14

Alus! Są skutki tego niszowego oglądania TVTrwam. Skutkiem jest spadek moralności społeczeństwa.
Dzisiaj w salonie24 napisałam notkę:"TVTrwam warto oglądać":
http://gita.salon24.pl/322808,tvtrwam-warto-ogladac

So lip 09, 2011 13:40

Gita2 napisał(a):
Alus! Są skutki tego niszowego oglądania TVTrwam. Skutkiem jest spadek moralności społeczeństwa.

Nic tylko boki zrywać :lol:

So lip 09, 2011 14:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 168  Następna strona