Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Za 70 minut w TVTrwam transmisja z Jasnej Góry,warto oglądać, a jutro od rana, tymbardziej warto oglądać.
P.S.Równolegle będzie transmisja w RM, ale ja będę oglądać w Trwam, czego i Wam zyczę.

So lip 09, 2011 15:50
zbanowany na stałe

Gita2 napisał(a):
ale ja będę oglądać w Trwam, czego i Wam zyczę.

Piekna pogoda za oknem a Ty nas zachecasz do siedzenia przed plastikowym pudełkiem. Żartujesz?

So lip 09, 2011 17:13
zbanowany na stałe

Zamiast siedzieć przed plastikowym pudełkiem, można było pojechać na Jasną Górę :)
Pięknie tam było i w sobotę i w niedzielę, a od ołtarza płynęła prawdziwa uczta duchowa, niezwykle ważna dla upodmiotowienia osób "wykluczonych".

"Dlaczego Radio Maryja jest niewygodne?"

Cytuj:
Zasługą Radia Maryja jest upodmiotowienie grupy ludzi – często chorych i samotnych – żyjących wcześniej na marginesie społeczeństwa; w tym sensie radio pełni funkcję demokratyczną i polityczną – mówił na Jasnej Górze abp Mieczysław Mokrzycki. - Dlaczego Radio Maryja jest niewygodne - czy dlatego, że mówi o płytkości naszego życia i o wymaganiach, jakie każdy człowiek winien sobie stawiać? - pytał.

Metropolita lwowski, a wcześniej osobisty sekretarz papieży: Jana Pawła II i Benedykta XVI, przewodniczył mszy, będącej głównym punktem 19. Pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę. W homilii podkreślił, że szacunek dla człowieka nie może zależeć od rodzaju beretu, jaki nosi. Nawiązał w ten sposób do określenia "moherowe berety", odnoszącego się do słuchaczy toruńskiej rozgłośni.

- Mnie nie uczono w domu, że szacunek okazywany człowiekowi ma zależeć od jego pozycji społecznej, wpływów albo zamożności. Mama moja uczyła mnie szanować każdego (…). Dlatego nie rozumiem, że szacunek dla człowieka może być uzależniony od rodzaju beretu, jaki nosi - powiedział arcybiskup.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dlaczego ... omosc.html

N lip 10, 2011 17:15

Może w nadchodzącym tygodniu, w ramach katechez będą te homilie ze soboty i niedzieli.

N lip 10, 2011 18:03
Zobacz profil WWW
Selgrado napisał(a):
Może w nadchodzącym tygodniu, w ramach katechez będą te homilie ze soboty i niedzieli.

Przydałoby się jeszcze wykładnia kto "zatłukł żywcem abp Wielgusa"....pierwsza nagłosniła sprawę GazPol, a kancelaria prezydenta śp. L. Kaczyńskiego uczestniczyła w trójstronnych rozmowach z polskim rządem - czyli premierem J.Kaczyńskim i polskim Kosciołem.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 34800.html
K. Leski poinformował o bezpośredniej rozmowie sp. L. Kaczynskiego z Benedyktem XVI
http://5wladza.eu/?p=312

N lip 10, 2011 18:24
zbanowany na stałe

Interesujący artykuł na temat 19tej rocznicy urodzin Radia Maryja przynosi portal wiara.pl

http://info.wiara.pl/doc/899901.Konczy- ... grzymka-RM

Cytuj:
Abp Mieczysław Mokrzycki, który przewodniczył uroczystej liturgii, powiedział w homilii, że upodmiotowienie ludzi żyjących na marginesie stanowi wielkie demokratyczne osiągnięcie Radia Maryja.

„Nie brać zaś udziału w polityce to znaczy nie żyć, bo każda wypowiedź publiczna ma wymiar polityczny – mówił abp Mokrzycki. – Jeśli zaś system albo grupa ludzi chce uniemożliwić innym swobodne wypowiadanie tego, co uznają za ważne dla swojego życia i pożyteczne dla życia publicznego to taką postawę nazywamy totalitaryzmem” – powiedział hierarcha.

Wieloletni sekretarz polskiego papieża nawiązał też do przykładu życia Błogosławionego Jana Pawła II. Ojciec Św. uczył nas, że warunkiem wolności jest poznanie prawdy, a warunkiem poznania prawdy – trwanie w nauce Jezusa – powiedział abp Mokrzycki. Podkreślił, że zadanie to wypełnia również Radio Maryja i jego Rodzina.

Cytuj:
Przemawiając do zgromadzonych pod jasnogórskim szczytem Jarosław Kaczyński zaznaczył, że nie przybył tu ze względów politycznych. „Chcę być z wami, bo tu spotyka się czynna część polskiego Kościoła” – zapewnił prezes PiS. Podziękował także "za 15 miesięcy wsparcia przez Radio Maryja, Telewizję Trwam i Nasz Dziennik". - Bez tego wsparcia ci, którzy chcieli zabić prawdę, pewnie by zwyciężyli, przynajmniej doraźnie – ocenił Kaczyński i zwracając się do o. Tadeusza Rydzyka podziękował „niezawodnemu ojcu dyrektorowi”.

Jarosław Kaczyński dodał, że na Jasnej Górze spotykają się ludzie, którzy kochają Polskę, polscy patrioci. „Chcę was, korzystając z tej niezwykłej okazji, prosić: nie dajcie się wypchnąć z naszego życia, bo dziś polskich patriotów próbuje się wypychać - mówił prezes PiS.

Następnie Kaczyński podziękował słuchaczom Radia Maryja za możliwość spotkania na Jasnej Górze. - Proszę o to, co najcenniejsze: o modlitwę za tych, którzy zginęli, za mojego brata, za wszystkich innych poległych, za tych, którzy odeszli w Katyniu, na polach walk I i II wojny światowej, po wojnie, za żołnierzy wyklętych - za tych wszystkich, którzy służyli ojczyźnie, a więc także za was i za nas samych - dodał.

Na Jasnej Górze złożono też jako wotum usuniętą przez Rosjan z miejsca katastrofy smoleńskiej tablicę upamiętniającą ofiary tragedii 10 kwietnia 2010 r. Tablicę, którą wyeksponowano podczas uroczystej Mszy, sprowadzono do kraju dzięki staraniom członków Stowarzyszenia Katyń 2010.

"Próba zagłuszenia radia to jest wielki krzyk drapieżnych ptaków, które chcą wyrwać zdrowe ziarno prawdy z serc ludzkich" – powiedział bp Stefanek dodając, że „środowisko, które tworzy Rodzinę Radia Maryja: radio, telewizja, dziennik, wydawnictwa, szkoła - dzieło ojców redemptorystów - to jest jeden z ważnych członów budowania zdrowego społeczeństwa".

Uczestnicy 19. Pielgrzymki Rodziny radia Maryja, w telegramie do Benedykta XVI pielgrzymi podziękowali papieżowi za jego służbę Kościołowi i za słowa kierowane do Polaków.

Owoce pielgrzymki będziemy zbierać przez wiele następnych miesięcy a może i lat.
Trzeba dziękować Ojcu Dyrektorowi Tadeuszowi Rydzykowi za wytrwałość i życzyć mu zdrowia i siły, aby mógł dalej wiele lat jeszcze poświęcać się sprawom Bożym, polskim i społecznym.

N lip 10, 2011 19:00

maly_kwiatek napisał(a):
Zamiast siedzieć przed plastikowym pudełkiem, można było pojechać na Jasną Górę :)
Pięknie tam było i w sobotę i w niedzielę, a od ołtarza płynęła prawdziwa uczta duchowa, niezwykle ważna dla upodmiotowienia osób "wykluczonych".

"Dlaczego Radio Maryja jest niewygodne?"

Cytuj:
Zasługą Radia Maryja jest upodmiotowienie grupy ludzi – często chorych i samotnych – żyjących wcześniej na marginesie społeczeństwa; w tym sensie radio pełni funkcję demokratyczną i polityczną – mówił na Jasnej Górze abp Mieczysław Mokrzycki. - Dlaczego Radio Maryja jest niewygodne - czy dlatego, że mówi o płytkości naszego życia i o wymaganiach, jakie każdy człowiek winien sobie stawiać? - pytał.

Metropolita lwowski, a wcześniej osobisty sekretarz papieży: Jana Pawła II i Benedykta XVI, przewodniczył mszy, będącej głównym punktem 19. Pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę. W homilii podkreślił, że szacunek dla człowieka nie może zależeć od rodzaju beretu, jaki nosi. Nawiązał w ten sposób do określenia "moherowe berety", odnoszącego się do słuchaczy toruńskiej rozgłośni.

- Mnie nie uczono w domu, że szacunek okazywany człowiekowi ma zależeć od jego pozycji społecznej, wpływów albo zamożności. Mama moja uczyła mnie szanować każdego (…). Dlatego nie rozumiem, że szacunek dla człowieka może być uzależniony od rodzaju beretu, jaki nosi - powiedział arcybiskup.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dlaczego ... omosc.html

Szkoda, że słuchacze RM oraz partia PiS nic nie uczyniła w sprawie haniebnych przeprosin za rzekomy pogrom na Żydach w Jedwabnem? Czy to są patrioci?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N lip 10, 2011 20:52

Mały Kwiatku! Dołączam się do życzeń, a Alus dedykuję przeczytanie mojej notki w salonie24:"Kto podsłuchuje Radia Maryja?".
Proponuję Ci Alus, abyś przeczytała jeszcze inne notki i komentarze w salonie24.
Wiem, że tam zaglądsz, nie wiem, czy piszesz, gdyz tego nie zdradziłaś.

Pn lip 11, 2011 8:24
Gita2 napisał(a):
Mały Kwiatku! Dołączam się do życzeń, a Alus dedykuję przeczytanie mojej notki w salonie24:"Kto podsłuchuje Radia Maryja?".
Proponuję Ci Alus, abyś przeczytała jeszcze inne notki i komentarze w salonie24.
Wiem, że tam zaglądsz, nie wiem, czy piszesz, gdyz tego nie zdradziłaś.

Kiedyś zaglądałm często, ale od kiedy zaczął przypominac zbiorowisko wylewania pomyj, nie ciągnie mnie do tego rodzaju lektury - choć Twoje czytuję :)
Gita - musisz przyznac mi rację - jak mówiłam wczorajsza liczba pielgrzymów jest najmniejsza od 19 lat
http://www.jasnagora.com/
Może Ty odniesiesz się i wyjaśnisz kto zatłukł abp Wielgusa.

Pn lip 11, 2011 8:37

W sprawie ilości pielgrzymów oraz słuchaczy RM już pisałam ,ale mogę powtórzyć:
Głównym powodem zmniejszenia ilości słuchaczy RM, to fakt oglądnia TVTrwam, to dotyczy również mnie.
Co do ilości pielgrzymów to również pisałam. Postarał się o to Twój szef Tusk, który podwyżkami cen przyczynił się do tego, że wielu emerytów nie stać na wydatek rzędu 100zł, lub większy.
Co do wyrazu "zatłukł", to też mi się nie podoba/sprawdzę czy na pewno tak powiedział/. Czasami o.Rydzyka ponosi, ale w zalewie kalumni jakie na niego spływają to i tak mozna podziwiać Jego cierpliwość.

Pn lip 11, 2011 8:49

Cytuj:
Zasługą Radia Maryja jest upodmiotowienie grupy ludzi – często chorych i samotnych – żyjących wcześniej na marginesie społeczeństwa; w tym sensie radio pełni funkcję demokratyczną i polityczną – mówił na Jasnej Górze abp Mieczysław Mokrzycki

Abp Mokrzycki ma w tym wypadku rację. To, co RM z tymi ludźmi robi, to inna sprawa, ale może to robić właśnie dlatego, że nikt inny nie chciał. Ks. Oszajca niedawno napisał coś zaskakującego: niby kościoły są zapełnione starszymi ludźmi, ale nie istnieje w polskim Kościele nic takiego, jak "duszpasterstwo dorosłych" i "duszpasterstwo ludzi starszych". Jest mnóstwo duszpasterstw młodzieży, akademickich, Przystanek Jezus, jakieś Lednice, dni młodych, cholera wie co jeszcze - a dla dorosłych są tylko infantylne kazania co niedziela i jakieś rekolekcje od święta. Czy jest coś dziwnego w tym, że większość ma wiarę "dziecinną", część myśli, że jak dorosła to powinna przestać wierzyć, a starsi idą do o. Rydzyka, bo tylko on ma dla nich "ofertę"? Ta sytuacja dzisiaj jeszcze się pogłębia. Donald Tusk, wymyślając pojęcie "moherowe berety", definitywnie wykluczył grupę targetową RM z "normalnego społeczeństwa". Obecna władza ma im do zaoferowania jedynie pogardę (aż do pośredniego kwestionowania ich prawa wyborczego - "zabierz babci dowód"). Jak zresztą wszystkim, którzy jej nie kochają - ale im szczególnie. A potem jest łatwo krytykować Rydzyka.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 11, 2011 10:28
Gita2 napisał(a):
W sprawie ilości pielgrzymów oraz słuchaczy RM już pisałam ,ale mogę powtórzyć:
Głównym powodem zmniejszenia ilości słuchaczy RM, to fakt oglądnia TVTrwam, to dotyczy również mnie.
Co do ilości pielgrzymów to również pisałam. Postarał się o to Twój szef Tusk, który podwyżkami cen przyczynił się do tego, że wielu emerytów nie stać na wydatek rzędu 100zł, lub większy.
Co do wyrazu "zatłukł", to też mi się nie podoba/sprawdzę czy na pewno tak powiedział/. Czasami o.Rydzyka ponosi, ale w zalewie kalumni jakie na niego spływają to i tak mozna podziwiać Jego cierpliwość.

Powiedział :D
Podwyżki mamay systematycznie z roku na rok....2-3 lata temu było stać, a w tym "podwyżki" złamały" wolę pielgrzymów.....banał.
Do TVtrwam po zerwaniu umowy z UPC o 2/3 ludzi ma mniejszy dostęp.
Po prostu wedle przysłowia - co za dużo......
Cytuj:
Abp Mokrzycki ma w tym wypadku rację. To, co RM z tymi ludźmi robi, to inna sprawa, ale może to robić właśnie dlatego, że nikt inny nie chciał. Ks. Oszajca niedawno napisał coś zaskakującego: niby kościoły są zapełnione starszymi ludźmi, ale nie istnieje w polskim Kościele nic takiego, jak "duszpasterstwo dorosłych" i "duszpasterstwo ludzi starszych". Jest mnóstwo duszpasterstw młodzieży, akademickich, Przystanek Jezus, jakieś Lednice, dni młodych, cholera wie co jeszcze - a dla dorosłych są tylko infantylne kazania co niedziela i jakieś rekolekcje od święta. Czy jest coś dziwnego w tym, że większość ma wiarę "dziecinną", część myśli, że jak dorosła to powinna przestać wierzyć, a starsi idą do o. Rydzyka, bo tylko on ma dla nich "ofertę"? Ta sytuacja dzisiaj jeszcze się pogłębia. Donald Tusk, wymyślając pojęcie "moherowe berety", definitywnie wykluczył grupę targetową RM z "normalnego społeczeństwa". Obecna władza ma im do zaoferowania jedynie pogardę (aż do pośredniego kwestionowania ich prawa wyborczego - "zabierz babci dowód"). Jak zresztą wszystkim, którzy jej nie kochają - ale im szczególnie. A potem jest łatwo krytykować Rydzyka.

A gdzie tam Donald wymyślił ksywkę "moherowe berety"......funkcjonowała ona kilka lat wcześniej nim on się nią posłużył - artykuł w Rzepie w 2004r.
Koministyczna władza "kochała" katolików jak licho :D ....gdyby wiara przekładała się na stosunek włądzy do wiary, bylibyśmy ateistycznym narodem jak np. Czesi, Niemcy z byłego NRD.
Kosciół rzeczywiście niewiele ma do zaoferowania ludziom w średnim/starszym wieku......a i rekolekcje czasem miewają żałosny poziom :(

Pn lip 11, 2011 11:04

Cytuj:
A gdzie tam Donald wymyślił ksywkę "moherowe berety"......funkcjonowała ona kilka lat wcześniej nim on się nią posłużył.

Zgadza się, przepraszam, Donald Tusk wymyślił określenie "moherowa koalicja" ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 11, 2011 11:08

Alus napisał(a):
UPC o 2/3 ludzi ma mniejszy dostęp.

Mam UPC i mam TvTrwam w tym UPC. Po długich bojach zwyciężył w tej firmie szacunek do klienta nad mentalnością ideologiczno-cenzorską. Firma ta dłużej już nie mogła się kompromitować tym, że jest tam miejsce dla ciemnoty i zabobonu izo-tv, a nie ma miejsca dla stacji adresowanej do katolików.

Pn lip 11, 2011 11:10
zbanowany na stałe

Zapewne izo-tv chciało mieć monopol w tym UPC. :-)

Pn lip 11, 2011 11:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 168  Następna strona