| Autor |
Wiadomość |
|
vesper
|
To samo. Każde słowo krytyki = chęć zniszczenia RM. Przypomina mi się mp3 "Pogotowie energetyczne"
"Proszę Pana, bo oni chcą spalić Radio Maryja, oni chcą spalić Matkę Boską Częstochowską!"
CSsR (redemptoryści) nigdy nie skrytykują O. Rydzyka - bo RM to dla zakonu kura znosząca złote jajka. Bez RM takie obiekty jak "wypasione" sanktuarium w Tuchowie (byłem kilka razy, ładne) nie były by utrzymywane w takim stanie. Poza tym o.Klafka zawsze sprawia wyraźne wrażenie zwolennika o. Rydzyka. Episkopat polski jest podzielony - za i przeciw, więc KEP nie jest w stanie nic zrobić. Poza tym o.Rydzyk CSsR jak widać niezbyt przejmuje się zaleceniami, a wręcz nakazami Komisji duszp. troski o RM, choćby tym aby przeprosić za wypowiedź o "szambie". Jak na razie ma również gdzieś sądowy nakaz przeprosin T.Owsiaka.
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
| N lip 29, 2007 21:20 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
vesper
Granice krytyki zostały przekroczone już dawno temu, teraz jest niesutanne zwalczanie przy pomocy różnych metod propagandowych...
Wyciaga się sprawę pieniędzy na stocznię, która dawno została wyjaśniona. Pisze się maybachowe legendy o 160.000.000 złotych zebranych na to konto... Teraz Julek Braun przypomina jak to 8 lat temu o.Rydzyk nagrał posiedzenie KRRiT z przedstawicielami Radia Maryja (jak wiadomo prowadzono wtedy akcję zbierania podpisów SOS dla Radia Maryja przeciw dyskryminacji RM w przyznawaniu częstotliwości) i jaka to straszliwa zbrodnia była...
Teraz codziennie się odsmaża jakiś kolejny stary kotlet... Wróci helikopter, maybach, że o.Rydzyk "nie pomógł" choremu (a raczej jego żonie), a także kwestia schizmy i inne opowieści.
|
| Pn lip 30, 2007 1:24 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: elewizja "Polska" w jednym z serwisów informacyjnych zwieńczyło "materiał" o.Rydzyku jego karykaturą z rogami diabelskimi - kolejna manipulacja z jawnym przekazem. Ciekawe czy Ci co to wyemitowali . jeszcze pracują w TVP .. mam wątpliwości.. mieli odwagę pokazać prawdę.. cytat Cytuj: Cel jeden - zniszczyć o.Rydzyka i Radio Maryja. Takie działania są charakterystyczne dla ludzi chorych z nienawiści, którzy nie żałują obelg i kłamstw, byle osiągnąć swój cel.
Nikt nie chce zniszczyć Ojca dyrektora.. Nie mieliby o czym te pismaki pisać.. Byłby to rzeczywisty ubytek folkloru na polskiej scenie..
Oglądalność i słuchalność medium Rydzyka to zaledwie parę procent..
To parę procent oszołomów nawiedzonych, których nie brakuje w żadnym społeczeństwie.. Tu Polska deczko jedynie wysuwa się przed szereg..
|
| Pn lip 30, 2007 7:10 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Wyciaga się sprawę pieniędzy na stocznię, która dawno została wyjaśnion Faktycznie wszystko... Ludzie którzy wiedzieli prawie wszystko na ten temat ( w tym jeden ksiądz katolicki) dawno zginęli w nie wyjasnionych okolicznościach.. Czyżby powstali z martwych i zrzucili cień podejrzenia z Dyrektora.. cytat Cytuj: nie pomógł" choremu Nawet własnego chorego ojca nie odwiedził w szpitalu w Rybniku . nigdy nie był na grobie swojego ojca.. też w tym mieście
Tyle fakty..
Przecie umarli nie dadzą datku na imperium Ojca dyrektora to proste..
Powiedz Mi czemu ludzie którzy słuchają tego medium maja tyle nienawiści do tego co nie jest po ich myśli..Przejawiają nowy rodzaj bożego miłosierdzia.. 
|
| Pn lip 30, 2007 7:18 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Ciekawe czy Ci co to wyemitowali . jeszcze pracują w TVP .. mam wątpliwości.. mieli odwagę pokazać prawdę.. Widzę, że należysz do tego gatunku osób chorych z nienawiści. Diabły widzisz? Cytuj: To parę procent oszołomów nawiedzonych Obrażasz osoby słuchające katolickiego radia. Ale moderacja na katolickim forum będzie cenzurować moje posty, a nie te pełne obelg i idoityzmów, jak tekst o tym że o.Rydzyk jest ważniejszy od Boga, a kaczor Donald jest dziełem sztana  Cytuj: Ludzie którzy wiedzieli prawie wszystko na ten temat ( w tym jeden ksiądz katolicki) dawno zginęli w nie wyjasnionych okolicznościach.. Czyżby powstali z martwych i zrzucili cień podejrzenia z Dyrektora.. To jest spiskowa teoria dziejów - rodzaj obsesji. Cytuj: Nawet własnego chorego ojca nie odwiedził w szpitalu w Rybniku . nigdy nie był na grobie swojego ojca.. też w tym mieście
Na pewno go osobiście otruł godunowie  "tyle fakty" - na TVN-ie?
|
| Pn lip 30, 2007 13:42 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Widzę, że należysz do tego gatunku osób chorych z nienawiści. Diabły widzisz? A dlaczego miałbym nienawidzieć.. Nie uznaję zasady Kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam.. Cytat Cytuj: To jest spiskowa teoria dziejów - rodzaj obsesji. Fakty są takie jak napisałem.. Ludzie którzy zbierali dokumentowali zbiórkę pieniędzy na stocznię nie żyją.. Nie należę do tych co wierzę w zbieg okoliczności .. za duzo tych zbiegów ..  ? cytat Cytuj: pewno go osobiście otruł godunowie Głupek2 "tyle fakty" - na TVN-ie?
Mieszkam w Rybniku ,, mieszkają tez inni i to bez TVN -u wiedzą.. .. Fakty nie będzie TVN a fakty pozostaną takie jak pisałem.. .
Acha czy to jest medium katolickie..
Wielu katolików ma co do tego duże wątpliwości....
To tak na marginesie .. Zanim złożycie temat o mnie ..
Pozdrówka
|
| Pn lip 30, 2007 14:42 |
|
 |
|
meritus
|
Tak godunowie... ale nikt kto wpłacił, a pieniedzy nie odebrał nie ma pretensji. Pretensje mają ci co stocznię doprowadzili do ruiny. I wypisują legendy o 160.000.000 złotych oraz utożsamiają o wiele większą akcję cegiełek na stocznie z Radiem Maryja (sprzedaż cegiełek organizował NSZZ Solidarność - pieniądze na cel nie zostały przeznaczone, a ludzie Solidarności dopuścili do zrujnowania stoczni). Sprawa była wielokrotnie tłumaczona, także w tym temacie. Każdy kto chciał odzyskać pieniądze, odzyskiwał je. Te pieniądze, które zostały, gdyż nie można było ich przeznaczyć na cel (gdyż stocznia została zrujnowana i sprzedana) i nikt ich nie odbebrał, zgodnie z jasnymi i wielokrotnymi deklaracjami ofiarodawców na antenie Radia Maryja zostały pozostawione do dyspozycji radia.
Cytuj: Fakty są takie jak napisałem..
Mylisz fakty z "Faktami".
|
| Pn lip 30, 2007 18:01 |
|
 |
|
1KOR13
|
meritus napisał(a): Nie miało nic takiego miejsca. Media kłamliwie twierdzą, że o.Rydzyk nazwał prezydenta "oszustem". Nic takiego nie miało miejsca, a do tej pory to bzdura jest powtarzana. Nic innego niż manipulacja i świadome kłamstwo.
O. Rydzyk nie użył słowa "oszust", ale sens jego wypowiedzi był dosyć jednoznaczny. Sugerował, że Prezydent oszukuje.
|
| Pn lip 30, 2007 18:34 |
|
 |
|
meritus
|
Korze - nie do końca, bo jest też podobna różnica między "oszukuje" a "oszukał", jak między "oszukał" a "oszust", gdyż wtedy rozmiary "zbrodni" się wzmagają. Dlaczego do tej pory Olejnik nie przeprosiła za tę manipulację?
|
| Pn lip 30, 2007 19:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A o pieniądzach zbieranych na stocznię, które "gdziesik wyparowały", pisze akurat Gazeta Polska, nie TVN 
|
| Pn lip 30, 2007 19:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
meritus - taka różnica, że gdy nagrano o. Rydzyka to "skandal", "manipulacja", "niegodne metody" - a gdy o. Rydzyk potajemnie nagrał rozmowy, które prowadził KRRiT i następnie odtworzył je na antenie RM - to "obrona Kościoła, Ojczyzny"  .
|
| Pn lip 30, 2007 19:24 |
|
 |
|
meritus
|
Alusie - odsmażane kotlety.
Odnośnie skandalu - warto przeczytać co o.Klafka napisał. Mówił on nie tyle o nagraniach, co o całej akcji propagandowej, misternie zaplanowanej i synchronizowanej, z czynnym udziałem niektórych środowisk żydowskich, z jasno postawionym celem.
|
| Pn lip 30, 2007 19:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To nie ważne czy odsmażone, czy zamrożone - fakt zaistniał i ocena jest jednoznaczna.
A ja i wleu postrzega trochę inne środowisko  - coś to zaczyna wyglądać, coraz bardziej klarownie (zwłaszcza po rewelacjach Leppera ze spotkania na Jasnej Górze) jak bratobójcza walka sojuszników.
Zwłaszcza słowa z wywiadu J. Kaczyńskiego dla "Wprost" - "Ewentualne wsparcie dla LiS przez srodowisko o. Tadeusza Rydzyka byłoby niedobre dla Polski, Koscioła i Radia Maryja" - mają ewidentny wydźwięk pogróżki.
|
| Pn lip 30, 2007 20:04 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gdzie jest celowość tej dyskusji  Dawno szlag ją trafił...
Widać jednoznacznie - cokolwiek zrobi Rydzyk lub ktokolwiek inny dla obrony Rydzyka i jego machlojek, jest w porządku. Choćby złamał wszystkie przepisy, naruszył wszelkiego rodzaju akceptowane zasady postępowania. Ale dla Rydzyka - więc się go usprawiedliwia, nawet gdy wychodzą absurdy typu podejście Kalego (jak ja komuś krowę - to ok, ale jak ktoś mnie krowę - to źle...).
Sytuacja z nagrywaniem, wskazana powyżej, dobitnie pokazuje na taką właśnie chorą mentalność. Jedna miarka - do siebie, swojego postępowania. Druga, ciaśniejsza - do tego, co robią wszyscy pozostali.
Absolutne zero umiejętności przyznania się do błędu, wypieranie się dosłownie wszystkiego.
Najbardziej ciekawi mnie cos takiego:
meritus napisał(a): Cel jeden - zniszczyć o.Rydzyka i Radio Maryja. Dlaczego Rydzyka utożsamiasz z RM Wielokrotnie w tym wątku to pisałem - to, co zarzucam RM w obecnym jego kształcie, nie odnosi się do RM jako takiego, ale do RM kierowane w ten konkretny sposób, prezentującego informacje w tak przeinaczony sposób jak teraz, i tolerującego na swojej antenie wypowiedzi, które teraz są tolerowane, a tolerowanie być nie powinny. Czyli - pod dyrekcją kogoś innego wcale nie musiałoby RM wyglądac tak, jak wygląda teraz, i jaki ma teraz wizerunek (zresztą, zasłużony i wyrabiany, nad którym wiele osób pracowało). RM mogło by wyglądać zupełnie inaczej - wystarczyłoby, by kierował nim ktoś inny. Widzisz - Ty i Tobie podobni uważacie, że celem krytyki (a nie ataków, bo to nie to samo - choć najłatwiej wszystko ocenić i nazwać jak najgorzej, zamiast zastanowić się nad słusznością argumentów) jest tylko bezmyślna destrukcja. Pudło. Tu chodzi o coś, co w przypadku rozgłośni chrześcijańskiej powinno byc rzeczą elementarną, podstawą - przyzwoitość, uczciwość, jakiś styl wypowiedzi, brak agresji i obiektywizm w przedstawianiu informacji i wydarzeń - a czego po prostu w RM w obecnym kształcie brakuje. I tak - tego właśnie trzeba się pozbyć, to trzeba zwalczyć. meritus napisał(a): Telewizja "Polska" w jednym z serwisów informacyjnych zwieńczyło "materiał" o.Rydzyku jego karykaturą z rogami diabelskimi - kolejna manipulacja z jawnym przekazem. A czym to się różni od tolerowania na antenie RM nazywania, oczywiście w kontekście negatywnym, "żydami" albo jakimiś wulgarnymi sformułowaniami każdego, kto myśli inaczej niż Rydzyk meritus napisał(a): Wyciaga się sprawę pieniędzy na stocznię, która dawno została wyjaśniona. Specyficzne rozumienie pojęcia "wyjaśnione". Czyli co  Jak wyjaśnione  Wyjaśnione - tylko że jakoś te pieniądze nigdy się nie znalazły, nie dotarły do tych dla których były zbierane. To jest kradzież, proszę pana. A jedyna osoba, która sprawę drążyła, zginęła w dziwnym wypadku samochodowym. Teoria spiskowa  Nie. Po prostu dziwny zbieg okoliczności. A w kwestii pieniędzy - nic nie jest wyjaśnione. Jedno dobre, że dzieki tej sytuacji chociaż część ludzi, którzy dali na coś (bo nie wiadomo, na co poszły) kasę, otworzyli oczy... meritus napisał(a): Teraz Julek Braun przypomina jak to 8 lat temu o.Rydzyk nagrał posiedzenie KRRiT z przedstawicielami Radia Maryja (jak wiadomo prowadzono wtedy akcję zbierania podpisów SOS dla Radia Maryja przeciw dyskryminacji RM w przyznawaniu częstotliwości) i jaka to straszliwa zbrodnia była... Nie Ty, ani Rydzyk decydujecie o tym, co jest zbrodnią - ale przepisy prawa. A nielegalne i bez zezwolenia nagrywanie zebrań centralnych organów państwa jest karalne i stanowi naruszenie tajemnicy państwowej. meritus napisał(a): Teraz codziennie się odsmaża jakiś kolejny stary kotlet... Mnie to wcale nie dziwi. Tyle jest nieprawidłowości i dziwactw w sprawach związanych z RM, w kórych ludzie powinni być pociągnięci już dawno do odpowiedzialności, że trzeba to drążyć. meritus napisał(a): Widzę, że należysz do tego gatunku osób chorych z nienawiści. I to ma być argument  Żenujące. Ad rem, do rzeczy. Typowe dla zapatrzonego (zasłuchanego?) słuchacza. Braka rgumentów -> slogany. meritus napisał(a): Obrażasz osoby słuchające katolickiego radia.
Bogu dzięki, katolicyzm nie ogranicza się słuchaczy RM. Też jestem katolikiem i wiele rzeczy związanych z RM mi się bardzo nie podoba. Więc nie wypowiadaj się o RM jakby pogląd słuchaczy był wykładnią nauki Kościoła.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn lip 30, 2007 20:33 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Absolutne zero umiejętności przyznania się do błędu, wypieranie się dosłownie wszystkiego. Nie wiem czy Braun przeprosił słuchaczy Radia Maryja za utrudnianie im słuchania oprzez dyskryminowanie przy podziale częstotliwości na rzecz RMF i Zet. Cytuj: A czym to się różni od tolerowania na antenie RM nazywania, oczywiście w kontekście negatywnym, "żydami" albo jakimiś wulgarnymi sformułowaniami każdego, kto myśli inaczej niż Rydzyk Jakieś uzasadnienie, źródła? Cytuj: Wyjaśnione - tylko że jakoś te pieniądze nigdy się nie znalazły, nie dotarły do tych dla których były zbierane. To jest kradzież, proszę pana. Rozkradziono stocznię. O.Rydzyk nic nie ukradł... Sprawa została wyjaśniona, pod względem prawnym jest czysta. Cytuj: A jedyna osoba, która sprawę drążyła, zginęła w dziwnym wypadku samochodowym. Teoria spiskowa Nie. Na pewno zatłukła go Młodzież Wszechpolska, albo młodzieżówka Samoobrony Cytuj: A nielegalne i bez zezwolenia nagrywanie zebrań centralnych organów państwa jest karalne i stanowi naruszenie tajemnicy państwowej.
Posiedzenie KRRiT to nie jest utajnione posiedzenie Sejmu RP.
Skoro odmawiasz mi i słuchaczom Radia Maryja katolickości nie znaczy, że wolno obrzucać innych obelgami typu "oszołom".
|
| Pn lip 30, 2007 22:13 |
|
|
|