Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 5:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
Post Re: Radio Maryja, cz. 2
oleksa57 napisał(a):
Alus napisał(a):
Napewno by tego nie zrobił....celnicy i nierządnice wyprzedzą was do raju ....mówi to do faryzeuszy, kapłanów, którzy swoim pociotkom dali zezwolenie na handel w świątyni - oczywiście za profity dla siebie.
Nigdy nie nazwał celnika, nierządnicy "sługusem" - pochylał się nad ich nedzą, niedolą.....ale fałszywych, zadufanych w sobie faryzeuszy i kapłanów nazwał grobami pobielanymi.

Celnicy i nierządnice byli skruszeni i szczerze garnęli się do Jezusa, czego się nie da powiedzieć o polsatowskich i TVN-owskich wyrobnikach , bojownikach i manipulatorach.
Porównanie chybione.

A Ty znasz sekrety dusz ludzkich.....
W scenie z nierządnicą, którą przyprowadzono siłą do Jezusa, nie widac garnięcia się skruszonej grzesznicy - jesli to tylko strach przed ukamienowaniem...
Podobnie "skruszona" Serofenicjanka przy studni Jakubowej posiadająca 6 męża...
.

Wt lip 12, 2011 19:15
Ciekawa interpretacja PŚ, kontynuuj proszę, bo to może być pouczające.

Wt lip 12, 2011 19:42
oleksa57 napisał(a):
Ciekawa interpretacja PŚ, kontynuuj proszę, bo to może być pouczające.

Napewno interpretując Pismo św. nie obrzucę nikogo pogardliwymi inwektywami w rodzaju - "wyrobnicy".
Bo manipulatorzy pracują we wszystkich mediach, nie wyłączając RM i TVTrwam.
Zatłuką (nas) żywcem jak abp Wielgusa (9 lipiec 2011r wypowiedź o. Rydzyka).
Sprawę agentury abp Wielgusa ujawniał red. Hejke w GazPol, dzięki dobrym kontaktom z ze śp. prezesem IPN Kurtyką.
Przed ingresem trwały rozmowy na linii kancelaria prezydenta + rząd z premierem J. Kaczynskim + hierarchowie polskiego Kościoła.
Jak podawał red. Leski w sobotę śp prezydent L. Kaczynski osobiście rozmawiał telefonicznie z papieżem Benedyktem XVI....w archikatedrze rezygnację abp nagrodził oklaskami.
Kto zatem manipuluje???....kto zatłukła abp Wielgusa??/

Wt lip 12, 2011 19:54
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
W scenie z nierządnicą, którą przyprowadzono siłą do Jezusa, nie widac garnięcia się skruszonej grzesznicy - jesli to tylko strach przed ukamienowaniem...
Podobnie "skruszona" Serofenicjanka przy studni Jakubowej posiadająca 6 męża...
.

Podasz związek tej wypowiedzi z Radiem Maryja?

Wt lip 12, 2011 20:15
zbanowany na stałe

maly_kwiatek napisał(a):
Wśród przeciwników Kościoła nieraz można było spotkać osoby podające się za katolików.

Dokładnie.
Nic i nikt tak nie ośmiesza krzyża i katolicyzmu jak moherowi bojówkarze czy tzw. obrońcy krzyża spod Pałacu, z krzyżem na kólkach i chodzącym namiotem.
Cóz, ja chcę więcej zatem niczego bym im nie zabraniał :lol:

Wt lip 12, 2011 21:52

maly_kwiatek napisał(a):

Cieszę się, że dziś jesteś we względnie wolnym kraju i możemy jawnie i legalnie oprotestowywać takie sytuacje, domagać się naprawy i zadośćuczynienia w sądach. Cieszę się, że dziś raczej nie zabija się duchownych i nie wtrąca się ich do więzień, co dawniej było powszechne.
Cieszę się, że mogę otwarcie o tym pisać w katolickim medium i nie grożą mi za to oficjalnie żadne

:-o Jeszcze kilka postów temu, twierdziłeś że żyjemy w totalitarnym kraju, bezmylśnie powtarzając te banialuki za ojcem dyrektorem. Czyżby więc włączyło ci się myślenie. Cieszę się i gratuluję :brawo: .

Wt lip 12, 2011 22:11
zbanowany na stałe

Z tego co słyszałem, dwoje spośród obrońców Krzyża zmarło po pobiciu przez jakieś bojówki, które obrońców napadły, kilka osób było rannych.
Wyśmiewanie się ze zdrowia i życia ludzkiego jest poniżej godności ludzkiej.

Szyszkownik, polecam refleksyjne czytanie moich postów ze zrozumieniem. Ponadto, totalitaryzm tyle może ile mu społeczeństwo pozwoli - na tym etapie. Więzienia tysięcy ludzi na stadionach, bunkry o suchym chlebie i wodzie, zabójstwa niewinnych ludzi sa później.

Wt lip 12, 2011 22:16

maly_kwiatek napisał(a):

Reszta ludzi ma żyć w atmosferze strachu, państwowej przemocy, niemożności podejmowania jakichkolwiek własnych inicjatyw, aby nie wywołać gniewu władzy.
Taka jest Polska 2011.
Zmieńmy to, dopóki możemy![/b]

maly_kwiatek napisał(a):
"Totalitarne" sądownictwo wiedząc, że wiercenia nie mogą być przerwane ze względów technologicznych, powstrzymało się z wydaniem postanowienia do momentu zakończenia prac. A po zakończeniu prac wydało postanowienie, że oddala skargę ze względu na jej bezprzedmiotowość, gdyż prace, które są już zakończone nie mogą być dofinansowane z publicznych funduszy (co skądinąd jest prawdą).

Przeczytałem refleksyjnie... I mam taką reflekcję że sobie przeczysz raz piszesz, że społeczeństwo jest w strachu i przemocy, zaś innym razem że żyjemy w wolnym kraju. Może ty piszesz o dwóch róznych krajach, bo tak z tego wynika?

Wt lip 12, 2011 22:26
zbanowany na stałe

Ani ojciec Rydzyk, ani ja nie należymy do osób które się boja.
Przeciwnie, oznaki totalitaryzmu, jeśli występują, nazywamy po imieniu.

Chciałbym też zwrócić Ci uwagę, że co innego pałowanie i bicie ludzi z krzyżami w rękach, a co innego wydawanie koniunkturalnych politycznie postanowień sądu.
To są mimo wszystko różne jakości społeczne.
Zwróć też uwagę na zastosowane przeze mnie cudzysłowy. One mają znaczenie dla właściwego odczytania tekstu.

Wt lip 12, 2011 22:36
Gita2 napisał(a):
Zgadzam się, RM nie zwalcza innych wyznań.

Ano nie zwlacza. Niejednokrotnie gościli na antenie księdza prawosławnego a raz pewnego ewangelikalnego protestanta z USA (była dyskusja na temat homoseksualizmu). Gościem był pewien amerykański pastor Baptystów. I wyobraźcie sobie że nawet ojciec prowadzący (nie Rydzyk) to karcił tych co tego pastora wyzywali od heretyków

Wt lip 12, 2011 22:39
A nie wiem czy wiecie jaki jest rozdźwięk między środowiskiem Radia Maryja a Lefebrystami. Ci drudzy Radiu z Torunia zarzucają herezje oraz że nie jest dostatecznie katolickie. A także to że propaguje "kult Wojtyły"

Wt lip 12, 2011 22:43
szyszkownik napisał(a):
Przeczytałem refleksyjnie... I mam taką reflekcję że sobie przeczysz raz piszesz, że społeczeństwo jest w strachu i przemocy, zaś innym razem że żyjemy w wolnym kraju. Może ty piszesz o dwóch róznych krajach, bo tak z tego wynika?

szyszkowniku, bo ten obraz najwięcej zależy od tego, w jakim aspekcie oceniamy w Polsce wolność i demokrację. Jeśli spojrzeć na prawo, zapisane na papierze, to zaiste, żyjemy w demokracji. Jeśli zważyć, że ta wolność jest coraz bardziej papierowa, to z przerażeniem stwierdzam, że zdążamy w kierunku standardów białoruskich. Z opcją, że możemy ją zostawić daleko w tyle. W końcu Białoruś nie aspiruje do zachodnioeuropejskich norm, a rozwiązania dziwnie podobne.

Wt lip 12, 2011 22:44

trymet napisał(a):
Gita2 napisał(a):
Zgadzam się, RM nie zwalcza innych wyznań.

Ano nie zwlacza. Niejednokrotnie gościli na antenie księdza prawosławnego a raz pewnego ewangelikalnego protestanta z USA (była dyskusja na temat homoseksualizmu). Gościem był pewien amerykański pastor Baptystów. I wyobraźcie sobie że nawet ojciec prowadzący (nie Rydzyk) to karcił tych co tego pastora wyzywali od heretyków

Nie przypominam sobie na antenie RM dyskusji o lefebrystach, ale nie słucham tego Radia 24 godziny na dobę, a mniej więciej od 1 do 5godzin na dobę, a z TVTrwam nieco więcej.
O krytyce RM przez lefebrystów wiem tylko z internetu.
Pozdrawiam

Śr lip 13, 2011 11:42
Gita2 napisał(a):
Nie przypominam sobie na antenie RM dyskusji o lefebrystach, ale nie słucham tego Radia 24 godziny na dobę, a mniej więciej od 1 do 5godzin na dobę, a z TVTrwam nieco więcej.
O krytyce RM przez lefebrystów wiem tylko z internetu.
Pozdrawiam

Posłużę się takim przykładem:
Pewnego razu (krótko po 10.IV.2010) była w RM pewna audycja dotycząca katastrofy Smoleńskiej. Ktoś ze słuchaczy zatelefonował i wyraził zdziwienie dlaczego śp J. Szmajdzińskiemu udzielono katolickiemu pogrzebowi? Wtedy ojciec prowadzący odparł że to nic złego,nie można z góry oceniać,że Bóg go osądzi ponieważ nie wiadomo co miał w swoim sercu przed śmiercią.

Na to Lefebryści na swojej stronie skrytykowali wypowiedzi ojców RM - że zgodnie z KPK nie można takiej osobie udzielić katolickiego pogrzebu

Śr lip 13, 2011 11:53

Lefebryści krytycznie podchodzą do wszystkich , czy prawie wszystkich zmian posoborowych, ale to już osobny temat. Oczywiście, że krytykuję rónież RM, tymbardziej, że homilie Błogosławionego JPII i inne audycje dotyczące naszego Papieża często są na antenie RM.

Śr lip 13, 2011 12:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164 ... 168  Następna strona