Autor |
Wiadomość |
Mark Zubek
|
Można bać się prawdy o niesprawiedliwości.
Strach ten wzbudza agresję a z tej już tylko prześladowanie i terror.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=po02.txt
Męczennicy za prawdę to nie tylko mordowani i katowani, ale zwykli
ludzie, czesto żyjący w okół nas, tracący pracę lub pozycję społeczną.
Tylko za to że są uczciwymi idealistami, wierzącymi w zwycięwstwo sprawiedliwości.
Dla takich "nowy świat" ma swoje miejsce, jest nim......margines,
podobnie jak kiedyś,gdy marginesem społecznym byli pierwsi
chrześcijanie.
"NASZ margines" ma jednak dzisiaj swoje radio, aby głośno głosiło światu prawdę o niesprawiedliwości.
Dla tego jest to NASZE RADIO i NASZ DZIENNIK.
A innym pozostaje już tylko.........strach.
|
Pn lip 30, 2007 22:32 |
|
|
|
 |
meritus
|
Ostatnie słowa Marka brzmią jak groźba... ale to jest fakt, a nie groźba. Radio Maryja wzbudza lęki - nie strach, ale lęki. Nazwałbym to rydzykofobią. Ten rodzaj leku charakteryzuje się takimi objawiami: jak nagły wzrost ciśnienia, tętna i przyspieszenie oddechu na widok o.Rydzyka w telewizji... następnie seria obelg... oraz w sferze światopoglądowej w postaci przekonania, że o.Rydzyk nie tylko rządzi Polską, ale że jest wcieleniem diabła i ucieleśnieniem wszystkich naszych polskich wad i nieszczęść.
|
Pn lip 30, 2007 22:36 |
|
 |
vesper
|
Tak... w kółko to samo.. RM i ND to męczennicy za prawdę, nie ma innych wolnych mediów. A zewsząd zgraja wrogów... Każda krytyka = agresja -> terror.
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Pn lip 30, 2007 22:36 |
|
|
|
 |
vesper
|
meritus napisał(a): Ostatnie słowa Marka brzmią jak groźba... ale to jest fakt, a nie groźba. Radio Maryja wzbudza lęki - nie strach, ale lęki. Nazwałbym to rydzykofobią. Ten rodzaj leku charakteryzuje się takimi objawiami: jak nagły wzrost ciśnienia, tętna i przyspieszenie oddechu na widok o.Rydzyka w telewizji... następnie seria obelg... oraz w sferze światopoglądowej w postaci przekonania, że o.Rydzyk nie tylko rządzi Polską, ale że jest wcieleniem diabła i ucieleśnieniem wszystkich naszych polskich wad i nieszczęść.
Jakieś dowody ?
Ten wątek, to piękny przykład zjawiska nazywanego w psychologii projekcją...
|
Pn lip 30, 2007 22:37 |
|
 |
Mark Zubek
|
vesper; Aby jasnym było czym jest projekcja;
Mianem projekcji można określić cztery rodzaje zjawisk psychicznych[6]:
- Projekcja klasyczna, wywodząca się z psychoanalizy Z. Freuda, odnosiła się do rzutowania własnych, niepożądanych cech na inne osoby lub przedmioty w celu wyzbycia się przykrego uczucia napięcia związanego z nimi.
- Projekcja w znaczeniu atrybutywnym (opisywana między innymi przez R. Knight, N. Cameron, B. Murstein i R. Preyer) polega na przypisywaniu własnych motywów, uczuć i zachowań innym osobom, ale nie jest procesem odnoszącym się wyłącznie do mechanizmów obronnych.
- Zjawisko projekcji autystycznej – zachodzi wówczas, gdy dostrzegane przez jednostkę rzeczy są przez nią modyfikowane zgodnie z jej własnymi potrzebami. Zewnętrzny świat odbiera ona przez pryzmat swoich przeżyć, uczuć, doświadczeń, emocji. Na przykład osoba odczuwająca w danym momencie smutek, może postrzegać twarze otaczających ją ludzi jako smutne.
- Projekcja racjonalizująca – przypomina projekcję klasyczną, z tym, że osoba, u której zachodzi ten proces (chociaż go sobie nieuświadamia), jest świadoma swojego zachowania i usiłuje znaleźć jego racjonalne wytłumaczenie, usprawiedliwić je, uzasadnić. W ten sposób próbuje „uciszyć” poczucie dyskomfortu spowodowane posiadaniem niepożądanych cech.
Analizując powyższe, można stwierdzić, że proponowane przez psychologów różne koncepcje przypisują projekcji dwa rodzaje zachowań: defensywnego (mechanizmy obronne) jak i ekspresywnego (nadawanie otoczeniu własnych uczuć, myśli dążeń, postaw, cech).
------------------------------------------------------------------------------------
vesper;
Wmawiasz to czego nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć.
RM i oRydzyk krytykują UCZYNKI ludzkie a bardzo rzadko ludzi.
LUDZIE natomiast krytykują RM i o.Rydzyka a bardzo rzadko jego uczynki.
Kto więc jest ofiarą projekcji świadomości?
Bo jeśli projekcja klasyczna jest ludzką słabością to projekcja o znaczeniu
atrybutywnym powinna być jej wynikiem a nie wartością mobilizującą
do walki ze słabością.
Chyba że jedna z nich jest wartością pozytywną :-))
PS.
O projekcji autystycznej i racjonalizującej możemy rozmawiać analizując
przypadki nas samych.
Ja jestem przypadkiem projekcji autystycznej, a Ty?......raczej
racjonalizującej.
W taki sposób można opowiadać o wierze emocjonalnej lub racjonalnej
Ale czy ma to sens?
|
Pn lip 30, 2007 23:05 |
|
|
|
 |
meritus
|
Dowody masz choćby tu na forum:
Godunow utożsamia o.Rydzyka z wcieleniem diabła, gdyż na moje stwierdzenie:
Cytuj: Telewizja "Polska" w jednym z serwisów informacyjnych zwieńczyła "materiał" o.Rydzyku jego karykaturą z rogami diabelskimi - kolejna manipulacja z jawnym przekazem. odpisał: Cytuj: Ciekawe czy Ci co to wyemitowali . jeszcze pracują w TVP .. mam wątpliwości.. mieli odwagę pokazać prawdę.. Inny dowód na rydzykofobię to stwierdzenie Leonardo Maisano w "Il Sole - 24 Ore" z lutego 2006 roku: Cytuj: ojciec Rydzyk rządzi w Polsce i przechadza się po pałacach władzy u boku bliźniaków Kaczyńskich
|
Pn lip 30, 2007 23:09 |
|
 |
Mark Zubek
|
Typowa projekcja klasyczna.
:-))
|
Pn lip 30, 2007 23:14 |
|
 |
vesper
|
Mark Zubek napisał(a): LUDZIE natomiast krytykują RM i o.Rydzyka a bardzo rzadko jego uczynki.
Kto więc jest ofiarą projekcji świadomości?
Krytykuję w tym wątku uczynki o. T.Rydzyka CSsR. Nigdy nie skrytykowałem jego samej osoby. Ale zostałem wrzucony do jednego wora z pozostałymi krytykami RM, z godunowem, i z wrogami RM. Weź poprawkę na to, że godunow wykazuje typowe zacięcię protestanckie.
|
Pn lip 30, 2007 23:52 |
|
 |
Mark Zubek
|
vesper;
Gniew,nie jest ciemną stroną miłości.
Lecz jest tej miłości okazaniem.
Nie gniewa się ten człowiek, któremu nie zależy na drugim człowieku.
PS.
Ale gniew może łatwo przerodzic się nienawiść i pogardę.
Ten kto nie ma w sobie prawdziwego gniewu, widzi......wrogów.
Bo w nich widzi swoje dobro zagrożone krytyką.
RM z o.Rydzykiem piszą i mówią gniewnie, jednak nie bronią swojego
dobra.
Nie boją się o utratę dobra bo to co maja nie jest ich własnością.
Nie muszą bać się wrogów bo ich NIE MAJĄ !!!
To inni ludzie mają ich ........za swoich wrogów.
To od Ciebie zależy czy wskoczysz do jednego wora z wrogami RM,
czy pozostaniesz na powierzchni swej gniewnej miłości.
|
Wt lip 31, 2007 1:17 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Tak godunowie... ale nikt kto wpłacił, a pieniedzy nie odebrał nie ma pretensji. Skad ta pewność , z enikt..  Moja matka całe lata przekazywała kasa z biednej renty na RM.. zamiast kupić sobie coś . przewrócono jej w głowie.. cytat Cytuj: Sprawa była wielokrotnie tłumaczona, także w tym temacie. Każdy kto chciał odzyskać pieniądze, odzyskiwał je. Te pieniądze, które zostały, gdyż nie można było ich przeznaczyć na cel (gdyż stocznia została zrujnowana i sprzedana) i nikt ich nie odbebrał, zgodnie z jasnymi i wielokrotnymi deklaracjami ofiarodawców na antenie Radia Maryja zostały pozostawione do dyspozycji radia.
W normalnym kraju  Rzecz jasna za wyjątkiem Polski. Medium dofinansowywane przez podatnika . (Społeczny statut RM) dokumenty finansowe nie stanowią , ba nie mogą stanowić żadnej tajemnicy.. Są do wglądu wszystkich zainteresowanych.. A RM .. nie podaje żadnych rozliczeń ze swojej działalności finansowej za zgodą i wiedzą rządzących..
Dlatego szwindel pogania szwindlem.. bo ten co nie chce dać wykazu a o zgroza rządzący i to niezależnie od opcji politycznej nie umieją do tego dyrektora zmusić.. aby wykazał s dokumenty finansowe stosownym organom
Dlatego wytłumaczenia typu pieniądze poszły na to na tamto.. ..
Wiedzący o rzeczywistym przeznaczeniu dawno nie żyją . Wie tylko O. Rydzyk..
Przełożeni o. dyrektora tego nie zrobią ( Ojcowie Redemtorysci )bo siedzą ojcu dyrektorowi w kieszeni
Koniec RM to koniec bogactwa redemtorystów
|
Wt lip 31, 2007 7:18 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Dowody masz choćby tu na forum:
Godunow utożsamia o.Rydzyka z wcieleniem diabła, gdyż na moje stwierdzenie:
i dalej Kod: Cytat: Telewizja "Polska" w jednym z serwisów informacyjnych zwieńczyła "materiał" o.Rydzyku jego karykaturą z rogami diabelskimi - kolejna manipulacja z jawnym przekazem.
odpisał: Cytat: Ciekawe czy Ci co to wyemitowali . jeszcze pracują w TVP .. mam wątpliwości.. mieli odwagę pokazać prawdę..
Tu mamy klasyczny przykład manipulacji w wykonaniu miłośników RM
Ja zapytałem jakie konsekwencje ponieśli jak wyżej
ale nikogo z niczym nie utożsamiam z niczym przypisujesz mi to czego nie napisałem..
Typowy styl i dryl dla ludzi tego otoczenia..
Pozdrawiam
|
Wt lip 31, 2007 7:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Pod względem prawnym jest czysta"....podobnie jak w przypadku Mazura i kilku innych spraw różnych ustosunkowanych aferzystów  ....a pod względem moralnym?????
"A innym pozostaje już tylko strach"...też dobre.... zważywszy, że "tych innych" to co najmniej 93% społeczeństwa - coś tak jak w tym kawale o słoniu i mrówce  ....
|
Wt lip 31, 2007 8:39 |
|
 |
Koren
|
Ludzie!
Pora chyba dać sobie siana. Wątek o RM i Rydzyku nie ma końca i nikt ze stron nie zmienił swoich poglądów o milimetr.
- Nikt spośród oponentów nie kupi bajek zwolenników Rydzyka.
- Nikt spośród zwolenników Rydzyka nie otworzy klapek, bo za daleko zabrneli w tym w co wierzą.
Tak czy inaczej, ta dyskusja jest wciąż rozwojowa i będzie jeszcze nie raz gorąco.
ps.
Polecam adeptom Rydzyka jedyne motto, które pasuje jak ulał ich filozofii:
"Nas nie przekonają, że czarne jest czarne a białe jest białe" -J. Kaczyński
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Wt lip 31, 2007 18:36 |
|
 |
meritus
|
Alusie
Nie jest tak, że ci co nie słuchają Radia Maryja należą do obozu rydzykofobów, czy też reprezentują racjonalnie krytyczne stanowisko wobec RM. Po prostu nie słuchają radia i nie czytają pamfletów na cześć o.Rydzyka w Wyborczej i takich podobnych publikatorach.
Godunowie
Cytuj: ale nikogo z niczym nie utożsamiam z niczym przypisujesz mi to czego nie napisałem.. Typowy styl i dryl dla ludzi tego otoczenia.. Jak byk napisałeś, że "mieli odwagę pokazać prawdę", gdy była mowa o ukazywaniu o.Rydzka w formie demonicznej, tak więc utożsamiasz się z tym poglądem, że o.Rydzyk jest wcieleniem diabła. Ale zarzucasz mi manipulację - a sam pojęcie "prawdy" brukasz odniesieniem jej do takich zjawisk w TVP. Typowa projekcja. Jeżeli się nie utożsamiasz ze swoim stwierdzeniem, że TVP pokazując o.Rydzyka jako szatana pokazała prawdę, to sprostuj. Cytuj: Medium dofinansowywane przez podatnika . Radio Maryja nie otrzymuje dotacji z budżetu państwa. Cytuj: A RM .. nie podaje żadnych rozliczeń ze swojej działalności finansowej za zgodą i wiedzą rządzących..
Gdybyś przeczytał wywiad z Juliuszem Braunem to byś wiedział, że daje rozliczenia. Ale skoro nieprzeczytałeś to nie wiem, czy jest sens wypowiadać się.
|
Wt lip 31, 2007 19:10 |
|
 |
Mark Zubek
|
Alus napisała:
"A innym pozostaje już tylko strach"...też dobre.... zważywszy, że "tych innych" to co najmniej 93% społeczeństwa - coś tak jak w tym kawale o słoniu i mrówce ...."
Tak Alus;
Do tych 93% społeczeństwa Jezus powiada: NIE LĘKAJCIE SIĘ.
A Radio Maryja przekazuje to Słowo, modląc się różańcem za ich męstwo
im odwagę.
Za tych 93% którzy boją sie że zostaną zepchnięci na;
margines władzy,
margines układów,
margines finansowej stabilizacji,
margines prawa,
margines radości,
margines ..........;
Za tych co nie wiedzą że ten margines to wąska droga polecona do zbawienia.
" Kto życie swoje ukochał nad miarę utraci je a ten kto życie swoje ma w nienawiści, zyska je na wieczność"
Sadzisz że można mieć swoje życie w nienawiści mając:
władzę,pieniądze,siłę i potęgę, oraz czerpać radość z tych przywilejów?
Jak widzę nie ma takich w świecie polityków i bizneshienów.
A jeśli są, to muszą się ukrywać aby nie zostać wdeptani w ziemię.
Boją się utracic co mają. I nie ważne czy jest ich 7% czy 93%.
|
Wt lip 31, 2007 21:24 |
|
|
|