Autor |
Wiadomość |
godunow
|
cytat Cytuj: Jak byk napisałeś, że "mieli odwagę pokazać prawdę", gdy była mowa o ukazywaniu o.Rydzka w formie demonicznej, tak więc utożsamiasz się z tym poglądem, że o.Rydzyk jest wcieleniem diabła. Ale zarzucasz mi manipulację - Bo mieli odwagę pokazać.. ale też nie pisałem wcześniej , ze ja sie utożsamiam.. Ja mogę ewentualnie sympatyzować lub mieć podobne poglądy.. Chociaż mam 49 lat to rozumiem znaczenie słów języka polskiego wbrew temu czego nie rozumieją zwolennicy RM . Mieć podobne poglądy to nie od razu znaczy utożsamianie sie to tak na marginesie.. Zresztą z rozumowaniem cytowanych słów na RM ma wielu słuchaczy RM tak często używane słowo na antenie RM mason większość słuchaczy nie ma zielonego pojęcia co to oznacza. miałem się okazję przekonać o tym osobiście.. cytat Cytuj: Ale zarzucasz mi manipulację - a sam pojęcie "prawdy" brukasz odniesieniem jej do takich zjawisk w TVP. Typowa projekcja. Jeżeli się nie utożsamiasz ze swoim stwierdzeniem, że TVP pokazując o.Rydzyka jako szatana pokazała prawdę, to sprostuj.
nawet słowem prawda manipulujesz spłycasz jego znaczenie..
Co według Ciebie oznacza słowo prawda..  ?
Co do sprostowania co mam sprostować..
To nie ja wysnułem teorię o diable..
Mnie sie ona nawet podoba ale to nie znaczy , ze sie z nią utożsamiam..
Dlatego normalnie manipulujesz moją wypowiedzią w stylu mody w RM.
Taki tam panuje styl i dryl
|
Śr sie 01, 2007 6:43 |
|
|
|
 |
meritus
|
Godunowie
Cytuj: Bo mieli odwagę pokazać.. ale też nie pisałem wcześniej , ze ja sie utożsamiam Napisałeś, że mieli odwagę pokazać prawdę, uznałem więc, że skoro tak twierdzisz... Jeżeli jest inaczej to wyprostuj. Cytuj: Co według Ciebie oznacza słowo prawda.. Według klasycznych definicji... veritas est adequatio intellectus et rei. Cytuj: Co do sprostowania co mam sprostować..
Potwierdź bądź zaprzecz, że ukazanie o.Rydzyka jako diabła jest pokazaniem prawdy.
A tak na marginesie portal pewnej gazety na czołówce zajmuje się zwierzeniami uczniów-gejów i dyskryminacją homoseksualistów. Prawdziwa uczta duchowa...
|
Śr sie 01, 2007 8:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus nie wybierał słuchaczy, Jego przekazanie jest kierowane do wszystkich ludzi na całym świecie, bez wyjatków
Co poniektórzy katolicy robia tylko podziały na "prawdziwy Polak-katolik" i pozostała "katolewica" i "obywatele polskojęzyczni".
A kto się lęka - to wystarczy przesledzić kampanię w RM przed referendum konstytucyjnym i o wstapieniu do UE....fakty się liczą a nie "pobożne życzenia".
A o manipulowaniu podam wczorajszy program w TVTrwam, rozmowy niedokończone - "Dlaczego dzieci biorą narkotyki".
Bardzo dobry temat, bardzo ważny, w TVTrwam często są bardzo dobre audycje o problemach społecznych - i takie często oglądam.
Panowie ze Stowarzyszenia "Arka Noego" przedstawiali aktualną rzeczywistość w Polsce - kto bierze, co, jakie są przyczyny, rozpoznanie, terapie.
O. prowadzący kilkakrotnie usilnie kierował dyskusję na Woodstock - prezes stowarzyszenia, powiedział, że był na kilku festiwalach i widział dantejskie sceny, niemniej jest to zjawisko w stylu makro, z racji ilości uczestników.
A podobne rzeczy, zachowania, można zobaczyc przy prawie każdej większej dyskotece.
Zwyciężyła opcja prezesa - bowiem poprowadził dyskusję o narkotykach, prostytucji, nie koncentrując się na Woodstocku.
Gdy mówił o ustawodawstwie w tej dziedzinie, w Polsce i na świecie, i wymieniał luki, błędy w polskim prawie - następny wtręcik o. prowadzącego - "a która to opcja polityczna jest winne tego stanu?"
Pan ze Stowarzyszenia nie dał sie wciągnąć w dywagacje polityczne i odpowiedział, iż nie ma żadnego znaczenia opcja, decyduje wiedza, świadomośc problemu. Zawinili ludzie, którym brak wiedzy.
Niuanse - dla wielu niedostrzegalne, mało istotne - ale taki obraz ma klasyczna manipulacja...w dyskusji o bardzo ważkim problemie, przy okazji można komuś dołożyć.
"Gniewajcie się lecz nie grzeszcie"św. Paweł - masz racje, gniew jest uczuciem, ale zapamiętałość w gniewie jest grzechem.
|
Śr sie 01, 2007 8:22 |
|
|
|
 |
meritus
|
Nie wiem gdzie są te manipulacje. Ktoś za złe prawo jest odpowiedzialny. Ktoś ustawę uchwalił, ktoś proponuje dostępność do lekkich narkotyków. Kościół ma obowiązek wypowiadać się w sprawach politycznych, jeżeli dotyczy to spraw moralnych, czy spraw wiary.
Każdy mógł obejrzeć sobie jak na Woodstocku jest - ludzie się bawią jak pijane świnie w błocie za pieniądze zebrane przed kościołami na chore dzieci.
|
Śr sie 01, 2007 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z góry znałam Twoją odpowiedź  ...nie wiesz, gdzie te manipulacje...a ja wyraźnie i jednoznacznie napisałam gdzie
"Ktoś" - i rzecz w tym "ktosiu" - najlepiej gdyby to był liberał z SLD lub PO  - i tu jest manipulacja, próba wtłoczenia winy na z góry założonego winowajcę.
Jesli tego nie pojmujesz, albo udajesz, że nie pojmujesz, to Twój problem.
Kościół ma nie tylko prawo, wręcz obowiązek, wskazywać problem i wychodzic z pomocą - to jest m.in. misja Kościoła.
Ja potrafię dostrzec manipulacje w TVN, TV publicznej, GW, i także w NDz i RM......nie ma ludzi tylko dobrych, lub tylko złych...człowiek jest jak moneta: awers i rewers...zło i dobro...a media to dzieło ludzi.
Istota polega tylko na tym, gdzie przeważa dobro nad złem, prawda nad manipulacją.
Dla ludzi, którzy chcą się "bawić jak świnie" nieomal każde miejsce jest dobre.
Gdy patrzysz na świat oczami tylko jednego medium, jednej opcji, Twój horyzont postrzegania jest ograniczony, zawężony.
Wolność człowieka polega nie na uciekaniu przed światem, ale na umiejętności prawidłowego wyboru i nie zagubienia się....nie da się żyć, choćby i w kryształowej, ale klatce...życie z nienacka i tak Cie dopadnie, ze swoją brutalnością, złem.
A im bardziej będziesz bezbronny, tym cios będzie boleśniejszy.
|
Śr sie 01, 2007 10:47 |
|
|
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Według klasycznych definicji... veritas est adequatio intellectus et rei. Potwierdzasz moją teze. . Ludzie słuchający RM wielu zwrotów nie rozumieją.. Czyli według przez Cibie przytoczonej sentencji (po polsku ) prawda jest zgodnością umysłu z rzeczą Czyli zgodność umysłu Ojca Dyrektora wcale nie musi być zgodna z faktem lub zdarzeniem mającym takie znamiona (zdarzenie potwierdzone w niezależnych wielu źródłach.. Czyli posiłkując sie Twoją sentencją łacińska można dokładnie dowieść.. co dla słuchaczy RM jest ( ww ich przekonaniu prawdą ) dla mnie może to stanowić wierutną bzdurę.. cytat Cytuj: A tak na marginesie portal pewnej gazety na czołówce zajmuje się zwierzeniami uczniów-gejów i dyskryminacją homoseksualistów. Prawdziwa uczta duchowa... Według mojej wiedzy w seminariach i zakonach jest dosyć duży odsetek gejów etc.. To dla nich ( tak na marginesie może stanowić gazeta nie lada ucztę.. . Nie wiem czemu ten margines ma służyć.. informacji alumnów etc..  cytat Cytuj: Potwierdź bądź zaprzecz, że ukazanie o.Rydzyka jako diabła jest pokazaniem prawdy. Napisanie , że O. Rydzyk jest osobą święta byłoby totalnym bluźnierstwem.. z tym się utożsamiam..
|
Śr sie 01, 2007 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskutujemy, spieramy, a problem jest marginalny - ostatni ranking słuchalności w Polsce:
http://www.pmedia.pl/showludzie.php?wid=3257
Co daje liczbę ok 750 tys. Polaków słuchajacych RM, gdy w drugiej połowie lat 90-tych ubiegłego wieku ten wskaźnik wynosił ok 7%.
|
Cz sie 02, 2007 11:31 |
|
 |
fikusik
|
To ja jeszcze raz napisze, drodzy cenzorzy.
Meritus,
Widze, ze rozmowy na temat RM sa zabronione (moj poprzedni) post zostal wyciety i to nawet bez wskazania ze wyciete!...
Jak juz raz napisalem, co niektorzy ludzie wola wybrac Matrix, oni juz maja swoja pigulke... Wprost, GW, Fakt, TVN, TVP...
RM jest tak malym nie istotnym problemem ze ma TYLKO 160 stron postow na tym forum.
Acha koledzy dolozcie jeszcze 10 osob do liczby 750 tys sluchaczy... nikt mnie i moich znajomych nie pytal...
Z Bogiem,
Fikusik, moher pospolity.
|
Cz sie 02, 2007 23:05 |
|
 |
vesper
|
Nie są zabronione. Wycięto Ci, bo to forum dyskusyjne. Napisałeś, coś rzeczowego do dyskusji ? Podałeś jakieś argumenty ? Ja np. sam wyrobiłem sobie swoją negatywną opinię o RM. Wystarczyło mi, że trochę posłuchałem RM, i poczytałem ND dla zbadania co tam jest. I mam własną opinię. Niepotrzebne mi żadne media do tego. Ty natomiast widzisz tylko jedną opcję: przeciwnik RM to zaślepiony nienawiścią wróg, uzależniony od GW, TVN, Wprost. Ja zaś mam wrażenie, że zaślepienie występuje u Was. Choć u niektórych przeciwników RM też, ale dotyczy to głównie tych spoza kręgu Katolików.
fikusik napisał(a): Acha koledzy dolozcie jeszcze 10 osob do liczby 750 tys sluchaczy... nikt mnie i moich znajomych nie pytal...
Wiesz jak się przeprowadza ankietę ? Co to jest próba reprezentatywna ? Podstawy statystyki się kłaniają (nie mówię tu nawet o odchyleniach, wariancjach, rozkładach...)
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Cz sie 02, 2007 23:12 |
|
 |
fikusik
|
Statystyk widze... a wiesz co to odchylenie standardowe i wariancja? O jakim rozkladzie mowimy Poison, czy Normalnym?
A slyszales o takim powiedzeniu...
Nie wazne jak glosujesz, wazne KTO liczy glosy...
Nic rzeczowego, nie dodalem...
Ja dodalem moja OPINIE ze wole RM i ND w prownaniu z innymi mediami. Moge dodac Gazete Polska, Niedziele i jeszcze kilka innych. I tez sobie swoje zdanie na temat Wprost, Wyborczej i inneg wyrobilem na podstawie ich czytania...
Zreszta jesli gazeta zamieszcza horoskop nie jest ona juz wiecej dobrym zrodlem info. astrologia jako katolik sie nie interesuje...
A np. argumentem jest:
godunow napisał(a): Potwierdzasz moją teze. . Ludzie słuchający RM wielu zwrotów nie rozumieją.. Normalnie to sama "merytorycznosc" po twarzy bije... godunow napisał(a): Według mojej wiedzy w seminariach i zakonach jest dosyć duży odsetek gejów etc.. To dla nich ( tak na marginesie może stanowić gazeta nie lada ucztę.. . Kolejny "argument" co on tam byl policzyl... przeciez to ja sie na statystyce nie zanam... No normalnie mnie rozbawiliscie Alus napisał(a): Gdy mówił o ustawodawstwie w tej dziedzinie, w Polsce i na świecie, i wymieniał luki, błędy w polskim prawie - następny wtręcik o. prowadzącego - "a która to opcja polityczna jest winne tego stanu?" No wlasnie ktora "opcja" polityczna, oswiec mnie prosze... Tylko nie mow ze to wszystko przez ksiezy!! Bo Ci nie uwierze... Koren napisał(a): Ludzie! Pora chyba dać sobie siana. Wątek o RM i Rydzyku nie ma końca i nikt ze stron nie zmienił swoich poglądów o milimetr. - Nikt spośród oponentów nie kupi bajek zwolenników Rydzyka. - Nikt spośród zwolenników Rydzyka nie otworzy klapek, bo za daleko zabrneli w tym w co wierzą. Tak czy inaczej, ta dyskusja jest wciąż rozwojowa i będzie jeszcze nie raz gorąco.
ps. Polecam adeptom Rydzyka jedyne motto, które pasuje jak ulał ich filozofii: "Nas nie przekonają, że czarne jest czarne a białe jest białe" -J. Kaczyński
Koren, juz mozesz zaczac mlucic to siano. Smacznego.
Zlo nie ma i nie bedzie mialo konca, dopoki ten swiat istniej. Czy tego chcesz czy nie!
Przeciez to nie chodzi o przekonanie Ciebie i Tobie podobnych... bo tobie i tak juz klapek na oczy nikt nie otworzy, bo zadaleko zabrnales w to co wierzysz!
A ja i tak nie bede wierzyl w twoje bajki na temat "kaset" Wprost, bo to ze ktos cos mowi nie mowi o CZYM mowil...
A ja polecam Tobie duzo modlitwy: Rozaniec w reke i na kolana! Do Kosciola na Msze Swieta. Pana Jezusa przyjac, polecam a nie bzdury tu pisac.
W Jezusie Chrystusie Pozdrawiajacy,
Moherowy beret, rozowy, dobrze wyczesany
PS. Jak wasz guru Tusk znowu cos wymysli i na mownicy sejmowej cos wydusi, jakies nowe przezwisko, obelge to pwiedzcie, bede sie mogl znowu posmiac 
|
Pt sie 03, 2007 2:48 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: A ja polecam Tobie duzo modlitwy: Rozaniec w reke i na kolana! Do Kosciola na Msze Swieta. Pana Jezusa przyjac, polecam a nie bzdury tu pisac.
Sądząc po twoim pośćcie a zwłaszcza tym ostatnim to ten zabieg nie na wiele Ci się przydał..
Rzeczywiście Waść same bzdury wypisujesz.. 
|
Pt sie 03, 2007 6:59 |
|
 |
vesper
|
fikusik napisał(a): Statystyk widze... a wiesz co to odchylenie standardowe i wariancja? O jakim rozkladzie mowimy Poison, czy Normalnym? A slyszales o takim powiedzeniu... Nie wazne jak glosujesz, wazne KTO liczy glosy... Nic rzeczowego, nie dodalem... Ja dodalem moja OPINIE ze wole RM i ND w prownaniu z innymi mediami. Moge dodac Gazete Polska, Niedziele i jeszcze kilka innych. I tez sobie swoje zdanie na temat Wprost, Wyborczej i inneg wyrobilem na podstawie ich czytania... Zreszta jesli gazeta zamieszcza horoskop nie jest ona juz wiecej dobrym zrodlem info. astrologia jako katolik sie nie interesuje... A np. argumentem jest: godunow napisał(a): Potwierdzasz moją teze. . Ludzie słuchający RM wielu zwrotów nie rozumieją.. Normalnie to sama "merytorycznosc" po twarzy bije... godunow napisał(a): Według mojej wiedzy w seminariach i zakonach jest dosyć duży odsetek gejów etc.. To dla nich ( tak na marginesie może stanowić gazeta nie lada ucztę.. . Kolejny "argument" co on tam byl policzyl... przeciez to ja sie na statystyce nie zanam... No normalnie mnie rozbawiliscie Alus napisał(a): Gdy mówił o ustawodawstwie w tej dziedzinie, w Polsce i na świecie, i wymieniał luki, błędy w polskim prawie - następny wtręcik o. prowadzącego - "a która to opcja polityczna jest winne tego stanu?" No wlasnie ktora "opcja" polityczna, oswiec mnie prosze... Tylko nie mow ze to wszystko przez ksiezy!! Bo Ci nie uwierze... Koren napisał(a): Ludzie! Pora chyba dać sobie siana. Wątek o RM i Rydzyku nie ma końca i nikt ze stron nie zmienił swoich poglądów o milimetr. - Nikt spośród oponentów nie kupi bajek zwolenników Rydzyka. - Nikt spośród zwolenników Rydzyka nie otworzy klapek, bo za daleko zabrneli w tym w co wierzą. Tak czy inaczej, ta dyskusja jest wciąż rozwojowa i będzie jeszcze nie raz gorąco.
ps. Polecam adeptom Rydzyka jedyne motto, które pasuje jak ulał ich filozofii: "Nas nie przekonają, że czarne jest czarne a białe jest białe" -J. Kaczyński Koren, juz mozesz zaczac mlucic to siano. Smacznego. Zlo nie ma i nie bedzie mialo konca, dopoki ten swiat istniej. Czy tego chcesz czy nie! Przeciez to nie chodzi o przekonanie Ciebie i Tobie podobnych... bo tobie i tak juz klapek na oczy nikt nie otworzy, bo zadaleko zabrnales w to co wierzysz! A ja i tak nie bede wierzyl w twoje bajki na temat "kaset" Wprost, bo to ze ktos cos mowi nie mowi o CZYM mowil... Do Kosciola na Msze Swieta. Pana Jezusa przyjac, polecam a nie bzdury tu pisac. W Jezusie Chrystusie Pozdrawiajacy, Moherowy beret, rozowy, dobrze wyczesany PS. Jak wasz guru Tusk znowu cos wymysli i na mownicy sejmowej cos wydusi, jakies nowe przezwisko, obelge to pwiedzcie, bede sie mogl znowu posmiac 
- Tego się spodziewałem... Statystyka jest nieobiektywna, bo na pewno zrobił ją OBOP/inny CBOS, któremu strasznie zależy na jej fałszowaniu. Typowe dla RM uznawanie, ze prawda jest tylko u nas.
- Nie, nie jestem statystykiem, i nigdy się statystyką, ani probabilistyką nie interesowałem, w dziedzinie którą studiuję potrzebny jest na dobrą sprawę jedynie złożony rachunek różniczkowy i całkowy, pewne zagadnienia analityczne, rachunek wektorowy i tensorowy, oraz trochę algebry (liczby zesmolone, itd.).
- Z jakiej okazji tusk się stał nagle moim guru ? Czyżby łatwa implikacja poglądów ? (Typowe dla RM).
- Różańca nie odmawiam, preferuję "Liturgię Godzin", ewentualnie "Breviarium Romanum ex decreto Sacrosantii Concilii Tridentini Restitutum, S. Pii V Pontificis Maximi jussu editum, aliorumque pontificum cura recognitum, Pii papae X auctoritate reformatum". Albo litanie.
|
Pt sie 03, 2007 12:05 |
|
 |
Koren
|
To co napisał fikusik potwierdza tylko moje słowa. Z takim jak on nie warto dyskutować, bo ma z góry narzuconą wizję świata przez Rydzyka i nawet na milimetr nie zboczy z kursu radia Maryja. Po prostu jedni używają własnego mózgu i mają własne poglądy, a inni używają mózgu Rydzyka i mają jego poglądy. Taka jest prawda.
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
So sie 04, 2007 19:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciałem coś napisać, ale przeczytawszy posty Marka Zubka i merutusa stwierdziłem - z CHORYMI LUDŹMI - nie ma o czym gadać!
Może na początek jedno ważne lecznicze zdanie:
"Najgorszym rodzajem fanatyzmu jest fanatyzm religijny, przy którym wszystkie inne są jak ukłucie komara" - AMEN
P.S.
Na temat Zdzisia Klafki i tego "zgromadzenia" mnichów to sie już wypowiedziałem - siedzą na łasce (finansowej) Rydzyka i nie podskoczą. Gdyby trzeba było to nawet by mu tyłek podtarli. KASA! Ot czym się od zawsze kierowali mnisi.
|
N sie 05, 2007 23:50 |
|
 |
vesper
|
profos20 napisał(a): Chciałem coś napisać, ale przeczytawszy posty Marka Zubka i merutusa stwierdziłem - z CHORYMI LUDŹMI - nie ma o czym gadać! Może na początek jedno ważne lecznicze zdanie: "Najgorszym rodzajem fanatyzmu jest fanatyzm religijny, przy którym wszystkie inne są jak ukłucie komara" - AMEN
P.S.
Na temat Zdzisia Klafki i tego "zgromadzenia" mnichów to sie już wypowiedziałem - siedzą na łasce (finansowej) Rydzyka i nie podskoczą. Gdyby trzeba było to nawet by mu tyłek podtarli. KASA! Ot czym się od zawsze kierowali mnisi.
Tyś nie lepszy ze swoim stylem dyskusji. Przez takich właśnie jak Ty zwolennicy RM kreują sobie obraz przeciwnika RM jako wściekłego wroga.
|
Pn sie 06, 2007 11:45 |
|
|
|