Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
maly_kwiatek napisał(a): __I__ napisał(a): Masz na mysli tą swoja wersje katolicyzmu jak sądzę. Ten z domieszką ezoteryzmu, ze szczyptą teozofii i Bławatskiej? Katolicyzm, jak sama nazwa wskazuje jest jeden Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski KościółNie mieszaj pojęć  To, że jestem filozofem, czy inżynierem, nie ma wpływu na to, ze jestem katolikiem w jednym i jednakowym wspólnym Kościele z rolnikami, z osobami ze szkołą podstawową, a nawet z osobami mówiącymi po francusku  Z wyjątkiem pragmatyków 
|
So lip 16, 2011 14:36 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Alus! Zgadza się, Żarska nie wołała "biją mnie', tylko, że "uderzył mnie pan w twarz", co było wierutnym kłamstwem. O tym, że dziennikarze zostali pobci podano w wiadomościach Polsatu, jeszcze tego samego dnia, zaraz po uroczystościach na Jasnej Górze. A w ogole nie chce mi się juz o tym pisać, ani czytać, dlatego zapytam czy przeczytałaś chociaż w części:"O zakończenie wojny z Radiem Maryja apeluje ks. bp Adam Lepa.
|
So lip 16, 2011 14:38 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): __I__ napisał(a): Masz na mysli tą swoja wersje katolicyzmu jak sądzę. Ten z domieszką ezoteryzmu, ze szczyptą teozofii i Bławatskiej? Katolicyzm, jak sama nazwa wskazuje jest jeden Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski KościółNie mieszaj pojęć  To, że jestem filozofem, czy inżynierem, nie ma wpływu na to, ze jestem katolikiem w jednym i jednakowym wspólnym Kościele z rolnikami, z osobami ze szkołą podstawową, a nawet z osobami mówiącymi po francusku  Z wyjątkiem pragmatyków  Z tymi pragmatykami, którzy mimo wszystko wierzą w Boga i chcą być katolikami w Kościele Jezusa Chrystusa Przy okazji, kolego, czy koleżanko __I__. Pani Helena Bławatska nie należała do Kościoła, ani do Cerkwi. Była raczej krytykiem instytucjonalnych form pobożności. To tak gwoli dania głosu prawdzie. Pozdrawiam 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So lip 16, 2011 14:46 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): E. Żarska nigdy nie mówiła, że została "ciężko pobita" - została uderzona w twarz, po takim uderzeniu można biegać, a nawet skakać  W ciągu kilku dni pani Żarska zbudowała siebie jako medialną postać. I już nie ma znaczenia, czy ona kogoś pobiła, czy ją pobili, czy tylko nakrzyczeli na nią i wygonili z modlącego się zgromadzenia. Teraz ma znaczenie, że może ona występować w mediach i głosić to czy tamto, a ludzie będą reagować na dźwięk jej nazwiska, czy widok jej postaci w telewizji w określony, zaprogramowany sposób: Radio Maryja bije naszych! Na miejscu pani Żarskiej zmieniłbym zawód, a co najmniej miejsce pracy po tym wszystkim. W przeciwnym razie musiałbym się liczyć przez całe życie z etykietą "To ta Żarska, którą pobił Ojciec Rydzyk". Bez sensu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So lip 16, 2011 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
__I__ napisał(a): Masz na mysli tą swoja wersje katolicyzmu jak sądzę. Ten z domieszką ezoteryzmu, ze szczyptą teozofii i Bławatskiej? Cytuj: Przy okazji, kolego, czy koleżanko __I__. Pani Helena Bławatska nie należała do Kościoła, ani do Cerkwi. Była raczej krytykiem instytucjonalnych form pobożności. To tak gwoli dania głosu prawdzie. Pozdrawiam  Głos prawdy http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_B%C5%82awatska
|
So lip 16, 2011 15:13 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Ta Helena Bławatska to ciekawa postać, ale z Radiem Maryja nie ma absolutnie nic wspólnego.
|
So lip 16, 2011 15:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Ta Helena Bławatska to ciekawa postać, ale z Radiem Maryja nie ma absolutnie nic wspólnego. Ani z RM, ani z chrześcijaństwem.
|
So lip 16, 2011 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy Żarska dostała z liscia czy nie - guzik mnie to obchodzi. Widać jedynie szarpaninę pomiedzy pielgrzymami, a dziennikarzami. Niepokojące jest to, ze ta szarpanina ma miejsce podczas (jak twierdzi Gita) odmawiania Koronki do Miłosierdzia (sic!). Przypomniał mi sie taki wierszyk "Dewotce służebnica w czymsiś przewiniła Właśnie natenczas, kiedy pacierze kończyła. Obróciwszy się przeto z gniewem do dziewczyny, Mówiąc właśnie te słowa: "... i odpuść nam winy, Jako my odpuszczamy" - biła bez litości. Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożności." Jakże to pieknie ujął wiele lat temu abp Krasicki - Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożnościNo i jakże to nieszczęśliwie pasuje do omawianej sytuacji 
|
So lip 16, 2011 16:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Ta Helena Bławatska to ciekawa postać Tak też uważał pan Aleister Crowley, zwany Bestią666 czy "najgorszym człowiekiem na świecie".
|
So lip 16, 2011 18:17 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Zostawcie w spokoju Panią Helenę Bławatską chyba, że ktoś chce ja przywołać, by go odwiedziła... Ojciec Rydzyk - Dyrektor Radia Maryja działa współcześnie i z całą pewnością na rzecz Kościoła Katolickiego. Bardzo pięknie proponuje Polakom ideę Krucjaty Różańcową. Naprawdę Polsce potrzeba dużo modlitwy. Potrzeba oczyszczenia. Potrzeba Chrystusowej nowości. Nie nienawiści tylko miłości. Przeczytajcie jak pięknie mówi Ojciec Rydzyk o Polsce: Cytuj: Do włączenia się w podobną krucjatę modlitewną wzywa Ojciec wszystkich Polaków, którym zależy na przyszłości naszej Ojczyzny...
- Polacy powinni wziąć przykład z Węgrów, ale nie tylko. Przecież siła modlitwy różańcowej dała o sobie znać choćby w Austrii, w Kolumbii czy na Filipinach, gdzie pokojowe przemiany, które doprowadzały do obalenia dyktatury, nazywa się rewolucją różańcową. Gorliwa i konsekwentna modlitwa tysięcy ludzi ma wielką siłę. To jest oczywiste. Jest tylko jeden ważny warunek - po prostu trzeba wierzyć, gorąco wierzyć całym sobą. Bo wiara góry przenosi. Wiara ma przenikać całe nasze życie, to nie jakaś legenda, obyczaj, folklor czy jedynie emocje. Modlitwa połączona z taką wiarą nigdy nie zawiedzie. Wiara to bycie z Panem Bogiem w każdym momencie życia, trwanie w obecności Bożej, zaufanie Panu Bogu i pójście z Panem Bogiem, a nie z Jego przeciwnikiem.
Co jest najbardziej niepokojące w naszej Ojczyźnie, że potrzeba nam dziś tego szczególnego szturmu do Nieba?
- Przede wszystkim najważniejsza jest prawda, życie w prawdzie. To, co widzę w Polsce, to wielkie odejście od życia w prawdzie. To jakaś pozostałość komunizmu, systemu nazywanego "kłamstwem kłamstwa". To widać w różnych sferach życia społecznego, politycznego. Wielu woli słodkie kłamstwo niż gorzką prawdę, woli jakieś złudzenia, którymi karmią ich ludzie od PR, czyli propagandy. Ten PR to życie w złudzeniach. Pan Jezus nie powiedział, że złudzenia nas wyzwolą, ale że prawda nas wyzwoli. Ten PR to nic innego, jak kłamliwa gra. Pierwszy PR robił szatan w raju i Ewa mu uwierzyła. Tak samo teraz dzieje się w Polsce. To jest złe, to jest wręcz obrzydliwe. Cały czas widzę kłamstwo, którym próbuje się karmić Polaków.
Jak obserwuję, co się dzieje w naszym państwie, to jestem przekonany, że potrzeba nam dziś egzorcyzmu. Bo to, co się dzieje, jest skutkiem ogromnego kłamstwa, któremu, niestety, duża część Narodu się nie sprzeciwia. A doskonale wiemy, że ojcem kłamstwa jest szatan. Dlatego Polsce potrzebny jest egzorcyzm. Potrzeba naprawdę potężnej modlitwy i odżegnania się od wszystkiego, czego źródłem jest szatan, zarówno w życiu osobistym, jak i społeczno-politycznym.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=wi03.txtPiękna wiarę ma Ojciec Tadeusz. Podpisuję się dwiema rękami pod Jego słowami.
|
So lip 16, 2011 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przed przystapieniem do egzorcyzmów, egzorcysta zasiega rady psychologa lub psychiatry.
Kogo w tym wypadku należałoby zbadać? Cały naród czy tego co nawołuje do egzorcyzmów narodu?
Optuję za drugim rozwiązaniem. Jest po pierwsze realniejsze po drugie wyjatkowo wskazane.
|
So lip 16, 2011 20:18 |
|
 |
szyszkownik
|
maly_kwiatek napisał(a): - Przede wszystkim najważniejsza jest prawda, życie w prawdzie. To, co widzę w Polsce, to wielkie odejście od życia w prawdzie. To jakaś pozostałość komunizmu, systemu nazywanego "kłamstwem kłamstwa". To widać w różnych sferach życia społecznego, politycznego. Wielu woli słodkie kłamstwo niż gorzką prawdę, woli jakieś złudzenia, którymi karmią ich ludzie od PR, czyli propagandy. Ten PR to życie w złudzeniach. Pan Jezus nie powiedział, że złudzenia nas wyzwolą, ale że prawda nas wyzwoli. Ten PR to nic innego, jak kłamliwa gra. Pierwszy PR robił szatan w raju i Ewa mu uwierzyła. Tak samo teraz dzieje się w Polsce. To jest złe, to jest wręcz obrzydliwe. Cały czas widzę kłamstwo, którym próbuje się karmić Polaków.
Jak obserwuję, co się dzieje w naszym państwie, to jestem przekonany, że potrzeba nam dziś egzorcyzmu. Bo to, co się dzieje, jest skutkiem ogromnego kłamstwa, któremu, niestety, duża część Narodu się nie sprzeciwia. A doskonale wiemy, że ojcem kłamstwa jest szatan. Dlatego Polsce potrzebny jest egzorcyzm. Potrzeba naprawdę potężnej modlitwy i odżegnania się od wszystkiego, czego źródłem jest szatan, zarówno w życiu osobistym, jak i społeczno-politycznym.
Piękna wiarę ma Ojciec Tadeusz. Podpisuję się dwiema rękami pod Jego słowami.
Oczywiście jeśli ktoś chce podjąć inicjatywę np. modlitwy za naród, to jak najbardziej, czy ktoś wierzy czy nie, jest to pozytywne i dobre i myślę, że może przynieść nawet dużo pożytku modlącemu się, niż tylko tym za których są modły wznoszone... Ale mam dwa pytania do bezkrytycznych zwolenników o. Rydzyka dotyczące przytoczonego tekstu - fragmenty mowy o. Rydzyka: 1. "To co widzę w Polsce, to wielkie odejście od życia w prawdzie" - kiedy nastąpiło odejście od życia w prawdzie w Polsce i na czym to polegało? W tym zdaniu jest sugestia, że kiedyś w Polsce był okres "życia w prawdzie". Zastanawiam się kiedy? 2. "Bo to, co się dzieje, jest skutkiem ogromnego kłamstwa, któremu, niestety, duża część Narodu się nie sprzeciwia." - o jakie kłamstwo się rozchodzi? Z tekstu wynika, że o. Rydzyk ma na myśli PR, czyli działalność agencji Public Relation. Nie wiem czy dobrze to rozumiem.
|
So lip 16, 2011 21:20 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
szyszkownik napisał(a): Ale mam dwa pytania do bezkrytycznych zwolenników o. Rydzyka dotyczące przytoczonego tekstu - fragmenty mowy o. Rydzyka: 1. "To co widzę w Polsce, to wielkie odejście od życia w prawdzie" - kiedy nastąpiło odejście od życia w prawdzie w Polsce i na czym to polegało? W tym zdaniu jest sugestia, że kiedyś w Polsce był okres "życia w prawdzie". Zastanawiam się kiedy? 2. "Bo to, co się dzieje, jest skutkiem ogromnego kłamstwa, któremu, niestety, duża część Narodu się nie sprzeciwia." - o jakie kłamstwo się rozchodzi? Z tekstu wynika, że o. Rydzyk ma na myśli PR, czyli działalność agencji Public Relation. Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Nie jestem bezkrytyczny wobec Ojca Rydzyka i nie jestem jakimś jego szczególnym fanem. Po prostu patrzę na to co się dzieje, analizuję i widzę. W kraju w którym jest to co jest, głos Ojca Rydzyka brzmi szczególnie czysto i szczególnie pobożnie. A ja nie chcę żyć w medialnej i etycznej gnojówce, w której każą mi żyć inne media i władze. Dlatego chwalę Ojca Rydzyka i popieram. 1. Odejście od prawdy... ja nie pamiętam czasów w których Polska żyła prawdą. Bo przecież nie można do normalnych czasów zaliczyć stanu wojennego i smutnych lat powojennych. To w tych czasach Polska prawdziwa czyli podziemna, żyła najbardziej prawdą. 2. PR to nie konkretna agencja tylko zmasowany polityczny atak medialny na prawdę. Wszystko, co jest fałszem, kłamstwem, co wrzucone jest Polakom przez media. To o to chodzi Ojcu Rydzykowi.
|
So lip 16, 2011 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Przed przystapieniem do egzorcyzmów, egzorcysta zasiega rady psychologa lub psychiatry.
Kogo w tym wypadku należałoby zbadać? Cały naród czy tego co nawołuje do egzorcyzmów narodu?
Optuję za drugim rozwiązaniem. Jest po pierwsze realniejsze po drugie wyjatkowo wskazane. Najpierw powinni zbadać swoje sumienie chrześcijanie. Wszyscy. Przyłączenie się do liczebniejszych czy też bardziej hałaśliwych jeszcze nie przesądza o racji. Toniemy w kłamstwie i obłudzie i niegodziwości, i nie wystarczy mówić, że tych rzeczy nie ma. Kto jeszcze może, niechaj się śmieje. Gdy przyjdzie czas na łzy, nie będzie się śmiał. z Księgi Koheleta : 3Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga1 Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem: (...) 4 czas płaczu i czas śmiechu, (...) 5 czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, (...) 7 czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, 8 czas miłowania i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju. (...) 15 To, co jest, już było, a to, co ma być kiedyś, już jest; Bóg przywraca to, co przeminęło. 16 I dalej widziałem pod słońcem: w miejscu sądu - niegodziwość, w miejscu sprawiedliwości - nieprawość. 17 Powiedziałem sobie: Zarówno sprawiedliwego jak i bezbożnego będzie sądził Bóg: na każdą bowiem sprawę i na każdy czyn jest czas wyznaczony.
|
So lip 16, 2011 21:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Piekną wiarę ma o. Tadeusz. Podpisuję się obu rękami pod Jego słowami Z przekonaniem, że - W wodzie nie ma diabła. Ani w wodzie, ani w powietrzu, ani w energii, ani w Bogu - to gdzie on się ukrył w Polsce, skoro człowiek to "prana" - energia życiowa. Pozostają lasy i góry...... Cytuj: Nie jestem bezkrytyczny wobec o. Rydzyka i nie jestem jakimś jego szczególnym fanem Pomyliły Ci się deklaracje? Cytuj: Prawdę mówiąc przed 10 kwietnia nawet nie przypuszczałem, że stanę po stronie RM, moherów i braci Kaczyńskich. A teraz poniewaz nie ma dla mnie innej drogi niż droga prawdy, jestem tam gdzie Oleksa, gdzie ks. Małkowski, gdzie poeci i mohery Oleksa ...masz rację WSZYSCY...bez wyjątków i modlić się, nie dzieląc na liczebniejszych i mniejszą "nalepszą cząstę narodu".
|
So lip 16, 2011 21:51 |
|
|
|