Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 molestowanie, pedofilia - czy Kościół reaguje jak powinien? 
Autor Wiadomość
Post Re: molestowanie, pedofilia - czy Kościół reaguje jak powini
Johnny99 napisał(a):
Ale co to w ogóle za temat do dyskusji? :o Widzę tu podobny efekt z tym spowodowanym "fundamentalizmem" Kościoła w kwestiach seksualnych - wchodzi się w coraz większe szczegóły, aż do momentu, w którym np. grono światłych biskupów deliberuje nad tym, że prezerwatywę można "umoralnić", robiąc w niej dziurkę (!). Tak to jest, kiedy traci się zdrowy dystans.

I znowu powtórzę - oczywiście, można "walczyć" z "problemem" np. w ten sposób, że roześle się po domach specjalny test dla ojców, w, powiedzmy, 100 punktach, dzięki któremu będą mogli oni sprawdzić, czy zdarzyło im się wykonać jakąś czynność, która mogłaby mieć seksualny podtekst i świadczyć o ich pedofilskich skłonnościach. Dzięki czemu - znowu się powtarzam - osoba, której wcześniej do głowy by nie przyszło, że jej relacja z dzieckiem mogłaby mieć podtekst seksualny, teraz się o tym dowie i ZACZNIE O TYM MYŚLEĆ (a to jest poważna sprawa, bo seksualność jest poważną sprawą i, jak widać w artykule, nie daje spokoju). NIE ROZUMIEM, skąd ta bezgraniczna wiara w to, że takie myślenie może się rozwinąć jedynie w dobrym kierunku, a z całą pewnością nie w złym.

Właśnie po to ukazuje się dramatyczne konsekwencje CZYNÓW pedofilskich, aby nie rozwinęły się w złym kierunku.
Podobnie jak przedstwaia się konsekwecje złych czynów/złego życia w wymiarze doczesnym jak i wiecznym.....ia by później ludzie nie laemtowali "jaki to Bóg jest mściwy bo skazuje na wieczne piekło".

So kwi 02, 2011 12:08

Cytuj:
Właśnie po to ukazuje się dramatyczne konsekwencje CZYNÓW pedofilskich, aby nie rozwinęły się w złym kierunku.
Podobnie jak przedstwaia się konsekwecje złych czynów/złego życia w wymiarze doczesnym jak i wiecznym.....ia by później ludzie nie laemtowali "jaki to Bóg jest mściwy bo skazuje na wieczne piekło".

Aż się prosi żeby zapytać, po co Bóg stworzył pedofilię, no ale na pewno miał w tym jakiś cel :)

No bo chyba nie będziecie przekonywać, że skłonności pedofilskie zależą od "wolnej woli"...

So kwi 02, 2011 12:12
Cytuj:
Aż się prosi żeby zapytać, po co Bóg stworzył pedofilię, no ale na pewno miał w tym jakiś cel :)

No bo chyba nie będziecie przekonywać, że skłonności pedofilskie zależą od "wolnej woli"...

Nie mówiłam :D .....winien jest oczywiście Bóg, a pedofil jest ofiarą......

So kwi 02, 2011 12:18

Alus napisał(a):
Nie mówiłam :D .....winien jest oczywiście Bóg, a pedofil jest ofiarą......

A co, może sam sobie wybrał, że pociągają go dzieci...?

Choć pamiętajmy, że niejaki Tomek44 utrzymywał niedawno, że jest wynaturzeniem stwierdzenie, że pedofilów pociągają dzieci :)

So kwi 02, 2011 13:03

Witold
Kłamstwem można wszystko "udowodnić" Nigdzie nie pisałem, co Ty próbujesz mi insynuować.
Najpierw pilaster imputuje arcanie, iż nie uważa on, iż zabicie dziecka jest wyrządzeniem mu krzywdy.
Teraz Ty imputujesz mi oczywiste kłamstwo.
Podsumowując, nawiązując do TEMATU wątku, należy stwierdzić, iż "reakcja kościoła" polega m. in. na kłamliwym opisywaniu rzeczywistości. Czego dowodem sa posty pilastra i Witolda.

So kwi 02, 2011 13:14
Cytuj:
A co, może sam sobie wybrał, że pociągają go dzieci...?

A możesz dowieść, że nie?.....skoro kampania antypedofilska może skutkować u mężczyzn odkryciem owych skłonności....

So kwi 02, 2011 15:34

Tomek44 napisał(a):
Kłamstwem można wszystko "udowodnić" Nigdzie nie pisałem, co Ty próbujesz mi insynuować.
Najpierw pilaster imputuje arcanie, iż nie uważa on, iż zabicie dziecka jest wyrządzeniem mu krzywdy. Teraz Ty imputujesz mi oczywiste kłamstwo.

O, czyżby?

Tomek44 napisał(a):
Spójrz do jakiego wynaturzenia doprowadzają osoby o poglądach Twoich i pilastra:
http://prolife.com.pl/pg/pl/wiadomosci/ ... _sama.html

Alus napisał(a):
A możesz dowieść, że nie?.....skoro kampania antypedofilska może skutkować u mężczyzn odkryciem owych skłonności....

Nie dowodzi się "że nie" i nie dowodzi się rzeczy oczywistych

So kwi 02, 2011 16:37

Witold.
Nawet pod wskazanym przez Ciebie linkiem nie napisałem, iż wynaturzeniem jest "stwierdzenie że pedofilów pociągają dzieci".
Po drugie: nie zacytowałeś CAŁEGO mojego postu, gdzie pod zapodanymi linkami wskazałem wyraźnie CO UWAŻAM za wynaturzenie, które jednoznacznie wynika z informacji kryjącej się pod wskazanym linkiem - mianowicie traktowanie pedofilii jako kolejnej orientacji seksualnej - takiej jak np. heteroseksualizm.
Wywaliłeś także link do najwyraźniej niewygodnego dla Twych poglądów istniejącego na tym forum wątku poświęconego właśnie informacji, kryjącej się pod tym linkiem, który akurat pozostawiłeś. Zwróć szczególną uwagę na tytuł tegoż wątku: "Idzie ku nowemu. Legalizacja pedofilii. W przededniu".
Tak właśnie internauci komentują rzeczone informacje. Ciekawe, że sam brałeś udział w tym wątku. Zapytałeś się: "co w tej informacji jest skandaliczną nieprawdą". A xman odpowiedział Ci: "Skandaliczną nieprawdą jest porównanie pedofilii do heteroseksualizmu.". Nie zauważyłem byś wykazał, że to co napisał Ci xman to jest bzdurą.

viewtopic.php?f=37&t=27826
Ja natomiast zrównanie pedofilii do heteroseksualizmu nazywam wynaturzeniem.

A zatem potwierdzasz prawdziwość mego stanowiska, iż "reakcja kościoła" na molestowanie i pedofilię to miedzy innymi kłamstwo pilastra i Witolda, manipulacja wypowiedziami swych adwersarzy.

A swoją drogą jesteś za legalizacją pedofilii? Jesteż za stanowiskiem, iż pedofilia to orientacja seksualna taka jak np. heteroseksualim? Takie mniej więcej pytania zadałem Ci na końcu postu, z którego wyciągnąłeś tylko jeden wskazany przeze mnie link.
Wyjaśnij także mój wcześniej poruszony zarzut, do którego się również nie ustosunkowałeś - dlaczego istnienie pedofilów w społeczeństwie jest wg ciebie rzeczą pożyteczną dla społeczeństwa (skoro "zlinczowanie" pedofili uznałeś za zagrożenie dla społeczeństwa).

So kwi 02, 2011 16:54

Tomek44 napisał(a):
Nawet pod wskazanym przez Ciebie linkiem nie napisałem, iż wynaturzeniem jest "stwierdzenie że pedofilów pociągają dzieci" (...)
...mianowicie traktowanie pedofilii jako kolejnej orientacji seksualnej - takiej jak np. heteroseksualizm.

No a co to innego oznacza, niż właśnie to, że pedofilów pociągają dzieci?

Cytuj:
Wyjaśnij także mój wcześniej poruszony zarzut, do którego się również nie ustosunkowałeś - dlaczego istnienie pedofilów w społeczeństwie jest wg ciebie rzeczą pożyteczną dla społeczeństwa (skoro "zlinczowanie" pedofili uznałeś za zagrożenie dla społeczeństwa).

Nie będę się ustosunkowywał do czegoś, czego nigdy nie napisałem, tylko dlatego że ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

So kwi 02, 2011 17:33

Witold
To, że pedofilów pociągają dzieci jest własnie wynaturzeniem. Tak samo homoseksualizm jest wynaturzeniem. Rozumiem zatem, że Twoja krytyka mojego stanowiska, które - uwzględniając Twój ostatni post - ma polegać na tym, iż uważam za wynaturzenie, iż: "pedofilów pociągają dzieci" (wersja oryginalna: wynaturzeniem wg mnie jest traktowanie pedofilii jako orientacji seksualnej takiej samej jak heteroseksualizm", aczkolwiek Twoja wersja też jest prawidłowa) - tak naprawde wynika stąd, iż NIE UWAŻASZ ZA WYNATURZENIE, że pedofilów pociągają dzieci.
Po raz kolejny uniknąłeś odpowiedzi na pytanie: "czy uważasz, że pedofilia to orientacja seksualna taka jak heteroseksualizm?" Czy zatem jesteś za legalizacją pedofilii?

Odrębna kwestią jest fakt, iż nie jest prawdą, że wynaturzeniem jest STWIERDZENIE, że pedofilów pociągają dzieci - jak mi imputowałeś, lecz sam fakt, że: "pedofilów pociągają dzieci"

So kwi 02, 2011 17:48

Twoja całkowita niezdolność do przeczytania ze zrozumieniem choćby jednej, prostej wypowiedzi, praktycznie uniemożliwia prowadzenie z tobą jakiejkolwiek dyskusji. Powtarzasz kilka wyuczonych formułek i nic więcej.

Cytuj:
Odrębna kwestią jest fakt, iż nie jest prawdą, że wynaturzeniem jest STWIERDZENIE, że pedofilów pociągają dzieci - jak mi imputowałeś, lecz sam fakt, że: "pedofilów pociągają dzieci"

Litości, przytaczałem twoją wypowiedź w poprzednim poście:

Cytuj:
Spójrz do jakiego wynaturzenia doprowadzają osoby o poglądach Twoich i pilastra:
http://prolife.com.pl/pg/pl/wiadomosci/ ... _sama.html

Tu właśnie to stwierdziłeś, czemu zaprzeczyłeś powyżej. Treść tego artykułu w praktyce do tego się ogranicza, do stwierdzenia oczywistości, że pedofilów pociągają dzieci.

Cytuj:
Po raz kolejny uniknąłeś odpowiedzi na pytanie: "czy uważasz, że pedofilia to orientacja seksualna taka jak heteroseksualizm?"

Gdybyś cokolwiek rozumiał z tego co czytasz, to nie musiał być tego pytania zadawać.

Cytuj:
Czy zatem jesteś za legalizacją pedofilii?

A to coś nowego, to pedofilia jest nielegalna?

Nielegalny jest o ile wiem seks z udziałem nieletnich poniżej 15 roku życia, a to z goła co innego niż "pedofilia" (że już nie wspomnę o gwałtach, to w ogóle zupełnie inna kategoria). Jeśli chodzi o to czy jestem za depenalizacją takich stosunków, to sądzę że właściwszym pytaniem, jest z jakiej racji państwo rości sobie prawo do arbitralnego decydowania kto i kiedy jest psychicznie i fizycznie zdolny do uprawiania seksu? Ani rodzina, ani sami zainteresowani nie mają absolutnie nic do powiedzenia. Tylko aparat urzędasów...

So kwi 02, 2011 18:10
Można dywagować czy 13 -15 latka jest dojrzała psychicznie i fizycznie do sexu, ale nie ma miejsca na wątpiwości w odniesienia do dzieciaków poniżej 12 roku życia.

So kwi 02, 2011 18:26

Witold
Nie dziwię się, że nie chcesz dyskutować bo za jednym kłamstwem idzie kolejne.
Nigdzie sobie nie przeczę. Nie wskazałeś tego.
Po drugie Twoje twierdzenie:
Cytuj:
Treść tego artykułu w praktyce do tego się ogranicza, do stwierdzenia oczywistości, że pedofilów pociągają dzieci.

jest kompletną bzdurą.
Można zrozumieć sytuację, że taki Witold nie rozumie kompletnie co czyta, ale:
Po pierwsze - TYTUŁ artykułu brzmi: ”Pedofilia to taka sama orientacja jak hetero-i homoseksualizm”
Natomiast tytuł wątku dotyczącego tego artykułu: "Idzie ku nowemu. LEGALIZACJA PEDOFILII. W przededniu".
Po drugie - taki sam wniosek jak ja wyciągnął xman - który za oburzający fakt uznał próbę zrównania pedofilii do heteroseksualizmu.
Już te dwa kluczowe fakty jednoznacznie dowodzą, że ten artykuł nie sprowadza się do oczywistej oczywistości, że "pedofilów pociągają dzieci". Przecież gdyby w tym artykule chodziło o kwestię, iż "pedofilów pociągają dzieci", to by nikt nie otworzył wątku poświęconego specjalnie temu artykułowi.
Już arcana udowodnił, że pilaster zachowuje się jak idiota na tym forum. Ty pilastrowi dorównałeś. Nie dziwię się. Aby bronić takie wynaturzenie jak pedofilię, oraz zwyrodnialców-pedofilów, to naprawde trzeba być albo idiotą, albo zachowywać się dokładnie tak jak idioci.

So kwi 02, 2011 18:29

Alus napisał(a):
Można dywagować czy 12 -15 latka jest dojrzała psychicznie i fizycznie do sexu, ale nie ma miejsca na wątpiwości w odniesienia do dzieciaków poniżej 12 roku życia.

A jeżeli wyznaczymy tą granicę na 12 lat, to od teraz, jeżeli seks uprawiało dziecko mające 11 lat i 364 dni, to ponad wszelką wątpliwość stała mu się krzywda gorsza niż poderżnięcie gardła, a jeśli już ukończyło 12 lat, to może jednak się nie stała?

Błędem jest sama koncepcja wyznaczania jakiejkolwiek konkretnej granicy. Zgwałcona i skrzywdzona może zostać tak samo 16-latka jak i 14-latka i 10-latka.

Tomek44 napisał(a):
Nie dziwię się, że nie chcesz dyskutować bo za jednym kłamstwem idzie kolejne.
Nigdzie sobie nie przeczę. Nie wskazałeś tego.

Wskazałem. To że nie umiesz czytać to już twój problem.

Cytuj:
tytuł wątku dotyczącego tego artykułu: "Idzie ku nowemu. LEGALIZACJA PEDOFILII. W przededniu".
Po drugie - taki sam wniosek jak ja wyciągnął xman - który za oburzający fakt uznał próbę zrównania pedofilii do heteroseksualizmu.
Już te dwa kluczowe fakty jednoznacznie dowodzą, że ten artykuł nie sprowadza się do oczywistej oczywistości, że "pedofilów pociągają dzieci". Przecież gdyby w tym artykule chodziło o kwestię, iż "pedofilów pociągają dzieci", to by nikt nie otworzył wątku poświęconego specjalnie temu artykułowi.

A co mnie obchodzi co ktoś sobie założył za wątek?

Co innego oznaczają takie stwierdzenia (z artykułu):

Pedofile (...) to raczej osoby zmagające się z czymś w rodzaju orientacji seksualnej, tak jak ktoś zmaga się z heteroseksualizmem, albo nawet z homoseksualizmem

Prawdziwi pedofile mają szczególny pociąg do dzieci. Pociąg ten jest tym samym, co orientacja seksualna. Nie można zmienić orientacji seksualnej tych osób. Mogą one jednak pozostać abstynentami

...jak nie właśnie to, że pedofilów pociągają dzieci?

A co do tego, kto tu się zachowuje jak idiota i to wyjątkowo bezmyślny idiota, nie umiejący czytać ze zrozumieniem, fanatycznie powtarzający te same slogany i podejmujący głupawe insynuacje wobec osób które podważają jego bełkot, to może nie będę pokazywał palcem, co?

So kwi 02, 2011 18:44

Witold.
Witold napisał(a):
Wskazałem. To że nie umiesz czytać to już twój problem.

Po pierwsze - to że TY nie umiesz czytać to Twój problem - co wynika na przykładzie rzeczonego artykułu.
Po drugie - jedynie postawiłeś mi zarzut bez żadnego dowodu. Więc cały czas "mijasz się z prawdą"
Cytuj:
Co innego oznaczają takie stwierdzenia (z artykułu):

Pedofile (...) to raczej osoby zmagające się z czymś w rodzaju orientacji seksualnej, tak jak ktoś zmaga się z heteroseksualizmem, albo nawet z homoseksualizmem

Prawdziwi pedofile mają szczególny pociąg do dzieci. Pociąg ten jest tym samym, co orientacja seksualna. Nie można zmienić orientacji seksualnej tych osób. Mogą one jednak pozostać abstynentami

To, że są jakieś stwierdzenia w artykule nie oznacza, iż ten artykuł zawiera TYLKO TE stwierdzenia. Fakt, jest faktem, co zarówno autor artykułu uwypuklił w postaci tytułu - czyli PRZEWODNIEJ MYŚLI wynikającej z tego artykułu, jak i komentarzy forumowiczów w wątku dotyczącym tegoż artykułu, że jednak dotyczy on czegoś zupełnie innego, niż Ty usiłujesz przedstawić.

Cytuj:
A co do tego, kto tu się zachowuje jak idiota i to wyjątkowo bezmyślny idiota, nie umiejący czytać ze zrozumieniem, fanatycznie powtarzający te same slogany i podejmujący głupawe insynuacje wobec osób które podważają jego bełkot, to może nie będę pokazywał palcem, co?

W takim razie inni dyskutanci w wątku pt. "Idzie ku nowemu. LEGALIZACJA PEDOFILII. W przededniu" - też są wyjątkowo bezmyślnymi idiotami? Też nie umieją czytać ze zrozumieniem? Czyż tylko Witold jako jedyny forumowicz umie czytać ze zrozumieniem? A wszyscy inni to idioci?

Tak więc to był Twój kolejny post pełen histerii. I bynajmniej z mojej strony nie ma żadnej propagandy - lecz próba zwrócenia tobie uwagi, że twoje poglądy są błędne. Pedofilia naprawde jest wynaturzeniem. Nie zasługuje na żadną ochronę. Krytycy pedofilii nie powodują żadnego zła. Pedofilia nie przynosi żadnych korzyści lecz tylko wyrządza wielką krzywdę. Tu naprawdę nie ma żadnej propagandy. I to nie są "slogany".
I naprawdę trudno zachwycać się nad kimś, kto krytykuje kogoś za stwierdzenia, że wynaturzeniem jest "pociąg seksualny do dzieci", a także że wynaturzeniem jest zrównanie pedofilii do heretoseksualizmu.
Nie sposób to ocenić inaczej, niż to uczyniłem.

Ostatnio edytowano So kwi 02, 2011 19:28 przez Tomek44, łącznie edytowano 2 razy

So kwi 02, 2011 19:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona