Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

meritus - nie rozumiesz co to znaczy "saldo na plusie"??....oznacza to, że po zrównoważeniu naszych składek i uzyskanych funduszy od UE, Polska uzyskała 12,8 miliarda euto "na czysto"....przychody-koszty= zysk, inaczej saldo na plusie.
W UE jest wielu Solorzów :D

1. Podaj źródło i dlaczego jest wiarygodne. Widziałem różne wersje w latach ubiegłych-manipulować tym jest b łatwo.
2. Nawet jeśli było saldo na plus,to należy zaznaczyć,iż
a) Lwie sumki otrzymali ludzie tacy jak Krauze i inni bogacze. Podobnie jest za granicą - miliony dostaje np brytyjska królowa czy duńska rodzina królewska. Nie wiem jak ma się to do uczciwej konkurencji - raczej nijak. Te rzekome "zyski" nie pomagają polskiej gospodarce tylko jej szkodzą-przez zaburzanie konkurencji. Promują ludzi z układami czy sprawdzających się w wypełnianiu druków-ale niekoniecznie w zapewnianiu dobrego towaru konsumentom.
b) Część projektów została zaplanowana przez państwo. Tymczasem jak wykazali choćby tacy ekonomiści jak Mises czy Murray N Rothbard państwowo nie kieruje się kalkulacją zysków i strat. Dlatego też jego projekty są marnotrastwem w większej lub mniejszej części. Państwo powinno ograniczyć się do tego co naprawdę musi robić. Dziś ta granica jest przekroczona niebywale.
c) Zapomina się też o towarzyszącym akcesji wzroście cen i narzuconym przez Bruxelę pułapom cenowym.

So wrz 01, 2007 23:28
Możesz preferować wizję walki o Boga prezentowaną przez o. Rydzyka - Twój wybór, będziesz zatem przez całe życie w stanie walki :D ...... tylko co słowami Chrystusa "Pokój zostawiam wam, pokój Mój wam daję"???
Ja kieruję sie słowami Jana Pawła II:
- "Jeśli człowiek "walczy" o cnotę, jeśli "walczy" o Boga, to nigdy nie walczy z innymi ludźmi jako przeciwnikami, ale zawsze przedewszystkim ze sobą, ze swoją słabością i ułomnością".
Jan Paweł II "walczył" o Boga kierując się miłością i postrzegając każdego człowieka jako dobro, nigdy nie odawał ciosu za cios i nie gromadził wycinków prasowych.
Dostają dofinansowania bogaci Europy....zatem o. Rydzyk dołącza do grupy wybrańców :D :D

N wrz 02, 2007 8:53

"Czyż myslicie, że przyszedłem pokój nieść ziemi?

O nie, powiadam wam - raczej rozdwojenie.

Bo odtąd pięcioro w jednym domu bedzie rozdwojonych."

Ewangelia Łukasza 12;51

Alus;

Pokój Pański jest wojną sumienia.
Kto wygra ta wojnę, zapali ogień w sercach domowników aby oni też mieli Pokój.
Kto przegra, na zgliszczach sumienia wybuduje dom swój.
Dom który juz nigdy nie zazna Pokoju.

Polska daje europie wojnę ......a europa polsce...zgliszcza.

N wrz 02, 2007 15:46

Możesz preferować wizję walki o Boga prezentowaną przez o. Rydzyka - Twój wybór, będziesz zatem przez całe życie w stanie walki :D ...... tylko co słowami Chrystusa "Pokój zostawiam wam, pokój Mój wam daję"???

Zapomniałeś dalszego ciągu tej wypowiedzi: "Nie tak jak świat daje Ja wam daję"????????

Alus napisał(a):
Ja kieruję sie słowami Jana Pawła II:
- "Jeśli człowiek "walczy" o cnotę, jeśli "walczy" o Boga, to nigdy nie walczy z innymi ludźmi jako przeciwnikami, ale zawsze przedewszystkim ze sobą, ze swoją słabością i ułomnością".

A guzik prawda,że się kierujesz tymi słowami, bo walczysz z Ojcem Rydzykiem,piętnujesz go i osądzasz.
[/b]

N wrz 02, 2007 17:43

Cytuj:
Czy myślicie, że przyszedłem dać ziemi pokój? Nie, powiadam wam, lecz rozłam. 52 Odtąd bowiem pięcioro będzie rozdwojonych w jednym domu: troje stanie przeciw dwojgu, a dwoje przeciw trojgu; 53 ojciec przeciw synowi, a syn przeciw ojcu; matka przeciw córce, a córka przeciw matce; teściowa przeciw synowej, a synowa przeciw teściowej

Najpewniejszą interpretacją będą słowa Benedykta XVI, z których wynika, że jest to walka ze złem. Najlepiej poczytać ze źródła:
http://papiez.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1187608952

Pytanie pozostaje otwarte: Czy Rydzyk walczy faktycznie ze złem czy z ludźmi?

N wrz 02, 2007 19:40
Druga część wypowiedzi - "nie tak jak daje świat" - akuratnie oddaje model "pokoju" preferowanego przez o. Rydzyka.
Zacytuj mi łaskawie słowa w których piętnuję lub osądzam o. Rydzyka - sądził go będzie Bóg, bo On tylko ma prawo.
Ja jedynie wskazuję słowa, czyny, zachowania o. Rydzyka, nie zgodne z nauką Chrystusa.
A tego akurat Chrystus nie zakazuje - wręcz odwrotnie, mówi, że jesli twój brat błądzi, należy mu to wskazać, uświadomić.
Nie znam w pełni serca, pobudek, którymi kieruje sie o. Rydzyk - tylko Bóg zna i tylko On go osądzi jako człowieka i jako kapłana..

N wrz 02, 2007 20:25

"Najświętsza Maryja Panna, Królowa Pokoju, dzieliła aż po duchowe męczeństwo walkę Jej Syna, Jezusa Chrystusa, przeciw złu i nadal dzieli ją aż po kres czasów. Wzywajmy Jej matczynej opieki, by pomogła nam zawsze być świadkami Chrystusowego pokoju, nigdy nie paktując ze złem."
Benedykt XVI

NIE PAKTUJĄC ZE ZŁEM !
Warto przypominać te słowa Ojca Świętego.

Pakt ze złem to poddanie się "układowi" to zgoda na "układ" to współpraca z "układem" to tuszowanie szkód które "układ" czyni.

Ten "układ" nie z ludzi pochodzi, bo jest układem człowieka z szatanem, przeciwko innemu człowiekowi i Bogu.

Niszczyć ten układ to znaczy RATOWAĆ tych ludzi i ich ofiary.

Jedynymi skutecznymi metodami jest upublicznienie metod takiego działania,wskazanie na ich tragiczne efekty, oraz publiczne napiętnowanie osób które nie wykazują nawet odrobiny samokontroli, które zatraciły się
w swoim ciagłym paktowaniu ze złem.

Tak właśnie zrozumiałem misję Radia Maryja i o.Rydzyka.
Dla tego bronię ich swoim słowem i będę wspomagał czynem w miarę
swoich możliwości.

N wrz 02, 2007 21:38
Pakt ze złem to poddanie się "układowi" to zgoda na "układ" to współpraca z "układem"

Te wszystkie trzy rzeczy czyni Rydzyk.
Ten "układ" to szatańska UE z która Rydzyk tak chętnie będzie współpracował i od której zgodził się przyjąć kasę.
Faryzeusz z tego Rydzyka, ma niepospolite parcie na kasę i zrobi wszystko by ją dostać. Nawet od "szatańskiej" UE.

Ja ich nigdy nie wesprze nawet groszem, ale też nic od nich nie chcę...tzn. chcę! By odwalili się od kasy na którą nie zasługują

N wrz 02, 2007 22:20

Przeraża mnie brak stanowczego stanowiska polskich władz kościelnych wobec Rydzyka. Widać, że jest to ciche przyzwolenie na jego działalność.

Jeszcze bardziej przerażają mnie ludzie, którzy popierają i wspierają Rydzyka.

Najbardziej przeraża mnie to, że nikt jakoś się nie kwapi do podjęcia konkretnych działań wobec Rydzyka.

To jest Polska tutaj wszystko jest na opak.

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N wrz 02, 2007 23:09

Gdyby o Rydzyk wolał ziemskie splendory od Prawdy Bożej to dawno zostałby liberałem w sutannie,chwalonym przez wszystkie media głównego nurtu i uważanym za autorytet moralny-jak abp Życiński.
Tymczasem właśnie jest prześladowany - od Gazety Polskiej po gazetę wyborczą i TVN; a także na wszystkich niemal religijnych forach masowo krytykowany.
Nadstawiać policzek można w sprawach osobistych (choć to rada,a nie nakaz);natomiast NIE WOLNO tego robić w sprawach wiary i moralności.
O Rydzyk nie jest świętym ani ascetą,ale walczy bezkompromisowo i za to należy mu się szacunek.

Pozwole sobie odpowiedzieć.

Czy ojciec Rydzyk jest złowiekiem ubogim? Jak na zakonnika całkiem nieźle mu sie powodzi. Nawet jesli wszystkie dobra związane z RM i imperium nie są jego (a chyba są, na pewno fundacja Lux Veritatis), to on z nich przecież korzysta. Co do ewentualnego majątku arcybiskupa, to chyba normalnym jest że tak wysoki dostojnik w biedzie nie żyje - zawsze tak było, jest i będzie. Dlaego argument o motywacji obu panów jest chybiony. Ojciec Rydzyk faktycznie zarobił, bądź korzysta z tego, co udało mu sie zdobyć, wypracować w RM. Ty uważasz, że ojciec Rydzyk jest prześladowany i cierpi za peawdę. Ja uważam, ze całkiem nieźle mu sie powodzi, ponieważ dysponuje środkami, jakich nie widziało nawet na oczy wielu jego sympatyków, ma wielu przyjaciół, odzinę Radia Maryja, poparcie części Episkopatu, sympatię rządu... Mozna długo wymieniać. Jak na razie ojciec rydzyk więcej zyskuje niz traci kroząc swoja ścieżką.

Jesli codzi o same "prześladowania", tuta także nie moge sie zgodzić. Piszesz o niechęci mediów typu TVN czy GW do ojca Rydzyka. A ja napisze o Twojej niechęci, niechęci wielu osób na tym forum do arcb. Życińskiego. Ba! O niechęci części mediów prawicowych, np. RM. Dwóch duchownych spiera się o kształt Kościoła. Obaj mają poparcie, obaj w wielu kręgach są krytykowani, nawet czasem potępiani. Bo obaj są wyraziści. Dlatego nie stawiałabym jednego na piedestale męczeństwa.

Podsumowując. Ojciec Rydzyk, co by o nim nie mówić, reprezentuje pewną wizję Kościoła. Mozna się z nią zgadzać, bądź nie. Należy tę wizję oceniać, bowiem Kościół to my wszyscy. Nie można zaprzeczyć, ze ojciec Rydzyk na swojej walce, kontrowersyjności itd. "dorobił się" całkiem niezłej fortuny. Dlatego mówienie o jego poświęceniu w swietle przepychu i uwielbienia ze strony najbliższych, jakim sie otacza, jest śmieszne.

N wrz 02, 2007 23:22

W paru zdaniach 3x "przeraża" - czy to jest rydzykofobia??

Ukyo - nie wiem czy byłoby Ci miło gdybyś codziennie w jakiejś gazecie stek wyzwisk i oskarżeń wyczytywał o sobie, gdyby grożono Ci śmiercią, dostawałbyś listy z pogróżkami i znalazł podsłuch u siebie (tak odnośnie dyktafonów, rywinów i tego typu metod - w RM już dosyć dawno znaleziono podsłuch), być nachodzonym przez szpiegów (funkcjonariuszy TVN z kamerami schowanymi w guziku).

Pn wrz 03, 2007 14:12
Pan Bóg Rydzyka rozliczy !! ja do Radia Maryja nic nie mam sam znam pare osob ktore ze wzgledu na stan zdrowia nie moge isc do kosciola ale dzieki radyjku moga w jakis sposob uczestniczyc we mszy ,rozancu ..co do Ojca Dyrektora mam negatywne zdanie i juz ale nie mam zamiaru go sądzić czy oceniac ...

Pn wrz 03, 2007 15:19

"Ten "układ" to szatańska UE z która Rydzyk tak chętnie będzie współpracował i od której zgodził się przyjąć kasę."

A jak myślisz skąd UE ma kasę?

Już Jezus wspominał o tych którzy nakładają na ludzi ciężary
nie do udzwignięcia.
O tych co podatkami dręczą każdego, tylko nie siebie i swoich bliskich.

Taaak , szatańska UE i inne podobne "organizacje" wiedzą jak
zdobywać kasę.
Wiedzą kogo dusić do ziemi a komu nie szczędzić przepychu.
Wiedzą jak drukować puste pieniądze aby nimi zatykać dziurawe kieszenie politykierów i wzbudzać niepokoje nieświadomych mas
ludzkich.
Umieją sponsorować wolność dla każdego kto chce żyć wyzwolnony swoim egoizmem i dla każdego kto wspomaga pokój swoją wściekłością
i nienawiścią.

Aby jednak zachować resztki pozorów,.... pomagają śmiesznymi
gestami swojego ludowego komisarstwa.

Czerwone nie będzie niebieskie.

Smutne że RM musi prosić o te pieniądze a właściwie o zwrot tych
pieniędzy które były kiedyś "ciężarem nie do udzwignięcia" dla innych ludzi.

Pocieszające jest jednak że nie zostaną one przeznaczone na eutanazję,
na męczenie ludzi w labolatoryjnych obozach zagłady, na wzmacnianie
totalitaryzmu pseudodemokratycznego.

Dla tego uważam że niepowinni się "odwalać" od tej kasy. Może ona zostać uratowana dla dobra ludzi, aby nie służyła tylko do ich
ciemiężenia.

Zobaczymy ile pomocy dostanie RM z UE.

Znając życie to poza wieloma gestami i obietnicami........ nic.

Pn wrz 03, 2007 16:05
No to teraz polecą gromy na głowy abp, bp..."katolewicy, liberałów, libertynów, judeochrześcijan"...i inne tego typu "chrześcijańskie określenia :D
http://wiadomosci.onet.pl/1599349,11,item.html

Pn wrz 03, 2007 20:32

....Ks. Boniecki, redaktor naczelny "TP" pisze z kolei: - Postanowiliśmy ujawnić ten tekst bez wiedzy Autora..............

Właściwie bez wiedzy autora i bez zgody, można dzielić i jątrzyć do woli.

Ks. Dziwisz jest prostym człowiekiem, co ma powiedzieć wiernym to powie bez pomocy takich lub innych manipulatorów.

Pn wrz 03, 2007 20:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 180  Następna strona