Ks. Boniecki ma się zamknąć
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
jesienna napisał(a): Czy ktoś może wie jak GW weszła w posiadanie tego listu? Pierwsza go opublikowała. czy wprost o. wiśniewski zwrócił się z prośbą o publikację? Jak to było? Tutaj jest cały wątek na temat tego listu. Wspominam go jedynie jako niedawny przykład, gdy cała para poszła w gwizdek.
|
Śr lis 09, 2011 14:30 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Bardzo dziękuję za linka. Jestem na forum niedawno a forum jest obszerne. Długo jeszcze nie dotrę do wszystkich interesujących wątków.
Co do "pary w gwizdek" - zgoda
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr lis 09, 2011 15:08 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Czyli dla ciebie także Ziobro i Kurski są od teraz już dobrzy?  No to teraz tylko czekam na elaborat Pilastra o tym, że tak naprawdę oni nigdy nie byli "genetycznymi patriotami"  Jak to nie byli, skoro byli i nadal są? Spór pomiędzy "ziobrystami", a PiS to spór wewnątrz genetycznego patriotyzmu, podobny do sporu Stalina z Trockim. Oczywiście dla fanatyków PiSu, takich jak Johnny spór ten ma wręcz apokaliptyczne wymiary, a Ziobro jest pewnie "osobą o pokroju oficera WSI", tak samo jak wszyscy ci, którzy nie głosowali na PiS (prawie 90% mieszkańców Polski). Ale tak naprawdę nie ma pomiędzy Ziobrą a Kaczyńskim żadnej róznicy. Podobnie jak pomiędzy nimi dwoma a Palikotem.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 16, 2011 15:20 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Bredzenia Pilastra o braku różnic między Kaczyńskim i Palikotem pozwolę sobie pominąć. SweetChild napisał(a): Wręcz przeciwnie, chodziło mi o katolików-postępowców, bo "przyciszony" został ksiądz, z którego poglądami się zgadzają. Więc o co właściwie chodziło? Cytuj: Ks. Boniecki też lubił ("obie odpowiedzi są poprawne"). No i? Poza tym, trochę mnie irytuje to " lubił". O ile wiem, on żyje i nadal pisze swoje w najlepsze. Cytuj: Pewną część wspólnoty rani nauczanie KK o in-vitro, inną o czystości przedmałżeńskiej, inną o prezerwatywach albo czynach homoseksualnych. Ale Kościół stoi na stanowisku, że Prawda Jest Najważniejsza. Widocznie uznaje te sprawy za ważniejsze. Moim zdaniem słusznie. Cytuj: Wywołał przede wszystkim dyskusję na temat... GW  .. i żadnych reperkusji pod adresem o. Wiśniewskiego, o czym dziś jakoś nie chce się pamiętać. Jeżeli natomiast chodzi o moje zdanie, to list o. Wiśniewskiego był, no cóż, słaby - kiepsko napisany, miałki intelektualnie, zawierający propozycje utopijne bądź banalne i generalnie list ten był słabo inspirujący do jakiejkolwiek dyskusji. Więc dyskutowano o GW, bo to GW zrobiła z niego wielką sprawę, nie wiadomo właściwie dlaczego. Ale rozumiem twoją generalną sugestię - masz poczucie, że Kościół bardziej stoi po stronie konserwatystów, niż postępowców. No cóż, ostatnie wydarzenia pokazały, że wyjaśnienie być może jest banalnie proste - w momencie, gdy Kościół jest atakowany, konserwatyści chętnie stają po jego stronie by go bronić, wy natomiast bierzecie raczej stronę atakujących, tak, jakby to oni byli atakowani i im była potrzebna obrona (dokładnie tak postąpił ks. Boniecki - bronił Palikota i Nergala przed biskupami). No to co się właściwie dziwicie, że Kościół nie bardzo jest wam przychylny?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 16, 2011 15:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: w momencie gdy Kosciół jest atakowany, konserwatyści chętnie stają po jego stronie by go bronić Może jakiś konkretny przykład tej obrony... Czyli biskupi atakowali Palikota i Nergala, skoro Ks. Boniecki ich bronił?
|
Śr lis 16, 2011 15:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
homilia papieża Pawła VI Cytuj: Odnosimy wrażenie, że przez jakąś szczelinę, wdarł się do Kościoła Bożego swąd (dym) szatana. Jest nim zwątpienie, niepewność, zakwestionowanie, niepokój, niezadowolenie, roztrząsanie. Brak zaufania do Kościoła. Natomiast darzy się zaufaniem pierwszego lepszego świeckiego “proroka" wypowiadającego się przy pomocy prasy lub przemawiającego w jakimkolwiek ruchu społecznym i żąda się od niego formułek dla prawdziwego życia! Nie myśli się przy tym, że my te formuły już posiadamy! Naszą świadomość opanowało zwątpienie. Ono wtargnęło poprzez okno, które wolno tylko dla światła otworzyć! fragment. 
|
Śr lis 16, 2011 15:53 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Może jakiś konkretny przykład tej obrony... Żartujesz sobie? Cytuj: To jednak przyznajesz, że biskupi atakowali Palikota i Nergala, skoro Ks. Boniecki ich bronił. Po pierwsze, to przede wszystkim Palikot i Nergal zaatakowali pierwsi. Po drugie, nie widzę nic złego w tym, że ich akcja spotkała się z reakcją, choćby poprzez atak (najlepszą obroną jest atak). Nie widzę powodu, bym miał żałować Palikota czy Nergala, jak dla mnie nic złego im się nie dzieje, raczej przeciwnie, na byciu "atakowanym" przez biskupów coraz łatwiej zbić kapitał w tym kraju. Po trzecie, z tego powodu nie widzę, po co ksiądz miałby angażować się w ich obronę, która raz że i tak nic nie da, dwa nikomu nie jest potrzebna, trzy zostanie wykorzystana przez przeciwników Kościoła, cztery może spotkać się z reakcją, która także zostanie wykorzystana przez wrogów Kościoła itd.itp.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 16, 2011 15:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Może jakiś konkretny przykład tej obrony... Żartujesz sobie? Twierdzisz, wiec pytam, a odpowiedź nie powinna sprawiać Ci trudności. Cytuj: Po pierwsze, to przede wszystkim Palikot i Nergal zaatakowali pierwsi. Po drugie, nie widzę nic złego w tym, że ich akcja spotkała się z reakcją, choćby poprzez atak (najlepszą obroną jest atak). Nie widzę powodu, bym miał żałować Palikota czy Nergala, jak dla mnie nic złego im się nie dzieje, raczej przeciwnie, na byciu "atakowanym" przez biskupów coraz łatwiej zbić kapitał w tym kraju. Po trzecie, z tego powodu nie widzę, po co ksiądz miałby angażować się w ich obronę, która raz że i tak nic nie da, dwa nikomu nie jest potrzebna, trzy zostanie wykorzystana przez przeciwników Kościoła, cztery może spotkać się z reakcją, która także zostanie wykorzystana przez wrogów Kościoła itd.itp. Zyskują, bo biskupi zastosowali starotestamentową zasadę oko za oko, lub jak piszesz, pogańską metodę "obronę przez atak"....bardzo ewangeliczne w obliczu nauki o nadstawianu policzka. Palikot pogrywa sobie, bo wie, że to tylko harce - pierwsze głosowanie wyboru v-ce marszałka dobitnie to dowiodło. Nie należało milczeć wobec osadzeniu Nergala jako jurora, ale histeria z tym związana była bardziej krzywdząca dla Kościoła niż debilny gest porwania Biblii na zamkniętym koncercie. Wczoraj TVP2 wyemitowała dokument o ks. Bonieckim - swoią biografią i dokonanimi obdarzyłby kilku "obrońców Kosćioła" i jeszcze miłaby o czym pisać. No cóż..... Wielkich ludzi ludzie mali nie akceptują.
|
Śr lis 16, 2011 16:12 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Bredzenia Pilastra o braku różnic między Kaczyńskim i Palikotem pozwolę sobie pominąć. No proszę, nawet Johnny nie potrafi znaleźć zadnych różnic pomiędzy PiS a Palikotem No i nie ma sie co dziwić. Wystarczy zajrzeć do organów prasowych obu tych komtyw, żeby zobaczyć,że piszą one dokłądnie to samo, o dokładnie tych samych osobachg, używając dokłądnie tych samych zdań ustawionych w tym samym szyku. W tym tygodniu, zarówno "Gazpol", jak i "FiM" zaatakowały np brutalnie i po chamsku abp Skworca, insynuując mu ...zlecanie zabójstw podległych mu ksieży  ! Oba teksty praktycznie niczym, poza drobnymi róznicami stylistycznymi się nie róznią, widać że pochodzą z jednego źródła nadrzędnego zarówno wobec "GP", jak i "FiM"
|
Śr lis 16, 2011 16:14 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Twierdzisz, wiec pytam, a odpowiedź nie powinna sprawiać Ci trudności. Szkoda czasu odpowiadać na głupie pytania. Cytuj: Zyskują, bo biskupi zastosowali starotestamentową zasadę oko za oko, lub jak piszesz, pogańską metodę "obronę przez atak"....bardzo ewangeliczne w obliczu nauki o nadstawianu policzka. Czyli robią dokładnie to samo, co np. ty. Nie rozumiem więc, czemu ci to aż tak przeszkadza. Cytuj: Palikot pogrywa sobie, bo wie, że to tylko harce - pierwsze głosowanie wyboru v-ce marszałka dobitnie to dowiodło. Znaczy czego dowiodło? Jak dla mnie dowiodło jedynie tego, że w razie potrzeby Tusk jest gotów wstawić się za Palikotem, bo ten będzie mu jeszcze potrzebny. Cytuj: Nie należało milczeć wobec osadzeniu Nergala jako jurora, ale histeria z tym związana była bardziej krzywdząca dla Kościoła niż debilny gest porwania Biblii na zamkniętym koncercie. Ale histeria związana z obroną ks. Bonieckiego już nie była krzywdząca dla Kościoła? Wiadomo: tylko wy macie rację i wy zawsze macie rację, ponadto tylko wy chcecie dobra Kościoła. Cytuj: Wczoraj TVP2 wyemitowała dokument o ks. Bonieckim - swoią biografią i dokonanimi obdarzyłby kilku "obrońców Kosćioła" i jeszcze miłaby o czym pisać. Klasyczny już syndrom "kanonizowania za życia". Jeżeli ktoś ma "biografię i dokonania", to już wszystko, co robi, jest dobre. Oczywiście, pod warunkiem, że robi rzeczy "słuszne". Jeżeli robi rzeczy "niesłuszne", to żadna biografia i dokonania mu w niczym nie pomogą. pilaster napisał(a): W tym tygodniu, zarówno "Gazpol", jak i "FiM" zaatakowały np brutalnie i po chamsku abp Skworca, insynuując mu ...zlecanie zabójstw podległych mu ksieży  Trzymam w ręku najnowszy numer GP i nie ma w nim ani słowa o Skworcu (z ciekawości sprawdzę też FiM). A coś takiego, jak "zlecanie zabójstw księży przez biskupa" mógł wymyślić tylko ktoś, kto wymyślił też zlecenie zabójstwa abp Życińskiego przez Kaczyńskiego. Co dowodzi, że nie ma żadnych różnic między mentalnością Pilastra i Faktów i Mitów - tyle, że FiM atakują Kościół, a Pilaster w identyczny sposób atakuje PiS. Cytuj: Oba teksty praktycznie niczym, poza drobnymi róznicami stylistycznymi się nie róznią, widać że pochodzą z jednego źródła nadrzędnego zarówno wobec "GP", jak i "FiM" No, jakiego, uświadom nas. Masoneria? Żydzi? KGB? PiS?
|
Śr lis 16, 2011 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Twierdzisz, wiec pytam, a odpowiedź nie powinna sprawiać Ci trudności. Szkoda czasu odpowiadać na głupie pytania. Przysłowie mówi Nie ma głupich pytań, śa tylko głupie odpowiedzi....lub problem z odpowiedzią. Cytuj: Czyli robią dokładnie to samo, co np. ty. Konkretnie co? Cytuj: Znaczy czego dowiodło? Jak dla mnie dowiodło jedynie tego, że w razie potrzeby Tusk jest gotów wstawić się za Palikotem, bo ten będzie mu jeszcze potrzebny. Dowiodło prawa każdej partii zasiadającej w sejmie do posiadania swego v-ce marszałaka. Z Twoją fobą antytuskową już nie chce mi sie polemizować. Cytuj: Ale histeria związana z obroną ks. Bonieckiego już nie była krzywdząca dla Kościoła? Wiadomo: tylko wy macie rację i wy zawsze macie rację, ponadto tylko wy chcecie dobra Kościoła. Nie mamy monopolu na rację, ani nie uzurpujemy sobie miana jedynych obrońców Kosćioła....ale także nie żadamy niczyjej głowy (jak w przypadku Brauna) ani nie apelujemy o zmiejszenie datków na tacę w kosciołach zakonu marianów, lub w diecezjach wojoniczych biskupów. Cytuj: Klasyczny już syndrom "kanonizowania za życia". Jeżeli ktoś ma "biografię i dokonania", to już wszystko, co robi, jest dobre. Oczywiście, pod warunkiem, że robi rzeczy "słuszne". Jeżeli robi rzeczy "niesłuszne", to żadna biografia i dokonania mu w niczym nie pomogą. Żadna biografia nie pomoże gdy za jej opracowanie wezma się jedyni katolicy patrioci obrońcy Kościoła lub zawodowi ścigacze TW. Cytuj: Trzymam w ręku najnowszy numer GP i nie ma w nim ani słowa o Skworcu A portal "niezależna.pl" w której zajdle atakowano bp po ogłoszeniu nominacji, jest własnością mordercy Piotrowskiego.
|
Śr lis 16, 2011 16:54 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Wręcz przeciwnie, chodziło mi o katolików-postępowców, bo "przyciszony" został ksiądz, z którego poglądami się zgadzają. Więc o co właściwie chodziło? Chodziło o to, że brakuje konkretów. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Ks. Boniecki też lubił ("obie odpowiedzi są poprawne"). No i? Poza tym, trochę mnie irytuje to " lubił". O ile wiem, on żyje i nadal pisze swoje w najlepsze. No i może jest to w Kościele niemile widziane? A lubił, bo w chwili kiedy pisałem posta, ks. Boniecki nie zabrał jeszcze głosu w swojej sprawie. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Pewną część wspólnoty rani nauczanie KK o in-vitro, inną o czystości przedmałżeńskiej, inną o prezerwatywach albo czynach homoseksualnych. Ale Kościół stoi na stanowisku, że Prawda Jest Najważniejsza. Widocznie uznaje te sprawy za ważniejsze. Moim zdaniem słusznie. Nie twierdzę, że niesłusznie, a jedynie że KK głosi priorytet prawdy nad poprawnością polityczną (nieranieniem). Johnny99 napisał(a): Jeżeli natomiast chodzi o moje zdanie, to list o. Wiśniewskiego był, no cóż, słaby - kiepsko napisany, miałki intelektualnie, zawierający propozycje utopijne bądź banalne i generalnie list ten był słabo inspirujący do jakiejkolwiek dyskusji. I obawiam się, że znaczna część hierarchów KK podziela Twoje zdanie Johnny99 napisał(a): Ale rozumiem twoją generalną sugestię - masz poczucie, że Kościół bardziej stoi po stronie konserwatystów, niż postępowców. No cóż, ostatnie wydarzenia pokazały, że wyjaśnienie być może jest banalnie proste - w momencie, gdy Kościół jest atakowany, konserwatyści chętnie stają po jego stronie by go bronić, wy natomiast bierzecie raczej stronę atakujących, tak, jakby to oni byli atakowani i im była potrzebna obrona (dokładnie tak postąpił ks. Boniecki - bronił Palikota i Nergala przed biskupami). No to co się właściwie dziwicie, że Kościół nie bardzo jest wam przychylny? Też tak podejrzewam. Niestety, świadczyłoby to jedynie o tym, że KK staje się celem samym w sobie. Nie chodzi o słuszną stronę, nie chodzi o prawdę a jedynie o obronę "swoich". Takie to przyziemne, że trzeba naprawdę silnej wiary, aby wierzyć w taki Kościół...
|
Śr lis 16, 2011 17:00 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): No i może jest to w Kościele niemile widziane? A może właśnie pasowałoby wyjść poza to jednoznaczne stanowisko i trochę pomyśleć? Spójrzmy, ile katolickich środowisk, w tym duchownych, zaangażowało się ostro w obronę ks. Bonieckiego. Jakie reperkusje kogokolwiek za to spotkały? No, pytam? Kiedy i jak próbowano "zakneblować" Tygodnik Powszechny, Więzi, Sosnowskiego, Olszewskiego, o. Wiśniewskiego, ks. Prusaka i wszystkich innych? A skoro już mówimy o ks. Prusaku - jest on jednym z najbardziej znanych reprezentantów "postępowego katolicyzmu". Niejednokrotnie wypowiadał tezy co najmniej wątpliwe, a nawet mogące przez niektórych być uznane za bulwersujące (jak wtedy, gdy deklarował np. posiadanie wielu przyjaciół wśród homoseksualistów i jak to nic mu to nie przeszkadza). I co? Co mu się stało? Kto go kiedykolwiek "zakneblował"? A przecież on również jest zakonnikiem. Dlaczego więc jemu "wolno"? Moim zdaniem dlatego, że ks. Prusak z podziwu godnym uporem, niezależnie od czegokolwiek, co uważa, zawsze starał się nie dawać nikomu powodu do wątpliwości co do tego, jak wybrał, co wybrał i "po czyjej jest stronie". Zawsze usilnie starał się trzymać stronę Kościoła i go bronić, a kiedy już absolutnie żywcem nie był w stanie, to przynajmniej robił wszystko, by jednocześnie nie stanąć po stronie wrogów Kościoła. I o to właśnie chodzi. Można by sparafrazować św. Augustyna: "pamiętaj, że jesteś katolikiem, synem Kościoła - i rób co chcesz". Cytuj: Nie twierdzę, że niesłusznie, a jedynie że KK głosi priorytet prawdy nad poprawnością polityczną (nieranieniem). Ale nie ma żadnej "prawdy" co do ustrojów państwowych. Cytuj: I obawiam się, że znaczna część hierarchów KK podziela Twoje zdanie  Nie sądzę. Gdyby tak było, zajmowaliby się oni poważnymi problemami i godną uwagi krytyką. A tego też nie robią  Cytuj: Nie chodzi o słuszną stronę, nie chodzi o prawdę a jedynie o obronę "swoich". Nie rozumiem. W kwestii "czy krzyż powinien wisieć w Sejmie" nie ma żadnej "słusznej strony" w Kościele. Nie ma w Kościele prawa stwierdzającego, że ma wisieć lub nie wisieć. Dlatego nie istnieje tu po prostu problem bronienia "prawdy" (choć niektórzy tak to właśnie nazywają). Istnieje tu natomiast problem bronienia właśnie Kościoła. Kiedy Palikot krzyczy o zdjęciu krzyża, to problemem nie jest krzyż, tylko Palikot - w kontekście obecnych czasów, w kontekście działalności samego Palikota, w kontekście tego, kto Palikota popiera itp. Tego właśnie zupełnie nie rozumie ks. Boniecki.
|
Śr lis 16, 2011 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Palikot jest problemem i będzie tworzył kolejne problemy. A stworzyli mu partię i tworzą nadal rzesze zwolenników własnie tacy niezgrabni "obrońcy krzyża"..... przed pałacem prezydenckim, w sejmie. Przed pałacem chodziło o substytut. A jedyną możliwością zdjęcia krzyża w sejmie jaką dysponuje Palikot i jego partia, to zdjęcie cichcem nocą. Świadomi tego są obrońcy, ale co szkodzi zapracować na kolejną zasługę.
O. Prusaka nie kneblowano, bo wcześniej zakon jezuitów pojechał po kilku zakonnikach, m.in. - o. Mądel, już byłych zakonników: Miszk, Obirek - co nie przysłużyło sie zakonowi. O. Wiśniewskiego potrakowano jako pazernego na promowanie siebie po części odszczepieńca.
|
Śr lis 16, 2011 18:37 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): W tym tygodniu, zarówno "Gazpol", jak i "FiM" zaatakowały np brutalnie i po chamsku abp Skworca, insynuując mu ...zlecanie zabójstw podległych mu ksieży  Trzymam w ręku najnowszy numer GP i nie ma w nim ani słowa o Skworcu "Nie zamiatać pod dywan". 36 strona 953 numeru "Gazety Polskiej", tekst podpisany przez "dyżurnego ksiedza patriotę" "Nadubowca" Zaleskiego. Oczywiscie tego paszkwilu nigdy nie było, a ten numer GP nigdy się nie ukazał. Tako rzekło pisowskie miniterstwo prawqdy w osobie Johnnego Cytuj: (z ciekawości sprawdzę też FiM). "Anioł śmierci" str 25 w numerze 610, tekst podpisany pseudonimem. "Gazpol" wydany 9 listopada, "FiM" 17 listopada Ponieważ niewiele jest osób czytających równocześnie "GP" i "FiM" takie przypadkowe zbiegi okoliczności mogą się zdarzać dosyć często (np równolegle prowadzono w tych organach nagonkę na abp Życińskiego) W końcu target pisopalikotyzmu to nie są osobnicy zbyt lotni Cytuj: Cytuj: Oba teksty praktycznie niczym, poza drobnymi róznicami stylistycznymi się nie róznią, widać że pochodzą z jednego źródła nadrzędnego zarówno wobec "GP", jak i "FiM" No, jakiego, uświadom nas. Masoneria? Żydzi? KGB? PiS? A to już wy, pisopalikotowcy najlepiej wiecie, od kogo odbieracie polecenia. Pilaster jest w tej sprawie nieświadom. 
|
Śr lis 16, 2011 20:50 |
|
|
|