Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ?
Drapke napisał(a): Nie mogłem się powstrzymać, by tego nie wkleić. Cytuj: W jednym z kościołów na terenie Nowogardu, dwóch młodych mężczyzn podszywając się za kapłanów, spowiadało wiernych. Mężczyźni (17- i 20-latek) poszli do zakrystii i tam założyli na siebie liturgiczne szaty. Po chwili usiedli w konfesjonale. Wierni ustawiali się w kolejce do spowiedzi. Fałszywi duchowni "wyspowiadali" i "rozgrzeszyli" kilku parafian. Wpadli, kiedy podczas wysłuchiwania grzechów kolejnej osoby, nie byli w stanie powstrzymać ataku śmiechu. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/sz ... omosc.htmlNo nie wiem czy powinni odpowiadać karnie.... ale z powództwa cywilnego założonego przez spowiadajacych się, na pewno
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So cze 01, 2013 21:36 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Też sądzę, że z powództwa cywilnego. I 2 lata to absolutna przesada. Niemniej nie pochwalam ich czynu. Jakieś prace społeczne przez kilkanaście godzin by było w sam raz.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 01, 2013 21:50 |
|
 |
Drapke
|
ATAK POGANSTWA PODCZAS PROCESJI BOZEGO CIALA NA URSYNOWIE! https://www.youtube.com/watch?v=6d0lF6NKUlg
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
N cze 02, 2013 7:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): medieval_man napisał(a): Tobie Bóg kazał przede wszystkim kochać bliźnich. Także przestępców, zboczeńców, leniów i sodomitów... Nie bredź, bo mi zajady od śmiechu się porobią. Ewangelia wg św. Mateusza (Mt 18) Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza
I dalej Chrystusa przestrzega strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych (Mt 18,10) , ale Endek udaje, ze nie dostrzega tych wersów. Cytuj: gdzie tu jest powiedziane, ze Bóg ich nie kocha? Endek nie doczytał dalszych słów Chrystusa o owcy zabłąkanej (Mt 18,12-14) i stąd potrzebę szacunku każdego człowieka traktuje jako bredzenie.
|
N cze 02, 2013 8:29 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Endek napisał(a): medieval_man napisał(a): Tobie Bóg kazał przede wszystkim kochać bliźnich. Także przestępców, zboczeńców, leniów i sodomitów... Nie bredź, bo mi zajady od śmiechu się porobią. Ewangelia wg św. Mateusza (Mt 18) Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza
I dalej Chrystusa przestrzega strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych (Mt 18,10) , ale Endek udaje, ze nie dostrzega tych wersów. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Napisałem o bredzeniu, bo z waszych wypowiedzi wynika że Bóg kocha kazdego i kazdy się dlatego zbawi co jest fałszem.Milość teologalna bliżniego nie naucza o uczuciu, tylko czynach. (Z I listu Św Jana)Dzieci, nie miłujmy słowem i językiem, ale czynem i prawdą!
Jeśli ktoś spostrzeże, że brat popełnia grzech, który nie sprowadza śmierci, niech się modli, a przywróci mu życie; mam na myśli tych, których grzech nie sprowadza śmierci. Istnieje taki grzech, który sprowadza śmierć. W takim wypadku nie polecam, aby się modlono. (Ew Św Mateusza 18/15) Gdy brat twój zgrzeszy <przeciw tobie>, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!Alus napisał(a): Cytuj: gdzie tu jest powiedziane, ze Bóg ich nie kocha? Endek nie doczytał dalszych słów Chrystusa o owcy zabłąkanej (Mt 18,12-14) i stąd potrzebę szacunku każdego człowieka traktuje jako bredzenie. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx [b]Księga Jeremiasza 17/5To mówi Pan: "Przeklęty mąż, który pokłada nadzieję w człowieku i który w ciele upatruje swą siłę, a od Pana odwraca swe serce. [/b] (Ap Św Jana)Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! 16 A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
N cze 02, 2013 18:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Napisałem o bredzeniu, bo z waszych wypowiedzi wynika że Bóg kocha kazdego i kazdy się dlatego zbawi co jest fałszem.Milość teologalna bliżniego nie naucza o uczuciu, tylko czynach. To twoja wolna interpretacja. Nikt z nas nie twierdzi, ze kazdy sie zbawi, bo Pan Bog go kocha, ale ze nie nam osadzac, kto sie zbawi. Naszym zadaniem jest nasladowac Chrystusa, ktory kazdego traktowal z szacunkiem, ba! z miloscia, jak mlodzienca ktory za nim nie poszedl. Endek napisał(a): (Ap Św Jana)Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! 16 A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. To mowi Endek? Czy Pan Bog?
|
N cze 02, 2013 18:42 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Naszym zadaniem jest nasladowac Chrystusa, ktory kazdego traktowal z szacunkiem, ba! z miloscia, jak mlodzienca ktory za nim nie poszedl. (Ew św Jana 2/15)sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni, także baranki i woły, porozrzucał monety bankierów, a stoły powywracałKael napisał(a): Endek napisał(a): (Ap Św Jana)Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! 16 A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. To mowi Endek? Czy Pan Bog? Nie doczytałaś się, że z Bożego natchnienia Jan Ewangelista?
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
N cze 02, 2013 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawde Jan Ewangelista? A moze jednak spisal on slowa Kogos innego? Chyba nie twierdzisz, ze to Jan Ewangelista bedzie kogos wypluwal z ust?
Przyklad wyrzucenia przekupniow ze swiatyni jest typowym przykladem na gwaltownosc Pana Jezusa, kiedy juz innych argumentow zabraknie. Kontekst jest dla nich nieistotny, chodzi o dowod, ze ten, ktory Trzciny zgniecionej nie złamie ani knota tlejącego nie dogasi jednak na kogos nakrzyczal i kogos wygonil. Ale dlaczego? Za co? I jak to sie ma do wizyt u faryzeuszy, celnikow, rozmow z jawnogrzesznicami itp itd? A no dla nich nijak. Wazne ze raz biczem pogonil ludzi ze swiatyni.
Gdyby Pan Jezus tak glosil Dobra Nowine, to raczej nie bylaby by ona dobra. Na tym polega sens Dobrej Nowiny, ze Bog, ktory jest swiety, wielki i nieogarniony kocha nas faktycznie do szalenstwa i zebrze o nasza milosc. Chce nam dac siebie i zycie na wieki, ale bez naszej zgody, bez naszego przyjscia do Niego, bez naszego przebaczenia braciom i pojednania z nimi, nic nie moze zrobic. Czy moze znasz inna Ewangelie?
|
N cze 02, 2013 19:24 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Chce nam dac siebie i zycie na wieki, ale bez naszej zgody, bez naszego przyjscia do Niego, bez naszego przebaczenia braciom i pojednania z nimi, nic nie moze zrobic. Czy moze znasz inna Ewangelie? Czy moje cytaty od innej Ewangelii pochodziły? Wielu tu dyskutantów zagląda i każdy mniej więcej zna, lub twierdzi że zna wiarę katolicką. Skoro tak, to należy się do niej stosować a nie wypaczać i podważać.Sąd na takimi jest już dokonany. (Z Listu do Galatów)Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. 7 Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. 8 Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! 9 Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty!Niczego nie przekręcam, tylko cytatami nauki Kościoła Katolickiego potwierdzam rację religii Rzymskiego Kościoła. Te cytaty dla modernizujących katolików i modernistów posoborowych są niewygodne, bo nie pasują im do tego, do czego przez ostatnie 40 lat przywykli. Jak już wcześniej napisałem, trzymam się tych reguł , które w KK były powszechnie stosowane do czasu, aż wybuchło V2.Stąd pomiędzy nami brak jest jakiegokolwiek porozumienia. Jak ten katechizmowy nakaz Ty rozumiesz? Kogo należy nazywać chrześcijaninem? Chrześcijaninem należy nazywać tego, kto wyznaje świętą naukę Jezusa Chrystusa, prawdziwego Boga i prawdziwego człowieka, w Kościele, przez Niego ustanowionym. A zatem prawdziwym chrześcijaninem jest ten, kto będąc mocno przywiązanym do nauczania Jezusa Chrystusa jednocześnie potępia i brzydzi się z głębi swojego serca wszelką sektą jak i wszelkim obcym tej doktrynie kultem, potępionym powagą Kościoła: takimi są sekty żydowskie, bałwochwalcze, mahometańskie i w ogólności wszelkie sekty heretyckie. (Św. Piotr Kanizjusz SI, Doktor Kościoła, Katechizm większy czyli Summa nauki chrześcijańskiej, I. 1).
|
N cze 02, 2013 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z pierwsza czescia sie zgadzam. Podobnie definiuje chrzescijanina np kard Gasparri. http://www.piusx.org.pl/katechizm/1Druga uwazam za zbyteczna, bo zbyt latwo mozna pomylic nauk i przekonania, z ludzmi, ktorzy je wyznaja. Jezeli Pan Jezus nikim nie gardzil i sie nie brzydzil, to tym bardziej chrzescijaninowi nie uchodzi. Najbardziej przekonuje mnie jednak glebsze i szersze wyjasnienie tematu w obecnym KKK Np tu: http://www.teologia.pl/m_k/kkk1si08.htm
|
Pn cze 03, 2013 8:29 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Endek napisał(a): Napisałem o bredzeniu, bo z waszych wypowiedzi wynika że Bóg kocha kazdego i kazdy się dlatego zbawi co jest fałszem.Milość teologalna bliżniego nie naucza o uczuciu, tylko czynach.
Nie wynika. Nie nauczyłeś się jeszcze czytania ze zrozumieniem. Nie zaprzeczasz więc, że Bóg kocha wszystkich? Nie zaprzeczasz więc, że Bóg chce od człowieka, by ten kochał Boga przede wszystkim, ale także i bliźniego? Skoro miłość (nawiasem mówiąc miłość teologalna niczego nie naucza - nie jest wykładowcą) nie jest uczuciem tylko postawą woli i czynem, to czy moje zdanie o tym, że kocham (co znaczy szanuję) wszystkich, także przestępców, zboczeńców, leniów i sodomitów zasługuje na krytykę ze strony kogoś, kto uważa siebie za chrześcijanina? Czy Twoje własne zdanie: Nie szanuję każdego człowieka, bo na szacunek trzeba sobie zapracować. jest zgodne z przykazaniem miłości? Czy w Twojej ewangelii nie ma zdania: A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych
|
Pn cze 03, 2013 10:10 |
|
 |
Endek
|
medieval_man napisał(a): Nie nauczyłeś się jeszcze czytania ze zrozumieniem. Przede wszystkim czytaj sam ze zrozumieniem medieval_man napisał(a): Nie zaprzeczasz więc, że Bóg kocha wszystkich? Nie zaprzeczasz więc, że Bóg chce od człowieka, by ten kochał Boga przede wszystkim, ale także i bliźniego? Skoro miłość (nawiasem mówiąc miłość teologalna niczego nie naucza - nie jest wykładowcą) nie jest uczuciem tylko postawą woli i czynem, to czy moje zdanie o tym, że kocham (co znaczy szanuję) wszystkich, także przestępców, zboczeńców, leniów i sodomitów zasługuje na krytykę ze strony kogoś, kto uważa siebie za chrześcijanina?
Czy Twoje własne zdanie: Nie szanuję każdego człowieka, bo na szacunek trzeba sobie zapracować. jest zgodne z przykazaniem miłości? Tak, bo w innej sytuacji gloryfikował bym zło. Nie czyny biedą potępione tylko człowiek z duszą i ciałem pójdzie do piekła w dniu Sądu Ostatecznego. (Z I Listu do Koryntian) ''wydajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała, lecz ku ratunkowi jego ducha w dzień Pana Jezusa'' ''Usuńcie złego spośród was samych'' ''Jeżeli ktoś nie kocha Pana, niech będzie wyklęty''
Tym bardziej powinniśmy wspominać o próżności heretyków, im bardziej staramy się o ich zbawienie. (Święty Augustyn). medieval_man napisał(a): Czy w Twojej ewangelii nie ma zdania: A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych I jak zrozumiałeś ten cytat? Przewrotnie, bo zbyt skażony jesteś modernizmem. Doczytałeś się, że masz wrogom prawić o miłości? Sprawiłbyś w nich, że jeszcze bardziej stali by się zatwardziali w swoich sercach i poczuli się bezkarni. Zaprzeczasz Katechizmowi KK, który w nauce o cudzych grzechach, szczegółowo informuje jakie powinno być stanowisko katolika. Modlitwa do Boga za wrogów tak i prośba do Boga o przebaczenie wrogom tak. Niczego więcej Chrystus Pan względem swoich prześladowców nie uczynił. Miłości im nie wyznawał jak Go krzyżowali. Byli święcie przekonani, że ich nienawidzi. Potrzeba więc, aby wszyscy nadal katolicy, którzy chcą uchodzić za prawdziwych synów matki Kościoła, zupełnie przylgnęli do świętej Ojców świętych wiary i w niej umierali, a bezbożnymi bezbożników nowościami się brzydzili, ich się lękali, nastawali na nie i takowe prześladowali. (Św. Wincenty z Lerynu, Napomnienie przeciwko herezjom. Rozprawa Pielgrzyma o starożytności i powszechności wiary katolickiej przeciw niezbożnym nowościom wszystkich kacerzy, Rozdz. XXXIII).
Ostatnio edytowano Pn cze 03, 2013 10:50 przez Endek, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn cze 03, 2013 10:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ty dalej nie odrozniasz czynow od czlowieka.
Cudzolostwo jest grzechem, ktorym Bog sie brzydzi? Bogacenie sie cudzym kosztem tez? Obluda? Tchorzostwo? Zdrada?
Jak Pan Jezus traktowal ludzi, ktorzy w tych grzechach byli i nie mieli specjalnie zamiaru sie od nich odciac, dopoki On ich nie potraktowal z miloscia i szacunkiem? Jak potraktowal tchorza - Piotra, ktory zlamal obietnice i zaparl sie Go w najtrudniejszej chwili i to trzy razy, a pod krzyzem ze swieca by go szukac?
No ale "chrzescijanin przedsoborowy" kijem by Piotra pogonil, pierwszy rzucil kamien na cudzoloznice a Zacheusza w najlepszym przypadku ominal szerokim lukiem. bo przeciez i tak beda sie w piekle smazyc, wiec on sie nie zbruka kontaktem z TAKIMI. On sie tylko bedzie modlil: "Panie, dziekuje ci, ze nie jestem jak oni".
|
Pn cze 03, 2013 10:49 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): A ty dalej nie odrozniasz czynow od czlowieka.
Cudzolostwo jest grzechem, ktorym Bog sie brzydzi? Bogacenie sie cudzym kosztem tez? Obluda? Tchorzostwo? Zdrada?
Jak Pan Jezus traktowal ludzi, ktorzy w tych grzechach byli i nie mieli specjalnie zamiaru sie od nich odciac, dopoki On ich nie potraktowal z miloscia i szacunkiem? Jak potraktowal tchorza - Piotra, ktory zlamal obietnice i zaparl sie Go w najtrudniejszej chwili i to trzy razy, a pod krzyzem ze swieca by go szukac?
No ale "chrzescijanin przedsoborowy" kijem by Piotra pogonil, pierwszy rzucil kamien na cudzoloznice a Zacheusza w najlepszym przypadku ominal szerokim lukiem. bo przeciez i tak beda sie w piekle smazyc, wiec on sie nie zbruka kontaktem z TAKIMI. On sie tylko bedzie modlil: "Panie, dziekuje ci, ze nie jestem jak oni". Ty dalej szpącisz swoje. Potępiasz obrońców Jasnej Góry a osobliwie ojca Kordeckiego, bo nakazał zabijać wrogów? Czy tak samo potępiasz księdza Skorupkę, bo pokazywał krzyżem polskim żołnierzom, gdzie mają strzelać, idąc na przedzie zbrojnego szyku? Ależ diabelska przewrotność Cię opanowała. Żebyś jeszcze w to co piszesz wierzyła?
|
Pn cze 03, 2013 11:02 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Endek napisał(a): medieval_man napisał(a): Czy w Twojej ewangelii nie ma zdania: A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych I jak zrozumiałeś ten cytat? Przewrotnie, bo zbyt skażony jesteś modernizmem. Doczytałeś się, że masz wrogom prawić o miłości? Sprawiłbyś w nich, że jeszcze bardziej stali by się zatwardziali w swoich sercach i poczuli się bezkarni. Zaprzeczasz Katechizmowi KK, który w nauce o cudzych grzechach, szczegółowo informuje jakie powinno być stanowisko katolika. Modlitwa do Boga za wrogów tak i prośba do Boga o przebaczenie wrogom tak. Niczego więcej Chrystus Pan względem swoich prześladowców nie uczynił. Miłości im nie wyznawał jak Go krzyżowali. Byli święcie przekonani, że ich nienawidzi. . Sam napisałeś wyżej, że miłość to nie uczucia, ale właśnie czyny. Zapomniałeś? Ja, zgodnie z tradycyjną nauką Kościoła, dodam, że miłość to akt woli. No więc, Jezus na Krzyżu okazywał miłość swoim prześladowcom, bo modlił się za nich (akt woli a nie uczucia). Kiedy Go krzyżowali, prosił Ojca: "Przebacz im"... (akt woli a nie uczucia). Na tym polega miłość, a nie na tym, żeby czuć miłe łechtanie w brzuchu. Na tym też polega miłość do homoseksualistów, leniów, przestępców, zboczeńców i sodomitów: nie na mizianiu sie z nimi, ale na modlitwie za nich wynikającej z tego, że mamy świadomość iż Bóg ich ukochał, że Bóg chce ich dobra i na okazywaniu im szacunku jako osobom, szacunku obrazowi Boga, który w nich jest (akt woli a nie uczucia). Potępiajcie ich czyny, szanujcie ich jako osoby, jako Boże dzieci.
|
Pn cze 03, 2013 11:20 |
|
|
|