Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 8:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona
 Abdykacja Benedykta XVI 
Autor Wiadomość

Post Re: Abdykacja Benedykta XVI
medieval_man napisał(a):
A ja muszę przyznać, że tekst Johnny'ego jest tylko utrzymaną w tym samym duchu odpowiedzią na Twój wcześniejszy, równie arogancki post. Przynajmniej ja go tak odebrałem. Ja wytrzymałem. Johnny nie wytrzymał. I tyle.
.

Rozumiem, że trzymasz z nim sztamę, co nie jest dziwne, gdyż obaj reprezentujecie podobny światopogląd. Ok, przynajmniej niebezpośrednio przyznajesz jak mi się wydaje, że jego post był arogancki. Gdzie była arogancja w moim? Tego nie wiem. Proszę zatem wskaż może, be jeśli rzeczywiście tak było, to muszę nad tym popracować, aby tak nie było w przyszłości. Wiesz jak to jest - często jesteśmy ślepi na własne błędy, co też wytknął Jhonny.

Wt lut 19, 2013 13:32

Kael->
Cytuj:
@JedenPost, jezeli ktos bedzie ci powtarzal do znudzenia, ze pod woda nie przezyjesz, bo tam tlenu dla ciebie nie ma, to jest "sad autorytatywny"? Czy dobra przestroga?
Denerwuja ciebie dobre rady? Zawsze lepiej wychodzisz na tym, ze robisz jak sam chcesz?
To rob tak dalej, nie sluchaj zadnych przestrog, ale i nie miej pretensji, ze nikt ciebie nie przestrzegl.
(...)
Tylko dlaczego Kosciol ma glosic (a jednak!), ale to co sie komus podoba? Wolnosc slowa podobno jest. Dla wszystkich

Na tej samej zasadzie jak Kościół pozwala sobie na wyrażania zdania o innych i na krytykę względem nich, inni mają prawo krytykować Kościół. Również osoby nieprzynależące do owego Kościoła, jako że wypowiedzi Kościoła dotyczą również i takich osób. Wolność słowa właśnie obejmuje wszystkich, i tak to działa w przestrzeni publicznej.
Natomiast w swoją przestrzeń prywatną, Kościoła czy osób związanych z tą religią, wpuszczać wcale nie muszę, nie chcę, i tego nie robię. Tu stawiam szlaban i nie pozwalam sobie na raczenie mnie ichniejszymi 'dobrymi radami', dotyczącymi konkretnie mojej osoby. To jak ja żyję nie jest sprawą Kościoła.
A to, że Kościół coś uważa, nie znaczy wcale że jest to słuszne czy dobre. A już na pewno nie dla każdego.

...to be who I am

Wt lut 19, 2013 13:41
Tu stawiam szlaban i nie pozwalam sobie na raczenie mnie ichniejszymi 'dobrymi radami', dotyczącymi konkretnie mojej osoby. To jak ja mysle nie jest niczyja sprawą .
A to, że ktos coś uważa, nie znaczy wcale że jest to słuszne czy dobre. A już na pewno nie dla każdego.

Pod takim wariantem moge sie podpisac. Niestety, wielu "tolerancyjnych" niechrzescijan uwaza, ze w te strone to nie dziala.

Wt lut 19, 2013 13:44
@Panna_Funia
Najwyraźniej niektórzy nie wiedzą w jakim kraju mieszkają, myśląc, że tutaj Kościół ma jakiekolwiek większe prawo do krytyki, oceniania zjawisk i ludzi niż wszyscy wkoło :D Zabawne jest również to, że sami wierni, przynajmniej z mojego otoczenia jadą po Kościele bez żadnych ceregieli. To interesujące zjawisko, bo oni krytykują Kościół jeszcze bardziej niż ja :)

Wt lut 19, 2013 13:47

szyszkownik->
Cytuj:
Gdzie była arogancja w moim? Tego nie wiem.

Ja też tego nie wiem. Przeczytałam tamten post i jakoś arogancji doszukać się w nim nie mogę.

Kael->
Cytuj:
Pod takim wariantem moge sie podpisac.

Natomiast wariant, który ja przedstawiłam był inny. I to właśnie tamten wariant podtrzymuję. A to czy chce się Pan pod nim podpisać, czy nie, jest bez większego znaczenia.

Mike29->
Cytuj:
Najwyraźniej niektórzy nie wiedzą w jakim kraju mieszkają, myśląc, że tutaj Kościół ma jakiekolwiek większe prawo do krytyki, oceniania zjawisk i ludzi niż wszyscy wkoło :D

Na szczęście życie im to weryfikuje :-) Oni nazywają potem tych krytykujących Kościół, walczącymi ateistami czy antyklerykałami ;-)

...to be who I am

Wt lut 19, 2013 13:59
Mike29
Ależ mają prawo do krytyki instytucji, której są członkami. W końcu z racji członkostwa w jakiś sposób interesują się w jaki sposób instytucja wpływa na ich życie.

Ja również wstępując do jakiejś organizacji, zawsze czytam regulamin, a jak mi się coś nie podoba to wyrażam swoje stanowisko. Nie widzę natomiast powodu do krytykowania zarządzania instytucji do której nie należę- z prostego powodu: nie obchodzi mnie ona. Nawet jeżeli krytykują mój styl życia, to mam to gdzieś.
Choć oczywiście osoby postronne mają prawo być zatroskane i żywo zainteresowane rozwojem instytucji x i jej wysokim poważaniem w społeczeństwie, a więc ich statusem. Każdy ma swoje zainteresowania i rzeczy, które uważa za godne uwagi ;)

Wt lut 19, 2013 14:05
Czyli wedlug Panny_Funi jest ok kiedy ktos dyktuje Pannie co ma myslec, byleby to nie byl Kosciol?

No coz, to ja wole moja wersje, jest szersza i obejmuje takze wszystkich tych, ktorzy uwazaja ze szacunek tylko im sie nalezy a oni moga pluc na innych, ktorzy maja smialosc myslec inaczej.

Wt lut 19, 2013 14:07

Kael->
Cytuj:
Czyli wedlug Panny_Funi jest ok kiedy ktos dyktuje Pannie co ma myslec, byleby to nie byl Kosciol?

Tu rozmawiam o Kościele i moją intencją było odniesienie się konkretnie do tego. I w dokładnie taki sposób jak to zrobiłam.

...to be who I am

Wt lut 19, 2013 14:14

Val napisał(a):
Mike29
Ależ mają prawo do krytyki instytucji, której są członkami. W końcu z racji członkostwa w jakiś sposób interesują się w jaki sposób instytucja wpływa na ich życie.

A ja mam prawo do krytykowania instytucji, na której utrzymanie muszę płacić podatki.
Mam tez prawo do krytykowania instytucji, która zabrania mi eutanazji i aborcji.

Jeśli chcecie mieć katolicy kościół tylko dla siebie to go odetnijcie od państwowego żłoba i odsuńcie od państwowej władzy.
Wiem nie jest to w waszej mocy. Bo to nie wy rządzicie swoim kościołem tylko on rządzi wami.
I niestety nami ateistami też. :roll:
Ale kto inny jak nie wy jest za to odpowiedzialny ze Kościół jest przy korycie?

Wt lut 19, 2013 14:19
Vacarius napisał(a):
A ja mam prawo do krytykowania instytucji, na której utrzymanie muszę płacić podatki.
Mam tez prawo do krytykowania instytucji, która zabrania mi eutanazji i aborcji.

Nie martw sie, jeszcze troche i nastapia swietlane czasy, kiedy w swietle obowiazujacego prawa i obowiazujacej nauki ktos za ciebie postanowi, ze ty sie do eutanazji nadajesz. O to ci naprawde chodzi?

Vacarius napisał(a):
Jeśli chcecie mieć katolicy kościół tylko dla siebie to go odetnijcie od państwowego żłoba i odsuńcie od państwowej władzy.

Jestem za tym, zeby katolicy sami placili na swoj Kosciol.
Zabytki jednak powinny byc utrzymywane przez cale spoleczenstwo. No chyba, ze mamy do czynienia z osobami pokroju Pol Pota czy islamistow, ktorzy wola wymazac cala kulture z pamieci narodu. Ale to juz tez przerabialismy?
Jesli chodzi o wladze panstwowa, to nie wiem, jak chcesz od niej Kosciol odcinac. Niby biskup jest prezydentem, czy moze premierem?
Moze nie rozumiesz podstaw demokracji, ale mamy po pierwsze wolnosc sumienia i wyznania, a po drugie poslowie moga tak glosowac, jak sami chca. Rezimu u nas jeszcze nie ma, i chyba za nim nie tesknisz?
Jezeli ktos uwaza pewne rozwiazanie za dobre a inne za zle, to glosuje tak, jak uwaza. A dlaczego tak uwaza? to juz jego prywatna sprawa. Jak i twoja prywatna sprawa jest, dlaczego ty tak a nie inaczej uwazasz.

Wt lut 19, 2013 14:27

Kael napisał(a):
Jestem za tym, zeby katolicy sami placili na swoj Kosciol.
Zabytki jednak powinny byc utrzymywane przez cale spoleczenstwo.

OK, pod warunkiem, że całe społeczeństwo będzie miało udział w zarządzaniu i zyskach z użytkowania tych zabytków. Umowa stoi?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 19, 2013 14:34
Czyli, jak rolnik dostanie dotacje z moich podatkow, to ja mam prawo do jego zyskow? W porzadku.

Wt lut 19, 2013 14:43

I tak nie możliwe jest utrzymywanie tych zabytków w nieskończoność. Za 1000 lat i tak się te wszystkie kościółki rozsypią. Nie ma takich pieniędzy aby utrzymywać to w nieskończoność. A więc lepiej pozwolić im na rozsypanie się ze starości od razu a wierni niech sobie wybudują nowe nowe trwalsze budynki kościółki.
A ze te pieniądze, które topimy w renowacji zabytków lepiej budować drogi i mieszkania. Bo gdy brakuje mieszkań to ceny poszybowały w kosmos. A Polacy są skazani na emigracje i bezdzietność bo nie ma gdzie tych dzieci wychowywać.

Wt lut 19, 2013 14:53

@Kael

Tak. Płaci od nich podatki temu samemu państwu co Ty.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 19, 2013 14:55
@Vacarius, zamki tez lepiej zeby sie rozsypaly? W koncu krolowie i ksiazeta to przezytek. Taki zamek w Malborku: wiesz ile to kosztuje?

Jednak mam wrazenie, ze ateizm laczy sie u niektorych ludzi z pogarda do wszystkiego, poza samym soba.
Tak to sie zadnego spoleczenstwa nie da utrzymac, tyle ze bez spoleczenstwa i egocentryczni ateiscie wygina. No, ale to jest prawda zawarta w Biblii, a w Biblie ateisci nie wierza.
Dlatego doczekaja sie eutanazji, ale nie na swoich warunkach.

@JedenPost: Kosciol tez placi podatek od dochodow. np za bilety wstepu.
Czyzby rolnik placil podatek od dotacji? Moze wieksza skladke na KRUS przynajmniej?

Wt lut 19, 2013 14:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona