Autor |
Wiadomość |
Vacarius
|
 Re: Abdykacja Benedykta XVI
Kael napisał(a): Czyli, jak rolnik dostanie dotacje z moich podatkow, to ja mam prawo do jego zyskow? W porzadku. Rolnicy dostają dotacje aby nie było głodu. Dzięki temu produkują żywność której zawsze jest w sklepach pod dostatkiem i ceny są przystępne. Wszyscy maja z tego zyski bo wszyscy jedzą. A co ja ateista mam z dotowania kościoła? Kael napisał(a): @Vacarius, zamki tez lepiej zeby sie rozsypaly? W koncu krolowie i ksiazeta to przezytek. Taki zamek w Malborku: wiesz ile to kosztuje?
Niech ten zamek sobie utrzymuje szlachcic, który się o niego upomina. I nie powinniśmy zapomnieć o tym aby wziąć od niego podatki od gruntu za ten zamek. Ja płace podatki od swoich gruntów to niech on też płaci.
|
Wt lut 19, 2013 15:00 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
@Kael
Płaci podatek od zysku, o zyskach mowa.
Kapłani katoliccy płacą podatki od dochodów z tacy, usług sakramentalnych? O ile się orientuję nie rozliczają się z takich dochodów płacąc jedynie jakiś śmieszny ryczałt.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 19, 2013 15:01 |
|
 |
Vacarius
|
Kael napisał(a): Tak to sie zadnego spoleczenstwa nie da utrzymac, tyle ze bez spoleczenstwa i egocentryczni ateiscie wygina. No, ale to jest prawda zawarta w Biblii, a w Biblie ateisci nie wierza. Dlatego doczekaja sie eutanazji, ale nie na swoich warunkach.
Grozisz mi? 
|
Wt lut 19, 2013 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Mike29 Ależ mają prawo do krytyki instytucji, której są członkami. W końcu z racji członkostwa w jakiś sposób interesują się w jaki sposób instytucja wpływa na ich życie. Ja również wstępując do jakiejś organizacji, zawsze czytam regulamin, a jak mi się coś nie podoba to wyrażam swoje stanowisko. Nie widzę natomiast powodu do krytykowania zarządzania instytucji do której nie należę- z prostego powodu: nie obchodzi mnie ona. Nawet jeżeli krytykują mój styl życia, to mam to gdzieś. Choć oczywiście osoby postronne mają prawo być zatroskane i żywo zainteresowane rozwojem instytucji x i jej wysokim poważaniem w społeczeństwie, a więc ich statusem. Każdy ma swoje zainteresowania i rzeczy, które uważa za godne uwagi  Krytyka nie jest zarezerwowana tylko dla członków Kościoła. Zresztą wierni jak już wspomniałem bardzo ostro krytykują Kościół. Robić to mogę również ja, tak jak mnie Kościół krytykuje, a nie ma ze mną nic wspólnego. Obecna polityka Kościoła opiera się na ataku i poniżaniu innych pokojowych stylów życia i ludzi je realizujących. Ta polityka powinna ulec zmianie i mówią o tym nie tylko ludzie spoza Kościoła, ale również, a może przede wszystkim sami wierni i poszczególni duchowni! 
|
Wt lut 19, 2013 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Kael napisał(a): Tak to sie zadnego spoleczenstwa nie da utrzymac, tyle ze bez spoleczenstwa i egocentryczni ateiscie wygina. No, ale to jest prawda zawarta w Biblii, a w Biblie ateisci nie wierza. Dlatego doczekaja sie eutanazji, ale nie na swoich warunkach.
Grozisz mi?  A to nie ty napisales? Vacarius napisał(a): A ja mam prawo do krytykowania instytucji, na której utrzymanie muszę płacić podatki. Mam tez prawo do krytykowania instytucji, która zabrania mi eutanazji i aborcji. Ja po prostu przestrzegam. Bo ludziom sie wydaje, ze jak zrealizowane zostana ich postulaty, to beda w dokladnie takiej formie, jak on, jako jednostka sobie zyczyl. Nic z tego. Historia uczy, ze zawsze byli jeszcze madrzejsi, ktorzy wiedzieli lepiej co jest dla innych dobre. Usuwanie niepelnosprawnych, wmawianie staruszkom, i ciezko chorym, ze tylko sie mecza i po co to komu? Sa rozne metody zeby poddac kogos, dopuszczalnej przeciez prawnie (i to za zgoda tejze osoby) eutanazji.
Ostatnio edytowano Wt lut 19, 2013 15:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 19, 2013 15:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): I tak nie możliwe jest utrzymywanie tych zabytków w nieskończoność. Za 1000 lat i tak się te wszystkie kościółki rozsypią. Nie ma takich pieniędzy aby utrzymywać to w nieskończoność. A więc lepiej pozwolić im na rozsypanie się ze starości od razu a wierni niech sobie wybudują nowe nowe trwalsze budynki kościółki. A ze te pieniądze, które topimy w renowacji zabytków lepiej budować drogi i mieszkania. Bo gdy brakuje mieszkań to ceny poszybowały w kosmos. A Polacy są skazani na emigracje i bezdzietność bo nie ma gdzie tych dzieci wychowywać. Nie trzeba rozwalać ani czekać aż sie rozsypią. Można tak jak w Holandii zaadaptować na dyskoteki, bazarki z żywnością eko i inne małe sklepiki  Zresztą w Polsce też już niektóre kościoły zostały w podobny sposób zagospodarowane ze względu na brak wiernych i chętnych do ich odwiedzania jako na msze, oczywiście u nas to jeszcze zjawisko dosyć małe, jednak należy przewidywać, ze będzie postępowało, szczególnie jeśli polityka Kościoła na czele z papieżem nie ulegną zmianie 
Ostatnio edytowano Wt lut 19, 2013 15:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 19, 2013 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Ale kto inny jak nie wy jest za to odpowiedzialny ze Kościół jest przy korycie?
Demokracja. Masz powód aby nienawidzić tego ustroju  . Vacarius napisał(a): Rolnicy dostają dotacje aby nie było głodu. Dzięki temu produkują żywność której zawsze jest w sklepach pod dostatkiem i ceny są przystępne. Wszyscy maja z tego zyski bo wszyscy jedzą. Czy Vacarius jest w stanie udowodnić, że bez dotowania rolnictwa żywność w sklepach byłaby droższa, czy to tylko czcze gadanie bez pokrycia? Dotacje pochodzą z kieszeni podatnika. Więc wszyscy dopłacają rolnikowi, tyle że poprzez podatki. Czy Vacarius wie ile kosztuje utrzymanie armii urzędników, którzy te dotacje przyznają? I czy stoi twardo na stanowisku, że bez konieczności opłacania pośredników, byłoby drożej? Vacarius napisał(a): Niech ten zamek sobie utrzymuje szlachcic, który się o niego upomina. I nie powinniśmy zapomnieć o tym aby wziąć od niego podatki od gruntu za ten zamek. Ja płace podatki od swoich gruntów to niech on też płaci.
Lwia część dotacji na utrzymanie zabytków pochodzi z UE. Przypominam, że mamy demokrację i że w Europie Zachodniej dbałość o dziedzictwo narodowe jest rzeczą ważną. Skoro mamy demokrację, to pozostaje Ci przekonać milion obywateli(chyba tyle trzeba zebrać podpisów w UE, jeśli mowa o inicjatywie obywatelskiej) do swojego postulatu. Najprościej siedzieć i narzekać. Mike29 napisał(a): Krytyka nie jest zarezerwowana tylko dla członków Kościoła. Zresztą wierni jak już wspomniałem bardzo ostro krytykują Kościół. Robić to mogę również ja, tak jak mnie Kościół krytykuje, a nie ma ze mną nic wspólnego  Wiem  Tyle, że krytyka umacnia takie instytucje, bo są "na tapecie". Coś jak z partiami politycznymi- gdy przestają o nich mówić, bo zainteresowanie nimi maleje, to i oznacza dla nich zapomnienie.
|
Wt lut 19, 2013 15:18 |
|
 |
Vacarius
|
Val napisał(a): Czy Vacarius jest w stanie udowodnić, że bez dotowania rolnictwa żywność w sklepach byłaby droższa, czy to tylko czcze gadanie bez pokrycia? Dotacje pochodzą z kieszeni podatnika. Więc wszyscy dopłacają rolnikowi, tyle że poprzez podatki. Czy Vacarius wie ile kosztuje utrzymanie armii urzędników, którzy te dotacje przyznają? I czy stoi twardo na stanowisku, że bez konieczności opłacania pośredników, byłoby drożej?
A czy bez dotowania kościoła brakłoby księży? Kościoła tym bardziej nie trzeba dotować. Książa mogą pracować tak jak Jezus pracował. A msze mogą odprawiać na dworze tak jak Jezus. Jezusowi nie było potrzeba dachu nad głową ani drogich strojów. Val napisał(a): Lwia część dotacji na utrzymanie zabytków pochodzi z UE. Przypominam, że mamy demokrację i że w Europie Zachodniej dbałość o dziedzictwo narodowe jest rzeczą ważną. Skoro mamy demokrację, to pozostaje Ci przekonać milion obywateli(chyba tyle trzeba zebrać podpisów w UE, jeśli mowa o inicjatywie obywatelskiej) do swojego postulatu. Najprościej siedzieć i narzekać.
I dlatego Chiny i Indie prześcignęły gospodarczo Europę. Za dużo u nas jest rozczulania się nad historią i nad tym jakie to mieliśmy wielkie europejskie potęgi. Te wszystkie zabytkowe zameczki, kamienice i kościółki tylko przeszkadzają w miastach. Przez nie nie można budować biurowców a jeszcze miasto musi ponosić koszty ich utrzymania. A potem Europa bankrutuje. Zbankrutujemy i wtedy i tak wszystkie kamienice się rozsypią. A więc lepiej przestać to utrzymywać już teraz i kasę przeznaczyć na budowę czegoś przyrzeczonego. Może jeszcze udałoby się nam uniknąć bankruci.
|
Wt lut 19, 2013 19:23 |
|
 |
szyszkownik
|
Może coś z innej beczki - kto zostanie następcą - ciekawy przegląd 'papabili' http://wiadomosci.wp.pl/gid,15325183,ka ... leria.htmlMnie najbardziej przypadł 'do gustu' kard. Gianfranco Ravasi.
|
Wt lut 19, 2013 19:35 |
|
 |
Tomek44
|
Kolejny interesujący tekst http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,1342 ... SlotII3imgCytuj: "Ratzinger nam pokazał, jak łączyć rozsądek z wiarą. Otworzył drogę drogę do powojtyłowego przywództwa w Kościele" - czytamy w amerykańskim "Newsweeku". Autor jednak idzie dalej i stawia tezę: Wojtyła szkodził Kościołowi - zamienił całą instytucję w "one-man show".
"Wielkim łutem szczęścia dla Wojtyły było to, że objął papiestwo w okolicznościach pozwalających mu uczynić konserwatyzm popularnym" - czytamy w najnowszym wydaniu amerykańskiego "Newsweeka". W jednym z artykułów podsumowujących pontyfikat Benedykta XVI, autorzy pisma internetowego pochylają się nad rolą Josepha Ratzingera jako papieża po Janie Pawle II. Stawiają jednak ostrą tezę: gest abdykacji robi więcej dobrego dla Kościoła i papiestwa niż cały pontyfikat Jana Pawła II.
"Polska, naród-ofiara Europy"
Pismo analizuje, jak Jan Paweł II mógł uchodzić za postępowca i symbol otwarcia Kościoła na świat, nie przejawiając żadnych oznak liberalnej myśli. Karol Wojtyła został papieżem po krótkim - 33 dniowym - pontyfikacie Jana Pawła I. I to po to, aby - zdaniem "Newsweeka" - "powstrzymać insynuacje, jakoby Bóg nie zawsze dobrze wybierał poprzez konklawe". "Wojtyła miał 58 lat, biegał, pływał, jeździł na nartach. I tak po raz pierwszy od 1523 roku kardynałowie wybrali papieża nie-Włocha. Ta zmiana błyskawicznie stworzyła poczucie otwarcia na świat, entuzjazmu dla zmian, bez potrzeby, aby sam człowiek będący papieżem był liberalny lub w jakikolwiek sposób obrazoburczy".
Zdaniem autorów, ważne w wyborze papieża było także to, że był on nie tyle nie-Włochem, co konkretnie - Polakiem. "A Polska to naród-ofiara Europy, par excellence. Polacy cierpieli pod nazistami, a potem pod Związkiem Radzieckim - to w tym czasie Wojtyła został wybrany papieżem. Polacy automatycznie przyciągali sympatię. Wojtyła był za demokratycznymi przemianami, a przeciw sowieckiemu komunizmowi. I znowu - mógł być postrzegany za rewolucjonistę, nie posiadając żadnych liberalnych opinii" - punktuje "N".
Według autorów, dodać warto do tego obrazu nieudany zamach na JPII, dzięki któremu (przez to, że nie wiadomo było, kto stał za zamachem) "Wojtyła i papiestwo mogło być postrzegane jako bojownicy przeciw wszystkim ciemnym mocom tego świata".
A w tym samym czasie...
"Newsweek" zaznacza, że w tym samym czasie, kiedy Jan Paweł II był wielbiony na całym świecie jako symbol otwarcia Kościoła, papież opowiadał się przeciwko liberalnej teologii w południowej Ameryce, przestrzegał zdewastowaną przez AIDS Afrykę, aby nie używano tam prezerwatyw, przewodniczył "przykrywaniu Bóg-jeden-wie ilu" przekrętów w banku watykańskim, mało robił, żeby bronić młodych przed księżmi-pedofilami, ochłodził stosunki z kościołem anglikańskim, po tym, gdy kobiety uzyskały prawo, aby zostawać księżmi oraz sprzeciwiał się uznaniu par homoseksualnych. "A w całej Europie zaczęła spadać frekwencja na mszach. Ale to się nie liczyło. Wojtyła wpuścił energię i humanitaryzm do tych stęchłych szat i antycznych ceremonii, co pozwoliło wielu sądzić, że Kościół żyje i ma się nie źle" - punktuje pismo.
Autorzy podkreślają, że ostatecznym "darem" Jana Pawła II była jego "choroba w lśniących szatach". "Pamiętam jak w roku 2000 oglądałem tzw. mecz wiary, sponsorowany przez kościół w ramach obchodów jubileuszowych. Wojtyła był na meczu Włochy-reszta świata. I przez cały mecz kamera telewizji pokazywała na zmianę zawodników i papieża, który miał problemy z podniesieniem głowy ze zgarbionych ramion. "Prawdziwym mistrzem jest tu Jan Paweł" - powtarzał komentator z entuzjazmem" - wspomina autor "Newsweeka".
"Ratzinger zrobił więcej dla Kościoła i papiestwa..."
Według "N", Ratzinger "jednym gestem (abdykacji - red.) zrobił więcej dla Kościoła i papiestwa niż Wojtyła". "Właściwie to polska gwiazda wręcz zaszkodziła, zamieniając całą instytucję w one-man show" - czytamy.
Dlaczego więc bilans wychodzi na plus dla Benedykta XVI? "Ratzinger w końcu nam pokazał, jak łączyć rozsądek z wiarą. W kilku słowach po łacinie powiedział nam, że jest człowiekiem, nie papieżem, i że nie ma nic, co można zyskać będąc przykutym do krzyża papieskich obowiązków. To jest akt rebelii i indywidualnego wyboru, który demistyfikuje papiestwo, ale też otwiera drogę, powojtyłową, dla innego rodzaju przywództwa".
|
Wt lut 19, 2013 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Val napisał(a): Czy Vacarius jest w stanie udowodnić, że bez dotowania rolnictwa żywność w sklepach byłaby droższa, czy to tylko czcze gadanie bez pokrycia? Dotacje pochodzą z kieszeni podatnika. Więc wszyscy dopłacają rolnikowi, tyle że poprzez podatki. Czy Vacarius wie ile kosztuje utrzymanie armii urzędników, którzy te dotacje przyznają? I czy stoi twardo na stanowisku, że bez konieczności opłacania pośredników, byłoby drożej?
A czy bez dotowania kościoła brakłoby księży? Kościoła tym bardziej nie trzeba dotować. Książa mogą pracować tak jak Jezus pracował. A msze mogą odprawiać na dworze tak jak Jezus. Jezusowi nie było potrzeba dachu nad głową ani drogich strojów. Vacarius ty mieszkasz, zazywasz rozrywek i pracujesz pod glowym niebem? no coz, jak lubisz... Ja nie lubie i dlatego utrzymuje moj kosciol, zeby miec "luksus" modlitwy pod dachem i w odpowiednim otoczeniu. Ale jak ty wolisz w zimie na dworze siedziec godzine i np medytowac, to wolna droga. Na pewno ci tego nie zabronie. Vacarius napisał(a): Val napisał(a): Lwia część dotacji na utrzymanie zabytków pochodzi z UE. Przypominam, że mamy demokrację i że w Europie Zachodniej dbałość o dziedzictwo narodowe jest rzeczą ważną. Skoro mamy demokrację, to pozostaje Ci przekonać milion obywateli(chyba tyle trzeba zebrać podpisów w UE, jeśli mowa o inicjatywie obywatelskiej) do swojego postulatu. Najprościej siedzieć i narzekać.
I dlatego Chiny i Indie prześcignęły gospodarczo Europę. Za dużo u nas jest rozczulania się nad historią i nad tym jakie to mieliśmy wielkie europejskie potęgi. Te wszystkie zabytkowe zameczki, kamienice i kościółki tylko przeszkadzają w miastach. Przez nie nie można budować biurowców a jeszcze miasto musi ponosić koszty ich utrzymania. A potem Europa bankrutuje. Zbankrutujemy i wtedy i tak wszystkie kamienice się rozsypią. A więc lepiej przestać to utrzymywać już teraz i kasę przeznaczyć na budowę czegoś przyrzeczonego. Może jeszcze udałoby się nam uniknąć bankruci. Przerazasz mnie, ale to nie pierwszy raz. Gdyby nie ta swiadomosc historyczna twoich przodkow (chrzescijan zreszta) to by ciebie teraz wcale nie bylo. Zaklad? A Chiny stoja na progu rewolucji spolecznej. Cale szczescie ze sa daleko od nas. Tyle, ze tania chinszczyna moze sie skonczyc, ale moze wroci jakosc.
|
Wt lut 19, 2013 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Wiem  Tyle, że krytyka umacnia takie instytucje, bo są "na tapecie". Coś jak z partiami politycznymi- gdy przestają o nich mówić, bo zainteresowanie nimi maleje, to i oznacza dla nich zapomnienie. To super zapomnijmy o sobie wzajemnie i się nie krytykujmy  Tylko, że ja wiem dobrze, że Kościół bez reformy wewnętrznej tego nie zrobi :] Uważam, że Kościół powinien uczyć się od Buddyzmu, nie sferze religijnej ani dotryn/moralności, lecz w sferze umiaru, ważenia wypowiadanych słów oraz poszanowania wszelkich pokojowych światopoglądów. Zauważ jakie Buddyzm ma zdanie nt. homoseksualizmu, a ja nigdy ani jednego negatywnego posta o Buddyzmie z tego powodu nigdzie nie napisałem  Można? Można. Tylko trzeba chcieć i wiedzieć gdzie kończy się wiara w wyznawaną moralność, a zaczyna atak na innych ludzi. Kościół, mimo swojej ponad 2k tradycji, jeszcze tego nie wie. Abdykujący Ratinger też tego nie wiedział. Oby kolejny posiadł tę umiejętność, przede wszystkim po to, by nie szkodzić sobie samym.
|
Wt lut 19, 2013 21:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): Zauważ jakie Buddyzm ma zdanie nt. homoseksualizmu, Przepraszam bardzo, ale buddyzm to bardzo rozległe pojęcie i dziwnie brzmi "buddyzm ma zdanie". W obrębie buddyzmu tak jak w chrześcijaństwie- ludzie tworzą różne interpretacje, więc pisanie, że buddyzm ma zdanie na jakiś temat, jest nadużyciem  . Dalaj Lama Ci nie podpadł? Ciocia wikipedia napisał(a): Budda nie zostawił ścisłych wytycznych w sprawie orientacji seksualnej i istnieje duże zróżnicowanie podejścia do homoseksualizmu wśród różnych szkół. W oświadczeniu z 2005 XIV Dalajlama, duchowy przywódca szkoły Gelug, odwołując się do starych tekstów buddyjskich zaliczył homoseksualizm do "niewłaściwych zachowań seksualnych"[69] wymieniając także wśród nich stosunki oralne, analne, onanizm oraz czyny, które powodują krzywdę partnera, przy czym nie robi różnicy czy zachowania te zachodzą w związkach hetero- czy homoseksualnych. Dodał również, że treść owych tradycyjnych tekstów powinna zostać na nowo zinterpretowana i na nowo dostosowana do kultury nowoczesnego społeczeństwa, oraz że zachowania homoseksualne, o ile nie wiążą się z gwałtem czy wykorzystywaniem, nie są w żaden sposób szkodliwe. Lama Ole Nydahl ze szkoły Kagyu zajmuje wobec homoseksualizmu neutralne stanowisko[70].
|
Wt lut 19, 2013 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, że nie podpadł. Mało tego, cenię sobie Buddyzm w wielu jego wymiarach, mimo, że jestem ateistą to jednak dostrzegam więcej zalet tej religii niż Krk. Buddyści mają swoje stanowisko nt. homo. Jest ono właściwie neutralne, niektórzy mają powiedziałbym to lekko negatywne. I to jest ok, bo nie gloszą tego na prawo na lewo, nie wyłażą z homiliami do milionów ludzi i nie krzewią nagonki antyhomo, nie wtrącają się do spraw świeckich nie próbują ingerować w emancypacje LGBT w prawie stanowionym. Szanują i respektują każdy pokojowy styl życia, nawet takie, które nie do końca się zgadzają z ich filozofią. I taką postawę bardzo sobie cenię, ponieważ mimo, że stanowisko Buddyzmu nie jest za bardzo zgodne z moim światopoglądem, to jest wyważone i nie torpeduje się nim na prawo i lewo ludzi takich jak ja. Dlatego Buddyzm nie usłyszy ode mnie złego słowa, a nawet usłyszy dobre. Uważam, że byłoby dobrze, aby Krk, pod przewodnictwem nowego papieża wzniósł się na podobne wyżyny wzajemnej dobrej koegzystencji. Ratiznger był tego przeciwieństwem, dlatego był złym papieżem kompletnie nie na dzisiejsze czasy. Myslę, że m.in z tego powodu w porę się opamiętał i postanowił ustąpić. Za to ma u mnie plusa.
|
Wt lut 19, 2013 22:11 |
|
 |
Ajja
|
Mike29 napisał(a): [Kościoły]Można tak jak w Holandii zaadaptować na dyskoteki, bazarki z żywnością eko i inne małe sklepiki  Zresztą w Polsce też już niektóre kościoły zostały w podobny sposób zagospodarowane ze względu na brak wiernych i chętnych do ich odwiedzania jako na msze, oczywiście u nas to jeszcze zjawisko dosyć małe, jednak należy przewidywać, ze będzie postępowało, szczególnie jeśli polityka Kościoła na czele z papieżem nie ulegną zmianie :) Zabawna jest ta pana troska o Kościół i sugestie, że powodem wyludniania się kościołów jest nienadążanie za duchem czasów(cokolwiek to jest). Raczy pan zauważyć, że to właśnie kraje, w których ludzie Kościoła po ostatnim soborze byli przodownikami pracy na froncie walki o postęp, otwartość y tolerancję w tym skostniałym Kościele dziś mają ów Kościół w ruinie. Bo zrobili z niego rozwodnioną papkę bez smaku, rozwalili to, co było piękne i unikalne, w miejsce Boga postawili człowieka. Sami wytrwale pracowali, rozmontowując własny Kościół. Po co ktokolwiek rozumny miałby prowadzić Kościół tą drogą? Nawet z marketingowego punktu widzenia to samobój o czym można się przekonać organoleptycznie choćby w tej reklamowanej przez pana Holandii. Dziwnym trafem wspólnoty, które na nowo odkryły ortodoksję i Tradycję rozkwitają, w przeciwieństwie do rozmemłanego i bezbarwnego politpoprawnego "katolickiego" mainstreamu, który wymiera, do końca idąc w zaparte, że to nie kryzys, ale Nowa Wiosna Kościoła. Proszę o listę tych pozamykanych z powodu braku wiernych polskich kościołów, raczej nie będzie zbyt długa. Ja wiem o nieużywanych kościołach poewangelickich, które stoją puste albo są inaczej zagospodarowywane bo katolicy mają swoje kościoły a ewangelików w tamtych stronach nie zostało wystarczająco, by im się dało zapewnić duszpasterza. Wiem też o byłych synagogach, które na ogół robią za lokalne centrum koltury czy galerię sztuki. Kościół katolicki który stoi pusty znam aż jeden - ale on ma tak już od XVIII wieku, że tylko 2 Msze w roku są w nim odprawiane więc można rzec, w tym przypadku sytuacja jest stabilna 
|
Wt lut 19, 2013 23:06 |
|
|
|