Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 4:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Kościelny problem 
Autor Wiadomość
Mimo że jestem katolikiem to jeśli ksiadz jest winny powinien ponieść kare !! i tyle !! Nie bede wydawał z góry wyroku bo GW jest mi dobrze znana i raczej wolałbym poczekać do orzeczenia sądu .

Śr mar 12, 2008 23:17

meritus napisał(a):
I jeszcze apeluję do moderatorów na tym katolickim forum, aby nie dopuszczali do lżenia biskupów. Tu nie Gazeta Wyborcza - mam nadzieję.

Załóż sobie własne forum i tam cenzuruj bez umiaru. A od "Wiary" się odczep, bo to jedyne forum katolickie, gdzie można się swobodnie wypowiadać, również w ostrych słowach, co nie oznacza, że te słowa obrażają (no chyba że tych, którzy czują się winni).

Słowa znaczą to co znaczą, mimo czasem wieloznacznosci. Co niektórzy tu nie tyle się "swobodnie wypowiadają" co raczej "swobodnie" wylewają swoje frustracje i chore skłonności, prawdę mając za nic.

Pod tym względem forum Wiara nie odbiega od innych. Ale jakoś dziwnym trafem ciekawsze dyskusje i na poziomie, a dotyczące styku kosciół-wiara-świat, są na innych forach, tam gdzie moderacja jest mniej modernistyczna.

Śr mar 12, 2008 23:19
Zobacz profil WWW

Prawda ND nie jest prawda objawioną. Prędzej przypomina dawna radziecką "Prawdę" :)

Śr mar 12, 2008 23:28
"Stosujesz to co zarzucasz innym"...a co konkretnie????.. taki zarzut jest zbyt enigmatyczny - można wszystko wrzucić :D
Nie moją sprawą wyrokować o winie abp czy ks. ze Szczecina - Bóg zna tylko pełną prawdę.
Mogę tylko refleksyjne zapytać czy abp, który w rezyganacji pisze o "nadinteretacji słów i zachowań", nie był świadomy, że duchowny nie może pozwolić sobie na jakieś dwuznaczne zachowania.
Nie tylko zresztą duchowny - obowiązuje to wszystkich....co dla jednych jest normą, dla innych jest pogwałceniem godności....wolność człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby.

Cz mar 13, 2008 9:46

soferim napisał(a):
meritus napisał(a):
I jeszcze apeluję do moderatorów na tym katolickim forum, aby nie dopuszczali do lżenia biskupów. Tu nie Gazeta Wyborcza - mam nadzieję.

Załóż sobie własne forum i tam cenzuruj bez umiaru. A od "Wiary" się odczep, bo to jedyne forum katolickie, gdzie można się swobodnie wypowiadać, również w ostrych słowach, co nie oznacza, że te słowa obrażają (no chyba że tych, którzy czują się winni).

Słowa znaczą to co znaczą, mimo czasem wieloznacznosci. Co niektórzy tu nie tyle się "swobodnie wypowiadają" co raczej "swobodnie" wylewają swoje frustracje i chore skłonności, prawdę mając za nic.

Pod tym względem forum Wiara nie odbiega od innych. Ale jakoś dziwnym trafem ciekawsze dyskusje i na poziomie, a dotyczące styku kosciół-wiara-świat, są na innych forach, tam gdzie moderacja jest mniej modernistyczna.

śmiem twierdzić odwrotnie...byłam na kilku innych forach i dziekuję...rzeczy nie pasujące do ogólnie przyjętej polityki są z miejsca usuwane. Normalnie cenzura jak za czasów komuny.

Cz mar 13, 2008 13:24

a co do sprawy księdza to zgadzam sie innymi piszącymi o tym, że te takie sprawy są zamiatane i Kk udaje , że ich nie ma a ludzi przenosi się. Z tego co wiem to zapadło kilka już wyroków skazujących ( w sądzie ) na księży...ale oczywiście w KK o tym się głośno nie mówi. Mnie jako katolika bulwersuje najbardziej własnie to a nie, że ktoś jest pedofilem czy gejem itd...tacy ludzie są wszędzie, a najważniejsze to szybka reakcja, ustalenie prawdy i ukaranie winnych. Niestety ale czegoś takiego w KK nie ma. Co do zaś Paetza dla mnie sprawa jest jednoznaczna. ZOSTAŁ ODSUNIĘTY I MUSIAŁ ZREZYGNOWAĆ. Rozkaz z Watykanu. oczywiście nie było głośnego powiedzenia: winny, bo to by oznaczało , że przez lata KK ukrywał prawdę i kłamał. A jak to już historia pokazała, KK nie lubi się przyznawać do takich rzeczy i bić w piersi.Dla mnie jest to wina i uważam, że się pokazując na uroczystosciach koscielnych, gdzie dużo wiernych uczestniczy ten człowiek wyrządza dodatkowe szkody Kosciołowi. Ja np. nie chcę widzieć przy ołtarzu księdza, który molestował kleryków.

Cz mar 13, 2008 13:34

Ja np. nie chcę widzieć przy ołtarzu księdza, który molestował kleryków.

Przecież to czystej wody homofobia.
Odmiennych seksualnie nie wolno dyskryminować.

Odsunięcie od ołtarza homoseksualisty jest dyskryminacją!
Powinien tę nierówność Trybunał Praw Człowieka zdecydowanie napiętnować i wymóc karami finansowymi na Kościele ich przestrzeganie.

Cz mar 13, 2008 14:10
Zobacz profil WWW

Stanisławie, jeśli potrafisz pisać jedynie głupawe, pseudo-sarkastyczne teksty, które kompletnie nic nie wnoszą do dyskusji o poważnym problemie - to lepiej nie pisz nic

Cz mar 13, 2008 14:22
Stanisławie radzę Ci kandydować do europarlamentu i wspomóc TPC :D :D
- "....biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie" (Mt 18,7).....czyżby w XXI w zdezaktualizowały sięte przestrogi Chrystusa??? :diabel:

Cz mar 13, 2008 14:26

Stanisławie, jeśli potrafisz pisać jedynie głupawe, pseudo-sarkastyczne teksty, które kompletnie nic nie wnoszą do dyskusji o poważnym problemie - to lepiej nie pisz nic

Wiara.pl napisał(a):
2008-03-12 17:22:26
Pastor homofobem?
Rzeczpospolita/a.

Szwedzki pastor został oskarżony o homofobię, bo nie pozwolił transwestycie na wygłoszenie wykładu w kościele - donosi Rzeczpospolita.
Szwedzkie kościoły często wynajmują swoją przestrzeń sakralną szkołom, gminom czy samorządom. Kiedy Kościół zielonoświątkowców w Hässleholm wynajął jedną ze świątyń klubowi feministycznemu Zonta, doszło jednak do afery.

Okazało się, że jednym z mówców ma być transwestyta, niejaki Claes Schmidt występujący jako Sara Lund. Kiedy przełożony zboru Magnus Jonegard przeczytał fragment wystąpienia na stronie internetowej, odmówił wynajęcia pomieszczeń.

W e-mailu do klubu wytłumaczył reguły wynajmu. Nie może udostępnić zboru, ponieważ treść wykładu koliduje z wartościami Kościoła. Pomógł jednak Zoncie wynająć aulę w jednej z lokalnych szkół.

Mimo to Claes Schmidt oskarżył go o „dyskryminowanie mniejszości”. „Zielonoświątkowcy zachowują się tak, jakby istniała tylko jedna forma chrześcijańskiej etyki. W rzeczywistości reprezentują tylko jeden z wariantów” – napisał w jednej z gazet.

Problem jest poważny. Czeka zaczajony za drzwiami. Prędzej czy później zechce wejść. Ktoś napisze: "ksiądz homofobem", potem "Kościół homofobem", itd.
Podaj paluszek, a odgryzą ci rękę.

Widzę, że wielu "katolików" chce mu (problemowi) w tym pomóc. Bo to że chcą pomóc pismaki z Gazety Wyborczej to oczywiste.

PS. Alus, mniej ekscytacji, bo się PO sikasz.

Cz mar 13, 2008 15:34
Zobacz profil WWW
"Świwrot na wywrot" :D :lol: ....wszyscy mówimy o niestosowności i zgorszeniu sprawowania Sakramentów przez kapłanów o skłonnościach homo.
A Stanisław chce nam wmówić, że "godzimy" w Kościół i z pomocą GW usiłujemy usprawiedliwiać obecnośc takich kapłanów w Kościele :o :o
Nie upominam się o ściganie takich ludzi, czy deprecjonowanie ich... ale np. sceny erotyczne gejów czy lesbijek w filmach, budzą we mnie obrzydzenie.
Bez sensu zatem wymagać aby kapłan o podobnych skłonnościach budził we mnie inne odczucia niż obrzydzenie :placze:
Sutanna nic nie zmienia....zło zawsze rodzi się w sercu.

Cz mar 13, 2008 15:57

Boeing, każdą krytykę można wyrazić w odpowiedni sposób. Twój ostatni post wyciąłem za słownictwo, następnym razem postaraj się użyć bardziej kulturalnych słów

Cz mar 13, 2008 17:18

Desdemona napisał(a):

Powinien tę nierówność Trybunał Praw Człowieka zdecydowanie napiętnować i wymóc karami finansowymi na Kościele ich przestrzeganie.

a czy ja napisałam o odsunieciu za to , że jest homoseksualistą?? Widzę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. napisałam o odsunięciu go za to, że MOLESTOWAŁ!!A NIE ZA TO , ŻE JEST GEJEM!!
mi osoboście nie przeszkadza, ze ktoś jest gejem czy lesbijką, ale przeszkadza jeśli molestują oni inne osoby. To samo się odnosi do hetero.

Cz mar 13, 2008 20:34

Stanisław Adam napisał(a):
Desdemona napisał(a):

a czy ja napisałam o odsunieciu za to , że jest homoseksualistą?? Widzę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. napisałam o odsunięciu go za to, że MOLESTOWAŁ!!A NIE ZA TO , ŻE JEST GEJEM!!
mi osoboście nie przeszkadza, ze ktoś jest gejem czy lesbijką, ale przeszkadza jeśli molestują oni inne osoby. To samo się odnosi do hetero.

Aha, rozumiem.
Nie, nie rozumiem. A jeśli molestowany prowokował molestującego, kręcąc zachęcająco pupcią? To kto jest bardziej winny? A prowoktor to już nie powinien wg Ciebie podlegać odseparowaniu od ołtarza (jeśli jest księdzem, bo jeśli to jest parafianka to sprawa jest "hetero", a więc bezprzedmiotowa)?
Sprawa jak widzisz nie jest taka prosta.
Musisz precyzyjniej wyrażać swoje poglądy, bo wprowadzasz w błąd. I dyskusja zbacza na manowce.

Pt mar 14, 2008 0:11
Zobacz profil WWW
mi osoboście nie przeszkadza, ze ktoś jest gejem czy lesbijką

A mi przeszkadza! Mogę tolerować gejów lub lesbijki na każdym stanowisku. Jednak nigdy nie będę ich tolerował (gejów) na stanowisku kapłana. Z prostego względu - Biblia nie zezwala na to by gej był kapłanem, a jeżeli jest to powinien być usunięty natychmiast.
Stanowisko Kościołą w tej sprawie jest jasne- stanowisko oficjalne.
Te praktyczne jest inne. Kościół toleruje gejów wśród swoich "urzędników", bo jest chory.
Skąd taki wniosek?
Przecież każdy ksiądz musi się spowiadać. Albo przy spowiedzi kłamie, albo jest tolerowany i dostaje rozgrzeszenie. Dopuszczam to drugie.
Jak to możliwe, że ksiądz pedofil (nie mam na myśli nikogo konkretnego), dostaje rozgrzeszenie i odprawia codziennie mszę, a wieczorem zabawia sie z nieletnimi chłopczykami (dziewczynkami)?
Kłamie przy spowiedzi lub ma durnego spowiednika. Trzeciego wyjścia nie ma. W obu przypadkach powinien być suspendowany, w drugim kare powinien ponieśc i spowiednik. Nie mówiąc już o sankcjach karnych (cywilnych).
Niestety biskupom sie wydaje, że są bogami i jedynymi osobami które mogą decydować. Najwyższy czas by dojrzeli do tego, że są zwykłymi ludźmi i po "łapkach" nikt ich całować nie będzie.
Ukrywanie przestępstw przeciw Bogu i ludziom jest grzechem i fioletowy lub purpurowy kolor sutanny, nie jest wytłumaczeniem.

Pt mar 14, 2008 0:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona