Autor |
Wiadomość |
Robur
|
Po raz enty na tym forum , ktoś odkrywa przeraaaaażające dzieje, bez znajomości podstaw historii. Teraz powinno zacząć sie odkręcanie tłumaczenie , tylko po co ? Kolejny nawiedzony w stylu feministek lub tropiciel homofobów chce rozliczać z czegoś tam. Mniej więcej 1-2 do roku pojawia się taki orginał.
|
Pn lut 16, 2009 23:25 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Witam .
Rzecz to ciekawa. Czy poznanie podstaw historii usprawiedliwi a może wybieli Kościół ?
Być może dojdzie się do wniosku przez poznanie podstaw historii, ze czyny (polityka i tępienie herezji)–nawet jeśli nieliczne –są usprawiedliwieniem dla Kościoła .
No cóż ,punkt widzenia człowieka w dziejach ludzkości się zmienia na wiele rzeczy ,ale czy na te same rzeczy zmienia się punkt widzenia Boga? Przecież nauki Pana Jezusa się nie zmieniły. Do dziś dnia czytamy słowa ,,miłujcie swych nieprzyjaciół”
Z pewnością znajdzie się jeszcze wielu nawiedzonych ,powracających do ciekawych kart historii w temacie czyny Koscioła .
Dla wielu temat jest drażniący ,nudny, niewygodny ,denerwujący ,irytujący , żenujący ,ciekawy, interesujący. Wielu go przemilczy.
Dla mnie , temat znany . Ale dla wielu wierzących z pewnością nie .
Założyciel tematu podał niewielki skrawek tego czego kościół nie chciałby ujawniać , i jest to (mam nadzieje) trzeźwiące dla tych osób ,którzy widza Kościół K czystym i doskonałym prowadzącym do zbawienia .A tu masz , zbrodnie i polityka kościoła.
Nawet jeśli liczby podane przez założyciela tematu są przesadzone , to znaczy że się niczego złego nie dopuścił ?Jakikolwiek udział Kościoła w tych czynach dyskwalifikuje go jako religie prawdziwa ,religie roszcącą sobie prawo do reprezentowania Boga na ziemi i przez którego można dostąpić zbawienia .
Bóg przez kościół zbawia ,ale przez kościół z takim wizerunkiem na pewno nie . Jesli Duch Bozy prowadzi ten Kościół to Bóg mósiałby byc współodpowiedzialnym za czyny tegoz Kościoła
Czyżby kościół Chrystusowy mógłby się zajmować politykowaniem i nieludzkim traktowaniem bliźnich ? Czy taki miał być Izrael Boży? .Bo chyba mowa tu o duchowym Kosciele .
W 2 liscie piotra 3:11-12,14 czytamy
11 Skoro to wszystko ma się w ten sposób rozpuścić, jakimiż ludźmi powinniście być wy w świętych postępkach i czynach zbożnego oddania, 12 oczekując i mając wyraźnie w pamięci obecność dnia Bożego, za sprawą którego niebiosa, płonąc, rozpuszczą się, a elementy stopnieją od wielkiego gorąca!
Toteż, umiłowani, skoro oczekujecie tych rzeczy, róbcie wszystko, co możecie, aby na koniec zastał was niesplamionych i nieskalanych, i w pokoju.
W książce” Sól ziemi” ówczesny kardynał Ratzinger dochodzi do wniosku że,,Kościół na nowo musi przemyśleć wizje biblijna’’
Po tylu latach Kardynał Ratzinger przyznaje się że Kościół nie zrozumiał przesłania biblii ,że źle odczytał Słowo Boże. I historia chyba to potwierdza .
Czy w takim razie może być godny zaufania?
Pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
Cz lut 19, 2009 0:01 |
|
 |
WIST
|
Aby ostatecznie rozprawić się z Kościołem generalnie podaje się prawdziwe lub nie przykłady gdy w Kościele jako też instytucji panowało zepsucie, papież prowadził wojska na wojny. Pytanie zatem czy te rzeczy czynią ten Kościół niezdolny do dalszej posługi?
Odpowiem pytaniem, czy Bóg ST wyrzekł się Narodu Wybranego, z powodu jego niewierności i buntów? Czy z tego narodu nie wyszkło zbawienie? Jeśli ktoś chce udowadniać że wszelkie grzechy ludzi, również tych którzy powinni być wzorem, dyskredytują Kościół, tomusi zakwestionować również i fakt że Mesjasz narodził się w Narodzie Wybranym i że już nas odkupił. Kościół sam z siebie nie ma jakichś nadprzyrodzonych mocy, to Bóg już raz i ostatecznie dał nam wszystko abyśmy mogli być odkupieni. Żadne grzechy zadnych ludzi tego nie zmienią. Przecież misja Jezusa obejmowała wszystkich ludzi wszystkich czasów, jak najbardziej i Kościół.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz lut 19, 2009 0:52 |
|
|
|
 |
worek
|
niemcy bodajże po II wojnie światowej stworzyli wspanaiałą myśl :wy nam wybaczcie a my nigdy nie zapomnimy..."
Cytuj: Pytanie zatem czy te rzeczy czynią ten Kościół niezdolny do dalszej posługi?
oczywiście że nie ale gdy zacznie ugruntowywac się pogląd że z niektórymi zbrodniami kościół nie miał nic wspólnego że nie było inkwizycji, krucjat, itd. to moim zdaniem kościł straci na wiarygodności... próba wybielenie prowadzi do oczernienia... bo w końcu nie da się stwierdzić kto mówi prawde....
|
Cz lut 19, 2009 11:38 |
|
 |
Robur
|
Naprawdę szkoda gadać i pisać czasem. Ograniczę się do linków.
Cytuj: Inkwizycja: XIII - XVIII wiek. 1 do 10 milionów zabitych, torturowanych, maltretowanych i sterroryzowanych ("Der Spiegel" 1.6.1998r.)
Rzeczywiście Der Spiegel prowadzi działność naukową i bada stare dokumenty, brakuje mu tylko tytułu honoris causa. Polecam.
|
Cz lut 19, 2009 13:47 |
|
|
|
 |
worek
|
Robur napisał(a): Naprawdę szkoda gadać i pisać czasem. Ograniczę się do linków. Cytuj: Inkwizycja: XIII - XVIII wiek. 1 do 10 milionów zabitych, torturowanych, maltretowanych i sterroryzowanych ("Der Spiegel" 1.6.1998r.)
Rzeczywiście Der Spiegel prowadzi działność naukową i bada stare dokumenty, brakuje mu tylko tytułu honoris causa. Polecam.
a skąd wiesz ile było steroryzowanych przez inkwizycje???? liczba ponat milion osób nie odnosi się tylko do zabitych...
|
Cz lut 19, 2009 13:57 |
|
 |
Robur
|
worek napisał(a): Robur napisał(a): Naprawdę szkoda gadać i pisać czasem. Ograniczę się do linków. Cytuj: Inkwizycja: XIII - XVIII wiek. 1 do 10 milionów zabitych, torturowanych, maltretowanych i sterroryzowanych ("Der Spiegel" 1.6.1998r.)
Rzeczywiście Der Spiegel prowadzi działność naukową i bada stare dokumenty, brakuje mu tylko tytułu honoris causa. Polecam.a skąd wiesz ile było steroryzowanych przez inkwizycje???? liczba ponat milion osób nie odnosi się tylko do zabitych...
A skąd wiesz czy byli ....? Daj spokój z tą retoryką za 5 groszy.
|
Cz lut 19, 2009 14:05 |
|
 |
worek
|
a skąd wiesz że nie byli... moralność Kaliego, jak ludzie zapomnieli to wlepiajmy im kit że nie było, holocałstu też nie było????
i widzisz Wist, właśnie o coś takiego mi chodzi...
|
Cz lut 19, 2009 14:17 |
|
 |
jumik
|
worek napisał(a): a skąd wiesz że nie byli... moralność Kaliego, jak ludzie zapomnieli to wlepiajmy im kit że nie było, holocałstu też nie było????
To tania retoryka. A skąd wiesz, że byli? Masz jakieś potwierdzenie na to? Czy po prostu uznajesz za kit coś, co jest sprzeczne z poglądem jaki wyznajesz?
_________________ Piotr Milewski
|
Cz lut 19, 2009 14:32 |
|
 |
worek
|
jak już jedziemy z tym koksem to zaczynamy:
już papież Grzegorz IX w 1231 zatwierdził karę śmierci dla przywudców Katarskich (bulla Excomunicamus et anathematisamus), kilka miesięcy później powołuję do życia papieską inkwizycję
Papież Lucjiusz III w Weronie ogłosił bulle Ad abolendam pravitatem zobowiązującą biskupów do wyszukiwania ludzi głoszących herezje, fakt nie ma tam mowy o karach cielesnych ale jest przyzwolenie na karanie heretyków śmiercią...
Robert Bougre. Mianowany inkwizytorem w 1233 na terenie Szampanii rozpoczął na nowo masowe palenie na stosie (m.in. 29 maja 1239 doprowadził do spalenia 180 heretyków, w tym jednego biskupa)
a o miłym Panu Tomás-ie de Torquemada słyszałeś??
wątek jest długi jak rzeka, ale krew mnie zalewa gdy sie twierdzi że czegoś nie było...
Cytuj: To tania retoryka. A skąd wiesz, że byli? Masz jakieś potwierdzenie na to? Czy po prostu uznajesz za kit coś, co jest sprzeczne z poglądem jaki wyznajesz?
jeśli ja Ci nie mogę udowodnić ze było to ty udowodnij mi że nie było... poprostu żal... a nie tania retoryka
|
Cz lut 19, 2009 15:20 |
|
 |
jumik
|
Dalej nie widzę potwierdzenia na te rzekome miliony...
|
Cz lut 19, 2009 15:33 |
|
 |
worek
|
jumik napisał(a): Dalej nie widzę potwierdzenia na te rzekome miliony... ... Cytuj: 1 do 10 milionów zabitych, [color=brown]torturowanych[/color], maltretowanych i sterroryzowanych
po słowie zabitych przestałeś czytać  czy poprostu ignorujesz to co nie pasuje do Twojej koncepcji?? kolorami Ci zaznaczyłem że nie chodzi o milion martwych ludzi...
|
Cz lut 19, 2009 16:20 |
|
 |
WIST
|
Wiesz worku, możemy operować jedynie nuakową wiedzą, bo pytanie "a skąd wiesz czy nie byli" jest nielogiczne. Tak można pytac o wszystko, przy odgórny założeniu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz lut 19, 2009 16:27 |
|
 |
worek
|
Robur napisał(a): A skąd wiesz czy byli ....? Daj spokój z tą retoryką za 5 groszy.
drogi WIST-cie to nie ja zaczełem ta dyskucję... udowadnianie że inkwizycja nie była faktem hisrtorycznym i że nie wyrządziłą Europie żadnej krzywdy jest z mojego punktu widzenia żenująca... nie kłucę się o liczbę ofiar bo jej nieznam ale o fakt bycia istnienia, i zła
|
Cz lut 19, 2009 16:33 |
|
 |
jumik
|
worek napisał(a): po słowie zabitych przestałeś czytać  czy poprostu ignorujesz to co nie pasuje do Twojej koncepcji?? kolorami Ci zaznaczyłem że nie chodzi o milion martwych ludzi... Worku, nigdzie nie napisałem, że chodzi tylko o martwych. Zarzucasz mi coś, czego nie napisałem. Zacytuj fragment, gdzie tak napisałem. Dalej czekam na jakieś fakty o tych milionach, no chyba, że są wzięte z sufitu albo samych domysłów. worek napisał(a): Robur napisał(a): A skąd wiesz czy byli ....? Daj spokój z tą retoryką za 5 groszy. drogi WIST-cie to nie ja zaczełem ta dyskucję... udowadnianie że inkwizycja nie była faktem hisrtorycznym i że nie wyrządziłą Europie żadnej krzywdy jest z mojego punktu widzenia żenująca... nie kłucę się o liczbę ofiar bo jej nieznam ale o fakt bycia istnienia, i zła
A kto napisał, że nie była faktem historycznym?
W takim razie piszemy o czymś zupełnie innym - bo nie chodzi o fakt istnienia/nieistnienia ale o fałszowanie obrazu inkwizycji.
|
Cz lut 19, 2009 16:37 |
|
|
|