Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 16:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 OBRONA ŻYCIA-Apel o moratorium dla aborcji-Dołącz się i Ty! 
Autor Wiadomość

Rozumiem, że wierzysz jeszcze w bezstronność, no cóż masz do tego prawo. Tylko, czy nie jest to naiwność? - Sam sobie odpowiedz.

Zgadzam się tu ze Stanisławem, to nawet nie samo przeszkadzanie jest problemem, wystarczy pasywna postawa (bezstronność, jak kto woli), żeby środowiska feministyczne bez przeszkód mogły realizować swoją politykę. Dodajmy wrogą człowiekowi.

Cytuj:
profesor Fijałkowski, jako członek Papieskiej Akademii „Pro Vita”, nie jest obiektywny i nie kieruje sie jak przystalo na naukowca, stanem wiedzy, tylko dogmatami katolickimi. bo do tego zobowiazuje go wiara (inaczej nie bylby czlonkiem Akademii)

Nie rozumiem tej logiki? Jestem w Kościele dlatego, że wyznaję pewne wartości, czy wyznaję wartości, dlatego, że ktoś mnie 'więzi' w Kościele?
I wreszcie, czy ja wpadłam na pomysł wstąpienia do Kościoła? Jest tyle "ciekawszych" i "przyjemniejszych" organizacji ...

Płciowość w realizacji powołania do małżeństwa i rodziny - Prof. W. Fijałkowskiego: http://www.kul.lublin.pl/ijp2/fijalkowski.html

Położna z Oświęcimia Stanisława Leszczyńska: http://www.recogito.pologne.net/recogito_33/wiara1.htm

Historia wręcz niewiarygodna - a jednak jest prawdziwa. Można być jednak, pomimo wszystko ... człowiekiem.

Pt cze 27, 2008 21:40

I wreszcie, czy ja wpadłam na pomysł wstąpienia do Kościoła? Jest tyle "ciekawszych" i "przyjemniejszych" organizacji ...

[

Moja droga, a kto pisze, że ja wstąpiłem do waszego kościoła? Należę do tej "ciekawszej organizacji".(której słuchacze jedynego słusznego radia niejednokrotnie grozili) Uważam że niektórych spraw nie powinno się mieszać. Nie powino się mieszać mleka i ogórków. I nie powinno mieszać się wiary z nauką. Właśnie z powodów licznych "nieścisłości" i niedomówień... Kiedyś walczono z mitycnym Układem. Teraz walcczycie z feministkami. Kto będzie następny?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt cze 27, 2008 21:49

Nadal nie rozumiem tej okrężnej logiki. Obawiam się, że nie ma sensu dalszy dialog.
Pozdrawiam.

Pt cze 27, 2008 21:58

pisze, że ja wstąpiłem do waszego kościoła? Należę do tej "ciekawszej organizacji".(której słuchacze jedynego słusznego radia niejednokrotnie grozili)

Do jakiego "kościoła" należysz to twój biznes. Nikt ciebie nie zmusza do wstąpienia do naszego.
Jak brakuje argumentów to sięga się po epitety o "jedynie słusznym" radiu? Żałosne.

Sareneth napisał(a):
Uważam że niektórych spraw nie powinno się mieszać. Nie powino się mieszać mleka i ogórków.

A się miesza. Mleko i ogórki to mizeria. Bardzo lubię. Właśnie teraz, w sezonie ogórkowym.

Sareneth napisał(a):
I nie powinno mieszać się wiary z nauką.

A dlaczego niby nie? One znakomicie się dopełniają dając pełny obraz Świata.

Sareneth napisał(a):
Właśnie z powodów licznych "nieścisłości" i niedomówień...

To niewiele wiesz i o wierze i o nauce.
Gdy się czegoś nie wie to widzi się "nieścisłości" i niedomówienia.

Sareneth napisał(a):
Kiedyś walczono z mitycnym Układem. Teraz walcczycie z feministkami. Kto będzie następny?

Jak zawsze przeciwnikiem jest i będzie Zło i Głupota.

Pt cze 27, 2008 22:08
Zobacz profil WWW

Sareneth napisał(a):
No oczywiście. Bo wypowiedź profesora Fijałkowskiego jest pełna naukowych faktów i definicji. Bo przecież każdy biolog wie,
Cytuj:
iż dziecko ukryte w łonie matki PATRZY DALEJ I WIDZI GŁĘBIEJ, ANIŻELI NAM SIĘ TO WYDAJE

Kolejny móndry inaczej.
To udowodnij naukowymi metodami, że tak nie jest.
Voilà ...

A Ty udowodnisz, że tak jest?

So cze 28, 2008 5:05

babinicz napisał(a):
Anula, profesor Fijałkowski, jako członek Papieskiej Akademii „Pro Vita”, nie jest obiektywny i nie kieruje sie jak przystalo na naukowca, stanem wiedzy, tylko dogmatami katolickimi. bo do tego zobowiazuje go wiara (inaczej nie bylby czlonkiem Akademii)

Nie tylko się mylisz, ale jeszcze tę mylną opinię upowszechniasz.
Między dogmatami katolickimi a naukowym stanem wiedzy nie ma żadnej sprzeczności. Przeciwnie, Kościół zachęca naukę do rzetelnego rozpoznawania doczesnej rzeczywistości.
Bądź uprzejmy i nie mąć w głowach tym co się w relacjach między nauką a wiarą nie orientują.

Stanisławie Adamie, jestem pełen podziwu jak bardzo złagodziłeś swój polemiczny temperament w tej wypowiedzi, Cztery zdania i żadnej wycieczki personalnej, ani insynuacji (z wyjątkiem zarzutu nieświadomego kłamstwa, ale mogę to pominąć). Zdaję sobie sprawę, ile wysiłku cię to kosztowało, chociaż sadząc po twoich kolejnych postach, cierpliwości nie starczyło ci na długo.
Stanisław Adam napisał(a):
Między dogmatami katolickimi a naukowym stanem wiedzy nie ma żadnej sprzeczności. Przeciwnie, Kościół zachęca naukę do rzetelnego rozpoznawania doczesnej rzeczywistości.
Zachęcona przez Kościół nauka, proponuje naukowe zbadanie hostii (po dokonaniu się transsubstancji), za pomocą analizy DNA. Jeśli dogmat katolicki jest zgodny z naukowym stanem wiedzy, hostia powinna zawierać DNA mężczyzny rasy semickiej, urodzonego ok. roku 0. Jeśli tak nie jest, dogmat o transsubstancji nie jest prawdą w rozumieniu naukowym. Jak myślisz, jakie stanowisko zajmie w tej sprawie „obiektywny” profesor Fijałkowski, niezależnie od wyniku eksperymentu?

So cze 28, 2008 17:36

Rozumiem, że wierzysz jeszcze w bezstronność, no cóż masz do tego prawo. Tylko, czy nie jest to naiwność? - Sam sobie odpowiedz.

Anula, zarzut o naiwność z ust kogoś, kto wierzy w dogmat o transsubstancji, zabolał mnie bardziej, niż trafienie celnie rzuconą cegłówką…
Anula napisał(a):
Zgadzam się tu ze Stanisławem, to nawet nie samo przeszkadzanie jest problemem, wystarczy pasywna postawa (bezstronność, jak kto woli), żeby środowiska feministyczne bez przeszkód mogły realizować swoją politykę. Dodajmy wrogą człowiekowi
To dzięki feministkom, ty jako kobieta, masz prawo wyborcze w tym kraju i możesz zagłosować np. na Marka Jurka (Marek Jurek może zagłosować na ciebie również dzięki feministkom) . To dzięki feministkom masz prawo do małżeństwa z miłości i nie jesteś zmuszana do związku, który byłby najbardziej korzystny ekonomicznie dla twoich rodzicieli. I to dzięki feministkom masz prawo do realizowania się w dowolnie wybranym zawodzie, który to przywilej wcześniej zarezerwowany był tylko dla mężczyzn. Więc, nie nazwałbym ich postawy wrogą człowiekowi, chyba że definiujesz człowieka tak wąsko, jak to jest możliwe w języku angielskim (man= meżczyzna), a wrogością określasz „odebranie mężczyznom monopolu na rządzenie kobietami”.
I to ja (mężczyzna), muszę ci pisać takie rzeczy?

So cze 28, 2008 17:41

Ale feministki są złe, ponieważ domagają się aborcji. Wszystko inne nie ma znaczenia.

Mi się zawsze wydawało, że mizerię robi się ze śmietany, nie z mleka...

Nie należę do kościoła, a piasnie o jedynym słusznym radiu, to nie argument. To stwierdzenie dlaczego nie powinno się pisać o mojej wierze... Żałosne jest pisanie tylko o tym, czym można człowiekowi dowalić. To jest żałosne, Stanisławie adamie. A ty i tobie podobni napewno znajdziecie sobie jakiegoś wyimaginowanego wroga. może to będą ludzie wyznający moją wiarę? Nie zdziwiłbym się.

Po raz kolejny zwracam się do moderatora o zaostrzenie kar za obrazę innych forumowiczów.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So cze 28, 2008 19:12

1. dzień

Twoje życie rozpoczęło się w chwili poczęcia. W tym momencie zostały określone wszystkie cechy genetyczne (płeć, kolor skóry, oczu, włosów, rysy twarzy).

13. dzień

Kształtuje się zawiązek układu nerwowego.

21. dzień

Bije już serce dziecka, kształtuje się mózg.

41. dzień

Pojawiają się pierwsze odruchy nerwowe.

5. tydzień

Tworzą się mięśnie i szkielet.

6. tydzień

Tworzy się szkielet dziecka. Funkcjonują nerki, płuca, wątroba i serce. Rejestruje się już fale elektromagnetyczne wysyłane przez mózg człowieka.

6,5. tygodnia

Dziecko zaczyna się ruszać, jest to 12 tygodni wcześniej, niż matka mogłaby to odczuć.

7. tydzień

Na twarzy dziecka można zobaczyć oczy, uszy, nos i wargi.

8. tydzień

Dziecko może lekko uderzać piąstką, dostawać czkawki, ssać kciuk, budzić się i zasypiać. Pracują już wszystkie systemy anatomiczne ciała.

10. tydzień

Działają wszystkie organy. Ukształtowały się nóżki i rączki. Na palcach rąk wykształciły się linie papilarne. Dziecko reaguje na bodźce zewnętrzne, odczuwa ból. Dalszy rozwój polega jedynie na doskonaleniu pracy istniejących już narządów i wzroście człowieka.

11. tydzień

Dziecko poprzez łożysko nieustannie zasilane w pokarm i tlen, potrafi już krzywić się, a nawet uśmiechać. Wszystkie układy anatomiczne ciała zyskują coraz większą sprawność.

12. tydzień

Dziecko potrafi podkurczać nogi, obracać stopy i prostować palce u nóg, zaciskać piąstkę, marszczyć brwi. Wykazuje w swoim zachowaniu i budowie indywidualne cechy, odczuwa i reaguje na stany emocjonalne matki. Wzrost człowieka wynosi ok. 9 cm.

16. tydzień

Dziecko, mając zaledwie 14 cm, długości, potrafi chwytać rączkami, pływać, a nawet fiknąć koziołka.

26. tydzień

Przedwcześnie urodzone dziecko jest już w stanie przeżyć.

40. tydzień

Rodzi się dziecko - po 9 miesiącach życia w łonie matki.

-----------------------
Jak można żądać prawa do wyboru dla siebie, a zarazem odmawiać prawa do życia, innym?

So cze 28, 2008 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3