Beatyfikacja Popiełuszki 6 czerwca
Autor |
Wiadomość |
Rojza Genendel
|
 Re: Beatyfikacja Popiełuszki 6 czerwca
Biedakowi nawet po śmierci nie dadzą spokoju...
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt kwi 09, 2010 11:39 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Alus napisał(a): Makabry nie dostrzegało tysiące ludzi oglądające wystawę ciał ludzi nieznanych, spreparowanych do oglądania za kasę. Makabrą było to, że jak wiele źródeł to potwierdzało ciała te kupiono za psie grosze w Chinach, gdzie produkuje się trupy w celach komercyjnych - rozwinięty handel organami. Dla mnie ani jedno ani drugie makabrą nie jest. Nie rozumiem oczywiście sensu i celu modlenia się do kości, ale nie zabraniam nikomu - ostatecznie krzywda się od tego nikomu nie dzieje, jak kości Alfonsa wystawi się w 1000 kościołach w całym kraju i poza jego granicami. Alfonsowi i tak do niczego się nie przydadzą. W niebie dostanie kiedyś nowe nieużywane ciało. Ale dziwi mnie oburzenie niektórych, że pokazywanie ciała osoby zmarłej, z grobu nie wygrzebanej, dla celów edukacyjnych w sumie, jest świętokradztwem bo ciału należy się szacunek i nie można go w gablotach wystawiać, ale wygarnięcie nadgniłych kości z ćwierćwiecznego grobu, tyle że na cele kultu religijnego, to nic takiego - szacunku dla resztek ciała to nie umniejsza, choć te resztki też w gablotach stać będą. Nie rozumiem tego dysonansu. Dla mnie to jedno i to samo, tylko cel odmienny.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 09, 2010 12:45 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Tobie jest obojętna, ale rzesze najwyraźniej pragną modlić się do kości. Albo tak myślą zarządzający Kościołem I co ja mam na to twoim zdaniem poradzić ? Cytuj: I później się dziwicie ,że mówią na Kościół Katolicki - siedlisko ciemnogrodu ? A co ma jedno z drugim wspólnego ? Ciała Lenina Kościół Katolicki nie wystawia..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 09, 2010 13:26 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): A co ma jedno z drugim wspólnego ? Ciała Lenina Kościół Katolicki nie wystawia..
No ale p. Glemp mauzoleum sobie szykuje. A na razie umieścił tam ciało ks. Twardowskiego. Ciekawe czy kryptę w której leży można zwiedzać? I czy Glemp każe się pochować w szklanej trumnie ku uciesze pątników?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 09, 2010 13:31 |
|
 |
Johnny99
|
Byłem bardzo niezadowolony z tej decyzji. Ks. Twardowski wyraźnie zdecydował, gdzie i jak chce być pochowany, i brak respektu dla tej decyzji był czymś po prostu niegodnym. Nie da się tego usprawiedliwić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 09, 2010 13:40 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Nie po raz pierwszy i ostatni włodzarze polskiego Kościoła zachowują się niegodnie. A usprawiedliwić to można jedynie kasą od pątników, którzy mają przybywać tam gdzie ciekawe zwłoki lub szczątki spoczywają. Przecież te relikwie to dokładnie w tym samym celu. Przyciągnąć wiernych (ciekawe KOGO to przyciąga??) i zebrać co łaska.
|
Pt kwi 09, 2010 13:45 |
|
 |
Johnny99
|
Jak jest popyt, to jest i podaż..
|
Pt kwi 09, 2010 13:48 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jak jest popyt, to jest i podaż.. Widać, że 2 tysiące lat tępienia pogaństwa nie wystarczyło. Ludzie nadal czczą obrazy, figurki, kości, zwłoki...
|
Pt kwi 09, 2010 21:03 |
|
 |
Cyryl
|
Konstytucja jak na dzień dzisiejszy gwarantuje wolnośc wyznania,a więc mam prawo być czcicielem kości,wolę być nim zdecydowanie,niż zostać czcicielem jajek.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Wt cze 08, 2010 12:22 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Widać, że 2 tysiące lat tępienia pogaństwa nie wystarczyło. Za mało stosów  Cytuj: Konstytucja jak na dzień dzisiejszy gwarantuje wolnośc wyznania,a więc mam prawo być czcicielem kości Czcicielem voodoo też możesz być, ale sugerowałbym jednak mierzyć wyżej.
|
Wt cze 08, 2010 12:24 |
|
 |
Cyryl
|
Czcicielem voo-doo nie jestem.Ja oddaję cześć jedynie kościom i innym fragmentom zwłok katolickich świętych i beatyfikowanych.
|
Wt cze 08, 2010 12:29 |
|
 |
Johnny99
|
A po co ?
|
Wt cze 08, 2010 12:30 |
|
 |
Cyryl
|
Ponieważ jestem zabobonnym i prymitywnym człowiekiem.
|
Wt cze 08, 2010 12:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cyryl - a nie chodzi o to, aby wspominać świętych, a cześć Bogu samemu oddawać i dziękować za nich  ... Piękny tekst - rozmowa z abpem Dominikiem Duką OP odnośnie bł. Jerzego Popiełuszki - http://info.wiara.pl/doc/565472.Poprosi ... lawienstwo
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 08, 2010 14:20 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Ponieważ jestem zabobonnym i prymitywnym człowiekiem. I co, chcesz taki być ? Bo wiesz, nie musisz.
|
Wt cze 08, 2010 14:25 |
|
|
|