Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona
 list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze..." 
Autor Wiadomość

Post Re: list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze
Marek MRB napisał(a):
Po pierwsze - zaprezentował wyraźną linię polityczną, opowiadając się po jednej stronie. W tym kontekście nieszczerze brzmi jego wołanie o "brak podziałów w Episkopacie" bo przypomina znane zawołanie "nie kłóćmy się ! Przyznaj mi rację..."

Dlaczego nieszczerze? Gdy ja będę się upierał, że "2+2=5", a Ty będziesz twierdził, że "2+2=4", to nieszczere byłoby, gdybyś proponował mi co innego niż przyznanie Ci racji. Po prostu o. Wiśniewski najwidoczniej jest przekonany co do tego, jaka jest prawdziwa twarz Kościoła i nawołuje do zaniechania jej fałszowania. Ja podzielam jego zdanie, ale chciałbym, aby Kościół hierarchiczny zdobył się na jasne stanowisko w tej sprawie.

Marek MRB napisał(a):
(zauważcie że podał przykłady - zresztą mocno wątpliwe - z jednej strony barykady. O wspieraniu PO przez obóz krakowski z kard.Dziwiszem na czele - cisza...)

Zaczął od cedzenia wielbłąda.

Marek MRB napisał(a):
Po drugie - szufladkowanie. "Pojechał" starymi, zdartymi epitetami "ksenofobia, antysemityzm, nacjonalizm". Jakoś nie widzę w jego liście potępienia np.kosmopolityzmu

Jak wyżej.

Marek MRB napisał(a):
Proponowana TERAPIA - "wielkie debaty" - to wyjątkowy, skrajny idiotyzm. Kościół ma prowadzić, a nie "debatować". Kult "dialogizmu" objął widać także autora listu.
Stanowisko Kościoła jest "wypracowane" - należy je tylko ZASTOSOWAĆ. Z czym nasze duchowieństwo ma duże problemy (kto nei wierzy niech porówna praktykę duszpasterską z dokumentami watykańskimi).

Skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak... jak każdy widzi. Skoro stanowisko jest wypracowane i należy je tylko zastosować, to dlaczego tak się nie dzieje? Dlaczego jeden biskup mówi czarne a drugi białe? A trzeci usiłuje godzić ich rozmywając to w szarości?

Według mnie nie chodziło o debaty nad Wniebowzięciem Najświętszej Marii Panny, Trójcą Świętą czy nawet koncepcją "pustego piekła", a o debaty nad problemami społecznymi. Jak zastosować wypracowane nauczanie KK w konkretnych przypadkach? Jak się okazuje, nie jest to takie proste, bo gdyby było, to nie mielibyśmy problemu.

Marek MRB napisał(a):
Zakonnik pisze o nadużywaniu słów i pojęć-etykietek, których sam nadużył w początku swego listu !

Nie nadużył. Nazwanie garbatego garbatym nie jest nadużyciem ;) Problem polega na tym, że jedni ten garb widzą a drudzy nie. Dobrze byłoby wiedzieć, jak to widzi Kościół.

Marek MRB napisał(a):
Co do oceny mediów katolickich - ciekawe że podaje tytuł Naszego Dziennika a zupełnie zapomina o działającym poza Prawek Kanonicznym, wielokrotnie podważającym naukę Kościoła Tygodniku Powszechnym !

Znowu wielbłąd i komar. Oczywiście w mojej ocenie, chętnie poznam stanowisko Kościoła.

Marek MRB napisał(a):
Całość sprawia wrażenie strachu spowodowanego przyjściem nuncjusza spoza "ciepłej grupki biskupów" - tak jakby zakonnik bał się że nowy nuncjusz - w przeciwieństwie do swego poprzednika bp. Kowalczyka (który ku memu zdumieniu został prymasem) będzie pełnił swoją funkcję sumiennie, bez oglądania się na "autorytety" i "medialnych biskupów". Stąd wyprzedzająca próba "ustawienia" nowego nuncjusza.

Obawiam się, że gdyby ktoś takie insynuacje snuł pod adresem bp. Głódzia, to byś domagał się interwencji moderacji. Masz o. Wiśniewskiego za TW a nowego nuncjusza za ograniczonego umysłowo?

Marek MRB napisał(a):
Podpisuję się pod tekstem bp. Frankowskiego - choć chciałbym żeby z kolei i on zobaczył niektóre z problemów podnoszonych przez o.Wiśniewskiego.

Zachwiałeś tym moją wiarę w siłę rzeczowej argumentacji ponad podziałami :( Ale pewnie do jutra się pozbieram ;)

Cz gru 16, 2010 19:32
Sorry, a piszesz na zasadzie "Nie obrażajmy nikogo. A powiedział B że jest głupi, a B powiedział że A jest głupi. Nooooo, ale przecież A powiedział (wg mnie) prawdę, więc to nie jest obrażanie".

Nie SweetChild. Albo pisze się jako "juror" (a taką poze przyjął o.Wiśniewski) albo staje się po jednej stronie sporu. Inaczej jest to obłudne.
Cytuj:
Skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak... jak każdy widzi. Skoro stanowisko jest wypracowane i należy je tylko zastosować, to dlaczego tak się nie dzieje? Dlaczego jeden biskup mówi czarne a drugi białe? A trzeci usiłuje godzić ich rozmywając to w szarości?
Właśnie dlatego jest niedobrze że zamiast zastosować duchowni mędrkują.
Cytuj:
Obawiam się, że gdyby ktoś takie insynuacje snuł pod adresem bp. Głódzia, to byś domagał się interwencji moderacji.
Gdyby to robił imiennie i bezpodstawnie - owszem.
Cytuj:
Masz o. Wiśniewskiego za TW a nowego nuncjusza za ograniczonego umysłowo?
Nie. Ale najwidoczniej o.Wiśniewski ma nuncjusza za kogoś takiego (z tym ze chyba się nie udało sporo poszedł z tym do GW się wypłakać...)

Cz gru 16, 2010 19:43

mały kwiatek napisał(a):
Ojcu Wiśniewskiemu chodzi o wsparcie Papieża w odnowie Kościoła w Polsce, a nie o polską przepychankę.
Wydaje mi się że "odnowa" Kościoła w Polsce może przyjąć postać ostatecznej konfrontacji, pomiędzy kościołem rzymsko-katolickim, a toruńsko-katolickim. Czyżby szykowała nam się schizma? Osaczona grupa "moherowych beretów" pod przewodnictwem Tadeusza Rydzyka może być do tego zdolna. Czego przedsmak mieliśmy pod pałacem prezydenckim.

Cz gru 16, 2010 20:12

"......część biskupów pozwala drukować swoje wypowiedzi, a nawet pisze i drukuje swoje artykuły w dzienniku ("Gazeta Wyborcza"), w którym roi się od oszczerstw. Ten dziennik inni biskupi uważają za głęboko antychrześcijański!" (zmian w nawiasie moja)
Jak to jest naprawdę z tym drugim dziennikiem? jaka jest druga strona medalu? czy ten dziennik jest chrześcijański?

Cz gru 16, 2010 20:18
To znaczy ktory "drugi"?

Problem w tym, ze prasy katolickiej jest u nas jakby coraz wiecej, ale krytycznych artykulow o Kosciele tam nie uswiadczysz. No wiec zajmuja sie tematem te media, ktore chca sie zajac.

Tak jak koscielne media krytycznie zajmuja sie "mediami tego swiata". Ja Kuba Bogu....

Cz gru 16, 2010 20:23
Nie odpowiedziałaś na pytanie.Jak zwykle - ślizg.

Jakie życie jest dziwne. Właśnie skończyłem (na innym forum) dyskusję na temat RM z fanatykiem tego radia. Tu toczę podobną w kształcie dyskusję z fanatycznymi wrogami tegoż medium...

Ostatnio edytowano Cz gru 16, 2010 20:33 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 16, 2010 20:31
Na ktore?
Zapytalam, o ktory "drugi" dziennik chodzi. Jezeli ty wiesz, to sam odpowiedz.

Cz gru 16, 2010 20:32
Reader's Dugest :)
Nie czytałaś listu o którym jest wątek czy postu ziut1 na który odpowiadasz ?

Cz gru 16, 2010 20:44
ziut1 napisał(a):
"......część biskupów pozwala drukować swoje wypowiedzi, a nawet pisze i drukuje swoje artykuły w dzienniku ("Gazeta Wyborcza"), w którym roi się od oszczerstw. Ten dziennik inni biskupi uważają za głęboko antychrześcijański!" (zmian w nawiasie moja)
Jak to jest naprawdę z tym drugim dziennikiem? jaka jest druga strona medalu? czy ten dziennik jest chrześcijański?

GW można dowolnie zarzucać antychrzescijańskość, bo też nigdy nie zabiegała o uznanie jej za chrześcijańską.
W przeciwieństwie do NDz mieniącą się mianem prasy katolickiej.
Biskupi piszą, wypowiadają się do GW, bo Jezus jadał z celnikami, chodził do ich domów.
Ale służacym Bogu wymagania stawiał wyższe, dlatego przepędził kupców ze świątyni.
A nie interesował się kupcami na bazarach - bo co "boskie Bogu, cesarskie casarzowi".

Cz gru 16, 2010 21:55
Alus napisał(a):
ziut1 napisał(a):

GW można dowolnie zarzucać antychrzescijańskość, bo też nigdy nie zabiegała o uznanie jej za chrześcijańską.
Nieprawda.
Grzegorz Tournau, wierny współpracownik Tadeusza Mazowieckiego od czasu jak ten dostał swoją gazetę od komunistów za lżenie uwięzionego biskupa zabiegał by uznawać "Arkę" w GW za wkładkę katolicką
Cytuj:
W przeciwieństwie do NDz mieniącą się mianem prasy katolickiej.
Biskupi piszą, wypowiadają się do GW, bo Jezus jadał z celnikami, chodził do ich domów.
Co ma chodzenie do domów z produkowaniem się w antykatolickiej prasie ?
Cytuj:
Ale służacym Bogu wymagania stawiał wyższe, dlatego przepędził kupców ze świątyni.
A nie interesował się kupcami na bazarach - bo co "boskie Bogu, cesarskie casarzowi".
Podsumujmy : drukować w chrześcijańskim, ale niezgodnym wizją z Alą NDz - źle, drukować w antykatolickiej, ale ulubionej przez Alę GW - dobrze.
A ukraść Kali krowa dobrze czy źle ?

Cz gru 16, 2010 22:08
Cytuj:
Grzegorz Tournau, wierny współpracownik Tadeusza Mazowieckiego od czasu jak ten dostał swoją gazetę od komunistów za lżenie uwięzionego biskupa zabiegał by uznawać "Arkę" w GW za wkładkę katolicką

Może i zabiegał, liczy się stan rzeczywisty.
"Prawdziwy polski katolik" nigdy nie odpuszcza.....w kazdym temacie należy dowalić nielubianemu Mazowieckiemu :diabel:
Cytuj:
Co ma chodzenie do domów z produkowaniem się w antykatolickiej prasie ?

Ano to, że oni pamiętają, że Jezus nikim nie gardził.....czego nie potrafią przełknąć "gorliwi katolicy"
Cytuj:
Podsumujmy : drukować w chrześcijańskim, ale niezgodnym wizją z Alą NDz - źle, drukować w antykatolickiej, ale ulubionej przez Alę GW - dobrze.
A ukraść Kali krowa dobrze czy źle ?

Gdyby tylko wizją Ali, nie było tematu .....

Cz gru 16, 2010 22:45
(...)

Cz gru 16, 2010 22:52

ToMu! Weź tabletkę, lub krople na uspokojenie i przeczytaj artykuł jeszcze raz.
Jeśli natomiast nie odpowiada ci ta informacja z ND, to można poszukać ją na innych portalach.

Nie bardzo wiem, do czego pijesz ;) zresztą błędnie. W przeciwieństwie do niektórych na tym forum, np. Marka, nie emocjonuję się tym, co piszę, bo nie ma to sensu :)

Nie wiem, skąd pomysł, że "nie odpowiada mi ta informacja". Po prawdzie... to w ogóle nie rozumiem tego zdania - co to znaczy, że miała by mi nie odpowiadać? Oceniam ją - i nie ma tu znaczenia, czy mi się podoba, czy nie. Wypowiedziałem się co do niej. I podtrzymuję w pełni to, co napisałem - wypowiedź biskupa słynącego m.in. z absolutnej bezkrytyczności i ślepego poparcia dla RM, odwracająca kota ogonem, w której zamiast odnieść się rzeczowo do tego, o czym napisał. o. Wiśniewski, marudzi nt. GW i samego autora listu.

A pomysł, że to sam o. Ludwik pobiegł do Wyborczej z listem - śmieszna. Gdyby tak było, niewątpliwie by się tym pochwalili, podczas gdy w pierwszym tekście GW jest sformułowanie
Cytuj:
List, który właśnie poznała "Gazeta", dominikanin o. Ludwik Wiśniewski wysłał we wrześniu do przedstawiciela Watykanu w Polsce.

http://wyborcza.pl/1,75478,8813410,Dram ... z18MSu9e4O
co sugeruje, iż GW weszła w jego posiadanie zdecydowanie nie od autora, bo wyrażono by to wtedy wprost.

Kamala napisał(a):
ToMu ma racje. Reakcja typowa: winny ten co gniazdo kala, bo ... mowi o problemach. "Kosciolowi szkodzi".

Jezeli odpowiedz bpa Michalika, znana rowniez z mediow, jest "kompetentna", to ja nie mam dalszych pytan. Dla mnie jest wszystko jasne.

Dzięki. Głos rozsądku :)

Marek MRB napisał(a):
Po pierwsze - zaprezentował wyraźną linię polityczną, opowiadając się po jednej stronie. W tym kontekście nieszczerze brzmi jego wołanie o "brak podziałów w Episkopacie" bo przypomina znane zawołanie "nie kłóćmy się ! Przyznaj mi rację..."
(zauważcie że podał przykłady - zresztą mocno wątpliwe - z jednej strony barykady.

Marku - o. Wiśniewski nie opowiedział się po niczyjej "stronie". Jeśli mówić o podziale - to tylko ze względu na to, że część duchowieństwa problemy widzi, apeluje o zajęcie się nimi i podjęcie działań (co o. Ludwik w liście uwypuklił i skonkretyzował), a druga udaje, że problemów nie ma, marginalizuje, próbując uciszać wszystkich którzy pokazują jak jest naprawdę (a różowo nie jest).

Wybacz, ale znowu z Twojej wypowiedzi (dalszej, nie cytowanej powyżej, numerek chyba 3) wynika, że w Twoim mniemaniu in plus w liście o. Wiśniewskiego jest głównie... problem lustracji. I znowu napiszę - przeceniasz rolę rozwiązania tego problemu, o ile dzisiaj jest to w ogóle wykonalne. I kolejny raz na tym skończę ten wątek - jako że są inne, odpowiednie do tego tematu.

Marek MRB napisał(a):
5
Proponowana TERAPIA - "wielkie debaty" - to wyjątkowy, skrajny idiotyzm. Kościół ma prowadzić, a nie "debatować". Kult "dialogizmu" objął widać także autora listu.

Prowadzić - jak? W przeciwne strony? W wielu kwestiach - choćby oceny sytuacji wokół krzyża w sierpniu - pokazało, że biskupi niejednokrotnie ciągnęli zupełnie w innym kierunku, przedstawiając całość w diametralnie różne sposoby.

Żeby gdzieś prowadzić, trzeba ustalić najpierw wspólny kierunek - a do tego w KEP daleko w wielu sprawach. SweetChild ładnie to napisał. Jezus mówi "tak, tak; nie, nie". A w KEP jest tak, że jeden jedno, a drugi zupełnie co innego.

Marek MRB napisał(a):
Całość sprawia wrażenie strachu spowodowanego przyjściem nuncjusza spoza "ciepłej grupki biskupów" - tak jakby zakonnik bał się że nowy nuncjusz - w przeciwieństwie do swego poprzednika bp. Kowalczyka (który ku memu zdumieniu został prymasem) będzie pełnił swoją funkcję sumiennie, bez oglądania się na "autorytety" i "medialnych biskupów". Stąd wyprzedzająca próba "ustawienia" nowego nuncjusza.

Ja myślę zupełnie inaczej - że on, jak i ja, jest pełen nadziei w stosunku do abp. Migliore.

Geonides napisał(a):
mały kwiatek napisał(a):
Ojcu Wiśniewskiemu chodzi o wsparcie Papieża w odnowie Kościoła w Polsce, a nie o polską przepychankę.
Wydaje mi się że "odnowa" Kościoła w Polsce może przyjąć postać ostatecznej konfrontacji, pomiędzy kościołem rzymsko-katolickim, a toruńsko-katolickim. Czyżby szykowała nam się schizma? Osaczona grupa "moherowych beretów" pod przewodnictwem Tadeusza Rydzyka może być do tego zdolna. Czego przedsmak mieliśmy pod pałacem prezydenckim.

Nie ma i nigdy nie było ani czegoś takiego jak "kościół toruński", a ni "kościół krakowski/łagiewnicki". Jest Kościół katolicki, w którym ścierają się niestety bardzo odmienne poglądy i ktoś powinien zatroszczyć się o to, że prezentowane publicznie będą tylko poglądy słuszne, a nie tak, że każdy biskup gada, co mu ślina na język przyniesie, i wychodzi że (przykład krzyża) jedni modlą się o opamiętanie tych, którzy krzyżem na placu wymachiwali, podczas gdy inni... modlą się o wytrwałość dla tych wymachujących krzyżem. Absurd.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 17, 2010 11:06
Zobacz profil WWW

Marek MRB napisał(a):
Sorry, a piszesz na zasadzie "Nie obrażajmy nikogo. A powiedział B że jest głupi, a B powiedział że A jest głupi. Nooooo, ale przecież A powiedział (wg mnie) prawdę, więc to nie jest obrażanie".

Zależy więc od tego, która analogia wierniej oddaje rzeczywistość. Jeśli Twoja, to musiałbym przyznać Ci rację. Ja jednak uważam, że A twierdzi, iż "2+2=5", a B mówi, że A nie ma racji, myli się, a do tego wprowadza w błąd innych na dość szeroką skalę, przez co jest społecznie szkodliwy.

Marek MRB napisał(a):
Nie SweetChild. Albo pisze się jako "juror" (a taką poze przyjął o.Wiśniewski) albo staje się po jednej stronie sporu. Inaczej jest to obłudne.

Dlaczego uważasz, że o.Wiśniewski przyjął pozę jurora? Moim zdaniem dość wyraźnie opowiada się po jednej ze stron, przedstawia swoją argumentację, co do słuszności której jest przekonany i zwraca się do wyższego rangą hierarchy o zajęcie stanowiska i wyznaczenie jurora/ jurorów.

Marek MRB napisał(a):
Właśnie dlatego jest niedobrze że zamiast zastosować duchowni mędrkują.

Ale może dla nich, podobnie jak dla mnie, nie jest to takie proste i oczywiste? Chociażby problem opierania prawa państwowego na przykazaniach. Czy katolik powinien dążyć do wpisania wszystkich przykazań do prawa cywilnego (czyli np. do delegalizacji cudzołóstwa w interpretacji KK, w więc praktycznie delegalizacji ślubów cywilnych) czy też może tylko niektórych? Jeśli niektórych, to dlaczego akurat jednych tak a innych nie? A może żadnych?

Marek MRB napisał(a):
Nie. Ale najwidoczniej o.Wiśniewski ma nuncjusza za kogoś takiego (z tym ze chyba się nie udało sporo poszedł z tym do GW się wypłakać...)

Tu niestety możesz mieć rację, że reakcja nuncjusza była rozczarowująca dla o.Wiśniewskiego. O ile to o.Wiśniewski zadecydował o publikacji listu w GW. Jeśli tak, to moim zdaniem był to nieprzemyślany ruch, bo daje przeciwnikom wygodny pretekst do skierowania dyskusji na boczny tor (czyli jaka to GW jest zła). Chyba że katolickie wydawnictwa (chociażby GN) nie chciały tego listu opublikować.

Ostatnio edytowano Pt gru 17, 2010 11:16 przez SweetChild, łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 17, 2010 11:09

Post Re:
ToMu napisał(a):
Marku - o. Wiśniewski nie opowiedział się po niczyjej "stronie".

Zależy, jak rozumiemy strony. Dla mnie słowa z listu:

Cytuj:
Ten gorszący podział objawia się poprzez popieranie inicjatyw i dzieł formalnie katolickich, a w rzeczywistości pogańskich, bo jątrzących i dzielących społeczeństwo i Kościół. Aby nie być gołosłownym, dam przykład: oto część biskupów pozwala drukować swoje wypowiedzi, a nawet pisze i drukuje swoje artykuły w dzienniku ("Nasz Dziennik"), w którym roi się od oszczerstw. Ten dziennik inni biskupi uważają za głęboko antychrześcijański! Czyż to nie jest gorszący podział? Trudno nie wspomnieć także o dramacie mającym miejsce w ostatnich tygodniach, a związanym z krzyżem przed pałacem prezydenckim. Tak naprawdę to nie jest to obrona krzyża (choć pewnie niektórzy tak sądzą), ale walka z Prezydentem i Rządem oraz podkopywanie ich prestiżu. Nie jest to także upominanie się o godne uczczenie ofiar katastrofy smoleńskiej, czego rzekomo nie chcą uczynić ludzie aktualnie kierujący Krajem, bowiem Prezydent i Rząd kilkakrotnie deklarowali wolę godnego uczczenia tych ofiar. To jest godne pożałowania polityczne awanturnictwo!
Niestety, część biskupów "dolewa oliwy do ognia", popierając ten nieracjonalny protest. Czyżby nie wiedzieli, co czynią i jak bardzo przyczyniają się do rozbijania Kościoła?

to dość jasne określenie swojego stanowiska. A takich wyrazistych słów pada dużo więcej.

Pt gru 17, 2010 11:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 246 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona