Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 23:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Wielki Tydzień - tydzień modlitwy o nawrócenie Żydów 
Autor Wiadomość
Post Re: Wielki Tydzień - tydzień modlitwy o nawrócenie Żydów
Andy72 napisał(a):
Tylko że Budda nikogo nie zbawia. Dał mylne nauki że człowiek o własnych siłach ma moc się zbawić, co powoduje pychę.

To myślisz, że ktoś coś zrobił za ciebie?
Bo ja wypraszam sobie, upośledzony nie jestem, mogę sam :D

No i dlaczego u buddystów tej pychy tak mało a za to wiele u katolików, którzy myślą ze są czymś najlepszym co mogło spotkać ludzkość od czasów wprowadzenia na rynek krojonego chleba, że chcą innych nawracać by podzielali ich wyobrazenia ?

Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

So kwi 07, 2012 17:16

Andy72 napisał(a):
Ale z drugiej strony, Żydzi to nasi starsi bracia w wierze, mają ten sam Stary Testament, tego samego Boga. Natomiast islamiści "szanują Jezusa"? tylko że ich nauka robi z Jezusa całkiem kogo innego. Przede wszystkim zaprzeczają ukrzyżowaniu. Mają inną nauką, innego proroka, inne święte księgi.

to nie tak, Papież tak nigdy nigdy nie powiedział.

"Otóż, w ciągu ostatnich piętnastu lat, tzn. po 13 kwietnia 1986 roku ogromną karierę zrobiła powiedzenie, że Żydzi są starszymi braćmi w wierze Chrześcijan. Jest to nieporozumienie. Ktoś powie: "ale przecież Jan Paweł II tak powiedział". Wszyscy powołują się na Jana Pawła II. Na szczęście, Jan Paweł II tak nie powiedział. Jan Paweł II w synagodze, w Rzymie, powiedział tak - zwracając się do rabinów - "jesteście naszymi braćmi umiłowanymi". A więc dał poznać nasze odczucia, naszą wrażliwość, nasze emocje. To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka. A dalej Ojciec Święty powiedział tak: "i - można powiedzieć - naszymi starszymi braćmi".

Żydzi nie wierzą w Stary Testament, wierzą w Torę.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IR/wiar_zyd.html

Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:20 przez NowennaPompejanska, łącznie edytowano 1 raz

So kwi 07, 2012 17:18
Zobacz profil WWW

Bo to Jezus powiedział "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem", to Chrystus daje zbawienie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 07, 2012 17:19
Andy72 napisał(a):
Bo to Jezus powiedział "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem", to Chrystus daje zbawienie.

No no, Ego wielkie jak u Wałęsy :D

So kwi 07, 2012 17:20

alpert napisał(a):
Andy72 napisał(a):

No no, Ego wielkie jak u Wałęsy :D

Póki co widzę to Ego u ciebie. W każdym poście potwierdzasz swoje wielkie EGO "udowadniając" jak to Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO :D

Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:23 przez NowennaPompejanska, łącznie edytowano 1 raz

So kwi 07, 2012 17:22
Zobacz profil WWW
NowennaPompejanska napisał(a):
Póki co widzę to Ego i ciebie. Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO :D

To w końcu mam naśladować Chrystusa czy nie :D

So kwi 07, 2012 17:23

alpert napisał(a):
Póki co widzę to Ego i ciebie. Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO :D

To w końcu mam naśladować Chrystusa czy nie :D

Masz wolną wolę.

So kwi 07, 2012 17:24
Zobacz profil WWW

Gdybyś był choć trochę tak pokorny jak On...

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 07, 2012 17:25
Masz wolną wolę.

Mam wolna wolę ale tego mi nie wolno, i tego i jeszcze tamtego by nie trafić do piekła na wieczne męki :D

Andy72 napisał(a):

Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę :D

So kwi 07, 2012 17:26

To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka.

Ponawiam prośbę o sprecyzowanie o kogo chodzi - wyznawców judaizmu (żydów) czy przedstawicieli narodu żydowskiego/grupy etnicznej (Żydów)? Wydaje mi się, że ma to w tym wypadku znaczenie.

So kwi 07, 2012 17:29

alpert napisał(a):
Masz wolną wolę.

Mam wolna wolę ale tego mi nie wolno, i tego i jeszcze tamtego by nie trafić do piekła na wieczne męki :D

Andy72 napisał(a):

Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę :D

Wolno ci wszystko, tylko nie wszystko przyniesie ci korzyść.

Co do drugiego zdania. To zdanie potwierdza, że twoje EGO jest dużo większe niż przypuszczałam.

So kwi 07, 2012 17:30
Zobacz profil WWW
Co do drugiego zdania. To zdanie potwierdza, że twoje EGO jest dużo większe niż przypuszczałam.

Jeszcze nie mówię o sobie, że "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem" więc nie jest tak źle :D

So kwi 07, 2012 17:32

alpert napisał(a):

Oj, nie chciałbyś tak cierpieć jak Chrystus, naprawdę.

So kwi 07, 2012 17:32

WZasadzieNiegroźny napisał(a):
To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka.

Ponawiam prośbę o sprecyzowanie o kogo chodzi - wyznawców judaizmu (żydów) czy przedstawicieli narodu żydowskiego/grupy etnicznej (Żydów)? Wydaje mi się, że ma to w tym wypadku znaczenie.

Nie ma to żadnego znacznie. Dla Żydów każdy żyd jest żydem, nawet żyd ateista, obojętnie w co on będzie wierzył, byleby nie wierzył w Jezusa. Nawet Żyd wierzący w Latajcego potwora spaghetii będzie nadal Żydem dla Żydów. Ale wystarczy, że uwierzy w Jezusa, a przestanie być Żydem dla Żydów i będą go prześladować. Ten nawrócony Żyd z poprzednich postów, mówił jak jest prześladowany, opluwany i bity na ulicy w Izrealu przez innych Żydów.

So kwi 07, 2012 17:34
Zobacz profil WWW
Andy72 napisał(a):
alpert napisał(a):

Oj, nie chciałbyś tak cierpieć jak Chrystus, naprawdę.

Byli i są ludzie którzy cierpieli/cierpią podobnie lub bardziej i to bez świadomości, że trzy dni później zmartwychwstaną.
I to tym należy współczuć...

Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So kwi 07, 2012 17:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona