Wielki Tydzień - tydzień modlitwy o nawrócenie Żydów
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wielki Tydzień - tydzień modlitwy o nawrócenie Żydów
Andy72 napisał(a): Tylko że Budda nikogo nie zbawia. Dał mylne nauki że człowiek o własnych siłach ma moc się zbawić, co powoduje pychę. To myślisz, że ktoś coś zrobił za ciebie? Bo ja wypraszam sobie, upośledzony nie jestem, mogę sam No i dlaczego u buddystów tej pychy tak mało a za to wiele u katolików, którzy myślą ze są czymś najlepszym co mogło spotkać ludzkość od czasów wprowadzenia na rynek krojonego chleba, że chcą innych nawracać by podzielali ich wyobrazenia ?
Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
| So kwi 07, 2012 17:16 |
|
|
|
 |
|
NowennaPompejanska
|
Andy72 napisał(a): Ale z drugiej strony, Żydzi to nasi starsi bracia w wierze, mają ten sam Stary Testament, tego samego Boga. Natomiast islamiści "szanują Jezusa"? tylko że ich nauka robi z Jezusa całkiem kogo innego. Przede wszystkim zaprzeczają ukrzyżowaniu. Mają inną nauką, innego proroka, inne święte księgi. to nie tak, Papież tak nigdy nigdy nie powiedział. "Otóż, w ciągu ostatnich piętnastu lat, tzn. po 13 kwietnia 1986 roku ogromną karierę zrobiła powiedzenie, że Żydzi są starszymi braćmi w wierze Chrześcijan. Jest to nieporozumienie. Ktoś powie: "ale przecież Jan Paweł II tak powiedział". Wszyscy powołują się na Jana Pawła II. Na szczęście, Jan Paweł II tak nie powiedział. Jan Paweł II w synagodze, w Rzymie, powiedział tak - zwracając się do rabinów - "jesteście naszymi braćmi umiłowanymi". A więc dał poznać nasze odczucia, naszą wrażliwość, nasze emocje. To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka. A dalej Ojciec Święty powiedział tak: "i - można powiedzieć - naszymi starszymi braćmi". Żydzi nie wierzą w Stary Testament, wierzą w Torę. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IR/wiar_zyd.html
Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:20 przez NowennaPompejanska, łącznie edytowano 1 raz
|
| So kwi 07, 2012 17:18 |
|
 |
|
Andy72
|
Bo to Jezus powiedział "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem", to Chrystus daje zbawienie.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So kwi 07, 2012 17:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Bo to Jezus powiedział "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem", to Chrystus daje zbawienie. No no, Ego wielkie jak u Wałęsy 
|
| So kwi 07, 2012 17:20 |
|
 |
|
NowennaPompejanska
|
alpert napisał(a): Andy72 napisał(a): Bo to Jezus powiedział "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem", to Chrystus daje zbawienie. No no, Ego wielkie jak u Wałęsy  Póki co widzę to Ego u ciebie. W każdym poście potwierdzasz swoje wielkie EGO "udowadniając" jak to Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO 
Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:23 przez NowennaPompejanska, łącznie edytowano 1 raz
|
| So kwi 07, 2012 17:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
NowennaPompejanska napisał(a): Póki co widzę to Ego i ciebie. Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO  To w końcu mam naśladować Chrystusa czy nie 
|
| So kwi 07, 2012 17:23 |
|
 |
|
NowennaPompejanska
|
alpert napisał(a): NowennaPompejanska napisał(a): Póki co widzę to Ego i ciebie. Ty oczywiście jesteś lepszy od nas katolików. Ech... TO EGO  To w końcu mam naśladować Chrystusa czy nie  Masz wolną wolę.
|
| So kwi 07, 2012 17:24 |
|
 |
|
Andy72
|
Gdybyś był choć trochę tak pokorny jak On...
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So kwi 07, 2012 17:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
NowennaPompejanska napisał(a): Masz wolną wolę. Mam wolna wolę ale tego mi nie wolno, i tego i jeszcze tamtego by nie trafić do piekła na wieczne męki  Andy72 napisał(a): Gdybyś był choć trochę tak pokorny jak On... Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę 
|
| So kwi 07, 2012 17:26 |
|
 |
|
WZasadzieNiegroźny
|
NowennaPompejanska napisał(a): To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka. Ponawiam prośbę o sprecyzowanie o kogo chodzi - wyznawców judaizmu (żydów) czy przedstawicieli narodu żydowskiego/grupy etnicznej (Żydów)? Wydaje mi się, że ma to w tym wypadku znaczenie.
|
| So kwi 07, 2012 17:29 |
|
 |
|
NowennaPompejanska
|
alpert napisał(a): NowennaPompejanska napisał(a): Masz wolną wolę. Mam wolna wolę ale tego mi nie wolno, i tego i jeszcze tamtego by nie trafić do piekła na wieczne męki  Andy72 napisał(a): Gdybyś był choć trochę tak pokorny jak On... Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę  Wolno ci wszystko, tylko nie wszystko przyniesie ci korzyść. Co do drugiego zdania. To zdanie potwierdza, że twoje EGO jest dużo większe niż przypuszczałam.
|
| So kwi 07, 2012 17:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
NowennaPompejanska napisał(a): Co do drugiego zdania. To zdanie potwierdza, że twoje EGO jest dużo większe niż przypuszczałam. Jeszcze nie mówię o sobie, że "Ja jestem Prawdą, Drogą, Życiem" więc nie jest tak źle 
|
| So kwi 07, 2012 17:32 |
|
 |
|
Andy72
|
alpert napisał(a): Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę  Oj, nie chciałbyś tak cierpieć jak Chrystus, naprawdę.
|
| So kwi 07, 2012 17:32 |
|
 |
|
NowennaPompejanska
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): NowennaPompejanska napisał(a): To, że w gruncie rzeczy Żydzi - czy wyznawcy judaizmu - nie są postawieni poza nawiasem chrześcijańskiego przykazania miłości Boga i bliźniego. Miłujemy Żydów tak, jak miłujemy wszystkie inne narody, i miłujemy każdego Żyda tak, jak miłujemy każdego innego człowieka. Ponawiam prośbę o sprecyzowanie o kogo chodzi - wyznawców judaizmu (żydów) czy przedstawicieli narodu żydowskiego/grupy etnicznej (Żydów)? Wydaje mi się, że ma to w tym wypadku znaczenie. Nie ma to żadnego znacznie. Dla Żydów każdy żyd jest żydem, nawet żyd ateista, obojętnie w co on będzie wierzył, byleby nie wierzył w Jezusa. Nawet Żyd wierzący w Latajcego potwora spaghetii będzie nadal Żydem dla Żydów. Ale wystarczy, że uwierzy w Jezusa, a przestanie być Żydem dla Żydów i będą go prześladować. Ten nawrócony Żyd z poprzednich postów, mówił jak jest prześladowany, opluwany i bity na ulicy w Izrealu przez innych Żydów.
|
| So kwi 07, 2012 17:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): alpert napisał(a): Ależ mi sztuka dać się zabić na krzyżu wiedząc, że trzy dni później zmartwychwstanę  Oj, nie chciałbyś tak cierpieć jak Chrystus, naprawdę. Byli i są ludzie którzy cierpieli/cierpią podobnie lub bardziej i to bez świadomości, że trzy dni później zmartwychwstaną. I to tym należy współczuć...
Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 17:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| So kwi 07, 2012 17:37 |
|
|
|