Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: pokuta
Liza napisał(a): Czy wszyscy protestanci uważają, że wiara usprawiedliwia a uczynki są nieważne? Oto własnie stereotyp którym tak pięknie się posłużyłaś odsłaniając się. A to co zobaczyłem wcale mnie nie zachwyciło. Cytuj: Kozioł: nie jesteś dla mnie reprezentantem protestantyzmu. Brat Roger jest mi znacznie bliższy. A brat Roger Louis Schütz-Marsauche był reformowanym pastorem i pietystą  . Hasło o nim w wiki pisał lub redagował katolik - tyle w nim nieporozumień i niezrozumień! Np. Nicejsko-konstantynopolitańskie wyznanie wiary (Credo) wyznawane jest przez większość (jak nie wszystkich) ewangelików  Znów błądzisz w świecie stereotypów i nieporozumień!
|
N kwi 29, 2012 13:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Oto własnie stereotyp którym tak pięknie się posłużyłaś odsłaniając się. A to co zobaczyłem wcale mnie nie zachwyciło. Doprezyzuj, proszę. Cytuj: Hasło o nim w wiki pisał lub redagował katolik - tyle w nim nieporozumień i niezrozumień! Np. Nicejsko-konstantynopolitańskie wyznanie wiary (Credo) wyznawane jest przez większość (jak nie wszystkich) ewangelików  A konkretnie co mi zarzucasz? Wybacz, cenię sobie konkretne wypowiedzi. Cytuj: Znów błądzisz w świecie stereotypów i nieporozumień! Proszę o wypunktowanie, moich stereotypów i podania prawdziwych wypowiedzi. Inaczej pomyślę, ze chcesz tylko zaistnieć na forum i próbujesz się dowartościowac odsłaniając infantylne postrzeganie świata przez katolików poprzez moją osobę lub jako konwertyta (tego nie wiem) masz jeszcze wyrzuty sumienia. A ja mam zamiar to przemyśleć. Liczę na wartościowy materiał poznawczy, który pomoże mi spojrzeć szerzej na świat i zobiektywizować poglądy. To forma pokuty, którą obiecuję podjąć. W przeciwnym przypadku zabiorę się za prezent świąteczny. Jeśli dojrzę zdania wyrwane z kontekstu uznam, że znasz jedynie procedury kopiuj-wklej i wrzucę Cię do worka... Sam się wprosiłeś. 
|
N kwi 29, 2012 13:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Po to bowiem Chrystus umarł i powrócił do życia, by zapanować tak nad umarłymi , jak nad żywymi"14,9
O to chodziło, Kozioł?
|
N kwi 29, 2012 13:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Proszę o wypunktowanie, moich stereotypów i podania prawdziwych wypowiedzi. Proszę bardzo, oto twoja wypowiedź: Cytuj: Czy wszyscy protestanci uważają, że wiara usprawiedliwia a uczynki są nieważne? w kontekście Wspólnej Deklaracji o usprawiedliwieniu i "ludzkich mysli". Stereotyp przez katolików rozpowszechniany polega na tym, że protestant wierzy w Boga i już uwazaja się za zbawionego i nic nie musi robić, a przeciez demony tez wierzą. Jest to w tym kontekście zupełna bzdura. Protestanci, tak samo jak współczesna teologia katolicka (kto nie wierzy niech prześledzi np. komentarze w Liście do Rzymian w Tysiąclatce), głoszą, ze zbawienie jest z łaski i z wiary, ale nie z każdej wiary. Nazwijmy to "żywą" wiarą (bo dająca życie wieczne  ), wiarą która pociąga za sobą, indukuje "uczynki" takie jak chęć zbliżenia się do Boga, jak chęć przypodobania się Jemu, jak pokuta (w końcu to jest temat tej rozmowy), jak chęć posłuszeństwa, jak modlitwa, jak płynąca stąd miłość do ludzi itd itp.. To wiara dająca dobre owoce. Czy więc każdy protestant uważa, że zbawienie jest z wiary? TAK, KAŻDY! Ale nie z każdej wiary. Czy więc każdy protestant uważa, że uczynki dla zbawienia sa nieważne? TAK, KAŻDY! Uczynki nie prowadza do zbawienia, ale wiele uczynków świadczy o wierze.
|
N kwi 29, 2012 15:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): "Po to bowiem Chrystus umarł i powrócił do życia, by zapanować tak nad umarłymi , jak nad żywymi"14,9
O to chodziło, Kozioł? Czytaj list od początku, szybciej znajdziesz 
|
N kwi 29, 2012 15:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): alpert napisał(a): Kozioł napisał(a): Ale DLACZEGO Jezus musiał umrzeć na krzyżu, DLACZEGO w ST ludzie pomimo ofiar, także corocznych ofiar za grzechy całego ludu, nie mogli byc zbawieni? T Bo zapłatą za grzech jest śmierć ? Gorąco! Nie trzeba na religię chodzic. Wystarczy twórczośc Marilyna Mansona 18 A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie. 19 Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi.Trafiłem ?
|
N kwi 29, 2012 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nowy Adam? W zasadzie blisko. Ale to porównanie jest tylko pewna konsekwencją. Ale proszę, czytajcie od początku, tyle pominęliście.
|
N kwi 29, 2012 16:41 |
|
 |
sługaBoga
|
kozioł napisał Cytuj: Ale DLACZEGO Jezus musiał umrzeć na krzyżu, żeby Zbawić ludzi Cytuj: DLACZEGO w ST ludzie pomimo ofiar, także corocznych ofiar za grzechy całego ludu, nie mogli byc zbawieni? bo była potrzebna Ofiara i Krew Boga człowieka. Sam człowiek nigdy by nie był stanie nawiązać jedności z Bogiem. Tylko Syn Boży mógł to zrobić po przez swoje misterium. własnie pokuta Nowo Testamentalna ma sens taki, iż łaczy się z Ofiarą Krzyżową Chrystusa. Pokuta ludzka łączy się z Pokutą Syna Bożego -patrz np. Św. Sakrament Spowiedzi Cytuj: co Jezus wniósł swoja ofiarą, dlaczego była lepsza od innych i czy wniosła nowa jakość? tak była lepsza od innych bo była jak juz napisałem Ofiara Boga, a nie tylko człowieka. Sama zaś Ofiara Krzyżowa wzniosła pewien znak miłości.. Krzyż stał się znakiem miłosci Boga do człowieka.
|
N kwi 29, 2012 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Stereotyp przez katolików rozpowszechniany polega na tym, że protestant wierzy w Boga i już uwazaja się za zbawionego i nic nie musi robić, a przeciez demony tez wierzą. Jest to w tym kontekście zupełna bzdura. Nie napisałam tego co odczytałeś. Nie zauważyłeś pytania? Jeszcze raz postaraj się wolno i po literce. Potem spróbuj pomyśleć co napisałam i uchwycić sens wypowiedzi. Czy możliwe byłoby wspólne podpisanie deklaracji o usprawiedliwianiu, gdyby katolicyzm uznawał wiarę i uczynki a protestantyzm martwą wiarę? L:K 1:0 Cytuj: Czy więc każdy protestant uważa, że zbawienie jest z wiary? TAK, KAŻDY! Ale nie z każdej wiary. Napisałam, że tak nie jest? L:K 1:0 Cytuj: Czy więc każdy protestant uważa, że uczynki dla zbawienia sa nieważne? TAK, KAŻDY! Uczynki nie prowadza do zbawienia, ale wiele uczynków świadczy o wierze. Zaprzeczyłam temu? L:K 1:0 Sądzisz, że nie wiedziałam że protestanci (wykładnia jest różna) myśląc o wierze starają się godnie żyć, zgodnie z duchem Ewangelii? W żadnym z moich postów nie spotkasz żadnego ze stereotypów, które mi zarzuciłeś. Ale jak ktoś nie potrafi czytać...lub nie chce. Zabieram się do prezentu świątecznego. Czytanie ze zrozumieniem...pała! A liczyłam, że dostanę coś nad czym będę się musiała pochylić i przeanalizować... Zalecenie: zmienić szkła w okularach. Masz przybrudzone i widzisz jedynie stereotypy. Widzisz też to czego ktoś nie napisał. Do przeanalizowania Przykazania Miłości z ukierunkowaniem na to czy dotyczą też katolików. To pokuta...dobrowolna oczywiście. Jak nie dopełnisz to doniosę wszystko Bogu (po mojej śmierci oczywiście). A pamięć mam dobrą. 
|
N kwi 29, 2012 17:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, stara polityka : iść w zaparte i napaść na mówcę.
|
N kwi 29, 2012 17:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Tak, stara polityka : iść w zaparte i napaść na mówcę. Nie napadam. Masz pokutę. Żadnych wymówek. 
|
N kwi 29, 2012 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Jak nie dopełnisz to doniosę wszystko Bogu (po mojej śmierci oczywiście). A pamięć mam dobrą.  To i w Niebie bedą kapusie i szpicle? O Boże... Dobrze, ze tam nie trafię, jestem poza jurysdykcją..
|
N kwi 29, 2012 17:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sługaBoga napisał(a): kozioł napisał Cytuj: Ale DLACZEGO Jezus musiał umrzeć na krzyżu, żeby Zbawić ludzi Ale dlaczego musiał zbawić ludzi? Dlaczego nie mogli zostac zbawieni bez Jezusa? sługaBoga napisał(a): Cytuj: DLACZEGO w ST ludzie pomimo ofiar, także corocznych ofiar za grzechy całego ludu, nie mogli byc zbawieni? bo była potrzebna Ofiara i Krew Boga człowieka. Sam człowiek nigdy by nie był stanie nawiązać jedności z Bogiem. Tylko Syn Boży mógł to zrobić po przez swoje misterium. własnie pokuta Nowo Testamentalna ma sens taki, iż łaczy się z Ofiarą Krzyżową Chrystusa. Pokuta ludzka łączy się z Pokutą Syna Bożego -patrz np. Św. Sakrament Spowiedzi NADAL nie odpowiedziałeś DLACZEGO! A i przed Jezusem ludzie się spowiadali i Bóg im odpuszczał winy : zobacz choćby Psalm 32! sługaBoga napisał(a): Cytuj: co Jezus wniósł swoja ofiarą, dlaczego była lepsza od innych i czy wniosła nowa jakość? tak była lepsza od innych bo była jak juz napisałem Ofiara Boga, a nie tylko człowieka. Sama zaś Ofiara Krzyżowa wzniosła pewien znak miłości.. Krzyż stał się znakiem miłosci Boga do człowieka. Ależ już nie raz miłość swoją Bóg okazał człowiekowi! W czym owa Ofiara była lepsza od innych ofiar?
|
N kwi 29, 2012 17:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Kozioł napisał(a): Tak, stara polityka : iść w zaparte i napaść na mówcę. Nie napadam. Masz pokutę. Żadnych wymówek.  Przed tobą nie mam zamiaru się wymawiać A że "nie dostrzegasz" nawet tego, co napisałaś .... cóż, trudno, ja z tym nie muszę żyć.
|
N kwi 29, 2012 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alpert napisał(a): To i w Niebie bedą kapusie i szpicle? O Boże... Dobrze, ze tam nie trafię, jestem poza jurysdykcją.. To trzymaj się ode mnie z dala. Jeszcze dojrzę zbłąkaną duszyczkę i wezmę ją na stan. A sio!
|
N kwi 29, 2012 17:53 |
|
|
|