kolejny pomysł (wymysł?) prałata Jankowskiego
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie moja wina, ze nie potraficie wyciagac prawdziwych wnioskow z podanego materialu i wiazac wszystko w calosc.
Oto nastepny.
Medialna nagonka na księdza Jankowskiego
http://www.jerzyrobertnowak.com/artykul ... skiego.htm
|
Śr gru 28, 2005 19:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..a ty dalej swoje....
Czy słowa samego Jankowskiego, sa swoista medialna nagonka na jego osobe?
Sam na siebie robi nagonke?
|
Śr gru 28, 2005 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariuszu, ksiadz pralat Jankowski nie jest Twoim kolega, Jankowskim.
|
Śr gru 28, 2005 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Masz racje
Kolegów to ja sobie sam dobieram.....a jego za Boga bym do tego grona nie zaliczył
Dla mnie to przed tytułem "ksiądz prałat" możesz nawet dodawać "przewielebny"....ode mnie tego nie wymagaj.
|
Śr gru 28, 2005 19:32 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Ma na nazwisko Jankowski, więc jest Jankowski.
Nie wiem dlaczego wytykasz innym, coś czego sama nie masz. Starasz się olać i nie zauważać rzeczy oczywistych, podanych na taczce słów samego pysznego, co chce swoje pomniki widzieć zapewne w każdym mieście i każdej wsi w polsce, a samo stwierdzenie:
Cytuj: Moich pomników będzie więcej.
Pokazuje jakim prostym i pysznym człowieczkiem jest.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Śr gru 28, 2005 19:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A, słyszałeś jak ks. prałat wypowiadał te słowa, o których piszesz, czy tylko powtarzasz to, cos wyczytał ze źródeł, które nie zawsze rzetelnie informują?
Nie sądź a nie będziesz sądzony.
Najpierw zajmijmy się własną pychą a nie pychą innych, gdyż wytykając komuś pychę, sami wykazujemy, ze się nią kierujemy.
|
Śr gru 28, 2005 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tych akurat nie słyszałem.....ale jakos nie wierze by nawet Wybiórcza, mogła sie dopuscic tak wielkiej manipulacji.
Słyszałem natomiast inne...pełne zadowolenia z tego iz planuje sie stawianie pomnika. W TV Jankowski sie w takim tonie wypowiadał.
Byc moze teraz uznasz, ze TV tez dokonała manipulacji......tylko, ze cos takiego nazywa sie "spiskowa teoria dziejów"
Dopoki sam Jankowski nie zaprzeczy tym słowom i nie poda dziennikarzy do sadu o zniesławienie.....bede wierzył temu co wydrukowano.
|
Śr gru 28, 2005 19:56 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
jo_tka napisał(a): I chciałam zauważyć, że jakkolwiek może to się wydawać niesmaczne, to jednak pomnik (a nawet ich seria) raczej nikomu nie zaszkodzi. Ja jednak uważam, że inicjowanie przez kogoś akcji pt. "stawianie sobie pomnika" jest przejawem pychy, i nie jest normalne. Zdania nie zmienię. Ziobro Adama - sorry za zjedzenie "e" w "Monsignore". Znam znaczenie tego słowa - podałem tylko dokładną nazwę marki wina Awa napisał(a): mnie,,wyczyny"Jankowskiego raczej smieszą niz strasza. Awo, nie straszą mnie pomysły Jankowskiego. Po prostu przykro mi, że są ludzie, którzy chcą ładować pieniądze w coś takiego (ten pomnik konkretnie, choć do instytutu jestem raczej sceptycznie nastawiony), kiedy możnaby spożytkować je zupełnie inaczej, śmiem twierdzić że pożyteczniej. Ale, oczywiście, mają święte prawo robić z własną forsą, co chcą. Lucyno - ks. Jankowski działał w dla Solidarności, i nie próbuję tego negować. Oceniam go po tym, co wyprawia teraz. "Medialna nagonka" to naprawdę wyświechtany już slogan. Bez pokrycia. Ludzie po prostu oceniają to, co inicjuje i co sobą prezentuje ks. Jankowski obecnie. Czy uważasz, że branie się za stawianie samemu sobie pomnika przystoi księdzu Na marginesie - kłócenie się o to, czy ktoś pisze o ks. Jankowskim "Jankowski", "ksiądz", "prałat" - w ogóle nie jest tematem tej rozmowy. To szczegół. Każdy wyraża się o nim tak, jak uważa - nazywanie kogoś po nazwisku (mówiąc o nim jako o osobie trzeciej), wg mnie samo w sobie nie jest czymś niekulturalnym. Odnośnie tego "Moich pomników będzie więcej", wklejam cały tekst rozmowy, znaleziony na http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3084466.html . Lucyno, jakoś sam zainteresowany (ks. Jankowski) nie podważył wiarygodności zacytowanych przez dziennikarza słów - skąd pomysł, że to przeinaczenie Cytuj: Marek Wąs: Dlaczego Ksiądz godzi się na wybudowanie swojego pomnika w Starogardzie Gdańskim?
Ks. Henryk Jankowski: Zgodziłem się na pewną ideę. Żeby młodzież mogła podziękować pasterzowi za patriotyczną postawę, której był wierny całe życie. Skoro oni czują potrzebę wyrażenia mi wdzięczności, to jakżeż mógłbym im tego zabraniać?
Czy to nie jest przejaw pychy ze strony księdza? W Polsce za życia stawiano pomniki tylko Papieżowi.
- Pycha? Bzdura kompletna! Sytuacja się zmieniła. Młodzież widzi, jak mi się dziś dziękuje za zasługi, za udział w tworzeniu pierwszej "Solidarności", za wierność Kościołowi i Polsce w stanie wojennym i dzisiaj. Wszyscy zapomnieli. Była w tym roku 25. rocznica Sierpnia i nawet pan Lechu Wałęsa o mnie zapomniał. Ale młodzi pamiętają i chcą podziękować. Muszę szanować ten ich zapał.
A gdyby chcieli wybudować pomnik księdza w Gdańsku? Tu, pod Brygidą, obok pomnika Papieża. Też by się ksiądz zgodził?
- Ależ oni to planują i mają moją zgodę. Moich pomników będzie więcej. W Gdańsku jak najbardziej taki pomnik powinien stanąć, bo chociaż urodziłem się w Starogardzie, to przecież cała moja patriotyczna działalność związana jest z Gdańskiem.
Instytut im. Henryka Jankowskiego też będzie się zajmował upamiętnianiem zasług księdza?
- To będzie instytut patriotyczny, zajmujący się głównie wydawaniem książek. W ciągu tygodnia powinien zostać zarejestrowany. Będzie skierowany na młodzież, na jej edukację w duchu patriotycznym. Bo to oni muszą ratować Polskę.
Przed kim ratować? Nie podobają się Księdzu wyniki ostatnich wyborów?
- Bardzo się podobają. Ja wsparłem panów Lecha i Jarosława Kaczyńskich, których znam jeszcze z czasów stanu wojennego. Ale zagrożeń jest dużo. Na przykład co ten Niesiołowski [Stefan, poseł PO - red.] pyskuje i jemu podobni? Tacy ludzie niszczą polską kulturę.
Skąd pieniądze na instytut?
- Same przyjdą.
Od czasu, jak rok temu został Ksiądz odwołany z funkcji proboszcza św. Brygidy, do najbogatszej niegdyś gdańskiej parafii pieniądze już nie przychodzą. Księża z całego dekanatu zrzucają się na rachunki dla księdza pełniącego obecnie obowiązki proboszcza.
- Ha! Wszystko zależy od tego, jakie się ma podejście do ludzi. Ludzie wszystko widzą. Ja wybudowałem ten kościół od podstaw bez grosza długu. Robiłem największy na świecie ołtarz z bursztynu. Teraz to wszystko upada, wycofałem zresztą swoją koncesję na bursztyn z tego przedsięwzięcia.
Ma Ksiądz żal do kogoś?
- Cały ten rok przeleżałem w szpitalu. Ale żalu nie mam. Ludzie są tylko ludźmi. Może do arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego, bo to on wyrządził mi największą krzywdę. Siedem lat przed emeryturą odwołał mnie z probostwa, słuchając podszeptów złych ludzi. A przecież ja całe życie byłem wierny Kościołowi. No i tyle jeszcze było do zrobienia.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 28, 2005 22:55 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Słyszałem:
"Jaguar? Pan żartuje, to samochód dla sekretarki, dla mnie jest za mały" itd. Więc bez problemu daje wiare i cytatowi, który zamieścił Belizariusz.
Cytuj: Najpierw zajmijmy się własną pychą a nie pychą innych, gdyż wytykając komuś pychę, sami wykazujemy, ze się nią kierujemy.
Dla mnie idiotyczne myślenie. Jego pyche widać, chce swoje pomniki, chce najdroższe samochody i tak dalej. To mi starcza. Ja jestem pyszny? Ciekawe w czym? NIgdy nie mówiłem o swoich pomnikach, nawet przez myśl mi nie przeszło, że jag to wóz dla byle kogo. A dodatkowo ja nie jestem księdzem, a tym bardzieł prałatem, który powinien świecić przykładem pokory, posłuszeństwa i religijność. Choć w sumie religijność Jankowskiego mi pasi. Tylko czekam aż mi ufunujecie fajnego merola z szoferem i kilka pomników. No na co czekacie?
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Śr gru 28, 2005 23:04 |
|
 |
ziobro Adama
|
Lucyna napisał(a): Belizariuszu, ksiadz pralat Jankowski nie jest Twoim kolega, Jankowskim.
Czy to aby na pewno wszystkie tytuły przynależne Jego Ekscelencji ? 
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Cz gru 29, 2005 9:53 |
|
|
|