Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Celibat 
Autor Wiadomość
Celibat musi zostać. Nie chcę mieć pastorów, którzy w przerwach między mszami latają przewijać pieluchy bobasów... To piękna reguła, wprowadzona z wiadomych powodów... Nie chcę, żeby parafie były znowu dziedziczone!

Czy przewijanie pieluch jest rzecza gorszącą, czy obrzydliwą? Bo nie widze zadnego związku.
Tak wogóle to pastorzy nie maja przerw pomiedzy mszami, bo mszy nie odprawiają :D

Co do dziedziczności. Takie zagrożenie nie istnieje w obecnych czasach. Parafia jest własnościa Koscioła, a nie proboszcza. Jak więc można dziedziczyć coś czego nie posiada przodek?

Mój dziadek był pierwszym sikawkowym. Ja nie odziedziczyłem sikawki, bo była własnościa Straży Pożarnej, a nie dziadka.

Śr paź 11, 2006 22:27

tak sobie czytam wszystkie wypowiedzi, a rozmawiałam niedawno z jednym księdzem. Powiedział bardzo mocno słowa że na celibat najczęściej nie skarża sie księża, a ludzie, którym w zasadzie powinno byc to obojętne. Bo czy to ich życie? Z tego co obserwuję wśród diakonów, kleryków, ludzie którzy poświęcają swoje życie Bogu chcą się poświęcac w całości :)

So paź 14, 2006 19:54
Z tego co obserwuję wśród diakonów, kleryków, ludzie którzy poświęcają swoje życie Bogu chcą się poświęcac w całości :)

Problem w tym, że nie zawsze w CAŁOŚCI :)

So paź 14, 2006 21:53

No bo sa tez różne rodzaje powołania :) każdy z nas ma dochodzi do świętosci na innej drodze. I dla jednych bedzie to droga kapłaństwa, a dla innych droga rodziny. Co wcale nie znaczy, ze zakładając rodzine nie może działac na polu parafialnym. są przecież różne wspólnoty, w których może działac :) gdyby zrezygnowac z celibatu, mielibysmy moze więcej księży, ale czy o ilośc chodzi? (nie uwłaczając im :)

N paź 15, 2006 15:57
Nie wspominajac o fakcie, ze mezczyzna zonaty (chyba 35 lat + 5 letni staz) moze przyjac swiecenia diakonatu stalego.

N paź 15, 2006 16:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3