Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 23:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość
Post Re: Atak na kościół
Alus napisał(a):
Nie przesadzajmy, nie ma znów tak wielu kanalii, którzy oskarżają niewinnych.
No jak to nie ma? Problem pomówień o pedofilię jest problemem o przynajmniej o rząd wielkości większej skali, niż problem pedofilii.

So cze 08, 2013 10:22

zefciu napisał(a):
Problem pomówień o pedofilię jest problemem o przynajmniej o rząd wielkości większej skali, niż problem pedofilii.

Już to tu słyszałem, że steki księży pomówiono niewinnie. Koń by się uśmiał. :D
Potrafisz wymienić choćby 10 polskich księży niesłusznie oskarżonych?

So cze 08, 2013 14:10
Drapke napisał(a):
Potrafisz wymienić choćby 10 polskich księży niesłusznie oskarżonych?
Nie czytuję brukowców, więc nie znam nazwisk. Ale statystyki pokazujące stosunek oskarżonych do skazanych były tutaj przedstawiane.

Oczywiście zdaję sobie sprawe, że dla osoby Twojego pokroju jeśli kogoś nie skazano, to znaczy, że sąd źle działał. Ale ja mówię z perspektywy cywilizacji chrześcijańskiej, a nie sowieckiej.

So cze 08, 2013 14:30

Następny "wszystkowiedzący", który spytany o konkrety wije się jak piskorz... Pokaż mi te statystki lub znajdź listę księży niesłusznie oskarżonych! Albo zachowuj się jak na chrześcijanina przystało i nie powielaj wyssanych z brudnego palucha kłamstw.

So cze 08, 2013 15:04

xgor napisał(a):

Mało znasz mentalność ludzi zwłaszcza w małych miejscowościach.

Jako mieszkaniec wioski, której nawet nie ma w GPS, chyba bardziej niż xgor :D

Cytuj:
Dla nich wystąpienie przeciwko księdzu jest czymś strasznym dlatego na dzień dobry idą "załatwić" sprawę do kurii

A jakiego rodzaju "załatwienia" przez kurię się spodziewają? Zresztą pójście do kurii też jest wystąpieniem przeciwko księdzu

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Skarżyć można, kiedy pomówione są konkretne osoby, a nie "pewien ksiądz X z wiejskiej parafii"

Są reportaże z konkretnymi nazwiskami jak choćby słynny ksiądz motocyklista spod Rzeszowa.

No, ten akurat chyba rzeczywiście był winny. :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn cze 10, 2013 11:45

Jajko napisał(a):
Bartoś przez lata krytykował Kościół aż w końcu odszedł. Nie znam dokładnego motywu. Być może stwierdził, że głową betonu nie skruszy i nie chciał w nim dalej tkwić? Lemański jest na początku takiej drogi. To kolejny duchowny, który głośno mówi, że coś jest nie tak. Może któregoś w końcu Kościół wysłucha? Może sam papież wysłucha Lemańskiego?

Wątpię, czy papież ogląda "Tomasz Lis na żywo".

Cytuj:
Plucie we własne gniazdo jest aktem odwagi. Albo głupoty, zależy o co plującemu chodzi.

Plucie jest zawsze aktem przede wszystkim chamstwa.

Cytuj:
Tu jest to odwaga, Lemański nie krzywdzi nikogo, nie chce profitów

Oczywiście, że krzywdzi i chce profitów. Krzywdzi współbraci w kapłaństwie, swojego biskupa i wszystkich wiernych. Chce profitów, tzn. popularności - jest kolejnym już (po np. ks. Bonieckim) duchownym, który zaraził się mediami i nie potrafi żyć bez występowania w telewizji. A żeby wystąpić w telewizji, trzeba powiedzieć coś kontrowersyjnego. I kółko się zamyka.

Cytuj:
- chce jedynie jawności i prawdy. A tu z góry przysyłają mu knebelek do założenia. A on dalej głośno mówi. I odgraża się, że zwróci się do samego papieża o pomoc - papieża, pierwszego od dawien dawna, który nie dba o wizerunek, nie dba o konwenanse, a sam głośno mówi to czego biskupi słuchać nie chcą. To, jak mniemam, ośmieliło Lemańskiego. I bardzo dobrze. Oby więcej takich, to może coś się zmieni.

A jak już się zmieni, to co wtedy? Jajko wróci do Kościoła?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 10, 2013 17:55

- Chciałbym, aby uznano rację ks. Wojciecha Lemańskiego, który publicznie artykułuje, że chodzi mu o język dyskusji o Kościele, a nie podważanie jego nauki - mówi Onetowi ks. Kazimierz Sowa. W ocenie szefa Religia.tv sytuacja sprawia wrażenie, że kuria postanowiła uciszyć niewygodnego księdza.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html

Sowa - mądra głowa.

A Jajko nie wróci do Kościoła, ale będzie się cieszył, że ten zawrócił ze złej drogi :)

Pn cze 10, 2013 20:35

Kurii zapewne też nie chodzi o nauczanie Kościoła, tylko styl postępowania ks. Lemańskiego - tj. medialny lans i sposób artykułowania swoich tez.

No to jeżeli Jajko i tak nie zamierza wrócić do Kościoła, to tym bardziej działania ks. Lemańskiego są bez sensu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 10, 2013 20:41

Styl polegający na głośnym mówieniu prawdy kurii nie jest w smak... cóż, świadomość kleru i jego wyznawców jeszcze będzie musiała długo ewoluować.

Pn cze 10, 2013 22:00

Ciągle nie potrafie zrozumiec jednej rzeczy

Jak katolicy znajac jednocześnie biblijny nakaz napominania osób robiacych źle, każdy nawet słuszny przytyk dla ksiedz traktuja jako atak na Kościół

To jest absolutnie niezgodne z nauczaniem z Ewangelii

Cz cze 13, 2013 12:22

Zrozumieć katolika jest trudniej niż kobietę :)

Cz cze 13, 2013 12:27
xgor napisał(a):
Jak katolicy znajac jednocześnie biblijny nakaz napominania osób robiacych źle, każdy nawet słuszny przytyk dla ksiedz traktuja jako atak na Kościół
Tak nie robią katolicy. Tak robią bohaterowie bajek pisanych przez Jajka. W tym wątku np. katolik pilaster krytykuje słusznie ks. Lemańskiego.

Cz cze 13, 2013 12:30

zefciu nie powiesz mi że jak się wytknie coś ksiedzu nawet słusznie to wiele osób nie traktuje tego automatycznie jako atak na Kościół no bo jak to księdzu uwagę zwrócić.

A naprawdę cześć z nich, pewnie nawet mała część na obronę nie zasługuje.

Cz cze 13, 2013 12:37
xgor napisał(a):
wiele osób

wiele osób (eryst) - właściwie nikt i na pewno nikt kogo bym potrafił konkretnie wskazać.

W gwarze wikipedycznej funkcjonuje określenie weasel words

Cz cze 13, 2013 12:41
Moderator

xgor napisał(a):
Ciągle nie potrafie zrozumiec jednej rzeczy

To jest absolutnie niezgodne z nauczaniem z Ewangelii

Czy możesz mi przytoczyć dokładne brzmienie tego cytatu?

Cz cze 13, 2013 12:56
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 77  Następna strona