Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 2:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
 Trudne czasy dla odważnych księży. 
Autor Wiadomość
Post Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Alus odpowiada, bo dyskusja to nie wyglaszanie do sciany swoich pogladow.

Za to niektorzy uzytkownicy nie znaja regulaminu
viewtopic.php?t=10498
Cytuj:
3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana. Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji. Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. Należy trzymać się rozpoczętego wątku, bez zbędnych dygresji. Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

4. Na forum zabrania się:
- łamania prawa;
- wypowiedzi wulgarnych, obraźliwych, ośmieszających lub poniżających;

Ostatnio edytowano Pt lis 05, 2010 10:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lis 05, 2010 10:10

Alus napisał(a):
Cytuj:
1). Prezydent obwieścił, że krzyż zostanie usunięty i wpadł w tarapaty.

Obwieścił, że uzgodniono z kurią PRZENIESIENIE krzyża.
Aby dojść do prawdy, należy cenić prawe w każdym słowie....nie mówił o usunieciu.
Jeśli dla kogoś przeniesienie i usunięcie znaczy jedno, to w Wielki Piątek Ciało Chrystusa jest usunięte do ciemnicy????

I tacy propagandowi manipulanci samozwańczo ogłaszają się Obrońcami Prawdy. Jakże charakterystyczne dla GaPola i ludzi z nim związanych. Pozwolę sobie zacytować klasyka: "Obłuda w takim stężeniu, ze aż się krystalizuje w powietrzu...".

Kamala napisał(a):
Cytuj:
Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji

Tu powinno być zastrzeżenie "nie dotyczy tych, którzy znają Prawdę". Ci już nie muszą jej szukać, a mogą zająć się wbijaniem jej do zmanipulowanych łbów ślepców i ciemniaków.

Pt lis 05, 2010 10:11
Widzisz Oleksa ? Nie mówiłem ?
[autocenzura].

Pt lis 05, 2010 10:42
Marek MRB napisał(a):
Przykro to mówić, ale już Alu nie dyskutujesz, tylko odpowiadasz.
Nie na argumenty, tylko tak by "zabejcować".
na fakty odpowiadasz "Zależy jak kto czyta", jak piszę dlaczego ks.Popiełuszko nie żalił się zagranicznym gazetom na prymasa ty odpowiadasz że "się nie żalił"...
To już przypomina popisy Twoich pupilów w TV.
Przesiąkłaś... szkoda.

A Ty odpowiadasz, czy tylko pouczasz ex kathedra??.....i zupełnie ignorujesz słowa Jana Pawła II o powinności kapłanów.....jesteśmy pokoleniem JP2, ale nie musimy respektowac jego nauki :( :

Pt lis 05, 2010 10:45

Marek MRB napisał(a):
Widzisz Oleksa ? Nie mówiłem ?

Scena jak w brazylijskiej telenoweli :?

Dlaczego nie zapytasz na PW? Nie byłoby tak dramatycznie?

Pt lis 05, 2010 10:47
A co ? Boisz się że ktoś zauwazy to, czego zauważenia byś nie chciał ?

Pt lis 05, 2010 10:51
Ze nagminnie lamiesz regulamin?
To chyba raczej ty powinnienes sie bac :x

Pt lis 05, 2010 10:53
Kamala napisał(a):
Ze nagminnie lamiesz regulamin?
To chyba raczej ty powinnienes sie bac :x
oooo, chór "roju" działa...
Pośpiewajcie sobie sami.

Pt lis 05, 2010 10:55

Marek MRB napisał(a):
A co ? Boisz się że ktoś zauwazy to, czego zauważenia byś nie chciał ?

Jak to wywnioskowałeś? Zastanawiam się, po co pytania do Oleksy typu "Widzisz Oleksa ? Nie mówiłem ?" piszesz na forum ogólnym, skoro nie mają one w żaden sposób charakteru otwartego? Uważam, że to tania, emocjonalna retoryka.

Marek MRB napisał(a):
oooo, chór "roju" działa...
Pośpiewajcie sobie sami.

Za to gdy Wy poklepywaliście się po ramionach i dziękowaliście sobie za wypowiedzi w Grupie Trzymającej Prawdę to z pewnością mieliśmy do czynienia z niezwykle cennymi uwagami.

Pt lis 05, 2010 11:08

Jednym, a może nawet jedynym z najbardziej zmanipulowanych duchownch jest bp Pieronek i Episkopat odciął się od jego opinii.
Przywoływaniu tutaj opinii bp Pieronka jest dużym nieporozumieniem

Pt lis 05, 2010 12:14

Przecież ja nie przywołuję opinii bp Pieronka jako opinii Episkopatu. Natomiast mój komentarz o osobach zmanipulowanych, do których nie trafiają słowa Prawdy był odwróceniem retoryki obrońców ks. Małkowskiego i miałem nadzieję, że zgodnie z moimi intencjami zostanie odebrany jako gorzka ironia. Zresztą na końcu dodałem emotkę.

Pt lis 05, 2010 12:37
Cytuj:
Przywoływaniu tutaj opinii bp Pieronka jest dużym nieporozumieniem

A dlaczego?... nie dostał zakazu wypowiedzi, żadnej kary, nikt z episkopatu nie obalił jego twierdzeń, nie udowodnił kłamstwa....

Pt lis 05, 2010 12:47

Kłamstwo, które jest kłamstwem nie trzeba udowadniać.
A skąd wiesz, że bp Pieronek nie otrzymał żadnej kary? Episkopat nie musiał tego podawać do publicznej wiadomości, a po drugie jest kara ziemska i pozaziemska i grzeszący kapłani poniosą większą karę w/g prawdy z Ewangelii:"Więcej otrzymaliście, więcej od was wymagane będzie"

Pt lis 05, 2010 13:29
Gita2 napisał(a):
Kłamstwo, które jest kłamstwem nie trzeba udowadniać.
A skąd wiesz, że bp Pieronek nie otrzymał żadnej kary? Episkopat nie musiał tego podawać do publicznej wiadomości, a po drugie jest kara ziemska i pozaziemska i grzeszący kapłani poniosą większą karę w/g prawdy z Ewangelii:"Więcej otrzymaliście, więcej od was wymagane będzie"

To co akurat Ty uznajesz za kłamstwo, obiektywnie nie koniecznie jest kłamstwem.
Kłamczuchom Jan Paweł II nie wręczałby sakry biskupiej.
A Vatykan i KEP nie powierzyliby kłamczuchowi stanowiska przewodnictwa pomocniczemu trybunałowi d/s beatyfikacji JPII.
Episkopat nie musi, ale znając realie naszego narodu, nie dałoby się ukryc tego rodzaju sensacji....niektórzy taką informację zamieściliby na sztandarach.

Pt lis 05, 2010 13:35
W KWESTII FORMALNEJ ORAZ TYTUŁEM PODSUMOWANIA

~Kamala!Zerkam w lewy górny róg ekranu, a tam wciąż pisze: forum. wiara. pl , a nie:politycznie poprawni. pl

Kamala napisał(a):
Alus odpowiada, bo dyskusja to nie wyglaszanie do sciany swoich pogladow.

Za to niektorzy uzytkownicy nie znaja regulaminu
viewtopic.php?t=10498
Cytuj:
3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana. Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji. Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. Należy trzymać się rozpoczętego wątku, bez zbędnych dygresji. Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

4. Na forum zabrania się:
- łamania prawa;
- wypowiedzi wulgarnych, obraźliwych, ośmieszających lub poniżających;

[quote="Kamala"]Ze nagminnie lamiesz regulamin?
To chyba raczej ty powinnienes sie bac :x[/quote

Widzisz, ~Kamala, gdy moje dzieci były na etapie gaworzenia, to mówiły do mnie mniej więcej tak:a ti...a ti..., a da, a ghh..., a ghh... , no a ja też do nich mówiłam... , tyle, że do jednych i drugich tekstów przykładałam stosowną miarę. To nie jest porównanie, to jest przykład.
~Kamalo!nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodziło, ale udało Ci się! Właśnie wykluczyłaś możliwość oszacowania wagi argumentu, a bez tego nie ma dyskusji.
Ależ, oczywiście,wiem, zastosowałaś fragment regulaminu, tyle, że w ogólnej perspektywie
może on znaczyć wszystko i nic, a użyty przez Ciebie w tym kontekście stał się wyrażnym bonusem dla jednej ze stron sporu.
Czas sięgnąć po płaszcz i strzepnąć pył z sandałów. Szkoda, bo to był piękny wątek.
~Kamalo! mam jednak nadzieję, że nie uznasz za sprzeczne z regulaminem wyrażenie szczerej opinii o sposobie dyskutowania na tym forum.

~Alus!-również W KWESTII FORMALNEJ I TYTUŁEM PODSUMOWANIA
Nie będę cytować Twoich wypowiedzi, bo zajęłoby to ze dwie strony, ale ufam, że sama sobie znajdziesz.
Przede wszystkim byłaś łaskawa mnie upomnieć, że wypowiadam się nie na temat, bo to nie jest wątek krzyża.I znowu, ~Alus, nieczyste zagranie.
Odpowiedziałam Ci tylko ściśle w zakresie tej tematyki, w której Ty się poruszałaś. Sprawdż sobie, proszę, ile razy w toku dyskusji na forum wymachiwałaś tym krzyżem,zanim ja zaczęłam mówić na jego temat. A poza tym, gdyby nie krzyż z Krakowskiego Przedmieścia, nie byłoby sprawy księdza Małkowskiego.
W kwestii formalnej jeszcze jedna sprawa:wydawało mi się do tej pory, że dyskusja jest szansą, na zasadzie: coś daję, coś zyskuję oraz, a może przede wszystkim, dowód na to, że mamy prawo posiadania i wyrażania poglądów.
To, z czym się skonfrontowałam tylko na ostatnich trzech stronach tego forum podaje tę zasadę w wątpliwość:trochę sofistyki i logicznych łamańców i dzielenia włosa na czworo uczciwe nie jest, ale i tak do pięt nie dorasta metodzie pt. : zakrzyczeć i zatupać przeciwnika na śmierć,postraszyć regulaminem, powtórzyć ze trzy razy to samo, obrócić kota ogonem, zaprzeczyć faktom, a na końcu powtórzyć swoją wersję jeszcze raz "i taki moji zawsze na wierzchu".
Cytaty? przecież nie będę cytować trzech stron forum, ale spoko, tam wszystko jest.
A tak na marginesie: znaczenie terminu "apokalipsa" znam.Jest taka księga NT, ona ma nie tylko tytuł, ale i treść, i właśnie tę treść miałam na myśli.
~Alus i ~SweetChild zakwestionowali podany przeze mnie fakt historyczny.
Ja w dalszym ciągu twierdzę i podtrzymuję, co wcześniej twierdziłam, że prezydent w lipcu udzielił GW wywiadu, w którym podał, że krzyż zostanie usunięty, czym sprowokował sprzeciw i gromadzenie się ludzi na Krakowskim Przedmieściu.
Uzgodnienia z kurią i wplątanie w to harcerzy nastąpiło póżniej, jako próba wybawienia prezydenta z tego kłopotu.
Anglicy wyznawali zasadę mówiącą, że dżentelmeni o faktach nie dyskutują.
Jeśli nadal zamierzacie podważać fakty, to już nie jest mój problem. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać o faktach. Dixi.
Przepraszam, zapukałam przez pomyłkę, już nie przeszkadzam.

Pn lis 08, 2010 1:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona