Ks. Boniecki ma się zamknąć
Autor |
Wiadomość |
agawa
czasowo zablokowana
|
 Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
szyszkownik napisał(a): agawa napisał(a): Bezczelny jesteś. Antyklerykał śmie pouczać co przełożeni zakonni powinni zrobić z Ojcem Rydzykiem.  On ma swoich zakonnych przełożonych i jest im podległy. Ostatnio dostał list od papieża Benedykta XVI z podziękowaniami za Radio Maryja. Wiec zajmij się sobą a nie Ojcem Rydzykiem, bo z nim nie ma żadnych problemów. Bład logiczny - to właśnie antyklerykał śmie pouczać duchownych, bo antyklerykalizm jest krytyczną postawą wobec duchowieństwa. Wiem, że agawa to gatunek kaktusa, więc dobrze dobrałaś/eś swój nick. To napewno było przemyślane. Przypomę jedynie, że ks. Boniecki swego czasu został zaproszony przez papieża Jana Pawła II, do współredagowania "La Observatore Romano", co jest znaczniejszą nobilitacją, aniżeli jakieś tam kurtuazyjne podziękowania. Obu duchownych łączy jedno - i z jednym i z drugim są problemy. Natomiast różni to, że są to problemy innego typu. Ok, można mieć swoje zdanie. Ale tak poważnie się ciebie pytam agawo - jak myślisz kogo prędzej wysłucha ateista, antyklerykał, bezbożnik, o Rydzyka czy Bonieckiego? Na tym ostatnim spotkaniu z ks. Bonieckim były tłumy ludzi. Gdyby nie darmowa reklama w mediach, dzięki zakazowi wypowiedzi, pewnie przyszłoby znacznie mniej. Sam bym się wybrał na to spotkanie, gdybym mógł. Błąd logiczny? Antyklerykał niech sobie krytykuje, ale U SIEBIE. A nie poucza bezczelnie w gościach U KATOLIKÓW. Nie jesteś u siebie bowiem wiec zachowuj się STOSOWNIE. i tak ateista i bezbożnik prędzej wysłucha ojca Rydzyka, bo ma on większy dostęp przez Radio - do wszystkich. i OCZYWIŚCIE prędzej się nawróci. Wiem to z autopsji. I powstało już kilka książek ze świadectwami nawróceń ateistów i bezbożników którzy zaczęli słuchać Radia Maryja I OJCA RYDZYKA i się nawrócili. Jednym z takich ludzi JESTEM JA. A teraz znajdź kogoś kogo nawrócił ks. Boniecki... 
_________________ WSZYSTKO O NOWENNIE POMPEJAŃSKIEJ zwanej nie do odparcia: uzdrowienia, nawrócenia, objawienia Maryi na: www.pompejanska.rosemaria.pl
|
Pn gru 19, 2011 23:22 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Jeżeli tacy jak Ty, są wszyscy nawróceni przez Radio Maria, to oby było was jak najmniej.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn gru 19, 2011 23:29 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
gargamel napisał(a): Jeżeli tacy jak Ty, są wszyscy nawróceni przez Radio Maria, to oby było was jak najmniej. odezwał się faryzeusz.
_________________ WSZYSTKO O NOWENNIE POMPEJAŃSKIEJ zwanej nie do odparcia: uzdrowienia, nawrócenia, objawienia Maryi na: www.pompejanska.rosemaria.pl
|
Pn gru 19, 2011 23:42 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Nie wiem agawa..., może Ty już masz taki charakter i koniec, ale naprawdę szczerze doradzam Tobie więcej poczucia humoru i tolerancji dla innych.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn gru 19, 2011 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Jeżeli tacy jak Ty, są wszyscy nawróceni przez Radio Maria, to oby było was jak najmniej. Skoro nawracający chce wyciągac za uszy nielubianych przez siebie ludzi z kościołów, to nawróceni czują misję przeganiania inowierców z katolickiego forum.
|
Wt gru 20, 2011 8:57 |
|
|
|
 |
2kruk2
|
jesienna napisał(a): zielona napisał(a): Cenię niektóre wypowiedzi o. Bonieckiego. Z innymi jego wypowiedziami się nie zgadzam. Jego samego bardzo lubię. Zakaz prowincjała wydał mi się nie tyle niesłuszny, co niezrozumiały. O jego słuszności lub nie można dyskutować. Najjaskrawiej niesłusznym był brak uzasadnienia zakazu wraz z odwołaniem się do konkretnych słów o. Bonieckiego. Oczywiście można powiedzieć, że prowincjał nie musi się nikomu tłumaczyć - i to jest racja, nie musi. Ale myślę, że dla dobra polskiego Kościoła powinien był to wyjaśnić. Najgorsze w tej sytuacji były domysły, spekulacje i to, że właściwie wciąż nie znamy przyczyny i nie wiemy w czym dokładnie ks. Adam zbłądził. To jedna strona medalu. I patrząc na nią, rozumiem emocjonalną reakcję niektórych środowisk na ten zakaz. Sama podpisałam się pod listem do prowincjała. Kupiłam "Tygodnik" z naklejką (choć nie przykleiłam jej nigdzie), ale już wtedy czułam pewien niesmak... Rozumiem redaktora naczelnego "Tygodnika", bo taka była właściwie jego rola, żeby tematem się zająć, żeby próbować doprowadzić do wyjaśnienia niejasności, żeby stanąć w obronie redaktora naczelnego seniora... Natomiast nie bardzo podoba mi się w tym wszystkim postawa samego ks. Adama. Przy całej sympatii dla niego i byciu od początku "po jego stronie". Podporządkowanie się nawet niesłusznemu zakazowi czysto formalnie tzn. odtąd dotąd i ani odrobiny więcej, zgoda na wydanie książki na fali nowej popularności, naklejki ze swoim wizerunkiem, w końcu to spotkanie autorskie budzą mój niesmak i przypominają zachowanie dziecka, które szukając luk w zakazie rodziców, de facto omija ten zakaz, czysto formalnie pozostając z nim jednak w zgodzie. Taki bunt. Od kapłana tej klasy oczekiwałam raczej czegoś w duchu ewangelicznego nastawienia drugiego policzka, czyli podporządkowania się zakazowi i nie poruszania osobiście tego tematu w mediach (nawet w "Tygodniku"), ewentualnie podjecie prób wyjaśnienia sprawy i cofnięcia zakazu przy pomocy rozmowy z władzami zakonnymi. W cztery oczy. Prowincjał moim zdaniem postąpił krótkowzrocznie. "Tygodnik" teraz (wraz z ks. Bonieckim) postępuje niedojrzale. Myslę dokładnie tak jak Ty. Tygodnika z naklejką nie kupiłam. Od samego początku mi to jakoś nie pasowało. I ja tak myślę. To wewnętrzna sprawa zgromadzenia i nikomu nic do tego. Boniecki powinien zdawać sobie sprawę że Kościół jest hierarchiczny kiedy wstępował do seminarium. Wszelkie działania które osłabiają jedność kościoła są złe i godne napiętnowania.
_________________ http://voxdomini.com.pl/vox_art/pastor.htm
|
Wt gru 20, 2011 10:08 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
Alus napisał(a): gargamel napisał(a): Jeżeli tacy jak Ty, są wszyscy nawróceni przez Radio Maria, to oby było was jak najmniej. Skoro nawracający chce wyciągac za uszy nielubianych przez siebie ludzi z kościołów, to nawróceni czują misję przeganiania inowierców z katolickiego forum. problemy z czytaniem ze zrozumieniem? najwidoczniej. Mam ci przypomnieć twoje wypowiedzi o katolikach?
|
Wt gru 20, 2011 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
agawa napisał(a): Alus napisał(a): gargamel napisał(a): Jeżeli tacy jak Ty, są wszyscy nawróceni przez Radio Maria, to oby było was jak najmniej. Skoro nawracający chce wyciągac za uszy nielubianych przez siebie ludzi z kościołów, to nawróceni czują misję przeganiania inowierców z katolickiego forum. problemy z czytaniem ze zrozumieniem? najwidoczniej. Mam ci przypomnieć twoje wypowiedzi o katolikach? Niektórzy "katolicy" sumiennie zapracowali na takie opinie, mało tego - psują opinię wszystkim katolikom. Cytuj: To wewnetrzna sprawa zgromadzenia I tak i nie. Wewnętrzną sprawą Koscioła był zakaz szerzenia orędzi Jezusa Miłosiernego św. Faustynie....należało zaniechać kultu?.....jakie wtedy znaczenia miałoby jedno z kryterium: Po owocach ich poznacie.Św. Jan od Krzyża też posłuszny zgromadzeniu powinien pozwolić się zagłodzić w więzeniu?
|
Wt gru 20, 2011 12:32 |
|
 |
szyszkownik
|
agawa napisał(a): Błąd logiczny? Antyklerykał niech sobie krytykuje, ale U SIEBIE. A nie poucza bezczelnie w gościach U KATOLIKÓW. Nie jesteś u siebie bowiem wiec zachowuj się STOSOWNIE. i tak ateista i bezbożnik prędzej wysłucha ojca Rydzyka, bo ma on większy dostęp przez Radio - do wszystkich. i OCZYWIŚCIE prędzej się nawróci. Wiem to z autopsji. I powstało już kilka książek ze świadectwami nawróceń ateistów i bezbożników którzy zaczęli słuchać Radia Maryja I OJCA RYDZYKA i się nawrócili. Jednym z takich ludzi JESTEM JA. A teraz znajdź kogoś kogo nawrócił ks. Boniecki...  Skoro tak, to może zapoznałabyś się najpierw z regulaminem, tego rzekomo 'twojego' forum. Cytuj: 3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)
Ostatnio edytowano Wt gru 20, 2011 13:43 przez szyszkownik, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 20, 2011 13:36 |
|
 |
szyszkownik
|
2kruk2 napisał(a): I ja tak myślę. To wewnętrzna sprawa zgromadzenia i nikomu nic do tego. Boniecki powinien zdawać sobie sprawę że Kościół jest hierarchiczny kiedy wstępował do seminarium. Wszelkie działania które osłabiają jedność kościoła są złe i godne napiętnowania. No ciekaw jestem, czy gdby o. Rydzyk otrzymał podobny zakaz (co mu się już od dawna należy), czy też z taką pokorą zostałoby to przyjęte przez dużą część wiernych KK? Rydzyk takiego zakazu oczywiście nie otrzyma, gdyz jest zbyt wpływowy i silny a majątek generowany przez jego imeprium to oczywiście niezwykle smakowity kąsek. Tak więc KK strzeliłby sobie samobója. Boniecki zaś to niewiel wart intelektualista, który żadnych materialnych korzyści kościołowi nie przynosi, jedynie intelektualne, ale takie KK w Polsce nie są aż tak bardzo potrzebne.
|
Wt gru 20, 2011 13:42 |
|
 |
2kruk2
|
szyszkownik napisał(a): 2kruk2 napisał(a): I ja tak myślę. To wewnętrzna sprawa zgromadzenia i nikomu nic do tego. Boniecki powinien zdawać sobie sprawę że Kościół jest hierarchiczny kiedy wstępował do seminarium. Wszelkie działania które osłabiają jedność kościoła są złe i godne napiętnowania. No ciekaw jestem, czy gdby o. Rydzyk otrzymał podobny zakaz (co mu się już od dawna należy), czy też z taką pokorą zostałoby to przyjęte przez dużą część wiernych KK? Rydzyk takiego zakazu oczywiście nie otrzyma, gdyz jest zbyt wpływowy i silny a majątek generowany przez jego imeprium to oczywiście niezwykle smakowity kąsek. Tak więc KK strzeliłby sobie samobója. Boniecki zaś to niewiel wart intelektualista, który żadnych materialnych korzyści kościołowi nie przynosi, jedynie intelektualne, ale takie KK w Polsce nie są aż tak bardzo potrzebne. Masz obsesje Rydzyka. Obydwaj są księżmi zakonnymi. Jako ciekawostkę ci powiem, że Ks Rydzyk już miał w przeszłości różne zakazy.
_________________ http://voxdomini.com.pl/vox_art/pastor.htm
|
Wt gru 20, 2011 14:17 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Kościół sam siebie pogrąża. Buta i wciskanie Krzyża gdzie się da, przynosi odwrotny skutek, i dlatego ciągle spada liczba wiernych. A tak generalnie to za co oni czepiają się tego księdza? Z tego co czytałem to wypowiadał się bardzo rozsądnie i powściągliwie, z dużą pokorą. A jeżeli już, to biskupi powinni zamykać usta takim księżom - http://www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU, bo to oni najbardziej zrażają ludzi do katolicyzmu.
|
Wt gru 20, 2011 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Kościół sam siebie pogrąża. Buta i wciskanie Krzyża gdzie się da, przynosi odwrotny skutek, i dlatego ciągle spada liczba wiernych. A tak generalnie to za co oni czepiają się tego księdza? Z tego co czytałem to wypowiadał się bardzo rozsądnie i powściągliwie, z dużą pokorą. A jeżeli już, to biskupi powinni zamykać usta takim księżom - http://www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU, bo to oni najbardziej zrażają ludzi do katolicyzmu. Ks Trytek nie należy do KK - jest duchownym sedewakantystą.
|
Wt gru 20, 2011 15:13 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
to dobrze, bo to kretyn wysokiej rangi
|
Wt gru 20, 2011 15:49 |
|
 |
agawa
czasowo zablokowana
|
szyszkownik napisał(a): 2kruk2 napisał(a): I ja tak myślę. To wewnętrzna sprawa zgromadzenia i nikomu nic do tego. Boniecki powinien zdawać sobie sprawę że Kościół jest hierarchiczny kiedy wstępował do seminarium. Wszelkie działania które osłabiają jedność kościoła są złe i godne napiętnowania. No ciekaw jestem, czy gdby o. Rydzyk otrzymał podobny zakaz (co mu się już od dawna należy), czy też z taką pokorą zostałoby to przyjęte przez dużą część wiernych KK? Rydzyk takiego zakazu oczywiście nie otrzyma, gdyz jest zbyt wpływowy i silny a majątek generowany przez jego imeprium to oczywiście niezwykle smakowity kąsek. Tak więc KK strzeliłby sobie samobója. Boniecki zaś to niewiel wart intelektualista, który żadnych materialnych korzyści kościołowi nie przynosi, jedynie intelektualne, ale takie KK w Polsce nie są aż tak bardzo potrzebne. Należy mu się? a kim ty jesteś aby pouczać przełożonych Ojca Rydzyka o tym co mu się należy? Bezczelny jesteś i tyle w temacie.
|
Wt gru 20, 2011 17:59 |
|
|
|