Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 8:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
 Ks. Boniecki ma się zamknąć 
Autor Wiadomość

Post Re: Ks. Boniecki ma się zamknąć
Johnny99 napisał(a):
A gdzie ja pisałem cokolwiek o uznaniu związków homoseksualnych za sakramentalne??

.

Napisałeś że ks. Boniecki jet oburzony iż KK odmawia prawa homoseksualistą do uczestnictwa w życiu kościoła. Na czym według ciebie polega uczestnictwo w życiu kościoła?

Śr gru 21, 2011 13:58

Nie, nie o to chodzi. Napisałem, że ks. Boniecki przedstawia się jako ktoś, kto odmawia potępiania i zakazania uczestnictwa, gdy tymczasem, jak się okazuje, niczym się pod tym względem nie różni od reszty Kościoła, co więcej, sam jest skłonny tego uczestnictwa "odmówić" w tych samych obszarach. To, oczywiście, bardzo dobrze i problem nie tkwi (akurat tutaj) w tym, że takie ma ks. Boniecki poglądy, tylko w sposobie, w jakim je prezentuje - tak, by zyskać aplauz w oczach swoich przyjaciół pozakościelnych, a nie tak, by świadczyć o Kościele. Jeszcze kilka takich wystąpień i prowincjał naprawdę powinien się zacząć zastanawiać, czy nie zwrócić się w tej sprawie do biskupa, by ten skłonił ks. Bonieckiego do zastanowienia się, czy czasem nie przedkłada jednego dobra nad drugim i które nad którym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 21, 2011 14:15

To są już bardziej subtelne kwestie czy ks. Bonieckiemu zależy na KK czy nie i ich ocena zależy od preferencji światopoglądwowych. Jednym katolikom i niekatolikom postawa ks. Bonieckiego się podoba innym nie itd.
Natomiast Johnny99 chodzi o to, że niepotrafisz przyznać się że napisałeś nieprawdę w jednym ze swoich postów, bardzo możliwe że niechcący itd. Zarzuciłeś ks. Bonieckiem coś nieprawdziwego.

Śr gru 21, 2011 14:29

Cytuj:
To są już bardziej subtelne kwestie czy ks. Bonieckiemu zależy na KK czy nie i ich ocena zależy od preferencji światopoglądwowych.

Akurat moim zdaniem kwestia czy księdzu zależy na Kościele jest fundamentalna, a nie subtelna.

Cytuj:
Natomiast Johnny99 chodzi o to, że niepotrafisz przyznać się że napisałeś nieprawdę w jednym ze swoich postów, bardzo możliwe że niechcący itd. Zarzuciłeś ks. Bonieckiem coś nieprawdziwego.

Niby gdzie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 21, 2011 14:32
Johnny99 napisał(a):
Nie, nie o to chodzi. Napisałem, że ks. Boniecki przedstawia się jako ktoś, kto odmawia potępiania i zakazania uczestnictwa, gdy tymczasem, jak się okazuje, niczym się pod tym względem nie różni od reszty Kościoła, co więcej, sam jest skłonny tego uczestnictwa "odmówić" w tych samych obszarach. To, oczywiście, bardzo dobrze i problem nie tkwi (akurat tutaj) w tym, że takie ma ks. Boniecki poglądy, tylko w sposobie, w jakim je prezentuje - tak, by zyskać aplauz w oczach swoich przyjaciół pozakościelnych, a nie tak, by świadczyć o Kościele. Jeszcze kilka takich wystąpień i prowincjał naprawdę powinien się zacząć zastanawiać, czy nie zwrócić się w tej sprawie do biskupa, by ten skłonił ks. Bonieckiego do zastanowienia się, czy czasem nie przedkłada jednego dobra nad drugim i które nad którym.

Po co sięgać do biskupa....w dyby go i na stos!

Śr gru 21, 2011 14:47

Czyli, jak rozumiem, cokolwiek robi ks. Boniecki, to zawsze jest dobre? Nawet pomóc mu nie wolno, bo to już obraza i inkwizycja?

W przypadku ks. Bonieckiego należy się zastanowić, czy nie doszło do złamania dwóch ślubów: ubóstwa (w sensie duchowym) i posłuszeństwa (co do istoty).

Śr gru 21, 2011 14:53
Johnny99 napisał(a):
Czyli, jak rozumiem, cokolwiek robi ks. Boniecki, to zawsze jest dobre? Nawet pomóc mu nie wolno, bo to już obraza i inkwizycja?

W przypadku ks. Bonieckiego należy się zastanowić, czy nie doszło do złamania dwóch ślubów: ubóstwa (w sensie duchowym) i posłuszeństwa (co do istoty).

Najlepiej niech takiej analizy dokonają wyznawcy suspensowanego księdza wespół z wyznawcami księdza, który kwestionuje prawo wstępu ludziom do kościołów.

Śr gru 21, 2011 15:18

No, skoro jak widać wy nie jesteście do niej zdolni, bo ks. Boniecki ma zawsze rację - to kto ma ją zrobić?

Śr gru 21, 2011 15:38
Johnny99 napisał(a):
No, skoro jak widać wy nie jesteście do niej zdolni, bo ks. Boniecki ma zawsze rację - to kto ma ją zrobić?

Mądrzy ludzie jak choćby bp G Ryś Ja nie mam kłopotu z odprawianiem Mszy św wspólnie z o. Rydzykiem i wspólnie z ks. Bonieckim.
A ludzie w rodzaju p. Karnowskich zapewne mieliby opory uczestniczyć we Mszy św sprawowanej przez ks. Bonieckiego.

Śr gru 21, 2011 15:54

Cytuj:
A ludzie w rodzaju p. Karnowskich zapewne mieliby opory uczestniczyć we Mszy św sprawowanej przez ks. Bonieckiego.

Pytałaś się ich o to? Bo ja jestem pewien, że jest wręcz przeciwnie. A kiedy odpowiesz na pytanie, czy ks. Boniecki ma zawsze rację i wszystko, co robi, jest dobre? Bo jeśli nie, to kompletnie nie rozumiem twojej postawy w tym wątku.

W przyjacielskim towarzystwie ks. Bonieckiego jest wielu ludzi chwalących się np. tym, że wyszli z Mszy, bo nie podobało im się kazanie. W związku z tym z pewnością nie poszliby na Mszę sprawowaną przez o. Rydzyka, bo po co, skoro i tak musieliby zaraz wyjść. Jak oceniłabyś ich postawę? Ty też wychodzisz z Mszy, jeśli ci się nie podoba ksiądz?

Śr gru 21, 2011 16:01
Cytuj:
Pytałaś się ich o to? Bo ja jestem pewien, że jest wręcz przeciwnie.

Najwyraźniej czytamy inne teksty....kilkanaście razy "chwała kapłanom", których nie ustawiłby w szeregu, tych którzy czynią hucpę....komentuje spotkanie ks Bonieckiego, zatem logiczne, że kapłaństwo ks. Bonieckiego ocenia jako hucpę.

Cytuj:
A kiedy odpowiesz na pytanie, czy ks. Boniecki ma zawsze rację i wszystko, co robi, jest dobre? Bo jeśli nie, to kompletnie nie rozumiem twojej postawy w tym wątku.

Już odpowiedziałam - nie czytasz dokładnie.....ks Boniecki ma wiele słuszności.
Wiele nie znaczy zawsze.

Cytuj:
W przyjacielskim towarzystwie ks. Bonieckiego jest wielu ludzi chwalących się np. tym, że wyszli z Mszy, bo nie podobało im się kazanie. W związku z tym z pewnością nie poszliby na Mszę sprawowaną przez o. Rydzyka, bo po co, skoro i tak musieliby zaraz wyjść. Jak oceniłabyś ich postawę? Ty też wychodzisz z Mszy, jeśli ci się nie podoba ksiądz?

Nie wychodzę, mam swoją metodę - gdy ksiądz przynudza, politykuje - wyłączam się i odmawiam różaniec.

Śr gru 21, 2011 16:13

Johnny99 napisał(a):

Niby gdzie?

Tu:
Johnny99 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Ks. Boniecki jest całkowicie zagubiony. Mówi to, co towarzystwo chce usłyszeć. Np. z dumą stwierdzi, że nie mamy prawa potępiać homoseksualistów i odmawiać im uczestniczenia w życiu Kościoła - tak, jakby Kościół homoseksualistów potępiał i im odmawiał,

Na koniec było dużo pytań od publiczności. Filipa, młodego chłopaka, interesowała opinia ks. Bonieckiego w sprawie związków partnerskich dla par homoseksualnych i aborcji. - Takie związki są i jestem daleki od ich potępiania, ale jestem też oburzony, dotknięty i zasmucony, kiedy od Kościoła wymaga się, żeby uznał związki gejowskie i włączył w orbitę związków sakramentalnych - odpowiedział.

Na dodatke kręcisz i mataczysz.

Śr gru 21, 2011 16:15

Elbrus napisał(a):
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/_ks._boniecki_przerywa_milczenie_w_rozmowie_z_monika_olejnik_17665/strona/2

[Wierny Tomasz pyta:]
"jak jest z duchem posłuszeństwa u ks. Adama Bonieckiego"
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/terlikowski:__mnie_jest_zal_ks._bonieckiego._i_jego_sluchaczy_tez_17667/

[Jacek Karnowski odpowiada:]
"Chwała kapłanom przedkładającym wierność Kościołowi ponad wierność takim czy innym środowiskom.

Chwała kapłanom rozumiejącym, że podział księży na "ciemnogród" i tych "postępowych"
był istotą już komunistycznej metody niszczenia Kościoła,
i że dziś ta technika nadal jest stosowana.

Chwała kapłanom szanującym swoich biskupów
i nie mówiącym o nich źle publicznie - zwłaszcza w obecności wrogów Kościoła.

Chwała kapłanom, którzy szanują braci zakonnych, choćby się z nimi nie zgadzali.

Chwała kapłanom, którzy nie obrażają wiernych używając pojęć
typu "prawdziwi katolicy" - bo przecież nie na gwiazdach telewizji opiera się Kościół.

Chwała kapłanom wiedzącym, że szatan to nie "jasełka", i że szatan marzy,
by przedstawiać go jako postać "jasełkową" - bo wówczas na pewno wygrywa.

Chwała kapłanom, którzy swoją obecnością na wątpliwej proweniencji imprezach
nie budują autorytetu wrogów Kościoła.

Chwała kapłanom, którzy nie definiują oczywistych wrogów Kościoła jako swoich przyjaciół.

Chwała kapłanom, którzy spowiadają się z grzechu pychy i nad grzechem tym pracują.

Chwała kapłanom, którzy oparli się medialnemu narkotykowi,
który potrafi tak bardzo jałowić dusze.

Chwała kapłanom, którzy bronią krzyża - znaku Chrystusa, a nie kluczą jak faryzeusze.

Chwała kapłanom głoszącym nauczanie Kościoła, a nie "moje zdanie".

Chwała tym kapłanom, którzy gdyby dostali kiedykolwiek
niezwykle krytyczny, pełen bólu i żalu list od Ojca Świętego (dziś błogosławionego),
to treścią tego listu choć trochę by się przejęli.

Chwała kapłanom, którzy rozumieją stawkę obecnych czasów - przetrwanie Kościoła w Europie.

Ich kapłaństwo ma sens. Nie jest hucpą."
http://wpolityce.pl/artykuly/20020-chwala-kaplanom-przedkladajacym-wiernosc-kosciolowi-ponad-wiernosc-takim-czy-innym-srodowiskom

abstrahując od treści
wzorowanie się na formie litanijnej w tym utworze nie jest moim zdaniem w porządku

ta forma jest w Kościele zarezerwowana jednak dla czegoś innego
i traktuje się ją jako formę modlitwy uświęconą tradycją

myslę, że to bardzo zły pomysł stowowanie tej formy
w celu uderzenia w człowieka, który ma inne zdanie

(bo chyba nikt nie ma wątpliwości w związku
z czym i kim została napisana)

Śr gru 21, 2011 16:18

Cytuj:
Na dodatke kręcisz i mataczysz.

To ty gadasz głupoty. Kiedy napisałem, że ks. Boniecki coś powiedział, to znaczy, że to właśnie powiedział: Ludzie w takich [homoseksualnych] związkach żyją i nie mamy prawa ich potępiać. Odmawianie im prawa do uczestnictwa w życiu Kościoła jest nadużyciem. (http://wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plo ... lne-reguly). Jeżeli masz problem z pogodzeniem tej wypowiedzi z tą, którą ty wyboldowałeś, to jest to twój problem, a nie mój. Więc łaskawie zaprzestań marnowania mojego i swojego czasu na idiotyczne zarzuty pod moim adresem.

Śr gru 21, 2011 16:26
czasowo zablokowana

szyszkownik napisał(a):
Agawa - forum niniejsze jest publiczne z założenia, więc każdy post tutaja napisany, czyli wyrażone zdanie na jakiś temat jet właśnie publiczną wypowiedzią niczym inny. Więc próbujesz udowodnić oczywistość. Od stwierdzenia że próbuję wpłynąć na zakon ks. Bonieckiego widzę, że już odeszłaś. To dobrze, jakiś postęp jest. Teraz wyobraź sobie, że wszystko to co tu piszesz to publiczne pouczanie.

Jeżeli już pouczam to antyklerykałów o tym jak WYPADA się zachowywać na katolickim forum.

Śr gru 21, 2011 16:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona