OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Autor |
Wiadomość |
stern
|
Teresse napisał(a): O poddaniu się eutanazji- nie uwazasz, że to taki chwyt retoryczny??
ankiey nie wypełnię, bo nie mam tyle kontaktu (chociażby radiowego) z o. Rydzykiem, aby odpowiedzieć, ale
czytając wypowiedź o.Rydzyka na stronach wp.pl bodajże, doszedłem do wniosku, że te nagłośnione wypowiedzi są efektem "zagalopowania się" w figurach retorycznych.
Wypowiedź brzmi, jakby o. Rydzyk improwizował - nie przygotowywał jej wcześniej - i tak mu się powiedziało nieszczęśliwie a bardzo dosadnie, co na dodatek wyrwane z kontekstu brzmi już b. groźnie.
|
Pt lip 13, 2007 17:01 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
Oczywiście miało być "oficjalnego"
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Pt lip 13, 2007 17:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przypomnę,że oceniamy wyłącznie postawę danej osoby,a nie samą osobę. Już to kiedyś napisałem, ale widać muszę powtórzyć: oceniamy czyny osoby a osoba jest wypadkową wszystkich swoich czynów, więc oceniamy również osobę. Tak jak nie mówimy, że działania Hitlera dotyczące ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej były "fe", tylko mówimy, że Hitler był draniem, tak samo mamy prawo wypowiadać się o wszystkich. Cytuj: nienawiść to bierny satanizm i hołdowanie Złemu" Ojej, piękne zdanie, a możesz rozwinąć? Cytuj: Jeśli sądzimy osobę,to baczmy na siebie czy i my nie czynimy tego,za co kogoś osądzamy. To wcale nie zmienia uprawnień do krytyki - jeśli ostatni drań mówi mi, że jestem niezłym skur****em i ma rację, to nie ma powodu, by miał tę opinię zachować dla siebie, o ile oczywiście pokrywa się ona z rzeczywistością. Cytuj: Jednak nic nie usprawiedliwia zbojkotowania ustawy o pełnej ochronie życia ludzkiego.Zatem obie strony postąpiły niewłaściwie.A od sądzenia ludzi to nie my jesteśmy. Znowu robimy jakiś cyrk z etyki. Jeśli mój przeciwnik źle postępuje a ja obrzucę go gów*em, to jestem czysty jak zła i mam do tego prawo? A od sądzenia to jesteśmy właśnie my, jako obywatele tego kraju, jako [niektórzy z nas] chrześcijanie poatrzący na swego pasterza i ateiści, który zwracają uwagę na wybryki przedstawiciela religii, której doktrynę rozumieją, ale nie cholery nie są w stanie zrozumieć niektórych bonzów polskiego Kościoła. Cytuj: Powiedzmy zatem:ta osoba źle postąpiła,ale nie jest tak naprawdę zła. Bzdura. JEŚLI OSOBA POSTĘPUJE ŹLE, TO JEST ZŁA. Co nie znaczy, że nie może się zmienić i że my jej w tym dopomóc nie możemy. Cytuj: Wypowiedź brzmi, jakby o. Rydzyk improwizował - nie przygotowywał jej wcześniej - i tak mu się powiedziało nieszczęśliwie
Primo: głupota i brak przygotowania nikogo nie usprawiedliwia.
Secundo: o. Rydzyk często sprawia wrażenie, jakby bełkotał w malignie i to rzeczywiście jest przykre.
|
Pt lip 13, 2007 18:10 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
Ukyo;
Napisałaś;
"Co do pokazywania filmu - czemu nie? Ja się nie pastwię - ja stosuje terapię wstrząsowa taką, jak wg. Ciebie ojciec Rydzyk. Nie wiem co ci ludzie przeżyl - nie oni jedni, wiem jedynie, ze chodziło im raczej o niechęć do pewnych mediów i obronę radia przed zakusami złych, masońsko-żydowsko-komunistyczno-kapitalistyczno-kwasowych mediów."
Taaak?
Czy dla tego wołasz razem z nimi " raus" dla obrońców
nie-masońskich, nie-żydowskich, nie-komunistycznych,
nie-kapitalistycznych, nie-kwasowych, lecz prawdziwie
WOLNYCH MEDIÓW ?
Nie wiesz co oni przeżyli bo jestes za młoda, więc uwierz ze przeżyli to
czego chcą zaoszczędzic Twoim dzieciom i dzieciom ich dzieci.
Nawet jeśli kogos zmieniają traumatyczne przeżycia i z ofiary staje się napastnikiem,
że pokochał agresję jako jedyny sobie znany środek do wolności,
NIE MOŻNA równać go z tym kto agresję stosuje dla zysku i władzy.
Młodość jest piękna lecz wielce naiwna.
Czy może się otworzyc serce, jeśli zmknięte sa oczy i uszy?
Serce zamknięte w miłości emocjonalnej to zwykły egoizm,
bo to jest tylko miłość własna.
Nie ma jeszcze wieku od chwili kiedy młodzi ludzie podobni do Ciebie
wołali "raus" dla wiary i miłości, zauroczeni medialnymi spektaklami
nieograniczonej wolności człowieka.
Pewnej nocy obudzili się w innym świecie.
Czy też chcesz się w takim obudzić?
W IV Rzeszy Europejskiej?
W świecie bez granic i bez chamulców?
Pytasz gdzie jest Polska.
Dla mnie odpowiedz jest prosta....tam gdzie jest serce.
Serce otwarte.....lecz nie dla miłości własnej.
|
Pt lip 13, 2007 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zencognito napisał(a): Jakubie, słyszałeś to nagranie?
Dziś, przed sekundą, w Wiadomościach na TVP1 można je było usłyszeć, słyszałeś?
|
Pt lip 13, 2007 18:40 |
|
|
|
 |
stern
|
JakubN napisał(a): o. Rydzyk często sprawia wrażenie, jakby bełkotał w malignie i to rzeczywiście jest przykre.
jakies przyklady? sam o nie prosiles chyba 
|
Pt lip 13, 2007 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No a słuchałeś dziś tego, co było w wiadomościach? To był właśnie ów bełkot.
Pozdrawiam,
j.
|
Pt lip 13, 2007 20:09 |
|
 |
vesper
|
Polonium 210 napisał(a): Powiedzmy zatem:ta osoba źle postąpiła,ale nie jest tak naprawdę zła
Nie może dobre drzewo wydać złych owoców, ani złe wydać dobrych owoców. (...) Dobry człowiek z dobrego skarbca wydobywa dobre rzeczy, zły człowiek ze zlego skarbca wydobywa złe rzeczy.
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Pt lip 13, 2007 21:03 |
|
 |
vesper
|
Zapomniałem: I chyba najważniejszy cytat odnośnie RM z Ewangelicznej mowy Jezusa:
Przecież z obfitości serca usta mówią...
_________________ Respexit orationem humilium, non sprevit preces eorum...
|
Pt lip 13, 2007 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WYNIKI ANKIETY [PO PIERWSZYM DNIU]: OGÓŁEM: 35 GŁOSÓW OJCIEC RYDZYK Z DUŻYM PLUSEM: 4 [11%] OJCIEC RYDZYK NEUTRALNY: 5 [14%] OJCIEC RYDZYK Z MINUSEM: 26 GŁOSÓW [74%] OJCIEC RYDZYK Z DUŻYM MINUSEM: NO NIESTETY TA OPCJA DO AKIETY SIĘ NIE DODAŁA, JAK ZAKŁADAŁEM TEMAT [MOŻE TO JAKIEŚ ZABEZPIECZENIE DLA PRAWOMYŚLNOŚCI
Hmmmm, to chyba nie najlepiej świadczy o kapłanie, kiedy na forum o wierze prawie 3/4 ludzi ocenia go negatywnie. Może powinniśmy podesłać wyniki Watykanowi i przełożonemu zakonu, żeby pomóc im podjąć decyzję w sprawie redemptorysty?? 
|
Pt lip 13, 2007 22:10 |
|
 |
Mark Zubek
|
He He He :-)))
Ciekawe ile jeszcze komputerów jest w Twoim biurze ( domu, kafejce internetowej).
Pod iloma "nickami" występuje anonimowy pan/pani JakubN.
Ile razy jeszcze zagłosuje z "wielkim minusem".
Przypomina to ankiety prawomyslnej lewicy w telewizyjnym cyrku
o nazwie TVN.
:-)
koń by się uśmiał
|
Pt lip 13, 2007 22:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak
Mark Zubek - emigrant (uciekinier) wyznaje spiskową teorie dziejów. Za chwile napisze, że to szatan głosował, dlatego tak wiele jest negatywnych opinii o mnichu Rydzyku
Marku, ty weź postaw mu pomnik w tej zakichanej hameryce i zacznij go czcić jako świętego
|
Pt lip 13, 2007 22:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mark Zubek napisał(a): Ciekawe ile jeszcze komputerów jest w Twoim biurze ( domu, kafejce internetowej).
Pod iloma "nickami" występuje anonimowy pan/pani JakubN.
Ile razy jeszcze zagłosuje z "wielkim minusem".
PASKUDNE OSZCZERSTWA, ZA KTÓRE NALEŻĄ MI SIĘ PRZEPROSINY.  Na dowód tego poproszę na "Moderacji" o stwierdzenie, moderatorów, czy nie mam więcej niż jednego konta.
|
Pt lip 13, 2007 23:03 |
|
 |
Mark Zubek
|
JakubN;
Poraz drugi Ciebie przepraszam...za..... brak dowodów.
Jednak nie tylko Ciebie to dotyczy, lecz wielu innych anonimowych
animatorów życia publicznego, którzy tworzą "atmosferkę" i "smrodek"
tak dla zabawy, albo dla zysku a może z innych, sobie znanych powodów.
Profos20 tez wierzy że stoi za tym legion ;-)
I to tłumaczy ilość negatywnych głosowań.
:-)))
|
Pt lip 13, 2007 23:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Poraz drugi Ciebie przepraszam...za..... brak dowodów.
Wolałbym, żebyś przeprosił nie za brak dowodów [co może sugerować, że jednak uważasz, że głosowałem wielokrotnie, tylko nie możesz tego udowodnić], tylko za uznanie na starcie, że zniżyłbym się do kłamstwa, żeby sfałszować jakąs ankietę na jakimś forum internetowym.
Ale przeprosiny przyjęte...
|
Pt lip 13, 2007 23:48 |
|
|
|