Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Radio Watykańskie: "Lefebvryści" nie są ekskomunik 
Autor Wiadomość
Post Re: Radio Watykańskie: "Lefebvryści" nie są ekskomunik
maly_kwiatek napisał(a):
Chwała Panu.
Byłem jednym z tych dzieciaków.
Aby zrozumieć co się dzieje w ogóle musiałem zadawać mnóstwo trudnych pytań. Ja zrozumiałem, jednak dorosłych tym męczyłem. Nie zawsze umieli odpowiedzieć...

Ja też :) ....jedyne co rozumiałam to zawodzące polskie pieśni......"kieeeeedyyy Ojcieeeec roooozgnieeewanyy sieeeczeee".....dlatego długo Bóg to był taki groźny, ze ściągniętymi brwiami starzec...

So lip 03, 2010 20:29

szumi napisał(a):
Endek napisał(a):
Akceptacja łaciny, greki i hebrajskiego jako języka liturgicznego Kościoła Powszechnego, zaczęła się na Krzyżu napisem , Oto jest Król Żydowski.

Wybacz nie mogę się powstrzymać: Buhahahahaha.....

Ciekawa koncepcja...
Szkoda, że totalnie bzdurna.

Rzeczywiście może okazać się bzdurną, jeśli wykluczymy fakt, że pierwsze wspólnoty chrześcijan powstały wśród hebrajczyków.Poza tym śmiech to zdrowie.
Per risum multum potes cognoscere stultum

saxon napisał(a):

Poproszę zatem o wiarygodne źródło zawierające treść tego listu. I oczywiście nie chodzi mi o artykuł w czasopiśmie "Najwyższy Czas!" z 28 października-4 listopada 2006r. nr 43-44(858-859), który ten cytat zawiera.

Cytat ten poznałem na Forum Krzyż, ale również jest on opisany na stronie
http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/896
Cytuj:
3.1. Czy papież może być heretykiem?

Wielu papieży nauczało, że biskup Rzymu może głosić herezje. Papież Hadrian VI († 1523) jeszcze jako wykładowca teologii uczył: „Jeśli przez Kościół rzymski rozumieć jego głowę czy biskupa, nie ulega wątpliwości, że może on zbłądzić nawet w kwestiach dotyczących wiary. Dzieje się tak, gdy naucza herezji przez własny osąd lub dekret. W rzeczywistości wielu biskupów rzymskich było heretykami. Ostatnim z nich był Jan XXII († 1334)”9. Czcigodny papież Pius IX dostrzegał niebezpieczeństwo grożące ze strony mającego nadejść heretyckiego papieża, który mógłby „uczyć czegoś przeciwnego wierze katolickiej”, dlatego polecał: „nie idźcie za nim”10.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So lip 03, 2010 22:13
Moderator

Endek napisał(a):
Rzeczywiście może okazać się bzdurną, jeśli wykluczymy fakt, że pierwsze wspólnoty chrześcijan powstały wśród hebrajczyków.Poza tym śmiech to zdrowie.
Per risum multum potes cognoscere stultum

Ale co to ma do języków używanych w liturgii?
Gdyby wówczas w tamtym regionie mówiono po francusku, to byłby napis w tymże języku.
To nie ma nic wspólnego z liturgią, a dodawanie takiej dziwacznej interpretacji tego faktu jest totalnym pomyleniem.

(J 8, 32b)

N lip 04, 2010 8:15

Endek napisał(a):
Cytat ten poznałem na Forum Krzyż, ale również jest on opisany na stronie
http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/896

No tak, mamy tam w przypisie 10:

Cytuj:
„Jeśli w przyszłości papież uczyłby czegokolwiek sprzecznego z wiarą katolicką, nie idźcie za nim” (list do bp. Brizena).

Tyle tylko, że nie jest to żadna konkretna informacja. Gdzie niby ten list został opublikowany, kiedy i przez kogo? Czy może autor artykułu widział oryginał ?

W taki sposób to można napisać wszystko, powołując się na list, którego nikt na oczy nie widział i nie można tego nigdzie zweryfikować.

N lip 04, 2010 9:32

saxon napisał(a):

Cytuj:
„Jeśli w przyszłości papież uczyłby czegokolwiek sprzecznego z wiarą katolicką, nie idźcie za nim” (list do bp. Brizena).

Tyle tylko, że nie jest to żadna konkretna informacja. Gdzie niby ten list został opublikowany, kiedy i przez kogo? Czy może autor artykułu widział oryginał ?

W taki sposób to można napisać wszystko, powołując się na list, którego nikt na oczy nie widział i nie można tego nigdzie zweryfikować.
Zadałem to samo pytanie autorowi tego cytatu i odpowiedzi jeszcze nie dostałem.Wiem natomiast, że biskup nawet papież nie jest panem prawdy i nie może jej dowolnie zmieniać. Musi przekazać nieskażony błędem depozyt Wiary. A jak to w praktyce wygląda?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr lip 07, 2010 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4