Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona
 molestowanie, pedofilia - czy Kościół reaguje jak powinien? 
Autor Wiadomość
Post Re: molestowanie, pedofilia - czy Kościół reaguje jak powinien?
Celibat nie ma nic wspólnego z pedofilią.

Zgadzam się z Ukyo, że

" Wiekszość pedofili ma normalne rodziny - żony, dzieci. Zwykle to tylko "przykrywka" bo zboczeńca nie pociąga nawet i sto kobiet. Także ewentualna "żona księdza" go nie "przypilnuje" - wiele kobiet, niestety, milczy o "problemie" męża - ze wstydu, ze strachu że zostawi itd. "

N mar 28, 2010 13:42

Teresse napisał(a):
Celibat nie ma nic wspólnego z pedofilią.

Zgadzam się z Ukyo, że

" Wiekszość pedofili ma normalne rodziny - żony, dzieci. Zwykle to tylko "przykrywka" bo zboczeńca nie pociąga nawet i sto kobiet. Także ewentualna "żona księdza" go nie "przypilnuje" - wiele kobiet, niestety, milczy o "problemie" męża - ze wstydu, ze strachu że zostawi itd. "

No właśnie pośrednio ma.
Zamkniety męski świat kapłanstwa i zmowa milczenia gwarantująca przez dekady bezkarność pedofilom to magnes dla różnego rodzaju dewiantów.

Nie chodzi więc o to że celibat czyni z porządnych księży pedofili ale tak skonstruowany świat duchownych ich przyciąga.
Zresztą artykuły w Newsweeku wskazywały na jeszcze wiele innych czynników wpływających na pedofilię wśród księży - między innymi niedojrzałość emocjonalnej celibatariuszy co sprzyja zachowaniom patologicznym, supernaturalizm - iluzja teologiczna zakładająca że łaska boża ma nieograniczoną moc a natura ludzka zawiesza swe prawa pod jej wpływem, a wybierający kapłanstwo ze wzgledu na Boga staje się automatycznie człowiekiem o zintegrowanej osobowości. Inną sprawą jest że kandydatom do seminarium nie przedstawia się otwarcie i klarownie wszystkich za i przeciw.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N mar 28, 2010 15:10

Z tym mogę się zgodzic.

"Zawód" księdza moze byc dla potencjalnego zboczeńca zachęcający.
- "pewna posada", czasem nawet większe pieniądze
- zaufanie i szacunek ludzi, a co za tym idzie lepszy dostęp do potencjalnych ofiar
- brak konieczności kamuflowania się w związku małżeńskim, żadnych bab na głowie i w łożu
- w razie "wpadki" spora szansa uniknięcia kary

Zyc nie umierać! :(

N mar 28, 2010 16:45
Ukyo napisał(a):
Z tym mogę się zgodzic.

"Zawód" księdza moze byc dla potencjalnego zboczeńca zachęcający.
- "pewna posada", czasem nawet większe pieniądze
- zaufanie i szacunek ludzi, a co za tym idzie lepszy dostęp do potencjalnych ofiar
- brak konieczności kamuflowania się w związku małżeńskim, żadnych bab na głowie i w łożu
- w razie "wpadki" spora szansa uniknięcia kary

No nie wiem...generalnie dla kogoś kto nie wierzy w Boga codzienna Msza, czy długa modlitwa mogą być trudne do wytrzymania...

Oczywiście potem już nikt nie pilnuje, ale Seminarium trzeba przejść...

N mar 28, 2010 20:58

W Mac Donalda nie wierzy nikt, ale jakoś ludzie dają radę codziennie pakowac klientom na tace hamburgery i zmywac po nich podłogę.

N mar 28, 2010 21:44

@bramin Wypaczasz poważny problem - nie napisałem bowiem, czemu nie ma chętnych którzy chcą zostać ministrantami. Wspomniałem jedynie o tym co na ten temat sądzi młodzież. Nie ma ich (ministrantów)- ponieważ rodzice stracili zaufanie do Kościoła i wolą dmuchać na zimne.
Wyobrażasz sobie, jak musi być źle, skoro dorośli ludzie boją się zostawić swoje pociechy bez opieki z księdzem?
Zniesienie celibatu umożliwiłoby założenie rodzin. Księża nie byliby tak związani z Kościołem- musieliby również troszczyć się o przyszłość swoich dzieci. Byłaby przy nich żona, która mogłaby zauważyć że coś jest nie w porządku. Nie raz się zdarzało, że żona powiadamiała policję o materiałach znalezionych w komputerze męża.
Dochodzą do tego jeszcze czynniki o których wspomniał "arcana85" powołując się na artykuł z tygodnika.
Poza tym porównaj protestantów - kilkadziesiąt kilometrów dalej leżu UK, kraj znacznie większy od maleńkiej Irlandii. Czy słyszałeś aby w Anglii wybuchł skandal choć w ułamku przypominający ten z Irlandii?
Jeżeli mój poprzedni post naruszył regulamin forum - zgłoś go do moderacji. Moje poglądy, również polityczne, nie muszą odpowiadać Twoim (i vice versa), więc powstrzymaj się z pouczaniem innych co mogą mieć w podpisie.

@Teresse Pedofilom, homoseksualistom i innym zboczeńcom udaje się przejść przez seminarium - pomimo to nie byłoby tego tematu gdyby Kościół radził sobie, albo przynajmniej by próbował rozwiązać ten problem zamiast go ukrywać.
Dziwi mnie postawa ludzi, którzy potrafią komentować zatrzymanie policjanta, który współpracował z bandytami, tym, że policja jest w rękach mafii, pomimo, że funkcjonariusz trafił do więzienia.
Czemuż ci sami ludzie będą bronić człowieka, który księdzem nie powinien być? Dlaczego milczą na temat postępowania KK, lub wręcz bronią jego postawy? Dlaczego?
Czy duchowny jest nadczłowiekiem podlegającym bezpośrednio Bogu? Stoi on ponad prawem?

@Ukyo Mam podobne zdanie odnośnie reakcji na medialne doniesienia - całkiem dobre porównanie do mokrych gałęzi.
Zapewne zauważyłaś jaką linię obrony przyjęli obrońcy KK - to "polskojęzyczne" media chcą doprowadzić do rozpadu Kościoła!
Porównać to można do sytuacji kiedy winą za pożar obarcza się nie podpalacza, ale tego który go zauważył i krzyczy aby zwrócić uwagę innych.

Fakt, dziennikarze potrafią dla wywołania sensacji nadać tytuły, które sugerują znacznie większe zniszczenia, szkody, liczby niż nimi są w rzeczywistości. Żurnaliści z opozycyjnych mediów potrafią tę sytuację opisać zupełnie na odwrót - komu wierzyć?
Źródłom - podałem je we wcześniejszym poście. Osobom o słabych nerwach nie polecam ich lektury.

N mar 28, 2010 22:32

Teresse napisał(a):
Ukyo napisał(a):

No nie wiem...generalnie dla kogoś kto nie wierzy w Boga codzienna Msza, czy długa modlitwa mogą być trudne do wytrzymania...

Oczywiście potem już nikt nie pilnuje, ale Seminarium trzeba przejść...

Nie wspominając już nawet o kontakcie z chorymi bądź nauczaniu młodzieży w szkole. Można by znaleźć mniej czasochłonną drogę.

Pn mar 29, 2010 0:27
KrzysiekFZ napisał(a):
Poza tym porównaj protestantów - kilkadziesiąt kilometrów dalej leżu UK, kraj znacznie większy od maleńkiej Irlandii. Czy słyszałeś aby w Anglii wybuchł skandal choć w ułamku przypominający ten z Irlandii?

Ponieważ Kocioły protestanckie zostały juz skutecznie spacyfikowane. Niestety postępują w zgodzie z dzisiejszym nurtem- dlatego nie trzeba po nich tak przejeżdżać walcem jak po KK.

Kto "wybucha" te skandale ?
Nie myślisz ze ta osoba/lobby moze miec jakiś interes ?

CO jakis czas poza tym musi coś wybuchać- nawet jak nic nie wybucha- patrz świńska grypa.

KrzysiekFZ napisał(a):
Byłaby przy nich żona, która mogłaby zauważyć że coś jest nie w porządku. Nie raz się zdarzało, że żona powiadamiała policję o materiałach znalezionych w komputerze męża.

Jak znasz jakiegoś psychologa- to zapytaj się go dlaczego to twierdzenie jest nieprawdziwe.

Pn mar 29, 2010 11:13
Teresse napisał(a):
KrzysiekFZ napisał(a):

Ponieważ Kocioły protestanckie zostały juz skutecznie spacyfikowane. Niestety postępują w zgodzie z dzisiejszym nurtem- dlatego nie trzeba po nich tak przejeżdżać walcem jak po KK.

Kto "wybucha" te skandale ?
Nie myślisz ze ta osoba/lobby moze miec jakiś interes ?

Nie jest tak cudownie wsród protestantów i trudno mówić o wymysłach wobec duchownych katolickich.
Opracowanie na danych z USA
http://www.okiem.pl/cnota/sex/pedofilia.htm

Pn mar 29, 2010 14:18

Nie zgadzam się z opinią, że lepiej żeby oberwał jeden niewinny, niz gdyby kilku winnym się upiekło. Już ten pogląd został wygłoszony za czasów Chrystusa i było to proroctwo, że jeden umrze za wielu, ale wypowiadający się nie to miał na myśli i nic to nie umiejsza winny tych którzy go na śmierć skazali.
Nie chciał bym też by winny pedofili czy innych czynów seksualnych zabronionych przez prawo był bezkarnym, bez względu na to jakie stanowisko zajmuje. Dlaczego jest tak inne podejście do tych zarzutów czesto wtedy gdy chodzi o duchownych? Pewnie z tego samego wzgledu dla których inne podejście jest w stosunku do osób zajmujących czołowe miejsca w polityce. W jednym i drugim przypadku pokusa celowego uwikłania u wrogów jest dość duża. Ale nie powinno to w niczym uniemożliwiać osądzenia i skazania winnych.
Wyobraźmy sobie, że tak jak ktoś już sugerował w tym wątku że w przypadku rzuconego podejrzenia obligatoryjnie odsuwany byłby duchowny od swojej posługi. Co by sie stało gdyby zaczęły padać oskarzenia masowo.
I jeszcze jeśli chodzi o prasę to juz od dawna widać bardzo duze braki jeśli chodzi o odpowiedzialność za słowo. Częste oskarżenia na pierwszych stronach, gdy okazują się nieprawdziwe kończą się sprostowaniami na ostatnich stronach i to bardzo długim okresie. Bardzo łatwo jest w ten sposób skazać bez sądu, niesprawiedliwie, nie ponosząc za to żadnych konsekwencji.
Wniosek z mojego wywodu jest jeden, niech za księży oskarżanych o pedofilię itp. biorą się prokuratury, z całą ostrożnością, ale i stanowczością, a nie media, czy opinia publiczna.

Pn mar 29, 2010 19:03
.
Pawis, to ja sugerowałem. A przynajmniej byłem jednym z sugerujących bo nie śledzę dokładnie tego wątku.

Ale nie chodziło mi o to, że to duchowny. Mnie wszystko jedno kto: ksiądz czy woźny szkolny. Też nie na podstawie pomówień, ile uzasadnionego podejrzenia, choćby na czas trwania śledztwa. I nie o odsuwanie od posługi mi chodzi, a odseparowanie od dzieci. To nie ma być kara, ale prewencja w celu ochrony ewentualnych ofiar, rozumiesz?

Co do mediów i opinii publicznej to się zgadzam. Faktem jednak jest, że czasami nic się nie dzieje zanim media nie nagłośnią sprawy. I też nie tylko z duchownymi czy nawet pedofilią. Oby nagłośniły i zamilkły, pozwalając prokuraturze pracować.

Pn mar 29, 2010 19:20
Liam napisał(a):
.
Faktem jednak jest, że czasami nic się nie dzieje zanim media nie nagłośnią sprawy. I też nie tylko z duchownymi czy nawet pedofilią.

No niestety. To trudno zrozumieć.

Wt mar 30, 2010 15:33

"Oby nagłośniły i zamilkły". W tym właśnie jest problem, ze często tak robią. Nie chcę nieszczęścia jakiegokolwiek człowieka dla "dobra sprawy". Po tym nagłośnieniu nic już nie będzie takie same. Po co sąd i prokuratura skoro dziennikarz ma z założenia tak dobre wyczucie, ze oddzieli kłamstwo od prawdy. Dla mnie, może to być bulwersujące, ale tak uważam: skrzywdzone dziecko przez pedofila czy niewinnie publicznie pomówiony dorosły o molestowanie dziecka tak "na całe życie" bo "kto to sprostuje i kiedy" to straszne ofiary pedofilii. I jedna i druga osoba może mieć już do końca złamane życie.
Rozumiem, że ma to być swoista obrona konieczna dzieci. Jeśli jednak jest nieprzemyślana, a często pod nią jak pod płaszczykiem schowana jest chęć wywołania sensacji, napisania artykułu głośno komentowanego, znalezienia się w centrum uwagi i zdobywania kasy? Istnieje takie ryzyko, przeważnie pobudki są niskie i dlatego nie warto. Albo dlatego warto by mechanizmy były takie by nie cierpieli niewinni.
A w takim wypadku "nagłośnienia" i "odsunięcia" publiczny wyrok już zapadł. Żeby choć za każdym razem była to ostateczność, żeby choć media próbowały tych innych dostępnych metod, zanim kogoś napiętnują.

Śr mar 31, 2010 7:46

Nie jesli biskup od razu zareaguje właściwie na doniesienia o przestępstwie, jesli ksiądz sam się odsunie, obaj zaczna od razu wspólpracować z prokuraturą. Media zwykle najbardziej interesuje biernośc kościoła, większoś reportarzy, króre widziałam na ten temat opierało się na oburzeniu, że "jak to, jest oskarzony o to czy tamto, a tylko go przenieśli do innej parafii i dalej ma kontakt z dziećmi". W ostateczności mądre słowa biskupa skierowane do opinii publicznej, poparte faktami że Kościól sam wziął sprawę we własne ręce i ma zamiar problem wyjasnic także więcej zdziałaja niż siedzenie cicho i zamiatanie pod dywan.
A co do losu księdza... Pisałam o tym w poprzednim poście. Nic chyba nie jest ważniejsze niż twarz Kościoła Katolickiego - niech Irlandia będzie nauczką i przestrogą. KK zawiera wiele praw twardych, praw które często zmieniają zycie wiernych o 180 stopni.
Młoda osoba skazana na samotność do końca zycia dlatego, że małżonek ja opuscił, zgwałcona dziewczyna, której wiara zabrania przyjąc postinoru, dzięki czemu wydaje na świat potomka swego oprawcy. Zadaniem księży jest wspierac ludzi w tych cięzkich próbach ale ile oni sami gotowi sa poświęcic dla dobra swojego wyznania i Kościoła?
Za kilka dni obchodzic będziemy święto upamietniające zmartwychwstanie Chrystusa. No, ale czymże jest Jego dobrowolna, męczeńska smierć wobec utraty szacunku i zaufania wiernych bądź nawet zamknięcia się na całe zycie w klasztorze?

Śr mar 31, 2010 12:11
Ukyo, ty dalej uwazasz, ze biskup i ksiadz maja wspolpracowac z prokuratura. Ja tez.
Tylko ze tu jest wiele takich wypadkow, ze biskup namawia ofiary do zgloszenia sprawy do prokuratury, a ofiary bronia sie rekoma i nogami przed oficjalna droga.
No i co wtedy? Ja juz pisalam: urzedowo powinno byc tak, ze biskup jest prawnie zobowiazany meldowac wszystkie fakty prokuraturze, tyle, ze obawiam sie, wiele zdarzen wtedy w ogole nie byloby zglaszanych biskupowi, bo ludzie sie tego naprawde boja.
A jezeli nie chca zglosic tego oficjalnie, to biskup ma problem: jest to tylko pomowienie, czy prawdziwy fakt?

Śr mar 31, 2010 13:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona