Bartoś: religia jest inspiracją do okaleczania kobiet
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: Bartoś: religia jest inspiracją do okaleczania kobiet
Jajko napisał(a): No przecież podałem linka do artykułu a tam są znamienne cytaty. W tej chwili specjalnie przeczytałem po raz drugi. Nadal nie widzę. Ale może to moja wina, więc na wszelki wypadek pytam 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
Ostatnio edytowano So mar 09, 2013 18:31 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
|
So mar 09, 2013 18:27 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Zmień okulary?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So mar 09, 2013 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): @Jajko Rzuciłeś ciężkim oskarżeniem o niewiarę katolickiej świętej, teraz już tylko piszesz, że wątpiła. "Wątpić w istnienie", a "nie wierzyć w istnienie" dzieli daleka droga, ale niech Ci będzie.
Podaj konkretny cytat z pism Matki Teresy
świadczący o tym, że nie wierzyła w istnienie Boga. Nie interesują mne konfabulacje pismaków, to Ty stwierdziłeś: "nawet nie wierzyła w Jahwe"
Dawaj dowody. Ponawiam pytanie.
|
So mar 09, 2013 18:31 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jajko napisał(a): Zmień okulary? Obawiam się, że to nie pomoże, bo tam nic takiego nie ma. Zresztą, już kiedyś o tym czytałem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So mar 09, 2013 18:34 |
|
 |
lokis
|
Czy natarczywosc jest grzechem? 
|
So mar 09, 2013 18:34 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Książka, która zostanie wydana w przyszłym tygodniu pokazuje, że matka Teresa była jedną z nas, przez większość życia wątpiła w istnienie Boga - powiedział arcybiskup Wenecji kardynał Angelo Scola. http://fakty.interia.pl/news-matka-tere ... nId,825673Może być? A to? http://www.cbsnews.com/8301-18563_162-3199062.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So mar 09, 2013 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, że nie może być. Ty napisałeś: "nawet nie wierzyła w Jahwe". Powątpiewać w istnienie Boga, a nie wierzyć w Jego istnienie robi wielką różnicę. Wielu wielkich świętych miało swoje "noce wiary", chwile zwątpienia. Ty to przedstawiłeś tak jakby wogóle w Niego nie wierzyła.
To co robisz z faktami świadczy wyłącznie o Tobie, Jajko.
|
So mar 09, 2013 18:41 |
|
 |
Jajko
|
Fakt, mogło to tak zabrzmieć. Mój błąd, ale tak oczywisty, że chyba nikt nie dał się zmylić. Ona nie wierzyła w Jahwe w pewnych, długich okresach swego życia. Nie wiem z jaką opinią o istnieniu Jahwe i Jezusa umarła.
|
So mar 09, 2013 18:44 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nadal jednak wątpliwości i uczucia pustki nie można określać jako "nie wierzyła w Boga". To nie to samo.
|
So mar 09, 2013 18:54 |
|
 |
Jajko
|
A może my inaczej rozumiemy słowo wątpić? Co to Twoim zdaniem znaczy, że Matka Teresa wątpiła w istnienie Jahwe czy Jezusa? Bo moim zdanie.m to znaczy, że nie wierzyła właśnie, choć nie permanentnie
|
So mar 09, 2013 18:58 |
|
 |
bma
|
Soul33 napisał(a): Nadal jednak wątpliwości i uczucia pustki nie można określać jako "nie wierzyła w Boga". To nie to samo. A nawet wręcz przeciwnie: jeżeli ktoś mimo uczucia pustki, prosi o modlitwę "by nie zepsuć Jego dzieła", to wiara tej osoby jest tym większa, ponieważ trwa ona samą tylko wiarą, która nie bazuje na uczuciach. Wierzyć jest łatwo gdy czujemy obecność Boga, ale wierzyć gdy Go nie czujemy, wierzyć mimo pustki - to dopiero wiara. Wiara godna świętej. Osoba, która nie wierzy w Boga nie prosi o modlitwę.
Ostatnio edytowano So mar 09, 2013 19:10 przez bma, łącznie edytowano 1 raz
|
So mar 09, 2013 19:07 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Głównie przytaczany jest ten fragment: Matka Teresa napisał(a): Gdzie jest moja wiara? Nawet głęboko... nie ma niczego prócz pustki i ciemności... Jeśli jest Bóg – niech mi wybaczy. Kiedy staram się wznieść moje myśli do Nieba, napotykam na tak wielką pustkę, że te myśli wracają jak ostre noże i ranią moją duszę... Jak wielki jest ten nieznany ból – nie mam wiary. Odraza, pustka, brak wiary, brak miłości, brak zapału... Po co ja pracuję? Jeśli nie ma Boga, nie ma i duszy. Więc jeśli nie ma duszy, Jezu, Ty też nie jesteś prawdziwy. Moim zdaniem nie można określić tego jako więcej niż wątpliwości. A może nawet to tylko rozważania na temat doświadczanego poczucia pustki. Warto zwrócić uwagę na wielokrotnie używane słowo "jeśli".
|
So mar 09, 2013 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A może my inaczej rozumiemy słowo wątpić? Co to Twoim zdaniem znaczy, że Matka Teresa wątpiła w istnienie Jahwe czy Jezusa? Bo moim zdanie.m to znaczy, że nie wierzyła właśnie, choć nie permanentnie twoim zdanie - czyli postrzegasz z własnej perspektywy, mamy zatem rozumieć, że i Ty podobnie postępujesz: Nawet w chwilach największego zwątpienia, odwoływała się do Jezusa, aby objawił swoja obecność.
|
So mar 09, 2013 19:32 |
|
 |
Jajko
|
No a Jezus obecności swej nie objawił....
|
So mar 09, 2013 20:58 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Polecam pod rozwagę ten post autorstwa eskimeaux: viewtopic.php?p=584722#p584722
|
So mar 09, 2013 21:35 |
|
|
|