Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona
 Abdykacja Benedykta XVI 
Autor Wiadomość

Post Re: Abdykacja Benedykta XVI
Nie wiem co ten filmik do tematu, niemniej nawet mnie było przykro patrzeć na staruszka-papieża wyciągającego dłoń z chęcią przywitania się do biskupów, z których większość zdała się traktować go jak powietrze. No a może to taka biskupia etykieta jest, a je sie nie znam?

Pn lut 11, 2013 17:49
Andy72 napisał(a):

Nie widziałam tego filmu, obraz jest przykry.....jeśli tak wygląda miłość braterska w pojęciu hierarchów, to nie dziw, że Benedyktowi brak sił i ducha :( :(

Pn lut 11, 2013 17:55
Zgadzam się z @Jajkiem :|
Biskupi chamsko potraktowali głowę Kościoła :shock: . Jeżeli takie sytuacje się powtarzały, to ja bym się nie dziwiła, gdyby brak szacunku był jednym z powodów abdykacji papieża.
Wygląda na to, że jest potrzebny papież, który zdyscyplinuje podwładnych :roll:

Pn lut 11, 2013 18:00

Jajko->
Cytuj:
Nie wiem co ten filmik do tematu, niemniej nawet mnie było przykro patrzeć na staruszka-papieża wyciągającego dłoń z chęcią przywitania się do biskupów, z których większość zdała się traktować go jak powietrze.

Mnie też. Obrzydliwe to zachowanie :? Panowie zdecydowanie nie zasługują na to by ich traktować z poszanowaniem.

Wewnętrznymi sprawami Kościoła Katolickiego nie interesuję się już od dość dawna (bo mnie to nie dotyczy), i obojętne mi kto stoi na czele i co tam sobie dla własnego użytku ustalają. Natomiast, patrząc z boku, bardzo pozytywnie oceniam postawę katolickiego papieża. Jeśli czuje że z jakichś powodów dalej nie podoła, ustępuje. W odpowiednim momencie potrafi zejść ze sceny o własnych siłach.

...to be who I am

Pn lut 11, 2013 18:01

Jak nie slyszycie na tym filmiku komentarza to znajdzcie sobie inny. Jest ich mase. Po powitaniu z ministrami PRZEDSTAWIA BISKUPOW prezydentowi i WSKAZUJE reka kto kim jest. Z nim witaja sie zapewne ci, ktorzy tego dnia papieza nie widzieli

Pn lut 11, 2013 18:17
Dobra, zanim rozgrzejecie smołę dla biskupów znalazłem w necie co nieco o tej sprawie.

Ponoć papież przedstawiał biskupów prezydentowi (wyciągnięta ręka wskazywała biskupów). Niektórzy sie zamotali i uścisnęli. Taki jest po prostu protokół dyplomatyczny. Tak samo wyglądało to w przypadku Jana Pawła II gdy ten przedstawiał hierarchów kościoła Henrykowi Jabłońskiemu.

Edit: nie zdążyłem :P

Pn lut 11, 2013 18:18

To by dało pewien optymizm

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 11, 2013 18:27

No to jednak dobrze myślałem, że to była taka etykieta. Bo wierzyć mi się nie chciało.

Pn lut 11, 2013 18:29
Cytuj:
Jestem katolikiem ateistą

Kim? To jakieś zaburzenie psychosomatyczne?

Cytuj:
Apostazji nie złożyłem bo to takie skomplikowane a ja nie mam dwóch świadków

Mieszkasz na bezludnej wyspie czy poziom tchórzowstwa sięgnął zenitu i skończy się (jak w większości przypadków) na syndromie ateisty erotomana gawędziarza.

Cytuj:
A puki co to jestem katolikiem

Zapewniam, że tylko ty tak uważasz, ale tytułem heretyka możesz się podpisywać.

Cytuj:
Jeśli Papież powie ze to nie przeczy ewangelii to nie przeczy. Gdyż na mocy dogmatu nieomylności Papieża papież nie myli się i kropka.

Jak na "katolika" to wiedza o "swoim" Kościele oscyluje gdzies na poziomie bagna.

P.S. Nie musisz odpisywać.

Pn lut 11, 2013 19:01
sharp7 napisał(a):
Cytuj:
Jestem katolikiem ateistą

Kim? To jakieś zaburzenie psychosomatyczne?

Nie konieczne - znany z RM, często słyszalny w tym radiu, profesor B. Wolniewicz określa siebie "rzymski katolik niewierzący".

Pn lut 11, 2013 19:13
Moderator

co świadczy, że tytuł profesorski nie chroni przed bezrozumnością....

ps.
oczywiście, domniemywam, że pan profesr miał na myśli "niewierzący" jako stan faktyczny, a "rzymski katolik" pewnie jako przypisanie poprzez chrzest, ale gdzieś chyba leży granica nie-umiejętności wysławiania się?

Pn lut 11, 2013 19:18
Zobacz profil WWW

Powiedzmy sobie, że bycie papieżem to nie jest li tylko jakaś honorowa funkcja, polegająca tylko i wyłącznie na byciu 'ikoną', lecz jest to 'stanowisko' operacyjne. Przyrównałbym je do stanowiska 'managing director' w międzynarodowej korporacji. Tak więc potrzebna jest dezycyjność, jasność umysłu, energiczność w działaniu itd. Trudno oczekiwać, żeby człowiek w wieku nawet 70 lat co dopiero mówić 86 posiadał te cechy...
A że abdykacji papieża niebyło od kilkuset lat. No cóż, kiedyś być może 'papieżowanie' polegało na czymś innym. Watykan był bardziej zamkniętym, wsobnym tworem. Obecnie w dobie środków masowego przekazu, w sytuacji gdy mamy do czynienia z hierarchicznie, scentralizowaną instytucją jaką jes papiestwo, problemem może być choćby przetwarzanie wszystkich spływających do Watykanu informacji.
Tak więc sądzę, że Benedykt XVI stał sie jakby 'ofiarą' (w pewnym siebie) takiego a nie innego ustroju państwa kościelnego i takiego a nie innego modelu zarządzania.

Pn lut 11, 2013 19:53
Gwoli scisłości

Rezygnacja z tytułu i praw papieża nosi nazwę Renuntiatio. Prawo kanoniczne nie posługuje sie okresleniem abdicatio.

I jeszcze jedno.

Nie słuchajcie co mówią lub co piszą niedouczone pismaki. Ostatnia rezygnacja nie miała miejsca w 1294 roku (św. Celestyn V), ale w 1415 (Grzegorz XII ). Tak więc nie 700 lat temu, ale niespełna 600

Pn lut 11, 2013 20:06

No ale to było w czasie trójpapiestwa, więc to chyba trochę co innego, ale szczegółów nie znam.

Pn lut 11, 2013 20:11
Nie istotne 600-700 lat temu.
Abdykacja Benedykta następuje po trwaniu do ostatniego tchnienia bł Jana Pawła II, któremu najbliżsi w obliczu choroby uniemożliwiającej funkcjonowanie, podsuwali radę rezygnacji, na co on powiedział Chrystus nie zszedł z krzyża, a chcecie aby ja zszedł.

Pn lut 11, 2013 20:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona