Czy ateizacja to nowa schizma?
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
przemo napisał(a): Chodzi o sposób w jaki to nauczanie jest przekazywane wiernym - często mało wyszukany i pogardliwy sposób. Możnaby to ubrać w zupełnie inne słowa, nie krzywdzące ludzi o innym światopoglądzie, czy o innej drodze życiowej. To jest clue sprawy, a nie to, że KK sie zaptruje nagatywnie na tą, czy inną sprawę.
Możesz podać jakiś namiar na pełne wyniki badań socjologicznych tego "glue" sprawy ?
Ile to wypada procentowo ? 5, 10, 20 %% ?
Jaki instytut badawczy to badał ?
Jakie były kryteria zaliczania do "małej wyszukaności" i "pogardliwości" ?
Pn paź 16, 2006 19:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja nawet nie wiem czy badał, a ty mi już o instytuach
myślę, że nie jestem osamotniony w moich odczuciach na wspomniane epitety... a czy to było badane jak wielu ateistów czuje sie obrażonych? nie wiem. Fakt faktem pojecia te są obecnie pejoratywne i żeby to siwerdzić nie potrzeba zadnych badań.
|
Pn paź 16, 2006 20:00 |
|
 |
Stanisław Adam
|
przemo napisał(a): ja nawet nie wiem czy badał, a ty mi już o instytuach  myślę, że nie jestem osamotniony w moich odczuciach na wspomniane epitety... a czy to było badane jak wielu ateistów czuje sie obrażonych? nie wiem. Fakt faktem pojecia te są obecnie pejoratywne i żeby to siwerdzić nie potrzeba zadnych badań.
Niestety, muszę Cię skorygować.
Pojęcia nie bywają pejoratywne. Pejoratywne to bywają tylko nazwy i określenia.
Czyli są to tylko twoje odczucia. Domniemanie, odczucia nie osamotnione.
Czyli jednak badania są niezbędne.
Inaczej, nie dysponując wynikami obiektywnych badań, a tylko uogólniając swoje odczucia, wkraczasz w sferę insynuacji.
A to już sprawa paskudna.
Pn paź 16, 2006 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, ale się mylisz. Wszystko może nabrać pejoratywnego charakteru, każde slowo. Nie zależy to abslutnie od zasad języka polskiego, ani od językoznawców, słowników itd, ale od zwykłych ludzi, używających języka w codzienności, dlatego pojęcie również może być pejoratywne, każde słowo takim może się stać i niewątpliwie takimi są słowa "heretyk", "odszczepieniec", "schizmatyk". I nie potrzeba ządnych wygumanych przez ciebie badań, aby to wiedzieć i dostrzegać. Czy robiono badania nas pejoratywnością słowa "pedał"? Nie! (a jak robiono to pokaż) I pomimo tego dla większość ludzi jest to slowo pejoratywne, prześmiewcze, pogardliwe, poniżające. Tak samo jak trzy wymienione przez mnie wcześniej słowa, stosowane przez kościół.
|
Wt paź 17, 2006 5:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypominam jeszcze o jednym fakcie: "kosciol" z malej litery to budynek. Instytucje pisze sie z duzej (por. Slownik Jezyka Polskiego), inaczej jest to zwykly blad jezykowy.
|
Wt paź 17, 2006 9:35 |
|
|
|
 |
R6
|
Jak sobie tak czytam te posty to zauwazam przynajmniej dwie postawy wsrod ludzi ktorzy uwazaja sie za wierzacych. Jedni chca sie porozumieć z niewierzacym a inni sprawiają wrazenie mających się za strażników wierzących owieczek. Chca je ochronić przed demoralizacją ze strony niewierzących.
W tym celu stosują niekiedy metody Jacka K. i sprawiają wrażenie osób, ktore nie chcą sie dogadać tylko przygadać .
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
So paź 21, 2006 11:19 |
|
|
|