Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Atak na kościół
Val napisał(a):
Ja tak myślę o Ojcu Dyrektorze :P
Tak samo mógłby się przestać lansować pewien specjalista od opętań(nie pamiętam nazwiska), czy niejaki ks. Lipka(mistrz dyplomacji :roll: ) i to w żadnych mediach, żeby nie zniechęcać ludzi do wiary i kościoła.

No i?

Cytuj:
Abp Hoser od kilku lat nie reagował przecież na żadne listy, których autorzy pisali o dobru, jakiego doświadczyli dzięki ks. Lemańskiemu.

Ale jak miał reagować? :?

Cytuj:
Wedle wszelkiej dostępnej mi wiedzy, biskup ani razu nie odwiedził jasienickiej parafii, przez lata nie potrafił wskazać swemu podwładnemu żadnych dobrych stron jego działalności, nie powierzył mu zadań, w których duszpasterz mógłby rozwijać swoje szczególne charyzmaty.

Och, no po prostu straszne. Rozumiem ks. Lemańskiego, mnie np. wszyscy wokoło wspomagają w rozwijaniu moich talentów.

Cytuj:
....to ja się nie dziwię, że podcinanie skrzydeł, gaszenie jego ambicji, chęci rozwoju przy zastosowaniu takich metod doprowadziły do eskalacji tego, co dziś obserwujemy. Ludzie mają różne charaktery i różnie reagują...

Oglądajcie, jutro jestem u Moniki Olejnik, gdzie opowiem, jak obrzydliwie zachował się ostatnio wobec mnie mój szef. Będzie ostro!

Cytuj:
Czasem człowiek jest bezsilny wobec tego co się wokół niego dzieje i w akcie desperacji, posuwa się za daleko.

Jak ktoś jest w desperacji, lepiej trzymać go z daleka od ostrych narzędzi. Jak nie po dobroci, to siłą.

Cytuj:
Jeżeli abp.Hoser był względem gościa niesprawiedliwy, płaci teraz wysoką cenę. Tak samo jak reszta duchownych, którzy odmówili mu pomocy, gdy się do nich zwracał.

O rany, właśnie zdałem sobie sprawę, że ja też mu nie pomogłem!

Sorry, ale zachowanie ks. Lemańskiego jest żałosne i żenujące. Do cholery, to jest dorosły facet! Każdy z nas musi sobie radzić z tym, że inni ludzie, w tym zwierzchnicy, nie doceniają naszych, tak przecież oczywistych wybitnych zdolności. I jakoś nie robimy z tego rabanu na cały kraj, oczekując od wszystkich naokoło, w tym papieża, oklasków i przytakiwań. Ks. Lemański jest niezrównoważony emocjonalnie. A ksiądz to nie osoba prywatna, tylko reprezentant Kościoła. Abp Hoser doszedł najwyraźniej do wniosku, że ks. Lemański w obecnym stanie emocjonalnym nie jest w stanie właściwie sprawować posługi. I, moim zdaniem, ma rację, ja się z tym zgadzam.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 09, 2013 18:06
Moderator

Ej, Drapke, czasami jak coś strzelisz....
Drapke napisał(a):
Nieudolnie wychodzi Wam przyczepianie ks. Lemańskiemu łatki antyklerykała.

Przy okazji skandalu na tapetę trafił natomiast abp Hosner - wzór cnót wszelakich:
- W książce "Dzisiaj narysujemy śmierć" Tochman stawia tezę, że Henryk Hoser sprzyjał mianowaniu nacjonalistycznych biskupów Hutu, którzy później nie robili nic, by powstrzymać mordowanie osób pochodzenia Tutsi.

I oczywiscie zrobił to po to, by ci biskupi mordowali potem Tutsi.... wiedział z góry i taki miał cel...
Drapke napisał(a):
- W 2010 r. stwierdził, że posłowie, którzy publicznie deklarują się jako katolicy, a popierają in vitro, "jeśli są świadomi tego, co robią, i chcą, by taka sytuacja zaistniała, jeżeli nie działają w kierunku ograniczenia szkodliwości takiej ustawy, to automatycznie są poza wspólnotą Kościoła". Oznacza to ekskomunikę.

Nie kojarzę szczegółow, ale pewnie z katolickiego punktu widzenia miał racje
Drapke napisał(a):
- Na Międzynarodowym Sympozjum pt. "Rewolucja genderowa" biskup palnął, że ideologia gender może być groźniejsza w skutkach od marksizmu.

Jeśli tak powiedział to z chrześcijanskiego punktu widzenia miał rację
Drapke napisał(a):
- Skłamał, że Bashobora nigdy i nigdzie nie powiedział, że uzdrawia czy wskrzesza umarłych.

Bo nie mógł tak powiedzieć. Czyni to Bóg
Drapke napisał(a):
- Wykazał się skrajnym zamordyzmem wobec ks. Lamańskiego

Nie znasz szczegółow. Nie wiemy kto zawinil
Drapke napisał(a):
- Domagał się i otrzymał od skarbu państwa kilkuset milionowe odszkodowanie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... .html?as=2

a co?
Nie miał prawa?

Wt lip 09, 2013 18:08
Zobacz profil WWW

Cytuj:
I oczywiscie zrobił to po to, by ci biskupi mordowali potem Tutsi.... wiedział z góry i taki miał cel...

I Krk mianował go arcybiskupem, a ciemnogród całuje po pierścionkach... :brawo:

Cytuj:
Nie kojarzę szczegółow, ale pewnie z katolickiego punktu widzenia miał racje

Ty w ogóle niewiele kojarzysz. Zastraszanie posłów to zamach na świeckość państwa.
Wściekłość biskupów w sprawie in vitro jest zrozumiała, bo jak wytłumaczyć barankom uduchowienie zygoty wyprodukowanej w laboratorium? Dlaczego Kościół stygmatyzuje dzieci z probówki? Bo nie potrafi wytłumaczyć, kiedy wstępuje w nie dusza i czy w ogóle.

Cytuj:
Bo nie mógł tak powiedzieć. Czyni to Bóg

Na jednym ze spotkań Bashobora powiedział ilu z obecnych i z czego uleczył. Linkowałem. Bóg poza uzdrowieniami na jego prośbę, także tak szczegółowe informacje mu przekazuje? Dziwne, że o wypełnienie kuponu totka swojego Stwórcy dotychczas nie poprosił - nie musiałby wiernych za dzielenie się swoją łaską po 40zł kasować.

Cytuj:
Nie znasz szczegółow. Nie wiemy kto zawinil

Wystarczy, że 76% Polaków wie, Ty nie musisz. :badgrin:

Wt lip 09, 2013 19:59
Moderator

Drapke napisał(a):
I Krk mianował go arcybiskupem, a ciemnogród całuje po pierścionkach... :brawo:

I jaki to ma związek? :o
Drapke napisał(a):

Ty w ogóle niewiele kojarzysz. Zastraszanie posłów to zamach na świeckość państwa.

Zastraszanie... w jakim świecie ty żyjesz? :o
Drapke napisał(a):

Wściekłość biskupów w sprawie in vitro jest zrozumiała, bo jak wytłumaczyć barankom uduchowienie zygoty wyprodukowanej w laboratorium? Dlaczego Kościół stygmatyzuje dzieci z probówki? Bo nie potrafi wytłumaczyć, kiedy wstępuje w nie dusza i czy w ogóle.

Chyba nie wiesz o czym piszesz.... Pzreciez to wcale nie o to chodzi :o
Drapke napisał(a):

Na jednym ze spotkań Bashobora powiedział ilu z obecnych i z czego uleczył. Linkowałem. Bóg poza uzdrowieniami na jego prośbę, także tak szczegółowe informacje mu przekazuje? Dziwne, że o wypełnienie kuponu totka swojego Stwórcy dotychczas nie poprosił - nie musiałby wiernych za dzielenie się swoją łaską po 40zł kasować.

Jak zwykle - bez związku
Drapke napisał(a):

Wystarczy, że 76% Polaków wie, Ty nie musisz. :badgrin:

76% Polaków asystowało przy rozmowie Lemańskiego z Hoserem... :o
Nie wiem, co bierzesz ale odstaw.

Wt lip 09, 2013 20:18
Zobacz profil WWW

Porażająca indolencja intelektualna. Spodziewam się od moich rozmówców nieco więcej, więc dziękuję za uwagę.

Wt lip 09, 2013 20:22
No ten argument jest powalający. Szczerze - naprawdę nie wiem, jaki można by przedstawić kontrargument.

W ten oto sposób Drapke bezapelacyjnie wygrywa dyskusję.

Wt lip 09, 2013 20:27
Jeśli ktoś by miał ochotę na dalszą wymianę kurtuazji - do Uwag wzajemnych.
Nie zaśmiecać tematu.

Śr lip 10, 2013 6:47

Alus napisał(a):
Cytuj:
Nie zmienia to faktu, że zgorszenia dopuścił się ks Lemański, a nie arcybiskup. :roll:

No tak - winien obligatoryjnie nadstawić drugi policzek.
Ciekawe, że nie tyczy się to innego duchownego, który nie mało że krytykuje duchownych to jeszcze pisze książki o lobby gejowskim władającym polskim Kościołem.....bo ma mocne poparcie w polskich Ormianach.

Powiedzmy raczej że ma mocne oparcie w PIS. A PIS obecnie, po usunięciu (nawet dosłownie po usunięciu) niewygodnych sobie biskupów tak zastraszyło pozostałych, że teraz kręci episkopatem jak chce.

Zresztą to widać, że np Johnny99 tak oburzony (i słusznie) działalnością Lemańskiego nie ma nic przeciwko jeszcze bardziej szkodliwej działalności "nadubowca" Zaleskiego. :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lip 10, 2013 8:16

pilaster napisał(a):
A PIS obecnie, po usunięciu (nawet dosłownie po usunięciu) niewygodnych sobie biskupów tak zastraszyło pozostałych, że teraz kręci episkopatem jak chce.

PiS "kręci" Episkopatem?
A to ciekawe spostrzeżenie.
Jakieś argumenty na poparcie tej dość daleko idącej hipotezy?

Śr lip 10, 2013 10:25
mikkel napisał(a):
pilaster napisał(a):
A PIS obecnie, po usunięciu (nawet dosłownie po usunięciu) niewygodnych sobie biskupów tak zastraszyło pozostałych, że teraz kręci episkopatem jak chce.

PiS "kręci" Episkopatem?
A to ciekawe spostrzeżenie.
Jakieś argumenty na poparcie tej dość daleko idącej hipotezy?

Nie nazbyt daleko.
Gdy powstawała TV Trwam prymas Glemp wypowiedział się, że to inicjatywa prywatna bez kościelnego asystenta.
Bo tylko medium pod nadzorem kościelnego asystenta wyznaczonego przez Episkopat nosi miano "katolickie".
Aktualnie Episkopat wystosował apel w obronie "katolickiej" TV Trwam, która jak nikomu nie jest tajemnicą, jest tubą PiS.

Śr lip 10, 2013 11:08

Alus napisał(a):
Gdy powstawała TV Trwam prymas Glemp wypowiedział się, że to inicjatywa prywatna bez kościelnego asystenta.
Bo tylko medium pod nadzorem kościelnego asystenta wyznaczonego przez Episkopat nosi miano "katolickie".
Aktualnie Episkopat wystosował apel w obronie "katolickiej" TV Trwam, która jak nikomu nie jest tajemnicą, jest tubą PiS.

Media Ojca Rydzyka są jedynie współbrzmiące z retoryką PiSu.
Nie można z tego wywodzić, że PiS ma na nie jakiś istotny wpływ.
Podobnie z Episkopatem. Biskupi rzeczywiście coraz częściej mówią tak, jak gdyby reprezentowali PiS, ale ta zbieżność jest albo przypadkowa (jedni i drudzy uosabiają po prostu te same poglądy) albo to raczej PiS stara się przypodobać hierarchom. Jeszcze nie tak dawno PiS blokował np. zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej - dziś byłoby to już nie do pomyślenia.

Śr lip 10, 2013 13:06
mikkel napisał(a):
Alus napisał(a):

Media Ojca Rydzyka są jedynie współbrzmiące z retoryką PiSu.
Nie można z tego wywodzić, że PiS ma na nie jakiś istotny wpływ.
Podobnie z Episkopatem. Biskupi rzeczywiście coraz częściej mówią tak, jak gdyby reprezentowali PiS, ale ta zbieżność jest albo przypadkowa (jedni i drudzy uosabiają po prostu te same poglądy) albo to raczej PiS stara się przypodobać hierarchom. Jeszcze nie tak dawno PiS blokował np. zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej - dziś byłoby to już nie do pomyślenia.

Ks prof Heller - Bóg jest Panem przypadku - a u ludzi zawsze przesądza przyczynowość.

Śr lip 10, 2013 13:38

Sąd w Rzymie utrzymał dziś nakaz aresztowania wobec wysokiego rangą urzędnika z zarządu dóbr Stolicy Apostolskiej, księdza Nunzio Scarano, oraz dwóch jego wspólników, podejrzanych o próbę prania pieniędzy. Aresztowani zostali 28 czerwca.
Włoski wymiar sprawiedliwości, prowadzący dochodzenie w tej sprawie, odrzucił wnioski obrony o zwolnienie księdza prałata Scarano, a także doradcy finansowego Giovanniego Carenzio i byłego funkcjonariusza służb specjalnych Giovanniego Zito.

Wszyscy trzej zostali aresztowani w rezultacie śledztwa dotyczącego ujawnionych planów przewozu prywatnym samolotem 20 milionów euro ze Szwajcarii do Włoch. Kwota ta należała do trzech braci: Paolo, Cesare i Maurizio D'Amico, armatorów z Salerno, i jest ona, jak się przypuszcza, owocem oszustw podatkowych, jakich się dopuścili. Wykryto, że armatorzy regularnie wpłacali różne sumy na konta kościelnego urzędnika w watykańskim banku IOR.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... y_nie.html

Kolejny bezczelny atak na Kościół, no nie?

So lip 13, 2013 19:40

pilaster napisał(a):
Zresztą to widać, że np Johnny99 tak oburzony (i słusznie) działalnością Lemańskiego nie ma nic przeciwko jeszcze bardziej szkodliwej działalności "nadubowca" Zaleskiego. :(

To, że Johnny99 ma coś przeciwko, napisał nawet w tym wątku. Pilaster jak zwykle łże. Walka z biskupem za pomocą mediów jest gorsząca i niedopuszczalna dla księdza, bez względu na to, czy robi to Zaleski czy Lemański.

Cytuj:
Powiedzmy raczej że ma mocne oparcie w PIS. A PIS obecnie, po usunięciu (nawet dosłownie po usunięciu) niewygodnych sobie biskupów tak zastraszyło pozostałych, że teraz kręci episkopatem jak chce.

Czyli pilaster nadal uważa, że Kaczyński zamordował abp Życińskiego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lip 14, 2013 10:34

BTW dzisiaj ks. Lemański PONOWNIE w TVN-ie. Może by mu od razu dali etat?

N lip 14, 2013 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 77  Następna strona