Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 16:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czy słuchasz Radia Maryja ? 

Jak często słuchasz Radia Maryja ?
codziennie 8%  8%  [ 8 ]
kilka razy w tygodniu 14%  14%  [ 14 ]
raz w tygodniu/kilka razy w miesiącu 5%  5%  [ 5 ]
raz w miesiącu 5%  5%  [ 5 ]
nigdy 68%  68%  [ 68 ]
Liczba głosów : 100

Czy słuchasz Radia Maryja ? 
Autor Wiadomość
Ja nie argunentuję zasadności pochówku Miłosza na Skałce.
Zarzucam posługiwanie się argumentami zmanipulowanymi, nie zgodnymi z prawdą.
W systemie komunistycznym karmiono nas do woli takimi "argumentami", ale czy chrzescijanie mają powielać te niechlubne metody?

Pt wrz 24, 2004 14:44
Post Miłosz
Gdzie Ty WIZARDZIE, doczytałeś się tego że ja piszę o innych poetach? Ja mam na myśli innych Polaków, i Krakowian, jak choćby o Jerzym Turowiczu, u którego boku wyrastał tak wielki człowiek, jak Andrzej Jawień. Chyba wiesz, kto to.

Pt wrz 24, 2004 15:30

No to zastąp moje slowo poeci slowem inni Polacy. Znam tych ludzi co podales i nie zgadzam się z tym iż Milosz nie dorasta im do pięt ale oczywiscie masz prawo sądzic inaczej.

Pt wrz 24, 2004 15:49

Jak dotąd nikt nie udowodnił fałszywości cytatów Miłosza. W każdym bądź razie się nie doczytałem. Jak widać dogmaty poprawności politycznej są nieobalalne i wszelka dyskusja z nimi z góry jest przesądzona jako fanatyzm, manipulacja, kłamstwo, kołtuneria i ciemnogród.
Nasz Dziennik, Radio Maryja nie podporządkowuje się poprawności politycznej i mówi wprost co, gdzie kiedy i jak robił. Jak wspomaniałem już o Kuroniu - czerwonym harcerzu, walterowcu (Walter to pseudonim Świerczewskiego - bolszewickiego oficera, dowódcy II ALWP) i Szymborskiej piewczyni Lenina, rewolucji październikowej, Nowej Huty. To z Radia Maryja można było się dowiedzieć, że Jan Tomasz Gross wcale nie jest historykiem, tym bardziej wybitnym, tylko socjologiem.

Pt wrz 24, 2004 16:01
Prowokujesz.... wrzucę Ci parę cytatów (dopuki nas moderator nie wyrzuci).
1. "Polscy chłopi na pewno nie stali na szczytach cywilizacyjnego rozwoju. Być może ci, których oglądałem, byli analfabetami. Mój przyjaciel powiedziałby zapewne, że są to OHYDNI, ŚMIERDZĄCY GŁUPCY, których trzeba nauczyć myśleć" - ten przyjaciel to polski komunista.
2. "W latach 30 w Warszawie byłem na odczycie Witkacego. który mówił o lenistwie polskiej inteligencji, zupełnie nie interesującej się problemami metafizycznymi... Formacja inteligencji polskiej była zasadniczo pozytywistyczna i racjonalistyczna, do czego później dochodzi PATRIOTYZM I OJCZYZNA, CZYLI WARTOŚCI ZBIOROWE. JEST MI TO NAJZUPEŁNIEJ OBCE".
3. "Było mi żal tego miasta, bo znałem tu każdy kamień, i wszystkich dróg, lasów, jezior, wiosek kraju wrzuconych w młyn mielący nie tylko ludzi, również krajobrazy, na miazgę. NIE DOZNAŁEM NICZEGO PODOBNEGO PODCZAS PODBOJU POLSKI PRZEZ HITLERA, bo w głębi serca nie mogłem uważać nasjonal-socjalizmu za zjawisko mocne i trwałe". Miał rację komunizm przetrwał dziesiątki lat.
4. "Przyszły lata, dziesiątki lat, przybierały dla mnie, kiedy szedłem ulicą, czujny i napięty wygląd zupełnej daremności i cokolwiek przeżyłem dotychczas, spietrzyło się po krótkim okresie ulgi czy samoobrony, zgęstniało, tak, że gotów byłem twierdzić, przyznaję się szczerze, że nad tym własnie kawałkiem Europy ciąży przekleństwo, że nie ma żadnej rady. I byc może, gdyby mi dano sposób, WYSADZIŁBYM TEN KRAJ W POWIETRZE, żeby matki nie opłakiwały już zabitych na barykadach siedemnastoletnich synów i córek, żeby trawa nie rosła na popiołach Treblinki, Majdanka i Oświęcimia"..... słowa rozpaczy czy nienawiści?
5. "Kiedy przestał mnie naciskać, poszedłem do spowiedzi. Akt pokory wobec Bytu winien być ściśle dobrowolny i osobisty, poza społecznym obyczajem. Przyrzekłem sobie,że NIE ZAWRĘ NIGDY PRZYMIERZA Z POLSKIM KATOLICYZMEM - CZYLI, ŻE NIE PODDAM SIĘ MAŁPOM"..
wspomnienia z lat szkolnych i refleksja na widok wychodzących po mszy wiernych:plotkujacych, rozgadanych, zalotnych, jakgdyby wyszli z imprezy rozrywkowej i określił ich "stadem małp".
6. "POlSKA TO CIEMNOGRÓD" - interpretacja opublikowanego w 1968r wiersza Ernesta Brylla "Mtacminda". W komentarzu do ostatnich wersów Cz. Miłosz pisze:"Polska to ciemnogród, ale my sami z Ciemnogrodu, więc piszmy, że nie sądzone jest nam wyjść poza ciemnogród.Przytoczony wiersz Brylla to właśnie, nic innego głosi".
7 O Matce Bożej "pogańska bogini" - przeczytaj "Traktat teologiczny", a zrozumisz.

Pt wrz 24, 2004 19:27
No to zastąp moje slowo poeci slowem inni Polacy. Znam tych ludzi co podales i nie zgadzam się z tym iż Milosz nie dorasta im do pięt ale oczywiscie masz prawo sądzic inaczej.

Wizardzie, czyżbyś uważał, że Miłosz dorównuje wielkością Andrzejowi Jawieniowi, vel Karolowi Wojtyle, vel Janowi Pawłowi II?

Pt wrz 24, 2004 19:43

Wizardzie, czyżbyś uważał, że Miłosz dorównuje wielkością Andrzejowi Jawieniowi, vel Karolowi Wojtyle, vel Janowi Pawłowi II?

Mialem na mysli Turowicza bo jak sam napisales :
Cytuj:
mam na myśli innych Polaków, i Krakowian, jak choćby o Jerzym Turowiczu

I powiem tak : jako autorytet moralny Jerzy Turowicz jest dla mnie ważniejszy niż Milosz, jako poeta Milosz jest dla mnie wazniejszy niz Turowicz zresztą chyba Turowicz nie pisal wierszy. Milosza cenię jako poetę , Turowicza cenię jako bardzo mądrego czlowieka. Jednak nie zamierzam wydawac sądów w stylu : ten nie dorasta tamtemu do pięt . Zresztą nie widzę za bardzo związku z tematem. Jesli chodzi o Papieza to oczywiscie cenie go bardziej niz Milosza co nie oznacza , ze Milosz nie ma prawa spoczywac na Skalce. Zresztą Teofilu tak naprawdę mało mnie obchodzi gdzie Milosz będzie spoczywal jednak irytują mnie ciągle ataki na jego osobę. Poza tym jeśli chcesz sie dowiedziec z jakich powodow Milosz dostąpil takiego zaszczytu , ze zostal pochowany na Skalce to radzę się skontaktowac z Paulinami , ktorzy wyrazili na to zgodę .

Pt wrz 24, 2004 20:04

Ankieta wcale nie jest taka zła, ale uważam, że brakuje jej kilku innych opcji do wyboru. :-(
Też nie słucham RM, no chyba, że jestem u babci, u której to radio leci przez cały dzień. :zniesmaczony:

Śr paź 20, 2004 18:24

Widzę, że głosowanie nieco klapło. Zachęcam do głosowania, bo 33 głosy to mało przy tylu opcjach.

Co do wyników:
Katolik 29% często - 15% czasami - 53% nie słucha
Ozaz 9 % - 12% - 77 %

N mar 20, 2005 12:04

Cóż, nie ma tu odpowiedzi pasującej do mnie, bo ja słucham RM jak mama włączy różaniec, albo koronkę, albo Apel. Jednak z powodu, iż nie przepadam za RM, jak tylko kończy się któraś z w/w audycji, zaraz przełączam.

Pozdrawiam

N kwi 17, 2005 14:40

Parę razy chciałem posłuchać coś w tym radiu... Ale jak usłyszałem kilka bzdur na antenie - to sobie odpuściłem. Szkoda czasu i nerwów.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N kwi 17, 2005 21:41
Zobacz profil WWW
Niech będzie błogosławiony dzień, w który jako 17-ltnie latoroślę odkryłem Radio Maryja i stąd przyszła na mnie:
1. Mądrość,
2. Modlitewnośc,
3. Setki godzin wysłuchanych katechez,
4. Obeznanie polityczne.

Chwała Panu.

Obecnie najchętniej słucham comiesięcznej audycji z prof. Robertem Nowakiem, który jest bodaj nawiększym politologiem w Polsce. A mam rozenanie, bo często slucham polityki w Radio Tok Fm i czasem w Radio Zet. To co jest w innnych radiach, to faktograficznych (bardzo dużo faktów gość podaje) wypowiedziach Profesora, jawi się jako przeżuta papka dla idiotów. Nie wiem kiedy kolejna audycja, ale blok tematów pulicystycznych jest w paśmie antenowym po 21.30-21.45, czasem jest wstęp o 17-18. Przypomnę, że to Profesor Nowak zrobił zrobił z Grossa publicznego kłamcę, publikując książkę ,,100 kłamst Grossa" (tego od ,,afery" Jedwabnego). Pa, Żółwiki.

Śr cze 15, 2005 12:47

A nie zauważyłęś czasem, co oni tam za głupoty gadają? Zwłaszcza w tych "rozmowach niedokońconych".

I jeszcze ten tekst: " TO co mówią o nas w mediach liberalnych, jest poprostu niepierwszym kłamstwem..."

Tak napewno ojcze Dyrektorze.....

Śr cze 15, 2005 12:50
Zobacz profil WWW

To zostało to co widać, więcej się nie udało uratować ;)
Ja wiem, że powyższy temat jest tak wysoce dyskusyjny, że trudno panować nad głownym wątkiem jednak prosze o skupienie się nad tym dlaczego słucham/nie słucham tej rozgłośni.

Pozdrawiam
moderator :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr cze 15, 2005 15:13

.. Radio Maryja jest niebezpiecznym narzędziem zbrodni dla umysłów osamotnionych staruszków .. :help:

Cz cze 16, 2005 14:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona