Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 "I nie ma już Jahwe" 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Ich Bogiem był Bóg Izraelitów, Jahwe, Jehowa, Jah. Różnie brzmi Jego Imię, ale odnosi się do Tego samego Boga - Stwórcy wszystkiego

Tak samo jak Jezus Chrystus, i Duch Święty. Wiara w Trójcę nie powstała na Soborze Nicejskim, lecz była obecna w Kościele od samego początku, a jej wyrazy są już w Nowym Testamencie. Tyle w kwestii ortodoksji. Zbyszku, jeśli chcesz dyskutować o imieniu Boga i jego używaniu to proszę bardzo, ale to nie jest temat o poglądach Świadków Jehowy

Kamyku, znwu prubujesz mnie odsunąć od rozmowy. Jeden z działów już przedemną zamknąłeś, ale to Twoje prawo. Ja podpożądkowałem się i tam nie wchodzę.
Nie rozmawiam o wierzeniach Świadków Jehowy, tylko o Bogu. Temat dotyczy Jehowy, czy moja wypowiedż odbiega od tematu? Przy rozmowie o Bogu, raczej tródno nie ruszać trójcy -bo dla wielu to bóg. Dla osoby, do której wypowiedzi się odniosłem również.
Powinieneś się zastanowić Kamyku i Ty i inni, którzy wyrażają taką radość z usunięcia Imienia Prawdziwego Boga z Pisma Świętego
- Jak Jezus Chrystus się czuje? Pozbawianie prawa Jego Kochanego Ojca do własnego imienia i stawianie w panteonie tysięcy bezimiennych bustw?!!
„Dlatego wam mówię: Wszelkiego rodzaju grzech i bluźnierstwo będą ludziom przebaczone, ale bluźnierstwo przeciw duchowi nie będzie przebaczone. 32 Na przykład kto by mówił słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie mu przebaczone; ale kto by mówił przeciwko duchowi świętemu, temu nigdy nie będzie przebaczone — ani w tym systemie rzeczy, ani w przyszłym.
Jeżeli twierdzisz, że rozmawiam nie na temat, to....
Pozdrawiam Kamyku.

Cz sty 29, 2009 19:56

Rozmowa o imieniu Jahwe jest na temat, niemniej rozmowa o Bogu nie musi już być na temat. Tym bardziej dyskusja na temat Trójcy etc. Nie chcę Cię odsunąć od dyskusji, chcę tylko utrzymać właściwy jej temat, żeby nie doszło do niepotrzebnego rozmycia i offtopu

Cz sty 29, 2009 20:27
Zastanawiam się dlaczego nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie????

N mar 01, 2009 18:53

JarekS, jak masz pisać głupio i złośliwie, to lepiej nie pisz wcale. Twój post, który nic sensownego nie wnosił do dyskusji, właśnie usunąłem

Wt mar 03, 2009 20:33

Przepraszam Kamyku jęśli to miało taki wydzwięk .

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Śr mar 04, 2009 11:31

Zastanawiam się dlaczego nikt do tej pory nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie????

Ponieważ obawaiam się,że nikt na te pytanie tu nie potrafi odpowiedzieć.

Śr mar 04, 2009 13:32
32 Na przykład kto by mówił słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie mu przebaczone; ale kto by mówił przeciwko duchowi świętemu, temu nigdy nie będzie przebaczone — ani w tym systemie rzeczy, ani w przyszłym.[/i]

A czy pisanie Duch Święty małą literą nie jest bluźnierstwem?
Czy można zgrzeszyć przeciwko czynnej mocy bożej czy przeciwko sile?
Duch Święty jest Osobą i właśnie dlatego bluźnierstwo jest grzechem przeciwko Osobie Ducha Świetego.

Śr kwi 15, 2009 8:18

prosty człowiek napisał(a):
zbyszek58-61 napisał(a):
32 Na przykład kto by mówił słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie mu przebaczone; ale kto by mówił przeciwko duchowi świętemu, temu nigdy nie będzie przebaczone — ani w tym systemie rzeczy, ani w przyszłym.[/i]

A czy pisanie Duch Święty małą literą nie jest bluźnierstwem?

Dla mnie jest to dziwna ocena tego co jest bluźnierstwem .
Prosty Człowieku czy jedna litera ma dla ciebie tak ważne znaczenie?

Podam ci przykład bluźnierstwa.
W tekście Biblii Tysiąclecia w II wydaniu i w trosce o autentyczność ujęto Imię własne Boga JAHWE
W III wydaniu w nielicznych koniecznych fragmentach pozostawiono to Imię lecz w wielu setek miejsc zastąpiono je zastępczym słowem Pan nie będący przekładem tego Imienia (tak czytamy we wstępie do Biblii Tysiąclecia II wydanie).
I Bóg na takie postępowanie ma się nie oburzać?
Widać teolodzy tak uważają , że nazywanie Boga przez Pan jest słuszne .
W takim razie zwróć się do Księdza przez Pan (proszę Pana).
Jeżeli dla zwykłego księdza ujmą jest nazywanie go przez Pan to dla Boga to nie przynosi ujmy ? Oburza się człowiek a Bóg ma się nie oburzać ?
To jest bluźnierstwo a raczej bluźniercze działanie przeciwko Imieniu Bożemu a zgodne z duchem Tradycji Żydowskiej ,tradycji która doprowadziła do tego ze Żydzi zostali ODRZUCENI przez Boga .
A czego spodziewa się Kościół podejmując kroki zakrycia , zaniechania używania i pozbawienia tożsamości Boga ?
Błogosławieństwa ? Uważam że otrzyma jak Żydzi przekleństwo i odrzucenie bo Kościół popełnia te same błędy co ich duchowi bracia Żydzi.

Czy decyzja Papieża ma na celu uświęcenie tego Imienia?
Każdy człowiek ma swe własne imię i jest ono bardzo ważne dla każdego z nas .
Czyż Dla Boga nie będzie ono ważne? ( we wcześniejszym poście zacytowałem ze słownika w Biblii tysiąclecia definicję Imienia)
Każdy z nas ma przyjaciół czy przyjaciela ,któremu ufamy .Nagle dowiadujesz się że ten twój wierny przyjaciel zwracający się wcześniej do ciebie po imieniu mówi wszystkim twoim znajomym że twoje imię nie jest ważne aby utrzymywać przyjacielskie stosunki i można się do ciebie zwracać przez Pan .
Pozbawił cię imienia ,które ciebie określało bo było związane z twoja osoba z twoimi cechami ,przymiotami.
Czy dalej będziesz uważał takiego przyjaciela za Przyjaciela ?
Przyjaciele tak nie postępują.
Kościół twierdzi że właśnie jemu został przekazany depozyt wiary .
I co z tego kiedy działania Kościoła zaprzeczają temu .
Kościół uzurpujący sobie prawo do tego depozytu jest zobligowany ( a powinien być pobudzany sercem )do uświęcania Imienia Bozego

W liscie do Rzymian 10 :12-15

Nie ma już różnicy między Żydem a Grekiem. Jeden jest bowiem Pan wszystkich. On to rozdziela swe bogactwa wszystkim, którzy Go wzywają. Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony. Jakże więc mieli wzywać Tego, w którego nie uwierzyli? Jakże mieli uwierzyć w Tego, którego nie słyszeli? Jakże mieli usłyszeć, gdy im nikt nie głosił? Jakże mogliby im głosić, jeśliby nie zostali posłani? Jak to jest napisane: Jak piękne stopy tych, którzy zwiastują dobrą nowinę!

W dziejach 15 rozdz.jest mowa o narodach nad którymi jest wzywane Imie Pana (Imie Boga)

Drogi Prosty Człowieku dla mnie to jest wyrafinowane bluźnierstwo ,Działania Kościoła sprzeciwiające się zacytowanym słowom Ap Pawła.
Nie ma pieknych stup zwiastujacych to imię
Kościół ( jak i wiele osobistych wypowiedzi ) twierdzi ze kieruje nim Duch Boży.
Czy ten Duch może być w sprzeczności z samym sobą z zamierzeniem Bozym bo przecież pod natchnieniem tego Ducha zostały spisane słowa Pawła

A czym to można nazwać ?

Zacytowana wypowiedź w tym temacie przewija się na forum w podobnym kntekscie (podkreślenie)

Jedynym "właściwym" w ścisłym sensie imieniem Boga jakie znamy jest "Jezus". Od Nowego Testamentu kiedy wiemy że istnieje Trójca, ta informacja była ukryta dla Żydów, choć już w Starym Testamencie pojawiały się zalązki tego dogmatu. Sam Chrystus mówi że w innym imieniu nie mamy zbawienia. Zatem JHWH czy ADONAI kryły w sobie całą Trójcę tak jak nasze określenie Pan/ Bóg.

Ew Jana 4:20-22
Ojcowie nasi oddawali cześć Bogu na tej górze, a wy mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy czcić Boga. (21) Odpowiedział jej Jezus: Wierz Mi, kobieto, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie czcili Ojca. (22) Wy czcicie to, czego nie znacie, my czcimy to, co znamy, ponieważ zbawienie bierze początek od Żydów.

Pan Jezus w rozmowie z Samarytanka wypowiada się jako Żyd .nawiazujac do wierzeń Samarytan i Żydów ( nie ma tu mowy o wierze chrześcijańskiej)
Więc czym jest zaprzeczanie - przez podkreślona wypowiedź -słowom które wypowiedział Pan Jezus ?
Zarzucanie Żydom a szcególnie Jezusowi który też był Żydem niewiedzy w sprawie znajomości wielbienia Boga jego Osoby jest jawnym bluźnierstwem .Człowiek naprawdę wierzący w Boga z odrobina bojaźni i znający choć trochę osobę Jezusa nie podda w wątpliwość żadnej wypowiedzi Jezusa. Tylko pycha i wyniosłość jaka przejawiali Faryzeusze może do tego dopuścić
Przykładów bluźnierstw jest wiele ale to nie ten temat by o nich pisać .
Być może i tu za dużo o tym napisałem i mój post nie ujrzy światła dziennego ,choć starałem się trzymać tematu i zarazem odpowiedzieć na pytanie .
Pozdrawiam.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N kwi 19, 2009 21:09
Miło mi,że mnie nazywasz 'drogim' mimo iż mnie nie znasz.
Czytając Biblię rzeczywiście nie sposób zauważyć,że Bóg nazywane jest przez Izrael imieniem Jahwe.
Do Boga zwracano się również Ojcze (Jeremiasza 3,19;) nazywano Go również Wszechmogący,Wszechwładny czy Miłosierny.
Jezus nauczając ludzi zawsze zwracał się do Boga jak do Ojca i tak nas nauczył zwracać sie do Boga.
Ja wiem,że Bóg objawił swoje Imię,które tłumaczy się:”Jestem,który jestem”lub:”Będę,który będę”.
Jest dla mnie ważne to objawienie,gdyż ono mówi o tym,że Bóg jest Jedynym,który istnieje.
Pouczony przez Syna Bożego,Jezusa zwracam się do Boga Ojcze, a do Ojca nie muszę już zwracać się po imieniu mimo iż Jego imię znam:

Mk 14:36 Br "I mówił: Abba, Ojcze! Ty wszystko możesz! Weź więc ode Mnie ten kielich, lecz [niech się stanie] nie to, czego Ja chcę, ale to, czego Ty [pragniesz]."

Rz 8:15 Br "Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, żeby znów trwać w bojaźni, lecz został wam dany duch przybrania za synów, w którym to duchu wołamy: Abba, Ojcze!"

Ga 4:6 Br "A na dowód tego, żeście dziećmi Boga, sprawił Bóg, że w naszych sercach zamieszkał Duch Jego Syna, Duch, który woła: Abba, to znaczy: Ojcze!"

Tak samo czynię względem mego ojca ziemskiego,mimo że znam jego imię odkąd zacząłem mówić,nigdy nie zwróciłem się do niego po imieniu.
Imię Boga objawione Izraelowi miało mówić i przypominać o tym,że tylko Ten Bóg jest prawdziwy i Jedyny.
My chrześcijanie już wiemy,że Jahwe jest Bogiem Jedynym i zwracamy się do niego Ojcze.
Chrześcijanie wierzący w Trójcę wierzą,że właśnie Bóg w Trójcy to Jahwe,gdyż o Bogu w Trójcy możemy powiedzieć:”Jestem,który jestem.”.
Dodatkową sprawą jest fakt,że to na imię Jezusa miało sie zgiąć każde kolano:
„Aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.”Flp 2,10;
A przecież Izajasz mówi o tym,że przed Jahwe ma się zgiąć każde kolano(Izajasza 45,21-25;).
Tak więc dla mnie sprawa jest jasna.
Natomiast Duch Święty jest Bogiem(Dz.5,3-4;) i Pocieszycielem (J 14,16;) tym samym, o którym pisał Izajasz:
”Ja i tylko Ja jestem twoim Pocieszycielem”(51,12;), i dlatego bluźnić przeciwko Duchowi Świętemu jest bluźnić przeciwko Bogu.

Pn kwi 20, 2009 7:24

Post Re: "I nie ma już Jahwe"
http://www.the614thcs.com/40.157.0.0.1.0.phtml
(CO ZNACZY "HASZEM"?)

"Termin ten dosłownie znaczy "to [wyjątkowe] Imię".
Zakaz ten wywodzi się z nakazu odczuwania bojaźni przed Bogiem – jak jest napisane w
Dewarim 6:13:
"HaSzem, swego Boga masz się bać".
Tora mówi nam, że strach przed Bogiem łączy się ze strachem przed Jego Imieniem, tak jak jest napisane w
Dewarim 28:58:
"w bojaźni przed tym wielkim i chwalebnym Imieniem HaSzem, twego Boga".
Zakaz ten przypomina zakaz zwracania się do rodziców po imieniu.
(...)
Tetragramaton był wymawiany tylko w Bet Hamikdasz – Świątyni, podczas bardzo wyjątkowych modlitw.
Poza tym przypadkiem nigdy nie jest wypowiadane;
podczas modlitwy oraz odczytywania Tory w synagodze używa się terminu "Ad-naj",
który dosłownie oznacza "mój Pan", jako substytutu czteroliterowego Imienia,
lecz nawet to imię nie może być wymawiane podczas zwykłych rozmów.
"

http://www.the614thcs.com/40.500.0.0.1.0.phtml
(KIDUSZ HASZEM)
"oznacza uświęcanie (kidusz) Imienia Boga (ha-Szem).
W wąskim rozumieniu kidusz Haszem odnosi się do męczeńskiej śmierci, którą ponosi człowiek,
aby uniknąć popełnienia jednego z trzech głównych grzechów:
bałwochwalstwa, morderstwa lub cudzołóstwa - i oddaje życie, aby zachować wierność Bogu.

Dlatego micwa negatywna (numer 63 w/g klasyfikacji Rambama) stwierdza
"Nie wolno robić żadnej rzeczy, która profanowałaby Imię Boga".
Dzieje się tak na przykład wówczas,
gdy osoba uchodząca za pobożną, a więc za etyczną, publicznie złamie przykazanie.
Nie ma przebaczenia dla tych, którzy powodują chilul Haszem.
Nie wystarcza ani skrucha, ani Jom Kipur.
Gdy religijny Żyd dopuszcza się profanacji Imienia Boga swoim postępowaniem,
popełnia jeden z nielicznych grzechów, które judaizm uważa za niewybaczalne
.
"

http://www.the614thcs.com/17.24.0.0.1.0.phtml
(W IMIENIU BOGA)
"1. Biblia księdza Jakuba Wujka (XVI wiek):
"Nie będziesz używał imienia Pana, Boga twego, na daremno;
bo nie ujdzie karania, który by na próżną rzecz wziął imię Jego."

2. Tora - wydanie przedwojenne:
"Nie wzywaj imienia Wiekuistego, Boga twojego do fałszu;
gdyż nie przepuści Wiekuisty temu, który wzywa imienia jego do fałszu!"
(...)Gdy człowiek popełnia akt zła - dyskredytuje siebie i swoje imię.
Jednak gdy religijny człowiek popełnia akt zła w imię Boga
( "niosąc imię Boga", czyli "z imieniem Boga na ustach" - jak powiedziano by 200 lat temu) -
dyskredytuje także swoim czynem imię Boga i samego Boga.

Ponieważ Bóg uważa ludzi występujących w Jego imieniu za
reprezentantów Jego idei - ich złe postępowanie dyskredytuje także samą ideę Boga.
Ludzie obserwując, jak zło popełniane zostaje w imię Boga, odwracają się od Niego i Jego oskarżają jako winnego złu.
I dlatego właśnie jedynie to przykazanie opatrzone jest zapowiedzią nieuniknionej kary
.
(...)
Zauważmy, że jest to jedyne przykazanie, w którym Bóg oświadcza, że jego naruszenie spotka się z nieuniknioną karą!
Ani złodziejstwo, ani nieprzestrzeganie Szabatu,
ani morderstwo nawet - nie są opatrzone zapewnieniami o tak nieodwracalnej karze!
"

http://the614thcs.com/17.1515.0.0.1.0.phtml
(CHANUKA A KIDUSZ HASZEM)
http://www.the614thcs.com/40.933.0.0.1.0.phtml
(KASZRUT, ZAGROŻENIE ŻYCIA I KIDUSZ HASZEM)
"Zasada, że wszystkie prawa Tory (w tym reguły kaszrutu)
ulegają zawieszeniu wtedy, gdy zagrożone jest ludzkie życie,
nie obowiązuje wówczas, gdy człowiek zmuszany jest do publicznego popełnienia bałwochwalstwa

(a także niemoralnego kontaktu seksualnego lub morderstwa).
(...)
Historia siedmiu braci i ich matki opisana w II Księdze Machabejskiej
jest właśnie jednym ze słynnych w żydowskiej tradycji przypadków kidusz Haszem.
25 dnia miesiąca kislew 167 roku p.n.e.
Grecy ustawili w Świątyni jerozolimskiej posąg Zeusa i składali przed nim ofiary ze zwierząt, w tym ze świń.
Wydany został dekret zakazujący obrzezania. Karą za jego nieprzestrzeganie była śmierć.
Zakazane zostało także uświęcanie Szabatu. Żydzi odpowiedzieli zdecydowanym oporem.
Król Antioch, który chciał zniszczyć judaizm, usiłował publicznie, przed całym dworem i zebranym tłumem udowodnić,
że Żydzi – gdy będzie zagrożone ich życie – szybko porzucą Boga.
Jednak synowie i ich matka, wybrali nieludzkie tortury i śmierć, ale nie ugięli się przed wolą tyrana.
Ich postawa była jednym z ważnych ogniw w łańcuchu oporu.
Była manifestacją kidusz Haszem dającą przykład innym Żydom.
W rezultacie wybuchło powstanie, które zakończyło się sukcesem i judaizm ocalał. "

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr sty 19, 2011 22:16

Post Re:
saxon napisał(a):
"Watykan zmienia imię Boga" - typowy dla onetu i jemu podobnych chwyt...

ale jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem i dostrzec o co chodzi, to obawiam się, że mu żadne tłumaczenia też nie pomogą

Ja myślę saxon. Że jak plują w oczy to nie powinieneś mówić, że to tylko deszcz pada.

Pn mar 07, 2011 18:52

Post Re:
prosty człowiek napisał(a):
Chrześcijanie wierzący w Trójcę wierzą,że właśnie Bóg w Trójcy to Jahwe,gdyż o Bogu w Trójcy możemy powiedzieć:”Jestem,który jestem.”.

Fałszywy prosty człowieku w trójcę wierzy tylko odstępcze "chrześcijaństwo" Jahwe nie jest jakąś potrójną hybrydą.

Pn mar 07, 2011 19:07

Cytuj:
Sof. 3:12 BT „I zostawię pośród ciebie lud pokorny i biedny, a szukać będą schronienia w imieniu Pana.”
Sof 3:12 NS „Pozostawię też pośród ciebie lud pokorny i uniżony i ci znajdą schronienie w imieniu Jehowy.”

Prz 18:10 BT „Potężną twierdzą jest imię Pana, tam prawy się schroni.”
Prz 18:10 NS „Imię Jehowy jest potężną wieżą. Wbiega do niej prawy i doznaje ochrony.”

"Kombinowanie" (czyli usuwanie z użycia) z imieniem Bożym nie jest dobrym pomysłem. Jest bowiem rzeczą oczywistą, iż Bóg jest najlepszą, a tak naprawdę JEDYNĄ ochroną przed szatanem, jego pokusami i atakami, a poza tym tylko Bóg może udzielić swojego ducha niezbędnego do znalezienia i trwania na wąskiej drodze prowadzącej do życia wiecznego.

Cytuj:
Mt 7:14 BT "Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują."

Jeśli zatem Bóg w Biblii mówi, że Jego imie jest twierdzą, ochroną - to usuwanie imienia Bożego, lub też jak kto woli: zaprzestanie jego używania, oznajmiania, nauczania o Tym Imieniu itd., jest tak naprawdę usuwaniem OCHRONY, której może udzielić tylko Bóg.

Pn mar 07, 2011 19:31

Tomaszu zaprzestanie używania tetragramu jako imienia Bożego nastąpiło dawno dawno temu, jeszcze przed Chrystusem. On sam do tego zwyczaju się stosował. My zaś mamy imię Boże, które używamy, a jest nim imię Jezusa Chrystusa. Nie dano nam ludziom żadnego innego imienia, pod którym moglibyśmy być zbawieni i na to imię zegnie się każde kolano. Dlatego nie ma sensu lać krokodylich łez nad tetragramem, skoro zwyczaj nie wymawiania tego imienia jest starszy niż samo chrześcijanstwo.

Śr mar 09, 2011 20:49

meritus napisał(a):
Tomaszu zaprzestanie używania tetragramu jako imienia Bożego
nastąpiło dawno dawno temu, jeszcze przed Chrystusem.
(...)
zwyczaj nie wymawiania tego imienia jest starszy niż samo chrześcijanstwo.
No właśnie tu jest ta wielka różnica:
zaprzestano wymawiania, a nie zapisywania w księgach kanonu Pisma.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr mar 09, 2011 20:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona